План-конспект для проведения занятий с водительским составом по технической подготовке Тема : Система питания карбюраторного двигателя


Скачати 73.53 Kb.
Назва План-конспект для проведения занятий с водительским составом по технической подготовке Тема : Система питания карбюраторного двигателя
Дата 30.04.2013
Розмір 73.53 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Фізика > План-конспект
"Утверждаю"

Начальник ГПЧ-13

подполковник вн.сл.
С.В.Орлов

План-конспект

для проведения занятий с водительским составом по технической подготовке
Тема : 7. Система питания карбюраторного двигателя.

Время : 1 час

Место проведения : Учебный класс

Цель: Дать понять об устройстве, работе и ТО системы питания карбюраторного двигателя.

Литература: “Пожарные автомобили”

“ Автомобиль Зил 131 и модифик.”
Порядок проведения занятий:

1. Организационный момент 5 мин.

Проверка присутствующих

Объявление темы и места проведения

2. Изложение материала 40 мин.

3. Изучаемые вопросы:

Система питания карбюраторного двигателя



Краткое содержание




В систему питания двигателя автомобиля ЗИЛ 130 входят:

Топливный бак, топливопроводы, карбюратор, воздушный фильтр, впускная труба, выпускная труба, фильтр тонкой-грубой очистки топлива.
Система питания двигателя предназначена для хранения возимого запаса топлива и подачи его в двигатель. В карбюраторных двигателях в целиндры двигателя подается смесь бензина с воздухом.
Основными режимами работы двигателя является пуск двигателя, холостой ход и малые нагрузки, средние нагрузки , полные нагрузки,резкие переходы с малых нагрузок на большие. При пуске двигателя необходима очень богатая смесь, так как частота вращения коленвала мала, топливо плохо испаряется и часть его конденсируется на холодных стенах целиндра. Работа двигателя на режимах холостого хода и малой нагрузки возможна при обогощенной смеси.

Горючая смесь , поступающая в цилиндры, загрязняется остаточными газами, поэтому обогощение смеси улучшает ее воспламеняемость и способствует устойчивой работе двигателя.

Для режима средних нагрузок необходима обедненная смесь. В режимах полной нагрузки для получения наибольшей мощности нужна обогощенная смесь.

В зависимости от состава горючей сеси нормальная скорость сгорания смеси различна, но не менее превышает 35 м/с. При детонации скорость сгорания смеси доходит до 200 м/с. Работа двигателя с детонацией не допустима, так как сопровождается ударной нагрузкой на поршни, поршневые пальцы, шатунные и коренные подшипники местным перегреванием деталей , прогоранием поршней и клапанов, дымным выпуском, снижением мощности двигателя и увеличением расхода топлива. Возникновение детонации происходит в осносном при неправильном подборе топлива для двигателя с данной степенью сгорания.

Антидетанационные свойства бензина оценивают октановым числом. 72.

Из бака топливо поступает к топливным фильтрам – отстойникам в котором из топлива отделяются механические примеси и вода.

Приготовление необходимой горючей смеси из топлива и воздуха происходит в карбюраторе. Все приборы подачи топлива соединены трубопроводом. Карбюратор установлен на впускном трубопроводе.

Основные неисправности системы питания:

Нарушен уровень топлива в поплавковой камере, износ запорного клапана поплавковой камеры, повреждена диафрагма бензонасоса – замерзание воды в топливопроводах, поломка пружины топливного насоса, засорение фильтров и трубопроводов, карбюратора, засорение жиклеров холостого хода.

Основные работы при ЕТО и ТО:

Проверить уровень топлива в баке и при необходимости дозаправить. Внешним осмотром проверить герметичность соединений, устранить неисправность. Проверить работу двигателя на всех режимах и при необходимости отрегулировать холостой режим работы.

При ТО-2 выполняются работы ЕТО и ТО-1, проверить работу бензонасоса манометром давление должно быть 0,03-0,04 М.Па. Проверить уровень топлива в поплавковой камере.

При работе с этилированым бензином надо соблюдать осторожность, Запрещается использовать для мойки рук ,деталей , чистки одежды, ___всасывать ртом____. Участки кожи, пораженные бензином, промыть теплой водой с мылом.

Конспект составил ст. водитель В.А.Чепелинский.


Дать под запись


“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник ДПЧ-13

Підполковник вн.сл. С.В.Орлов

“___”__________2002 року


План – конспект

Для проведення занять по технічній підготовці

З водійським складом ДПЧ-13

Час: 2 години


Місце проведення: навчальний клас
Матеріальне забезпечення : плакати
Литература: “Пожежна техніка”

“Настанова з технічної служби”

“Правила безпеки праці в пожежній охороні МВС України”

Підручник водія !-го класу
Порядок проведення занять.


  1. Організаційний момент 2 хв.:

-перевірка присутніх

  • оголошення теми і мети занять, питань,яки мають вивчатися.

  1. Контроль знань 5 хв.:

-перевірка засвоєння раніше пройденного матеріалу.

  1. Викладення матеріалу теми 105 хв.


Питання яки вивчаються:



  1. Генератор перемінного струму.

  2. Транзісторні релє-регулятори.

  3. Основні несправності.


Питання та його короткий зміст

Методичні вказівки


Для перетворення механічної енергії в електричну, необхідну для живлення всіх приладів електричного устаткування автомобіля ( крім стартера) і для заряду акумуляторної батареї служить генератор. Він є основним джерелом електричної енергиї на автомобілі.

Генератор перемінного струму – простійший по конструкції, надійний в роботі, менше розміром і масою чим генератор постійного струму.

Генератор представляє трифазну двенадцятиполюсну синхронну електричну машину з вмонтованим випрямним блоком ВБТ-1-Т с проточною вентиляцією з блоком напівпроводникових випрямовувачей кремінних діодів, що перетворять перемінний струм у постійний.

Генератор перебуває зі статора, ротора, двох кришок, вентилятора, шківа. На внутрішньому боці статора є 18 виступів на який установлені котушки. Вони розподілені на 3 фази (групи) по 6 послідовно обєднаних котушок, зєднаних за схемою зірка.

Інші кінці фаз приєднані до випрямувача. Кожна фаза підключена між діодами різної полярності. На валі між (+) і наконечниками розташована обмотка збудження. Кінці обмотки припаяні до контактних струмозємних кілець до яких притискаються щітки. Одна щітка зєднана з корпусом, а друга ізольована від нього і зєднана з висновком “ш”. Полюсові наконечники мають по 6 полюсів різної полярності, що утворять 12-ти полюсну магнітну систему.

Обмотка збудження генератора при пуску двигуна одержує живлення від акумулятора, при роботі двигуна від випрямувача.

При обертанні ротора магнітні силові лінії перетинаються з обмоткой статора, збуджуючи в ній ел.струм перемінний по розмірі і напрямку.

Генератор має 3 виводи:

-позитивний для зєднання з акумулятором і навантаженням

-висновок “ш” для зєднання з висновком “ш” регулятора напруги,

-негативнийвисновок для зєднання з масою автомобіля і регулятором напруги.

Регулювання напруги генератора в заданих межах здійснюється за допомогою релє-регулятора. За принціпом релє-регулятора діляться на контактно-вібраційні, транзісторні і контактно-транзісторні.

Транзісторні и контактно-транзісторні релє-регулятори, крім релє-регулятора напруги мають релє захисту транзистора від пробою при замиканні в ланцюзі. На панелі реле-регулятора РР-362 заізольовано від маси укріплені регулятори напруги РН підтримуюча напруга генератора в заданих межах і релє-захисту. У контактно-транзісторних релє-регуляторах струм порушення генератора розмикається не через контакти регулятора напруги, а через транзистор, що виключає можливості окислення і зносу контактів.

Транзісторні релє-регулятори автомобіля ЗИЛ Р_Р 350 служать для автоматичної підтримки напруги генератора, необхідно для забезпечення нормального зарядного режиму акумуляторної батареї і роботи споживача.

Регулятор напруги – безконтактний на напівпровідникових він не вимагає яких – або регулювань і розкрить. Потрібно постійно стежити за чистотою поверхні корпусу релє-регулятора.

Забороняється змінювати місцями або зєднувати перемичкою штепсельні наконечники ізолятора встановленого на регуляторі напруги.

Основні несправності:

-слабкий натяг ременя

-поганий контакт у ланцюзі обмотки збудження

-обрив у ланцюзі

-замикання обмотки

-регульована напруга нижче акумуляторної батареї

-підвищений зарядний струм

При ТО перевіряється натяг ременя прогин при навантаженні 4- кг/ см.кв. повинний бути 10-15 мм. Перевіряється кріплення ел. приладів і контактів.

Дати під запис, при викладенні матеріалу використовувати плакати, привести приклади











  1. Закріплення вивченного матеріалу

Питання для закріплення:

1.Генератор перемінного струму

2.Транзісторні релє-регулятори

3.Основні несправності.

  1. Підбиття підсумків

-вказати на питання, які вимагають підвищенної уваги

  • оголосити оцінки

  • відповісти на запитання



План-конспект склав:

Старший водій

Ст.прапорщик вн.сл. В.О.Чепелінський
“___”________2002 р.

Схожі:

Затверджую” Начальник Ленінського РВ підполковник вн сл
В автомобилях электрическую энергию используют для воспламенения рабочей смеси в цилиндрах карбюраторного двигателя, вращения коленчатого...
План-конспект для проведения занятия по медицинской подготовке с...
ТЕМА: 6 Механическая травма (переломы, ушибы). Особенности предоставления помощи в зависимости от локализации травмы. Автомобильные...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з особовим складом СДПЧ-3 з цивільної оборони
ТЕМА: Закон України “Про Цивільну оборону України”. Єдина державна система запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з гуманітарної підготовки з...
ТЕМА: Система роботи органів управління щодо зміцнення дисципліни та правопорядку. Форми і методи індивідуально-виховної роботи
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з гуманітарної підготовки з...
ТЕМА: Система роботи органів управління щодо зміцнення дисципліни та правопорядку. Форми і методи індивідуально-виховної роботи
План-конспект уроку з Охорони праці. Тема: Характерні причини виникнення пожеж
План ліквідації аварій (ПЛА)  –  це заздалегідь  розроблена   система узгоджених  дій,  які  виконуються  негайно при виявленні аварії...
План-конспект лекцій (Частина 1) Операційна система
ОС — головна частина системного програмного забезпечення. Операційна система управляється командами
План-конспект уроку№1 Тема. Система бази даних, їх типи і характеристики....
Тема. Система бази даних, їх типи і характеристики. Завантаження, структура вікна Microsoft Access
План-конспект уроку №28 Тема: Автоматизована система «Електронний переказ»
Мета: Ознайомити учнів з принципом роботи ««Електронний переказ», його можливостями
План-конспект уроку з математики для групи Е-11 Тема
Тема: Узагальнення та систематизація знань, умінь та навичок учнів з математики за 5-9 клас
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка