ХІД ЗАХОДУ


Скачати 84.66 Kb.
Назва ХІД ЗАХОДУ
Дата 23.02.2016
Розмір 84.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Шкідливі звички – шлях у безодню

Мета: запобігати шкідливим звич­кам, які негативно впливають на здоров'я підлітків; формувати вмін­ня і навички учнів щодо власної без­пеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки; вихову­вати в учнів бажання зберегти влас­не здоров'я.

Обладнання та оформлення: технічні засоби навчання, учнів­ські реферати, брошури, книги, пла­кати, записи на дошці;

«Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий».

«Не піддавайся шкідливій звичці!»

«Не спалюй своє майбутнє!»

«У Європі сьогодні курити не мод­но!»

«Вибирай сам — бути здоровим чи курити?»
ХІД ЗАХОДУ

Учитель. Сьогодні особливо го­стро стоїть проблема виховання здоро­вої молоді. Ми добре знаємо, що здо­ров'я .....найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, підпу­шеного нам природою. Без здоров'я немає щастя. Іноді учні навмисно все роблять для того, щоб загубити своє здоров'я. Вони набувають по­ганих звичок, які негативно впли­вають на них і яких Потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це не думають і хизуються перед друзя­ми.. Та тільки чим? Не дуже приєм­но і навіть шкоди дивишся на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров'я.

Питання до бесіди:

— Які ви знаєте погані звички, що їх люди самі набувають? (Куріння, ал­коголь, наркоманія)

— А що таке звичка? (Звичка — це фор­ма поведінки людей, що виникає під час навчання і багаторазового повторення у різних життєвих ситуаціях).

— Які можуть бути звички? (Корис­ні і шкідливі)

— Які звички є корисними? (Режим дня. Він сприяє зміцненню здоров'я, під­вищенню працездатності, і, врешті, довголіттю.)

Можливий варіант висновку: шкід­ливі звички, навпаки, дезорганізують людину, послаблюють її волю, знижу­ють працездатність, порушують здо­ров'я і скорочують тривалість життя. Ці звички завдають безліч страждань людині.

Учитель. Люди, котрі курять, перш за все не впевнені у собі, не вміють протистояти тиску оточуючих. Підліт­ки починають курити саме для того, щоб відчути себе дорослими, самостій­ними людьми, справжніми «суперме­нами». Основною складовою тютюну є нікотин. Нікотин.....це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну сис­теми. Навіть одна сигарета шкідлива для всього живого. Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно; викурить півпачки сига­рет, а для дорослої людини смертель­на доза — пачка сигарет. Проте відомі випадки смерті навіть від викурюван­ня 2—3 сигарет. Алкоголь і нікотин з наркотиками. Це означає., що люди­на, вживаючи ці речовини, поступово зникає до них настільки, що стає хі­мічно залежною. Людина вживає алкоголь, якщо вона неспроможна знаходити розумні виходи з неприємних життєвих ситуацій, погано ставиться до людей і по себе самої, не вміє регулювати свою поведінку. Алкоголь (етиловий спирт) впливає негатив на мозок, судини, серце, печінку та інші органи й систем і організму порушується координація рухів, погіршується мовлення.

Наркоманія — справжнє зло для всіх країн світу. Знайомство з наркотика­ми найчастіше починається із звичай­ного куріння тютюну. Наркоман не лише збільшує дозу наркотичної ре­човини, а й міняє її на іншу, сильнішої дії: тютюн — конопля — мак — ефе­дрин. Потяг до наркотику може сформуватися вже після разового прийом наркотичної речовини, що викликає природну реакцію організму — нудоту блювання, свербіння, відчуття жар й запаморочення, болі в кістках і су­глобах, відсутність сну. Іноді перини: прийом наркотиків стає останнім — людина вмирає, бо неможливо точно розрахувати індивідуальну дозу.

В нашому суспільстві є ще одне зло, про яке ми зовсім мало знаємо і не вміємо ефективно йому протистояти. Це - СНІД. Синдром набутого імунодефіциту — кінцева стадія ін­фекційного захворювання. Вірус цей вражає лімфоцити крові, які відпо­відають за захист організму людини відрізних мікробів і пухлин. СНІД — невиліковна хвороба. Тож чи достат­ньо вже маємо знань, щоб убезпечи­ти себе від СНІДу?

Що ви знаєте про СНІД? (Відповіді учнів)

Учитель. СНІД передається пере­важно статевим шляхом, коли мож­ливий обмін виділеннями організму, в яких міститься вірус (сперма, вагінальний секрет, кров). Надійним за­собом захисту від СНІДу є презерватив. Останніми роками збільшується кількість заражених людей (перепая­но наркоманів), які користуються нестерильними шприцами, голка, ми, особливо тоді, коли «колються» в компанії. При цьому маленька крапелька чужої крові в шприці або на голці може потрапити в організм і заразити його, якщо в ній міс­титься вірус. Гарантією убезпечення від зараження СНІДом здоровий і правильний спосіб життя і, зокрема, виважене ставлення до інтимних взаємин з постійним статевим партнером, в "процесі яких відбувається взаємне збагачення емоційними відчуттями категорично негативне ставлення до застосування наркотиків, якщо на­віть залишаєшся в меншості в компанії однолітків, котрі пропонують спробувати цей «кайф».

Ви переконалися, що в XXI столітті, шкідливих звичок існує дуже бага­то. Алі ці шкідливі звички виникли багато років тому. І зараз ми торкне­мося історій виникнення шкідли­вих звичок.

Пропонуємо вам послухати повідом­лення, які підготували для цієї зустрі­чі ваші друзі.

Куріння

1-й учень. Є така казка. У да­лекому минулому, коли тютюн тіль­ки завезли у Вірменію, біля підніж­жя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зіл­ля і намагався переконати людей не вживати його.

Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони І кричали:

— Божественне листя! Божественне І листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато наро­ду. Підійшов і старий:

— Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивились на старого:

— Ти правий, мудрий діду,— сказа­ли вони. - Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божествен­ного листя»?

Старий усміхнувся і пояснив:

— Лиходії не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, Нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці?, І, нарешті, курець ні­коли не постаріє, тому що помре замолоду.

Відійшли люди від купців. Якби всі прислухалися в наш час до порад муд­рого старого!
Алкоголь

2-й учень. Вино було винайде­не людством раніше, ніж спирт. Роз­копки археологів свідчать про те, що його виробляли ще в Давньому Єгип­ті, Давній Греції.

У Давній Спарті один із засобів ви­ховання молодих спартанців був та­кий: юнаків саджали за стіл разом із молодими рабами й починали остан­ніх споювати, щоб спартанці отрима­ли наочний урок, який вигляд і по­ведінку має п'яна людина.

На Русі вживали переважно брагу, ме­довуху. Міцність цих напоїв не пере­вищувала 10—13°. Спиртне пили за­звичай на свята, на честь перемоги над ворогом чи на поминках.

Перші згадки про боротьбу із пияц­твом припадають на часи царюван­ня Петра І, який заснував спеціаль­ну медаль «За пияцтво». Вона мала форму восьмикутної зірки завбіль­шки з тацю, була відлита з чавуну і важила 5 кг. За допомогою ланцю­га медаль прикріплювали до роз'єм­ного обруча, який одягали на шию п'яниці незалежно від звання і соці­ального стану. «Удостоєний» цієї «на­городи» мав протягом тижня носити медаль на шиї.

В Україні народ здавна зневажав п'я­ниць, розповідав про них смішні іс­торії. По базарах водили ведмедя, який показував, «як п'яний чоловік іде додому».

Вершиною національно о фізично­го виховання, самовдосконалення тіла й духу стала епоха Запорозької Січі. Тут загартування у повсякден­ному житті і військових і правах від­бувалося в постійних іграх, забавах, танцях, змаганнях, справах.

Учитeль. Чи зробили ви для сере вибір? Чи правильний обрали

Зараз ми це перевіримо проведе­мо міні-вікторину. На кожне із запитань вам треба дати відповідь: «так-чи «ні».

1) Вірус імудодифіциту людини ВІЛ передається через:

• рукостискання;

• спільне з ВІЛ-інфікованим корис­тування верхнім одягом;

• обійми;

• спільне користування голками та шприцами для ін'єкцій;

• чхання та кашель;

• плавання в басейні;

• рушники, мило, мочалку;

• статеві зносини без використан­ня презервативів;

• домашніх тварин;

• посуд, їжу;

• туалети (унітази);

• статеві зносини з використанням презерватива;

• спільне користування голками для проколювання вух.

Підбиття підсумків міні-вікторини.

2) Хто і звідки завіз тютюн у Євро­пу? (Христофор Колумбу 1492ро­ці з Америки)

3) У яких країнах заборонено нарко­тики під страхом смертної кари? (Таїланд, Сінгапур, Східна Азія)

4) Який російський цар був запе­клим курцем і дозволив торгівлю тютюном і куріння? (Петро І)

5) Основна сировина сигарет. (Тю­тюн)

6) Чи можна уникнути зараження па СНІД?(Так)

7) Чи можна виявити вірус відразу ж після інфікування? (Ні)

Учитель. Для підбиття підсумків цієї вікторини і наступних конкурсів давайте оберемо журі у складі: Павлюк О.В., Мацьків Н.В., Бодейчук Л.Д. У кінці заняття журі оголосить нам результат конкурсів і нагородить переможців.

Учитель. Сьогодні медики ствер­джують: здоров'я людини на 10 % за­лежить від спадковості, - на 5 % від роботи медиків. Інші 85 % — у руках самої людини. Отже, наше здоров'я залежить від наших звичок. Зараз ми проведемо тест, який допоможе вам дізнатися, що чекає на вас у майбут­ньому: здорове довготривале життя чи хвороба і немічна старість. Вам треба на кожне запитання надати відповідь: «так», якщо твердження правильне, або «ні», якщо твердження хибне.

1. Тільки чоловіки можуть зарази­тися ВІЛ-інфекцією.

2. Запобігти СНІДу можна, утри­муючись від випадкових статевих зносин.

3.Якщо ви сильні та здорові, ви не можете заразилися на ВІЛ-інфекцію

4. Куріння сигарет зумовлює швидке старіння.

5. Тисячі людей щороку помирають від хвороб, пов'язаних із курінням.

6. Курець може кинути курити" будь-коли. Все, що для цього потрібно,— це сила волі.

7. При пасивному курінні людина одержує втричі більше, одноокису вуглецю ніж сам курець.

8. Людина може набути згубної звички до вживання наркотиків, тю­тюну, алкоголю.

9. Поцілувавши хворого на СНІД, ви заразитеся цією хворобою.

10. Немає ліків проти ВІЛ, коли вірус потрапляє у кровообіг.

11. Особа може заразитися ВІЛ, здаючи кров.

12. Є ліки від СНІДу.

13. Куріння викликає рак легенів.

14. Вагітні матері, які інфіковані ВІЛ, можуть передати його плоду.

15. Є окремі люди, котрі мають іму­нітет до СНЇДУ.

16. Аналіз крові може показати, що людина інфікована ВІЛ.

17. Мити руку перед їжею не потріб­но.

18. Куріння «травки» не вважається вживанням наркотику.

19. Спиртні напої шкодять здо­ров'ю.

20. Займатися спортом необхідно для здоров'я.

Учитель. А зараз ми ознайоми­мося з освітньою програмою нашого регіону щодо попередження куріння серед людей і підлітків.

Одеський регіон за кількістю інфі­кованих страшною хворобою посі­дає третє місце в Україні. В Одесі іс­нує реабілітаційний центр «ОАЗІС». В цьому центрі проживають, лікують­ся і працюють люди, хворі на СНІД.

Учитель. А зараз надамо слово журі для оголошення результатів вік­торини і тесту. (Підбиття підсумків і нагородження переможців.)

Учитель. Прочитайте цитату, за­писану, на дошці: «Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирі­шує, курити чи не курити, зміцнюва­ти своє здоров'я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Про­те правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здо­ров'я та за своє майбутнє взагалі». А що таке здоров'я? Здоров'я —най­більше багатство. Погляньте на це прислів'я: «Бережи одяг, доки но­вий, а здоров'я — доки молодий». Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки), а яки­ми слід жити в суспільстві. Бо, поки ти молодий і в тебе здорове ті то, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іно­ді важко, а то й неможливо. Люди ка­жуть: «Є каяття, та нема вороття».

Пам'ятайте, діти, що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних сек­ціях, ігри на свіжому повітрі а най­більше — здоровий спосіб життя.

Схожі:

ХІД ЗАХОДУ
Мета: запобігати шкідливим звич­кам, які негативно впливають на здоров'я підлітків; формувати вмін­ня і навички учнів щодо власної...
Виховного заходу
Коротка анотація: дана розробка вміщує досвід викладача правознавства по проведенню виховного заходу
Виховний захід на тему: «Подорож океаном комп’ютерних знань»
Етап планування виховного заходу. На даному етапі йде підбір питань, завдань для заходу, місця і часу проведення
Міністерство освіти і науки України Донецька облдержадміністрація...
У методичній розробці виховного заходу поданий цикл зимових свят українців: святкування Різдва, Щедрого вечора та Водохреща
У процесі розв'язування задач уч­ням доводиться виконувати ілю­стративний...
Головне, щоб у всьому була чіт­кість, лаконічність, щоб записи достатньо повно відображали ма­тематичну підготовку випускника. Найперша...
Тематичне спрямування заходу

Програє той, хто не може зробити хід. Хто перемагає при найкращій грі?
Задача Двоє по черзі кладуть п'ятаки на круглий стіл, причому так, щоб вони не накладались один на одного. Програє той, хто не може...
ВСТУП
Природа та сутність застави, як запобіжного заходу. Проблеми застосування в юридичній практиці
Тема конференції (семінару)
Вищий навчальний заклад (установа), відповідальний за проведення заходу (адреса, телефон)
Заходу
Методична розробка підготовлена Поваляєвою Аллою Анатоліївною, вчителем методистом Тульчинської ЗШ І – ІІІ ступенів№1
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка