253 При санітарно-бактеріологічному дослідженні водопровідної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 100 мл 80, колі-індекс Як оцінити результат дослідження? A


Скачати 1.22 Mb.
Назва 253 При санітарно-бактеріологічному дослідженні водопровідної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 100 мл 80, колі-індекс Як оцінити результат дослідження? A
Сторінка 1/10
Дата 10.04.2013
Розмір 1.22 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
МІКРОБІОЛОГІЯ
1.Загальна медична мікробіологія
253 При санітарно-бактеріологічному дослідженні водопровідної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 100 мл - 80, колі-індекс - 3. Як оцінити результат дослідження?

A. *Вода придатна для вживання

B. Вода сумнівна

C. Вода дуже сумнівна

D. Вода забруднена

E. Вода дуже забруднена

254 При санітарно-бактеріологічному дослідженні води методом мембранних фільтрів виявлено дві червоні колонії на мембранному фільтрі (середовище Ендо), через який пропустили 500 мл досліджуваної води. Зробіть розрахунок колі-індексу і колі-титру досліджуваної води.

A. *4 і 250

B. 2 і 500

C. 250 і 4

D. 500 і 2

E. 250 і 2

261У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати?

A. *Автоклавування при 1210 С 30 хв.

B. Сухим жаром 1600 С 2 год.

C. Кип’ятінням 1 год.

D. Фільтрування

E. --

268 При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко було видно зона гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

A. *Кров‘яний МПА

B. МПА

C. Ендо

D. ЖСА

E. Лєвіна

582 В бактеріологічній лабораторії необхідне простерилізувати живильні середовища, що містять речовини, що змінюються при температурі вище 1000 С /сечовина, вуглеводи/. Який спосіб стерилізації потрібно вибрати?

A. *Текучим паром, дрібно

B. Пором під тиском в автоклаві

C. Кип'яченням

D. Тиндалізація

E. Пастеризація

1133 В лабораторії з метою прискореної стерилізації цукровмісних середовищ текучою парою, провели її в один день: вранці, вдень і увечері по 30 хвилин. Як правильно слід стерилізувати середовища?

A. *Необхідно стерилізувати тричі з інтервалом 24 години

B. Стерилізувати 15 хвилин

C. Стерилізувати 45 хвилин

D. Стерилізувати 1 годину

E. Стерилізувати двічі на день

1185 Після закінчення роботи в лабораторії студент повинен привести в порядок своє робоче місце, провести дезинфекцію столу, інструментарію. Які хімічні речовини він повинен для цього використовувати?

A. * Хлорамін

B. Соляну кислоту

C. Формалін

D. Хлороформ

E. Ефір

2017 При дисбактеріозах, які супроводжуються процесом гниття (протея, псевдомонада) і підвищенням pН фекалий, необхідно призначати біологічні препарати, які закислюють середовище і проявляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми можна використовувати для цієї мети?

A. *Біфідобактерії

B. Клебсієли

C. Азотобактерії

D. Ентеробактер

E. Серацію

2686 У вагітної жінки діагностований дисбактеріоз піхви. Який препарат є препаратом вибору в даному випадку?

A.* Еубіотик.

B. Антибіотик.

C. Інтерферон.

D. Бактеріофаг.

E. Полівітаміни.

3257 В лабораторії була визначена чутливість стафілокока до антибіотиків і отримані наступні результати дослідження - діаметр зон затримки зростання рівний: Пеніцилін - 8 мм, оксациллин - 8 мм, ампіцилін - 25 мм, гентамицин - 22 мм. Який метод дослідження був використаний?

A. *Метод паперових дисків

B. Метод серійних розведень

C. Біохімічний

D. Бактеріоскопічний

E. Біометричний

3440 Для оцінки придатності питної води проведено бактеріологічне дослідження. Який показник характеризує кількість бактерій групи кишкових паличок, які знаходяться в 1л?

A. *Колі-індекс

B. Колі-титр

C. Титр колі-фага

D. Перфрингенс-титр

E. Мікробне число
4575 В лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найдоцільніше використовувати як тест-культуру?

A. * Спороутворюючі

B. Капсульні

C. Кислототривкі

D. Патогенні

E. Термофільні
5082 У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дисбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

A. * Еубіотики (пробиотики).

B. Сульфаніламіди.

C. Інтерферон.

D. Протигрибкові препарати.

E. Нітрофурани.

5679 В бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження якості питної води. Її мікробне число виявилося близько 100. Які мікроорганізми враховувалися при цьому?

A. *Всі бактерії, які виросли на живильному середовищі

B. Бактерії групи кишкової палички

C. Бактерії, патогенні для людей і тварин

D. Умовно-патогенні мікроорганізми

E. Ентеропатогені бактерії і віруси
5680 При визначенні мікробного числа повітря в лікарняній палаті виявилось, що воно складає 1500 клітин/м3. Які групи мікроорганізмів враховувалися при цьому?

A. * Всі бактерії, які виросли на живильному середовищі

B. Бактерії і віруси - збудники респіраторних інфекцій

C. Стафілококи і гемолітичні стрептококи

D. Збудники госпітальних інфекцій

E. Всі патогенні і умовно-патогенні бактерії
5839 При фарбуванні мазка з мокроти хворого з підозрою на крупозну пневмонію, були використані наступні фарбники і реактиви: розчин генцианвіолету, розчин Люголя, 960 спирт, водний фуксин. Який спосіб забарвлення застосований в даному випадку?

A. *за Грамом

B. по Цилю-Нільсену

C. по Романовському

D. по Нейсеру

E. по Леффлеру
5962 Останніми роками знайшов застосування метод геноіндикації збудників, що дозволяє виявити в досліджуваних зразках фрагменти нуклеїнових кислот патогенів. Виберіть з приведених реакцій ту, яка підходить для цієї мети.

A. *Полімеразна ланцюгова реакція

B. Реакція наростання титру фага

C. Радіоімунний аналіз

D. Реакція преципітації

E. Імуноферментний аналіз
6584 На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано забарвити суміш бактерій по методу Грама і пояснити механізм забарвлення. Які морфологічні структури бактерій визначають грамнегативне і грампозитивне забарвлення бактерій?

A. * Клітинна стінка

B. ЦПМ

C. Капсула

D. Джгутики

E. Цитоплазма
2. Імунологія
250 У хворого М. спостерігається локальна реакція на укус бджоли, яка виявилася в перші хвилини після укусу. За яким типом реакції гіперчутливості вона проходить?

A. *Анафілактичному

B. Цитотоксичному

C. Імунокомплексному

D. Сповільненого типу

E. Ідіотип-антиідіотип
351 Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактерійних і вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якого неможливо визначити результат реакції.

A. *Наявність люмінесцентного мікроскопа

B. Наявність електронного мікроскопа

C. Наявність іммерсійного мікроскопа

D. Виділеної чистої культури збудника

E. Сироватки хворого
444 Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, запевнив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких дітей мав на увазі лікар?

A. * Новонароджені

B. Старші 14 років

C. Ті, що перенесли кір на першому році життя

D. Ті, що отримали планове щеплення

E. Ті, чиї батьки не хворіли корі
445 В геномі вірусу осповакцини був інтегрований ген вірусу гепатиту В, який відповідає за утворення HBsAg. Рекомбінантний вірус планується використовувати як препарат для вакцинації. До якого типу відноситься отримана вакцина?

A. * Генноінженерна

B. Комбінована

C. Асоційована

D. Синтетична

E. Хімічна
578 В кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійного відокремлюваного уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, забарвив за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість грамнегативних бобовидної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються в препараті?

A. *Фагоцитоза

B. Метаболізму

C. Капсулоутворення

D. Спороутворення

E. Малігнізації
577 В лабораторію судово-медичної експертизи доставлений одяг громадянина В., зниклого напередодні без вісті. Одяг виявлений в сараї, на ньому є плями багрового кольору, які експерт визначив як сліди крові. Яку реакцію потрібно використовувати для вирішення питання про те, чи є ці багрові плями висохлою кров'ю людини?

A. *Реакцію кільцепрепітації

B. Реакцію зв‘язування комплементу

C. Реакцію флокуляції

D. Імуноферментний аналіз

E. Реакцію аглютинації
580 Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1.Бруцельозна нашкірна вакцина. 2.Лептоспірозна вакцина. 3. Вакцина БЦЖ. 4. Адсорбована кашлюк-дифтерійно-правцева вакцина АКДС. 5. Адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет вони формують?

A. *Штучний активний

B. Нестерильний /інфекційний/

C. Антибактеріальний

D. Штучний пасивний

E. Антитоксичний
703 У пацієнта через 2 місяці після операції трансплантації нирки погіршав стан. На основі лабораторного обстеження констатовано, що почалася реакція відторгнення трансплантанту. Який чинник імунної системи зіграє вирішальну роль в цій реакції?

A. * Т-кілери.

B. Інтерлейкин-1.

C. Природні кілери.

D. В-лімфоцити.

E. Т-хелпери 2.
704 Важливим недоліком мікроскопічного методу діагностики інфекцій є його недостатня інформативність у зв'язку з морфологічною схожістю багатьох видів мікроорганізмів. Яка імунологічна реакція дозволяє значно підвищити інформативність цього методу?

A. * Реакція імунофлюоресценції.

B. Реакція Кумбса.

C. Імуноферментний аналіз.

D. Реакція опсонізації.

E. Радіоімунний аналіз.
705 У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлена сенсибілізація алергеном тополиного пуху. Який чинник імунної системи зіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

A. * Ig E.

B. Ig D.

C. IgА.

D. Сенсибілізовані Т-лімфоцити.

E. IgМ.
727 Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Через 4-5 днів шкірний трансплантант прижився. Але на 8-ій день трансплантант набряк, змінився його колір, а на 11 день почав відторгатися. Які клітини беруть в цьому участь?

A. *Т-лімфоцити

B. Еритроцити

C. Базофіли

D. Еозинофіли

E. В-лімфоцити
848 В імунній відповіді організму значне місце відводиться продукції антитіл. Взаємодія яких клітин необхідна для їх синтезу?

A. *Антигенпрезентуючи клітки, Т-хелпери, В-лімфоцити

B. Мікрофаги, Т-хелпери, В-лімфоцити

C. Дендритні клітини, Т-хелпери, В-лімфоцити

D. Макрофаги, Т-ефектори, В-лімфоцити

E. Клітини Лангенганса, Т-ефектори, В-лімфоцити
982 В бактеріологічній лабораторії з патологічного матеріалу виділена чиста культура бактерій, яка частково ідентифікована за морфологічними, тинкторіальними, культуральними і біохімічними ознаками. Для остаточної ідентифікації вибрана адсорбована типоспецифічна аглютинуюча сироватка. Який з відомих Вам різновидів реакції аглютинації слід застосувати в даній ситуації?

A. *Реакцію аглютинації на склі.

B. Реакцію аглютинації (варіант Відаля).

C. Реакцію аглютинації (варіант Грубера).

D. Реакцію гемаглютинації .

E. Реакцію пасивної гемаглютинації.
1006 При практичному використанні лікувальних антитоксичних сироваток хворому завжди вводять точно призначені дози. Якими одиницями визначається активність антитоксичної протидифтерійної сироватки?

A. *Міжнародними

B. Флокуляційними

C. Летальними

D. Бактеріостатичними

E. Гемолітичними
1134 Отримана аглютинуюча сироватка, в результаті імунізації кролика бактеріями з антигенною структурою 1, 3, 4. Як з цієї сироватки отримати монорецепторну сироватку проти антигену 3?

A. *Методом адсорбції агглютининів антигенами 1, 4.

B. За допомогою реакції преципітації з антигеном 3

C. За допомогою реакції нейтралізації з антигенами 1, 4

D. За допомогою реакції іммобілізації з антигеном 3

E. За допомогою реакції опсонізації з антигенами 1, 4
1184 Для прискорення загоєння рани слизової оболонки в ротовій порожнини, хворому призначений препарат, який є термостабільним білком, що знаходиться у людини в сльозах, слині, грудному молоці матери, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він є чинником природної резистентності організму і має назву:

A. *Лізоцим

B. Комплемент

C. Інтерферон

D. Інтерлейкін

E. Іманін

1812 Після введення вакцини БЦЖ грудним дітям імунітет до туберкульозу зберігається до тих пір, поки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

A. * Нестерильний

B. Гуморальний

C. Типоспецифічний

D. Природжений

E. Перехресний
2036 На базарі громадянин А. продавав ковбасу з назвою “Свиняча домашня”. У госсанінспекції виникла підозра про підробку ковбаси. За допомогою якої серологічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

A. *Преципітації

B. РЗК

C. Аглютинації

D. Імунофлюоресценції

E. РНГА
3015 Для створення активного імунітету у людини використовуються численні вакцинні препарати. Який препарат представлений живими атенуйованими бактеріями?

A. * Вакцина БЦЖ

B. Вакцина АКДС

C. Вакцина Солка

D. Вакцина TAВte

E. Вакцина проти гепатиту А.
3052 При проведенні медичного обстеження учнів, була поставлена проба Манту. Наявністю яких з перерахованих специфічних чинників обумовлена позитивна реакція?

A. *Т-лімфоцити
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Схожі:

Крок Загальна лікарська підготовка 2012 Мікробіологія
При санітарно-бактеріологічному дослідженні питної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл 80, колі-індекс...
УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
Кловський узвіз 8, м. Київ, 01021; т/ф (044) 253-75-25; тел. 253-95-86, 253-74-99, 253-63-99, 253-01-05
Згода на участь у дослідженні
Вас; (V) що станеться, якщо Ви вирішите зупинити участь у дослідженні; (VI) коли Вам повідомлять про нові результати досліджень,...
Згода на участь у дослідженні
Вас; (V) що станеться, якщо Ви вирішите зупинити участь у дослідженні; (VI) коли Вам повідомлять про нові результати досліджень,...
Результати якого виду інструментального дослідження вимірюються в Бк/дм3 ?
Середня загальна (за рахунок природних і штучних джерел) добова доза опромінення
ДСанПіН 4-171-10 (ДСанПіН 4-400-10). Гігієнічні вимоги до води питної,...
Санітарні норми встановлюють вимоги до безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, а також правила виробничого...
Тема: Секрети води
«Секрети води», комп’ютер, телевізор, молекулярна структура води, властивості води записані на хмаринках, значення — на краплях,...
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ (ПРАКТИЧНИХ) ЗАНЯТЬ з навчальної дисципліни «КРИМІНАЛЬНЕ...
Нарські заняття проводяться з метою закріплення тих теоретичних знань з кримінального права, які студент отримує на лекціях і при...
9. РЕКОМЕНДОВАНІ ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ З КУРСУ «КРИМІНОЛОГІЯ» Загальна частина
Злочинність як елемент предмету кримінології; завдання кримінології у дослідженні злочинності
Перспективи діагностики сепсису і гнійно-септичних ускладнень: метод...
СФ та СЗФ хворих і здорових осіб поступово ставали ідентичними. Отримані результати свідчать про те, що флуоресцентний аналіз при...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка