Сучасний ринок праці


Скачати 73.83 Kb.
Назва Сучасний ринок праці
Дата 15.11.2013
Розмір 73.83 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи

ЗАНЯТТЯ 18

На тему: «Сучасний ринок праці».


Якщо ти нічого не можеш, ти нічого не повинен хотіти.

Сенека

Тренер (психолог).

Припустимо, місту потрібно дев'яносто дев'ять сантехніків і одного юриста. Проте із ста випускників шкіл міста дев'яносто дев'ять планують стати юристами і тільки один сантехніком. Можливі наступні варіанти: "зайві" юристи перекваліфікуються в сантехніків, або поїдуть в інші міста, де є потреба в їх послугах, або помруть голодною смертю, сидячи по вуха в нечистотах. Не думаю, що хто-небудь з них мріяв про такий фінал, вибираючи професію з міркувань престижу, а не з вимог ринку праці.
Ринок праці, або ринок робочої сили, - це система соціально-економічних взаємин між працедавцями і тими, хто шукає роботу. У цьому сенсі людина, що шукає роботу, можна вважати продавцем, тому що вона пропонує себе як професіонала тому, хто готовий платити за її роботу. Працедавця в цій ситуації можна розглядати як покупця, що вибирає відповідного фахівця для ведення виробничої, комерційної або іншій діяльності. Ці стосунки рівноправні, хоча кожна сторона переслідує свої цілі. Якщо цілі співпадають, тобто робота влаштовує фахівця, а фахівець - працедавця, в результаті виграють обидві сторони.

Нерідко виникає конфлікт інтересів: фахівець пред'являє особливі вимоги до умов і оплати праці (наприклад, вимагає безкоштовного обіду і особистого шофера, може працювати тільки через день і тому подібне). Якщо цей фахівець унікальний і незамінний, працедавець може погодитися на усі ці умови з розрахунку на те, що витрати окупляться. Якщо ж фахівець не представляє особливої цінності, то йому доведеться понизити рівень домагань, відмовившись спершу хоч би від безкоштовного обіду. Інакше він ризикує залишитися без роботи.

Працедавець проявляє нереалістичний рівень домагань, коли вимагає від своїх працівників зусиль, непорівнянних із заробітною платою. Класичний приклад такого працедавця показав А.С. Пушкін в "Казці про попа і про його працівника Балді":
Потрібний мені працівник - Конюх, кухар і тесляр.Та де знайти такого, працівника не занадто дорогого?
Як ви пам'ятаєте, дешевий працівник обійшовся працедавцеві дуже дорого.

У наш час права і обов'язки сторін регулюються трудовою угодою або контрактом - документами, в яких обумовлюються умови і оплата праці, а також посадовою інструкцією. Працедавець не має права вимагати від фахівця роботи, що виходять за рамки його службових обов'язків.

Ринок праці розвивається за тими ж законами, що і ринок товарів і послуг. Тут діє закон попиту і пропозиції, формуючи ціни на особливий товар - робочу силу. Ця ціна називається заробітною платою. Заробітна плата - це грошова винагорода працівника за виконання своїх обов'язків.

Заробітна плата нараховується відповідно до займаної посади і залежить від кваліфікації фахівця, яка складається з рівня професійної підготовки, досвіду роботи, особових і професійно важливих якостей. На її розмір впливають інтенсивність, тривалість і умови праці.

Чим більше фахівців певної кваліфікації на ринку робочої сили, тим нижче їх ціна. Ця ситуація вигідна працедавцям: по-перше, є вибір, по-друге, можна заощадити на зарплаті. Результатом перевищення пропозиції над попитом є безробіття.

Ситуація, при якій фахівців менше, ніж вимагається на ринку праці, вигідна цим фахівцям, тому що вони можуть диктувати працедавцям свої умови. Проте дефіцит фахівців негативно позначиться на економіці в цілому. В результаті постраждають усі.

Ідеальний варіант - число фахівців, що пропонують свої послуги, дорівнює числу необхідних фахівців. Така ситуація називається ринковою рівновагою.

Очевидно, що існуює маса професій, що вимагають великої кількості фахівців. Потреба в житлі, харчуванні, одягу не залишить без роботи будівельників, технологів і виробників виробів і продуктів харчування. Поки є хвороби, потрібні лікарі. Поки є діти, потрібні учителі. Поки є злочинність, потрібні правоохоронні органи. Зараз в Україні активно формується ринок послуг, який через декілька років може дати декілька мільйонів робочих місць.

Особливу категорію фахівців складають вчені, винахідники, люди мистецтва, представники рідкісних професій, наприклад: реставратор, льотчик-космонавт, дегустатор, ювелір, перекладач, психолог. Це - "штучний" товар. Якщо в цю "нішу" спрямовується велика кількість людей, виникає конкуренція - неминучий наслідок ринкових стосунків. Синоніми слова "конкуренція" - змагання, суперництво. Конкурентоспроможність - це відповідність якості пропонованої робочої сили вимогам працедавця. Якщо людина ніколи не займалася спортом, і виходитт на старт марафонської дистанції нарівні з досвідченими спортсменами не лише безрозсудно, але і небезпечно. Ваші ресурси на ринку праці - це ваша професійна освіта і досвід роботи, трудова мотивація і особистісні якості (відповідальність, працездатність, здатність до професійного і особистісного зростання).

Сучасний ринок праці набагато складніший, ніж кілька років тому, а вимоги до професіонала жорсткіші. Якщо раніше в "ринковій" сфері - торгівлі - одна людина за наявності освіти і досвіду могла виконувати майже увесь цикл робіт, то тепер потрібно фахівців, що відповідають за вузьку ділянку роботи. Так, професія менеджера зараз має масу різновидів: менеджер з закупівель, менеджер з продажах, менеджер зі збуту, бренд-менеджер, менеджер по роботі з клієнтами, менеджер з маркетингу, менеджер по рекламі. Тому за фразою "я хочу стати менеджером" – це низивається поверхневе знання предмета вибору професії і ситуації на ринку праці. За даними багаторічних соціологічних опитувань, українські випускники з року в рік вибирають одні і ті ж професії: програміст, юрист, менеджер, економіст, бухгалтер, автослюсар, дизайнер, перукар, кухар-кондитер, психолог.

Московський педагог З. Гельман ще п'ятнадцять років тому помітив, як вражаюче відрізняються відповіді зарубіжних школярів на питання "Ким ти хочеш стати"? від відповідей наших хлопців. Ніхто з юних англійців, угорців, чехів, фіннів або шведів не бачив себе в майбутньому космонавтами, піаністами, акторами, письменниками, та і тих, хто мріяв про кар'єру адвоката, лікаря, інженера або якої-небудь іншої професії, що вимагає вищої освіти, набиралося зовсім небагато. Зарубіжні школярі бачили свою майбутню професійну діяльність цілком конкретною: хіміки-аналітики, інженери-проектувальники холодильних установок, розробники комп'ютерних програм. Наші школярі і їх вчителі були здивовані, коли величезну більшість їх однолітків з-за кордону вразило бажання стати столярами, водіями вантажівок і машиністами електропоїздів, будівельниками, медиками, фахівцями сільського господарства, секретарями, домогосподарками

(Вибираємо професію: 100 питань і відповідей. - Л., 1990).
Питання для обговорення.

  • Хто, по-вашому, реалістичніше підходить до питання вибору професії?

  • В чому полягає цей реалізм? Чи пов'язаний він з самооцінкою хлопців?


Динамічний і непередбачуваний сучасний ринок праці вимагає від кожного фахівця не лише професіоналізму, але і уміння орієнтуватися в різних сферах діяльності і пристосовуватися до умов, що міняються. При цьому потрібно критично оцінювати пропозиції роботи, переповнені сторінки газет і журналів, стіни і огорожі. І більшість людей бажають на собі переконуватися в справедливості старого прислів'я: "Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці".
Варіанти безглуздих пропозицій
1. "Поштова піраміда". "Робота вдома. Від 400$ в тиждень. Пришліть конверт із зворотною адресою".

Сенс шахрайства: ви отримуєте конверт з двумя-трьома сторінками тексту, де пояснюється, що фірма займається соціальними програмами, покликаними врятувати українців від убогості, і з новою пропозицією - вислати 10 $ за методичні матеріали. У кращому разі ви взагалі не дочекаєтеся відповіді. У гіршому - з вас постійно виманюватимуть гроші, поки не втягнуть в "Програму поштової роботи", суть якої в тому, що тепер ви самі повинні шукати «лохів», даючи оголошення в газетах і розсилаючи їм листи.
2. "Сізіфова праця". "Робота вдома. Сортування (кулькових ручок, різнокольорових пластмасових гранул, каменів і тому подібне)"

Спершу за "цінну імпортну сировину" зазвичай пропонується внести пристойну платіжку. Подальші події розвиваються по одному з двох сценаріїв. Перший - швиденько зібравши гроші, фірма зникає, залишаючи вам на потіху купу різного мотлоху. Другий варіант - фірма нікуди не зникає, але грошей за свій сізіфову працю ви не отримуєте, оскільки ваша продукція не відповідає "критеріям якості", встановленим працедавцем. Попосидівши два-три місяця над вирощуванням вдома грибів або плісняви, ви переконуєтеся: виконати вимоги фірми просто неможливо, як і повернути назад витрачені гроші: ви своєю рукою підписали договір, де детально прописані усі умови.
3. "Домашній офіс". "Солідній фірмі потрібно менеджерів на дому. Зарплата - від 500 $. Фирма забезпечує співробітників оргтехнікою".

"Фірма" встановлює на ваш домашній телефон автовідповідач. Власне, він і виконуватиме усю потрібну роботу, тобто обіцяти таким же «лохам» допомогу в працевлаштуванні і записувати їх координати. Від вас же потрібно тільки задаток в 150 доларів. Через деякий час з'являється представник "фірми", забирає касету і обіцяє, що гроші за оренду вашого телефону принесе наступного разу. Проте наступного разу не буде, та вам залишається продати автовідповідач який з'ясовується, на ринку коштує - 20 доларів.
4. "Випробувальний термін". "Робота. Після випробувального терміну - 700$". Ви, не покладаючи рук, працюєте в офісі або торговельному залі, висунувши язик мотаєтеся по місту, розклеюючи оголошення пропонуючи якісь товари. Ви працюєте так, як в житті ніколи не працювали, в надії, що ваша старанність буде помічені. Через два-три місяці вас просять більше не приходити на роботу, без жодних пояснень. Випробувальний термін закінчився. Потрібно поступитися місцем іншим любителям безкорисливої праці.

Знайдіть в газетах і журналах сумнівні оголошення про прийом на роботу. Вас повинні насторожити наступні моменти: обіцянка високої зарплати; відсутність вимог до освіти і досвіду роботи; необхідність грошових вкладень. Зателефонуйте по вказаних телефонах і уточніть вимоги до кандидата, характер роботи, умови праці, рівень заробітної плати. Наклейте в зошит декілька оголошень, проаналізувавши їх і запишіть поруч свої вивсновки.

Схожі:

Тема Ринок фінансових послуг та його роль в економіці Ринок фінансових...
...
СТАРША ШКОЛА Рівень стандарту ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
Значні вимоги до володіння математикою у розв'язанні практичних задач ставлять сучасний ринок праці, отримання якіс­ної професійної...
СПІВПРАЦЯ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ З РОБОТОДАВЦЯМИ:...
Адже сучасний ринок праці диктує свої умови: якість професійно-практичної підготовки кваліфікованого робітника повинна відповідати...
ПРОГРАМА З МАТЕМАТИКИ для 10 11 класів загальноосвітніх навчальних закладів Рівень стандарту
Значні вимоги до володіння математикою у розв’язанні практичних задач ставлять сучасний ринок праці, отримання якісної професійної...
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З МАТЕМАТИКИ для загальноосвітніх навчальних закладів...
Значні вимоги до володіння математикою у розв’язанні практичних задач ставлять сучасний ринок праці, отримання якісної професійної...
1. Вступ. Загальні питання охорони праці Сучасний стан охорони праці в Україні та за кордоном
Створення безпечних умов праці – це невід’ємна частина соціально-економічного розвитку, складова державної політики, національної...
Особливості формування ринку праці в Україні та раціональної зайнятості населення в а регіонах
Трудоресурсна ситуація та ринок праці в Україні. Регіональні особливості безробіття
8. РИНОК: СУТЬ, СТРУКТУРА ТА ПРОБЛЕМИ ПЕРЕХОДУ > Виникнення, суть та функції ринку
Ринок це об'єктивний факт, який бачить кожний, і що таке ринок, знає кожна домогосподарка, яка йде за покупками
Роль демографічних передумов у розміщенні продуктивних сил. Сучасна...
Фічних передумов на розміщення продуктивних сил, треба враховувати, що населення – не лише виробник матеріальних благ і послуг, але...
Перелік питань до екзамену
Ринок праці: причини безробіття і проблеми раціонального використання трудових ресурсів України
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка