Світ Антуана де Сент-Екзюпері


Скачати 69.95 Kb.
Назва Світ Антуана де Сент-Екзюпері
Дата 20.02.2016
Розмір 69.95 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Філософія > Документи
Долинська центральна районна бібліотека

Світ Антуана де Сент-Екзюпері
До 115-річчя від дня народження
французького письменника і професійного льотчика
Випереджувальна довідка

Долина

2015

Життя має зміст тільки у
тому випадку, якщо день за днем
обмінювати його на щось інше, ніж ти сам.

Антуан де Сент-Екзюпері
Антуан де Сент-Екзюпері – видатний французький письменник-гуманіст, льотчик, філософ. Його інтелектуально-лірична проза поєднує автобіографічну сповідь з невигаданими льотними пригодами та філософськими роздумами про призначення Людини на планеті Земля.

Народився письменник у старовинній прованській аристократичній родині. Втративши в чотирирічному віці батька, він ріс лише з матір’ю, яка всіляко підтримувала і розвивала синові захоплення. Антуан був непосидою і мрійником. Придумував ігри, складав казки, писав вірші, малював, грав на скрипці, вічно щось креслив і майстрував.

Закінчивши школу, Антуан надумав стати морським офіцером, але, вступаючи до військово-морського училища, провалився на іспиті з літератури.

Екзюпері стає студентом Академії мистецтв, вивчає архітектуру, проте, це не дає йому справжнього задоволення. Виходець з аристократичної сім’ї, він міг би посісти не останнє місце у «вищому» світі, але фальшиве й пустопорожнє життя того світу його не цікавило. Він кидає академію і йде до війська. Служить рядовим авіаційного полку, а у вільні години бере платні уроки в цивільних льотчиків, які вчать його літати. Авіація назавжди входить в життя письменника.

Невдовзі Антуан стає військовим льотчиком, але зазнає першої тяжкої аварії, і його комісують. Наступні чотири роки він працює клерком на черепичному заводі, а тоді торговим агентом автомобільної фірми. А далі – знову улюблена авіація: Екзюпері літає на гідроплані, випробовує літаки, доставляє пошту в Північну Африку, стає начальником французького аеродрому, закинутого в африканських пісках, директором

http://pro-status.com.ua/citaty/162.php

http://javalibre.com.ua/java-book/author/bio/521

http://ua-referat.com/Філософська_спрямованість_казки_Антуана_де_Сент-Екзюпері_ Маленький_принц

http://biografiya.com.ua/publ/biografija_zarubizhnih_pismennikiv/antuan_de_sent_ekzjupekz_ 1900_1944/4-1-0-151

Підготувала гол. бібліограф ЦРБ Л. Бобешко

Капитан птиц остался в небе // Позакласний час. – 2004. – №3/4. – С. 42–48.

Клименко П. П. Методичні поради щодо проведення уроків з вивчення казки-притчі Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» / П. П. Клименко // Зарубіжна література в школах України. – 2009. – №4. – С. 44–46.

Косолапова Л. Символіка повісті Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» / Л. Косолапова // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України. – 2006. – №12. – С. 7–9.

Кузьменко О. Політ між зірок : літературна композиція, присвячена Антуану де Сент-Екзюпері / Кузьменко О. // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. – 2000. – №8. – С. 50–52.

Курган Л. М. Нехай панує на Землі добро / Л. М. Курган // Зарубіжна література в школах України. – 2006. – №4. – С. 38–40.

Мележик В. О. «Мистецтво маленьких кроків…» : конспект літературної конференції для старшокласників / В. О. Мележик // Зарубіжна література в школах України. – 2014. – №9. – С. 57–62.

Хроменко І. Антуан де Сент-Екзюпері і його троянда / Ірина Хроменко // Зарубіжна література в школах України. – 2013. – №2. – С. 20–21.

Чоловська О. Усмішки зірок / О. Чоловська // Зарубіжна література в школах України. – 2007. – №7. – С. 42–51.
Інтернет-ресурси

http://uk.wikipedia.org/wiki/Антуан_де_Сент-Екзюпері

http://uk.wikiquote.org/wiki/Антуан_де_Сент-Екзюпері

http://beyond.ua/antuan-de-sent-ekzyuperi

http://pidruchniki.com/14170120/literatura/lektsiyni_materiali_istoriya_zarubizhnoyi_literaturi_xx_stolittya

http://buklib.net/books/32255/

філіалу авіакомпанії в Південній Америці…

Він літав над океаном, над горами й пустелями, прокладав нові траси, рятував друзів, які зазнавали аварій, багато разів сам зазнавав аварій, лише дивом уникаючи смерті.

Ремесло льотчика дало йому особливе бачення світу. Він мовби дивився на землю з висоти польоту, гостріше відчуваючи невидимі зв’язки між людьми.

ІСент-Екзюпері починає писати. Уже перший його роман «Пошта на Південь» (1929) отримав схвальні оцінки читачів та критики. Ще більший успіх мала повість «Нічний політ» (1931), а третя книга «Планета людей» (1939) принесла Антуанові де Сент-Екзюпері світову славу.

З початком другої світової війни письменник зголошується до армії. Комісія визнає його непридатним до польотів, але ціною неймовірних зусиль Сент-Екзюпері добивається свого і знову стає військовим льотчиком. Коли фашисти захопили його батьківщину, йому довелося емігрувати до США. Там він пише повісті «Військовий льотчик» (1942) та «Лист до заручника» (1943). Ці книги стали дійовою зброєю французького Руху Опору.

У1943 році, за рік до свого останнього, трагічного польоту, Антуан де Сент-Екзюпері опублікував твір "Маленький принц" – своєрідний духовний заповіт, де в алегоричних образах втілив свої найдорожчі ідеали.

Присвячена найкращому другові письменника Леонові Верту, "коли він був маленьким", книга разом з тим адресована дитині, яку назавжди має зберегти у своїй душі кожен дорослий. Проте автор не вважав книгу дитячою забавкою. Твір має циклічну композицію: це подорож від дому і додому головних героїв твору – Маленького принца і льотчика, який зазнав аварії в центрі Сахари, де й перетнулися їхні шляхи.

Унього було ще багато задумів, проте Екзюпері знову добивається права сісти за штурвал військового літака. Він уже немолодий, до того ж покалічений. Та хіба це може його стримати? Влітку 1944-го 44-річний майор Сент-Екзюпері дістає дозвіл ще на дев’ять бойових польотів. З дев’ятого польоту він не повернувся.

Письменник зник, розчинився у морській безодні, пішов назустріч зіркам – так само, як і його Маленький принц, залишившись навічно у небі разом з ним.
Це цікаво!
Французькі вчені заявили, що місце падіння літака Антуана де Сент-Екзюпері, який розбився 31 червня 1944 року, нарешті знайдено. Його літак лежить на дні Середземного моря неподалік від Марселя. Першим місце катастрофи виявив французький рибалка Жан-Клод Б'янко. У сіті з рибою він випадково знайшов браслет, на якому було вигравіювано ім'я письменника, ім'я його дружини та нью-йоркську адресу видавця, що видав «Маленького принца». У травні 2000 року в цьому місці знайшли рештки літака, але браслет так і лишився єдиною знайденою там річчю, що належала Антуанові де Сент-Екзюпері.
Основні видання творів А. де Сент-Екзюпері
Твори / пер. з фр. Жаловського А. Д. ; мал. Ю. А. Чеканюка. – Київ : Молодь, 1973. – 352 с. : іл. – (Шкільна бібліотека)

Маленький принц. – Київ : Молодь, 1976. – 82 с.

Ночной полёт ; Планета людей ; Военный лётчик ; Письма заложнику ; Маленький принц. – Москва : Правда, 1979. – 336 с. : ил.

Ночной полёт ; Планета людей ; Военный лётчик ; Письма заложнику. – Москва : Художественнная литература, 1977. – 366 с.

Планета людей : романи / пер. з фр. М. Ваксмахера, Н. Галь. – Київ : Молодь, 1986. – 176 с.

Планета людей / пер. з фр. А. Д. Жаловського ; післямова О. М. Федосенка. – Київ : Молодь, 1984. – 232 с. – (Бібліотека художніх творів для молоді «Джерело»)

Планета людей / пер. з фр. А. Жаловський. – Київ : Молодь, 1980. – 120 с.

Планета людей ; Маленький принц / пер. з фр. А. Перепадя, А. Жаловський. – Львів : Вища школа, 1981. – 143 с.

Планета людей ; Маленький принц / пер. з фр. – Київ : Дніпро, 1976. – 480 с.

Южный почтовый ; Ночной полёт ; Планета людей ; Маленький принц ; Пилот и стихия ; Мадрид. – Ставрополь : Книжное издательство, 1986. – 336 с.

Южный почтовый ; Ночной полёт ; Планета людей ; Военный лётчик ; Письмо заложнику ; Маленький принц ; Пилот и стихия / пер. с фр. ; вступ. ст. М. Галлая ; худож. Г. Клодт. – Москва : Художественная литература, 1983. – 447 с.
Про автора
Гриценко О. Г. Відкриваю вам душу і дарую тепло свого серця : (головні життєві цінності у казці А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц» / О. Г. Гриценко // Зарубіжна література в школах України. – 2013. – №2. – С. 48–49.

Дяченко-Лисенко Л. Казкове і реалістичне в творах Бориса Харчука й Антуана де Сент-Екзюпері : урок компаративного аналізу повістей «Планетник» і «Маленький принц» / Дяченко-Лисенко Любов, Коваленко Сергій // Дивослово. – 2008. – №1. – С. 16–19.

Іроденко Л. М. Система уроків за казкою-притчею А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц» / Іроденко Л. М. // Зарубіжна література в школах України. – 2004. – №3. – С. 34–39.

Схожі:

План-конспект уроку Предмет зарубіжна література. Клас 6 (за програмою...
Тема : «Розкриття основ духовно осмисленого життя. Проблема персональної відповідальності за вчинок в казці-притчі А. де Сент- Екзюпері...
Відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері назвав спілкування...
Кожний з нас вчиться цього все життя, іноді набуваючи досвіду за рахунок помилок і розчарувань. І, нажаль, дуже часто ми потрапляємо...
Найважливіша проблема філософії людина-світ. Ф наука світоглядна....
Ф. це не просто особлива наукова дисципліна, а ще і специфічний тип мислення і навіть емоційний настрій, система світоглядних почуттів...
Московский интеллектуальный марафон: [Многопредмет олимпиада для...
Бакалова Н. Ф. Учимся играя: [На уроках ИЗО и художеств труда] / Н. Ф. Бакалова // Нач шк. – 2004. – №10. – С. 70-72
Тема: Світ мого «Я» Мета
Мета: познайомитись з учнями, надати їм можливість поринути у власний внутрішній світ, вчити бачити в оточуючих людях позитив, формувати...
Є. А. Подольська Кредитно-модульний курс з філософії
Світ земний тим самим зобра­жається не як пристановище «зла», «гріха», що протистоїть ідеальному першоиочатку, а як співпричетний...
067-9603101 (Галина Гузьо). К витки на концерти Павла Табакова «Мій...
Перед стартом туру «Мій світ» Павло Табаков представив ексклюзивне відео з репетиції (+ ВІДЕО)
Сонячний, радісно-бешкетливий світ
Тема. Сонячний, радісно-бешкетливий світ дитинства в повісті Марка Твена “Пригоди Тома Сойєра”
RETRO 2010 02 — 06. 07. Crimea, Ukraine
Холл 2004, 37]; світ, який лежить в інших просторово–часових рамках [Смущинська 2006, 99; Saka 2007, 22; Widdowson 2007, 26]. Дж....
Павла Табакова «Мій світ»
Весна. Кохання. Париж… На концерті Павла Табакова у підтримку щойно виданого альбому «Мій світ» пануватиме вишуканий настрій. Це...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка