УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ


Скачати 148.54 Kb.
Назва УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
Дата 05.05.2013
Розмір 148.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи


УКРАЇНА

Миколаївська обласна державна адміністрація

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ




НАКАЗ



26 грудня 2012 року №919
м. Миколаїв

Про проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край»
На виконання листа Міністерства освіти і науки молоді та спорту України №1/9-425 від 02.06.2011 «Про проведення конкурсу туристсько-краєзнавчих експедицій «Мій рідний край», що проводиться у рамках руху учнівської молоді України за збереження і примноження традицій, звичаїв, обрядів народу «Моя земля – земля моїх батьків» та Міжгалузевої програми «Пізнай свою країну» та з метою активізації краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи з вивчення історико-культурної спадщини українського народу та природного різноманіття рідного краю
Н А К А З У Ю

1. Провести до 01 листопада 2012 року (у наступні роки – до 01 листопада поточного року) обласний етап Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край».

2. Затвердити умови проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» (додаток 1) .

3. Миколаївському обласному Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (Горбова Т.О.):

- забезпечити організаційний та науковий рівень проведення обласного етапу конкурсу ;

- надати методичну та фахову допомогу навчальним закладам з організації та проведення районного етапу конкурсу відповідно до Умов;

- надати зразки рекомендацій (додаток 2), заявки (додаток 3), критерії оцінювання звітів (додаток 4)

4. Начальникам відділів (управлінь ) освіти райдержадміністрацій (міських рад):

- забезпечити участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» ;

5. Витрати на підготовку матеріалів для участі в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування «Мій рідний край» віднести за рахунок Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді та залучених коштів.

6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника управління освіти і науки облдержадміністрації.

Начальник управління В.В.Мельніченко


Додаток 1

до наказу УОНО

від 26.12.12 № 919

У М О В И

проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування

„МІЙ РІДНИЙ КРАЙ”
I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Обласний етап Всеукраїнського конкурсу на кращу туристськокраєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування „Мій рідний край” (далі – Конкурс) проводиться в рамках руху учнівської молоді України за збереження і примноження традицій, звичаїв, обрядів народу „Моя земля – земля моїх батьків” та Міжгалузевої програми „Пізнай свою країну”, затвердженої спільним наказом Міністерства культури і туризму України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України та Державного комітету телебачення і радіомовлення України від 27.08.2007 року № 49 /765/3027/308.

Конкурс проводиться Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

II. МЕТА І ЗАВДАННЯ КОНКУРСУ

Конкурс проводиться з метою залучення учнівської молоді до активної краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи з вивчення історико-культурної спадщини українського народу та природного різноманіття рідного краю.

Основними завданнями Конкурсу є:

- удосконалення форм та засобів туристсько-краєзнавчої роботи;

- стимулювання розвитку різних напрямів краєзнавства та видів спортивного туризму серед учнівської молоді;

- поліпшення змісту туристсько-краєзнавчих подорожей, оволодіння учасниками Конкурсу практичними навичками польових краєзнавчих досліджень;

- активізація експедиційної роботи;

- виявлення та розповсюдження кращого досвіду проведення краєзнавчих експедицій з активним способом пересування;

- визначення кращих команд учнівської молоді за підсумками Конкурсу.
III. КЕРІВНИЦТВО КОНКУРСОМ

Загальне керівництво Конкурсом здійснює Миколаївський обласний Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

В районах (містах) області проведенням Конкурсу керують районні відділи (управління) освіти райдержадміністрацій.

Організаційне та методичне забезпечення Конкурсу здійснює Миколаївський обласний Центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.
IV. ТЕРМІНИ ТА МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ

КОНКУРСУ

Конкурс носить довгостроковий характер і проводиться щорічно у два тури.

Перший тур проводиться в районах (містах) області до 1 жовтня поточного року, починаючи з 1 січня 2012 року.

Другий (обласний) тур проводиться у м. Миколаєві до 1 листопада щорічно, починаючи з 2012 року.
V. УЧАСНИКИ КОНКУРСУ

У Конкурсі можуть брати участь туристські групи учнівської молоді, що здійснили відповідно до чинних (на час проведення експедицій) Правил проведення туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю туристсько-краєзнавчі експедиції з активним способом пересування у будь-якому районі Миколаївщини у період з 01 вересня поточного року до 31 серпня наступного року за датою початку експедиції та вчасно подали звіти про експедиції для участі у першому турі.

До участі у другому (обласному) турі Конкурсу допускаються лише звіти туристських груп - переможців та призерів першого туру, але не більше трьох.

VI. ПРОГРАМА ТА УМОВИ УЧАСТІ

У КОНКУРСІ

У Конкурсі можуть брати участь звіти туристських груп про краєзнавчі експедиції з історичного, географічного, літературного краєзнавства, археології, геології, екології, фольклору та етнографії, українознавства, народознавства тощо, проведені з активним способом пересування, якщо вони відповідають вимогам, що висуваються до походів від ІІ ступеня до І категорії складності будь-якого виду спортивного туризму.

Маршрут повинен носити лінійний або кільцевий характер, радіальні виходи можуть складати не більше 20% його протяжності.

Звіти про туристсько-краєзнавчі експедиції складаються відповідно до „Рекомендацій щодо складання звіту про туристсько-краєзнавчу експедицію” (додаток 2), що затверджуються Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.
VII. ДОКУМЕНТАЦІЯ ТА СТРОКИ ЇЇ ПОДАННЯ

Для участі в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу експедицію учнівської молоді з активним способом пересування

„МІЙ РІДНИЙ КРАЙ” надсилаються на адресу Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді до 01 листопада 2012 року (у наступні роки – до 1 листопада поточного року) (поштова адреса: 54055, м. Миколаїв, вул..Севастопольська, 63, з поміткою «На конкурс «Мій рідний край») надсилаються:

  • копія підсумкового наказу організації, що проводила перший тур Конкурсу;

  • заявка на участь звітів туристських груп у другому (обласному) турі Конкурсу, завірена печаткою організації, що проводила перший тур та продубльована на електронному носії у форматі RTF за вказаною формою (додаток 3);

  • звіти про експедиції переможців та призерів першого туру Конкурсу ( не більше 3-х від території);

  • копії документів, що дають дозвіл на проведення пошукових робіт чи досліджень (якщо такі передбачені чинними нормативно-правовими актами);

- оригінали маршрутних книжок (маршрутних листів) з відмітками про проходження маршруту, затверджені та оформлені згідно з вимогами, передбаченими для туристських походів відповідної складності.

Матеріали на другий (обласний) тур мають бути надіслані до 01 листопада, починаючи з 2012 року.

Звіти, надіслані на другий тур Конкурсу, не повертаються і зберігаються в бібліотеці Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.
VIII. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ

ТА ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

Підведення підсумків першого туру Конкурсу здійснює журі, затверджене організацією, яка його проводить.

Підведення підсумків другого (обласного) туру Конкурсу здійснює журі, затверджене Миколаївським обласним Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

Визначення переможців та призерів Конкурсу:

переможці Конкурсу першого та другого турів визначаються за найбільшою сумою набраних балів:

якщо звіти не набрали 85% балів, перше місце не присуджується;

якщо звіти не набрали 75% балів, друге місце не присуджується;

якщо звіти не набрали 65% балів, третє місце не присуджується;

Краєзнавча частина оцінюється методом експертної оцінки відповідно до „Рекомендацій щодо складання звіту про туристсько-краєзнавчу експедицію” та „Критеріїв експертної оцінки звітів про туристсько-краєзнавчу експедицію” (додаток 4), затверджених Миколаївським обласним Центро туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

У спортивно-туристській частині – до уваги беруться формальні складові, що засвідчують проходження маршруту засобами певного виду спортивного туризму, викладені відповідно до „Рекомендацій щодо складання звіту про туристсько-краєзнавчу експедицію” та зараховані маршрутно-кваліфікаційною комісією (далі – МКК).

Якщо маршрут, пройдений під час краєзнавчої експедиції, не відповідає заявленій складності, або відсутній залік походу повноваженою МКК, звіт знімається з Конкурсу.

Журі другого туру Конкурсу має право зняти до 20% балів за незначні порушення техніки безпеки проходження маршруту, виявлені у звіті.


IX. НАГОРОДЖЕННЯ

На підставі висновків журі першого та другого турів туристські групи, звіти яких стали переможцями та призерами Конкурсу, нагороджуються грамотами, дипломами, а за наявності бюджетного фінансування - призами, туристсько-екскурсійними поїздками.

X. ФІНАНСУВАННЯ.

Витрати на підготовку та проведення експедицій, підведення підсумків та нагородження переможців та призерів першого туру Конкурсу здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів та залучених коштів.

Фінансування другого (обласного) туру Конкурсу, нагородження переможців та призерів здійснюється за рахунок бюджетних коштів Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді згідно із затвердженим кошторисом та залучених коштів.

Додаток 2

до Умов проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу

експедицію учнівської молоді з активним способом пересування „Мій рідний край”

РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо складання звіту про туристсько-краєзнавчу експедицію
І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Метою складання звіту про туристсько-краєзнавчу експедицію з активним способом пересування є збереження інформації про неї, оцінка пошуково-дослідницької, краєзнавчої роботи, виявлення та пропаганда цікавих туристсько-краєзнавчих маршрутів у різних куточках Миколаївщини, об’єктів для екскурсійного відвідування тощо.

1.2. Звіт складається у письмовій формі.

Загальний обсяг звіту, як правило, не повинен перевищувати 50 сторінок, в тому числі текстової частини – 35 сторінок.

Звіт подається надрукованим та на електронних носіях (формат RTF, документ Microsoft Word, шрифт Times New Roman – 14 pt інтервал - 1,0 на аркушах А-4), а також - переплетеним і пронумерованим разом з додатками. Нумерація наскрізна.
ІІ. ЗМІСТ ТА СТУКТУРНІ СКЛАДОВІ ЗВІТУ

2.1. Звіт повинен мати такі розділи:

- титульна сторінка;

- зміст;

- анотація;

- довідкові відомості про маршрут, його туристсько-спортивну складову ;

- відомості про район експедиції;

- картографічний матеріал;

- фотографії;

- опис пошуково-дослідницької, краєзнавчої роботи;

- додатки;

- підсумки, висновки, рекомендації;

- маршрутні документи (відповідно до вимог Умов);

- список літератури та джерел інформації.

2.2. Текстова частина пошуково-дослідницької, краєзнавчої роботи повинна носити науковий та офіційно-діловий стиль і бути пов’язаною з фотографіями, картографічним матеріалом, схемами, додатками шляхом посилання в тексті. Опис цікавих туристсько-екскурсійних об’єктів може носити нарисовий характер.


2.3. Титульна сторінка.

На титульній сторінці дається повна назва організації, яка проводить експедицію, напрям краєзнавчих досліджень, вид туризму та складність маршруту, тема, географічний район, терміни проведення, прізвище, ім’я, по батькові керівника, контактний телефон за формою:
_________________________________

(навчальний заклад, організація, що проводить експедицію)
З В І Т
про експедицію з _______________________ краєзнавства

(напрям краєзнавчих досліджень)

з активним способом пересування - __________________________

(вид туризму, складність маршруту)

Тема:______________________________________________
Здійснена по _______________________________________

(географічний район подорожі)
з _______ до _____________ року
Керівник_______________________

(прізвище, ім’я, по батькові)
______________________ (контактний телефон)
2.4. Зміст.

У змісті вказуються назви всіх розділів, підрозділів та елементів звіту, номер сторінки, з якої вони починаються.

2.5. Анотація.

В анотації у стислій формі викладається головна суть та ідея експедиції, її особливість, новизна інше. Обсяг – до 1 сторінки.
2.6. Довідкові відомості :

- вид туризму, складність маршруту;

- нитка та довжина активної частини маршруту;

- тривалість подорожі;

- засоби під’їзду до маршруту, інша інформація, що сприятиме більш повній уяві про маршрут;

- список групи, де вказати прізвище, ім’я, навчальний заклад, клас, рік народження, туристський досвід для учнів; прізвище, ім’я, по батькові, місце роботи та посада керівника (керівників) подорожі;

- назва організації(-ій), завдання яких виконувала група, оригінали або завірені копії завдань.

Розділ складається у формі короткого переліку.

2.7. Відомості про район експедиції: загальні історико-географічні, туристсько-краєзнавчі, екскурсійно-пізнавальні. Матеріал подається у стислій формі і повинен стосуватися безпосередньо району подорожі.

2.8. Картографічний матеріал.

Оглядові та робочі карти масштабом не менше 1:200000, у разі необхідності, можуть доповнюватись схемами такої якості, щоб за копіями з них можна повторити експедицію або провести екскурсію.

2.9. Фотографії.

Фотографії у звіті повинні розкривати місце, час, мету даної експедиції, відображати природу та визначні історико-культурні місця району експедиції, підтверджувати проходження маршруту всією групою, дотримання вимог техніки безпеки, а також проведення краєзнавчої роботи.

Фотографії повинні мати номер, підписи назв об’єктів, містити пояснення.

У звіті фотографії розміщуються у місцях, де на них є посилання, або на окремих листах.

Розмір фотографій повинен бути не менший 10х15 см.

2.10. Опис пошуково-дослідницької краєзнавчої роботи.

- обґрунтування вибору теми та району експедиції;

- матеріали про пошуково-дослідницьку краєзнавчу роботу, що розкривають форми та зміст проведеної експедиційної роботи відповідно до теми пошуку.

2.11. Додатки.

- орієнтовний кошторис витрат;

- розклад руху транспорту, розміщення медичних закладів, контрольно-рятувальних служб тощо.

2.12. Підсумки, висновки, рекомендації.

У розділі відмічаються найбільш характерні особливості району експедиції, можливі інші варіанти проведення експедиції, екскурсійні можливості району.

Розділ містить короткий підсумок роботи, виконаної в експедиції.

2.13. Список літератури та джерел інформації.

Подається перелік джерел інформації, які використовувались при підготовці та проведенні експедиції та під час складання звіту.

Якщо під час експедиції та за її підсумками відзнятий відеофільм (кліп) тощо, вказати його постійне місцезнаходження, можливість перегляду, умови виготовлення копії.


Додаток № 3

до Умов проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу

експедицію учнівської молоді з активним

способом пересування „Мій рідний край”

ЗАТВЕРДЖУЮ

Керівник організації, що направляє звіт
____________________/ ____________/
М.П.

ЗАЯВКА

на участь звітів туристських груп

_______________________________________

(назва регіону

у другому (обласному) турі Конкурсу




з/п

Заклад (організація), що провів експедицію

Тема експедиції

Напрям краєзнавчих досліджень

Вид туризму та складність маршруту

Керівник експедиції

1

2

3

4

5

6




















Додаток № 4

до Умов проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращу туристсько-краєзнавчу

експедицію учнівської молоді з активним

способом пересування „Мій рідний край”
КРИТЕРІЇ

експертної оцінки звіту про

туристсько-краєзнавчу експедицію



п/п

Критерії оцінювання

Максимальн. Бал

1.

Обґрунтованість отриманого завдання від навчального закладу, організації, установи

3

2.

Теоретичне і практичне значення дослідження

5

3.

Системність і повнота розкриття досліджуваної теми

10

4.

Пошуково-дослідницький характер роботи; доцільність та коректність використаних методів дослідження

10

5.

Наявність, доцільність та якість матеріалів, що підтверджують викладений зміст дослідженого (фотографії, карти, схеми, плани, графіки, малюнки, топографічні та геологічні прив’язки об’єктів дослідження), інші супроводжуючі матеріали

5

6.

Аргументованість висновків, їх відповідність змістовним результатам експедиційних досліджень

3

7.

Суспільно-корисна та природоохоронна робота в експедиції. Висвітлення результатів експедиції у ЗМІ; використання їх у навчально-виховному процесі навчального закладу

10

8.

Висновок закладу, організації, установи, що видавала завдання, з наведенням аргументів щодо якості та повноти виконання поставленого завдання

5

9.

Повнота та якість оформлення звіту; стиль, грамотність, логічність викладу матеріалу; відповідність вимогам щодо складання звіту

4

10.

Наявність електронної версії звіту (Наявність електронної версії означає згоду авторського колективу на розміщення матеріалу на сайті Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.

5










Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ: Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації О. В. Пастовенський
«Питання виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», розпорядження голови обласної державної адміністрації від...
ДЕРЖАВНА НАУКОВА УСТАНОВА «ІНСТИТУТ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗМІСТУ ОСВІТИ»
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської...
ДЕРЖАВНА НАУКОВА УСТАНОВА «ІНСТИТУТ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗМІСТУ ОСВІТИ»
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської...
ПЕРЕЛІК програм та навчально-методичної літератури з проблем виховання,...
Міністерство освіти і науки Авто­номної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севасто­польської міських...
«Загальні і спеціальні здібності»
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Донецька обласна державна адміністрація Управління освіти і науки
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ...
Міністерства освіти і науки проводиться Всеукраїнський конкурс юних зоологів і тваринників, метою якого є створення умов для творчого...
Міністерство освіти і науки України Головне управління освіти і науки...
А. К. Кравцов, методист Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, підполковник
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД СУМСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТ
Міністерство освіти і науки України Управління освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації
ПЕРЕЛІК програм, підручників та навчальних посібників, рекомендованих...
Міністерство освіти і науки Авто­номної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севасто­польської міських...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ 01135, м. Київ, пр. Перемоги,...
Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністра-цій, обласні інститути...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка