Питання з міжнародної економіки 2012-2013 н р


Скачати 1.5 Mb.
Назва Питання з міжнародної економіки 2012-2013 н р
Сторінка 1/11
Дата 07.04.2013
Розмір 1.5 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Питання з міжнародної економіки 2012-2013 н.р.


1. Загальне поняття «міжнародноїекономіки»

Ю

. Предмет дисципліни «міжнародна економіка»

. Методи міжнародної економіки

  1. Структура міжнародної економіки

  2. Сутність міжнародного поділу праці (МПП)

  3. Фактори міжнародного поділу праці

  4. Основні тенденції міжнародного поділу праці

  5. Форми та напрямки міжнародної спеціалізації

  6. Форми та напрями міжнародного кооперування виробництва

  7. Проблеми участі України у МПП

  8. Сутність та види міжнародної міграції

  9. Характеристика основних світових ринків праці

  10. Наслідки для країн імміграції робочої сили.

  11. Наслідки для країн еміграції робочої сили.

  12. Суть та головні передумови міжнародної економічної інтеграції.

  13. Етапи розвитку інтеграційних процесів

  14. Сучасні угрупування країн

  15. Загальна характеристика Європейського Союзу

  16. Органи управління ЄС

  17. Бюджет ЄС

  18. НАФТА та її загальна характеристика.

  19. Характеристика АТЕС

  20. СОТ та його характеристика

  21. ООН та її економічні організації.

  22. Характеристика науково-технічних відносин.

  23. Міжнародне технічне сприяння/

  24. Міжнародна передача технологій.

  25. Суть та види світової торгівлі

  26. Склад експорту

  27. Склад імпорту

  28. Показники активності країни у світовій торгівлі

  29. Динаміка та тенденції світової торгівлі

  30. Загальна характеристика типів зовнішньоторговельної політики держав

  31. Протекціонізм, його види.

  32. Політика вільної торгівлі

  33. Загальна характеристика зовнішньої торгівлі України

  34. Форми міжнародного руху капіталу

  35. Причини, динаміка та особливості міжнародного руху капіталу

  36. Стан та проблеми іноземного інвестування в Україні

  37. Класифікація країн, що прийнята ООН

  38. Класифікація країн, яка прийнята Світовим банком

  39. Світова валютна система та основні її елементи.

  40. Етапи становлення світової валютної системи

  41. Валютні ринки

  42. Валютні курси

  43. Міжнародний кредит

І 47. Форми міжнародного кредиту

  1. Факторинг

Міжнародні валютно-кредитні та фінансові організації 50. Офшорний бізнес

.ТЕМА: «МІЖНАРОДНА Економіка»

1. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ "МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА”

Формування світового ринку закономірно зумовило встановлення міждержавних зв’язків з їх характерними рисами, особливостями та закономірностями, що базуються на теорії міжнародної економіки.

Міжнародну (світову) економіку можна трактувати \ широкому та вузькому розумінні. У широкому' розумінні — це теорій, 11(0 ЗІНЖК'ОЙУ* іься чім ИНИЧСННЯ економіки сучасного взаємозалежного світу. Вужче трактування імгишчж її чк частину іс\лріі ринкової економіки, що вивчає закономірність взаємодії суб'єктів різнич держав у міжнародному обміні товарами, русі факторів виробництва та формуванні міжнародної економічної починки держав.

Базою міжнародної економіки »: теорія ринкової економіки. мікро-і макроекономіка. Поєднання їх з прикладними економічними дисциплінами. такими чк міжнародний маркетинг, фінанси, облік тощо, дало змоіу с і мори ги універсальну теорію міжнародної відкритої економіки, яка стала третьою складовою сучасної економічної теорії і застосовується у більшості країн світу ти у сфері їх економічної імагмодії.

Виділення міжнародної економіки у самостійну ниук> викликано переходом світового господарства у другій половині XX ст. на якісно новий ступінь розвитку. Характерними ознаками настання нового етапу в розвитку світовою господарства *:

  1. відкритість економіки як провідний принцип взаємовідносин будь-якої країни зі світовим співтовариством незалежно під політичного устрою га рівна розвитку;

  2. утворення системи міжнародних наддержавних організацій. діяльність яких покликана забезпечити стабільний та збалансований економічний розвиток: ООН» Світовий банк. МВФ. ЄС, ВТО, Паризький та Лондонський клуби тощо:

  3. виникнення та широке поширення МІ НС I IІК ч які все більшою мірою визначають міжнародну промислову інвестиційну ті торгову поліпшу-.

  4. наявність розвиненої сфери міжнародної горі імлі, міжкраїнного переміщення робочої сили, капіталу, технологій;

  5. функціонування самостійної міжнародної фінансової сфери, не пов'язаної безпосередньо з міжнародною торгівлею та міжнародним руном факторів виробництва.

Ключовими поняттями теорії міжнародної економіки (: товар* міжнародна макро- та мікроекономіка: міжнародна кооперацій ііраїці; міжнародна іоргівчя; міжнародний події праці: міжнародний поділ факгорін виробництва; епігоне господарство: сукупний попит та сукупна пропозиція; ринки (внутрішній, національний. світовий); фактори виробництва (праця, капітал. зем.ля* технологія); експорт, імпорт чортовий оборот, торгове сальдо тощо. Вищеназвані категорії розі ляданггьсп на вищому під національного рівні. Зокрема, в міжнародній економіці сукупні попит ті пропозиція трактуються як абстрактні величини, які характеризують обсяги сукупного виробництва всіх товарів у національних і міжнародних масштабах затежно від деякої їх узагальненої світової ціни, Одночасно світова економіка розглядається у нерозривному зв'язку з національними економіками.

2. ПРЕДМЕТ ДИСЦИПЛІНИ «МІЖНАРОДНА ККОНОМІКА»

Оскільки міжнародна економіка це складова частина економічної теорії, то предметом її дослідження є система економічних зв'язків чи економічних стосунків* ЯК і будь-якої економічної дисципліни. До дисципліни „МІГ відносять:

  • закономірності функціонування і розвиту в міжнародному масш табі ринкової системи організації господарського жит ія;

І закономірності формування сукупного понизу та сукупної пропозиції на товари і фактори виробництва, шо знаходяться н міжнародному ©00рОТІіінструменти аналізу і програмування відкриті національної економіки, осооливо й реального, бюджетного, грошового і зовнішньою секторів, в умовах їхньої взаємодії з економікою інших країн;

  • тенденції розвитку міжнародних фінансових ринків і фінансових механізмів, що обслуговують функціонування міжнародної економіки;

  • інституціональна структура регулювання міжнародної економіки, принципи її формування, тенденції розвитку і шляху удосконалювання.

Ері; З, МЕТОДИ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ

Мегоди пізнання законів та законом ірностей розвитку міжнародних економічних відносин, в основному, такі ж, як і методи інших економічних наук, але мають певну специфік).

Гак, метод наукових абстракцій, як і в інших науках, використовується для усунення другорядного з метою пізнання основного. Особливість полягає в тому, що інколи необхідно абстраїлватись від конкретних національних економічних процесів, щоб пізнати дію міжнародних економічних законів.

Міжнародні економічні явища і процеси мають добре виражений системний характер, а шму широко використовується метод аналізу та синтезу, за яким аналізуються окремі елементи цілісної системи, а зроблені узагальнення щодо кожною елемента об'єднуються (синтезуються) в одне ціле системне узагальнення.

Оскільки міжнародні економічні відносини здійснюються на різних рівнях, то в дослідженнях користуються методом мікро- та макроаналїзу. Це означає, що пошуки проводяться, з одного боку, на рівні зовнішньоекономічної діяльності підприємств, а з іншого на рівні міждержавних і наддержавних економічних стосунків. Відповідно, при цьом) використовуються такі інструменти макро- та мікроаналізу, як порівняння показників економічного зростання, з'ясування стану макроекономічної рівноваги, визначення циклічності міжнародного розвитку'.

За допомогою історичного і логічного методів вивчаються історичні етапи розвитку конкретних міжнародних та економічних відносин, визначаються тенденції їхнього розвитку , передбачаються можливі варіанти подальшого перебігу подій, робляться історичні аналогії. Інші методи.

міжнародних економічних відносин. Вона стала законом?ршш результатом міжнародної торгівлі товарами і послугами та міжнародного руху факторії*

Власне торгівля (в історичному ракурсі) сприяла переміщенню за ьхфлок фаюлмр®1 виробництва та створенню фірм і виробничих потужностей ближче до* р»ш*лі Створення надійних торговельно-збутових зв’язків та врегулювання проблем з вкрешими* факторів виробництва стало можливим завдяки міжнародним інтеїраційшм цропедок.

Міжнародне регулювання і нагляд за світовими економічними процесами зяйкжмюь понад 100 міжнародних організацій. Вони покликані сіюстерігаш за сапонва економічним розвитком, запобігати дисбалансам та надавати кряіішв «юеЗїіча* підтримку. Серед них — Міжнародний валютний фонд і макроекойомгт ікшпкгі. Всесвітня торгова організація (торгова політика), Група Світового 6анх> «стр^жгуг** політика), система Організації Об’єднаних Націй (соціальна пояхтюа) тоиху

Міжнародна економіка включає в себе три складові : міжнародне рт'імми * нагляд, форми міжнародних економічних відносин, в яких шпшпься МІ п державне регулювання МЕ.

І. Міжнародне регулювання і нагляд, які здійснюють міжнародні Міжнародні організації поділяються на :

а) економічні:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Схожі:

Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у роботі IV Міжнародної...
Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми і перспективи розвитку обліку, аналізу та контролю в умовах глобалізації...
Черговий Міжнародний екологічний форум «Довкілля для України» проходитиме...
Всеукраїнської конференції студентів та аспірантів «Збалансований розвиток України: економічні, екологічні та соціальні аспекти»,...
KK89 ЦИКЛІЧНИЙ РОЗВИТОК РИНКУ НЕРУХОМОСТІ ЯК СКЛАДОВОЇ ЧАСТИНИ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ
У роботі розглянуто проблему циклічного розвитку міжнародної економіки, її вплив на фази циклу розвитку вторинного ринку житлової...
Деякі питання організації виховної роботи у 2012/2013 навчальному році
Міністерство надсилає для практичного використання методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах...
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Український...
Болонської декларації щодо підготовки фахівців, здатних на високому рівні реалізувати завдання, пов’язані з якісною підготовкою спеціалістів...
Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу...
У тексті Постанови слова "Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції" в усіх відмінках замінено словами "Міністерство...
Питання до заліку з дисципліни «Історія економіки та економічних вчень»
Предмет, методологічні підходи та методи «Історії економіки та економічної думки»
До сучасних макроекономічних шкіл, які розглядають проблеми міжнародної економіки, належать

УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Всеукраїнських учнівських олімпіад у 2012-2013 навчальному році, з метою пошуку, підтримки й розвитку творчого потенціалу обдарованої...
В. О. Сухомлинського Інститут управління економіки і прикладної математики...
Студенти, долаючи навчальний процес за спеціальністю „Економічна теорія та міжнародна економіка”, на підгрунті дисциплін фахового...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка