План-конспект на проведення семінарського заняття по медичній підготовці з особовим складом 1-го караулу. Тема


Скачати 67.59 Kb.
Назва План-конспект на проведення семінарського заняття по медичній підготовці з особовим складом 1-го караулу. Тема
Дата 01.04.2013
Розмір 67.59 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Біологія > План-конспект
“З А Т В Е Р Д Ж У Ю”

Начальник СДПЧ -25

майор вн. служби
С.О.Каганець


План-конспект

на проведення семінарського заняття по медичній підготовці

з особовим складом 1-го караулу.
Тема: 4.1.7 : Санітарно – гігієнічні та протиепідемічні заходи.
Мета : Забезпечення належного санітарно-протиепідемічного стану в

підрозділі.
Час: 1уч. година.
Метод проведення: семінар.
Місце проведення: учбовий клас .
Література: Методичні рекомендації, щодо забезпечення належного санітарно-протиепідемічного стану в підрозділах ГУМНС України в Миколаївській області.
ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ:
1. Організаційний момент - 2 хв .

- перевірка наявності особового складу;

- перевірка підготовленості до заняття;

- оголошення теми і мети заняття.
2. Контроль знань, питання семінарського заняття - 35 хв.

  • Профілактика холери і кишкових інфекцій;

  • Шляхи передачі холери;

  • Вірусні гепатити, профілактика.




Найменування заходів

Методичні вказівки

Профілактика холери і кишкових інфекцій.

Епідемії холери у минулому спустошували мир настільки люто, що страх перед цим захворюванням не забутий до цих пір. Холера відвіку існує в Індії. Звідти вона проникла до Європи і інших частин. Низьку температуру вібріони холери переносять легко. У чистій річковій воді виживають до 5 місяців і довше, в морській до 60 днів, декілька днів в льоду, в ставках, залежно від температури Середовища і інтенсивності гниття, - до 1 місяця і довше. От чому вода є одним з основних шляхів розповсюдження холери, В молоці і маслі вібріони зберігаються до 2 тижнів, на фруктах, овочах - декілька днів.

Шляхи передачі холери - водний, харчовий, контактно-побутовий.
Використовуючи забруднену воду з відкритих водоймищ для пиття, миття посуду, овочів і фруктів, заковтування її під час купання, можна заразитися холерою. У невпорядкований колодязь, річку, озеро, ставок вібріони можуть потрапити із стічними, дощовими і талими водами, а також при пранні білизни. Крім того, судноплавні водоймища забруднюються скиданнями пароплавів, дебаркадерів. На харчові продукти збудники холери потрапляють з брудних рук хворого або вибриононосителя. Найбільш небезпечні для зараження продукти, які не піддаються термічній обробці, - хліб, салат, холодець, вершкове масло, сметана, сирий. При контактно-побутовому шляху зараження відбувається переважно через брудні руки, навколишні предмети, а також через мух. У квартирі хворого швидко все інфікується, оскільки ні при якій іншої інфекції хворого не виділяє з випорожнюваннями і блювотними масами такої величезної кількості збудників, Тому білизна хворого або вибриононосителя представляє особливу небезпеку. Від моменту зараження до прояву перших ознак хвороби проходить від 1 до 5 днів. Це - прихований інкубаційний період. Потім раптово без підвищення температури починається пронос, який частішає до 15-20 разів на добу. Незабаром приєднується блювота, а у важких випадках - судоми. Наступає швидке обезводнення організму, температура падає до 34-32 град., пропадає голос, різко зменшується або повністю припиняється виділення сечі. Зустрічаються важкі, быстропротекающие форми хвороби, без блювоти, коли смерть наступає в першу добу. Холера може виявлятися і як легеня, скоропроходящие розлад кишечника (гастроентерит). Для порятунку хворого і попередження інфекції необхідно при кожному підозрілому на холеру захворюванні викликати лікаря. Хворого обов'язково госпіталізують. Всіх, хто знаходився з ним в одному приміщенні, користувався загальним посудом, туалетом, ізолюють на 5 днів для проведення необхідно курсу профілактичного лікування.
Важливою мірою профілактики є санітарний контроль за станом місць суспільної огорожі води і своєчасним її хлоруванням, систематичним очищенням і дезинфекцією вигрібних ям, сміттєвих ящиків і інших місць виплоду мух. Особлива увага приділяється знешкодженню стічних вод.

Щоб попередити зараження цією важкою хворобою, а також іншими кишковими інфекціями необхідно:

- Воду для пиття, миття посуду, овочів і фруктів, узяту з відкритого водоймища або невпорядкованого колодязя, обов'язково кип'ятити.

- Купатися в спеціально відведених місцях.

- Систематично мити руки з милом перед їжею приготуванням пищи, годуванням дитини, після відвідин туалету.

- Овочі, ягоди, фрукти ретельно мити перед вживанням.

- Оберігати від мух харчові продукти; не залишати їду відкритою; брудний посуд негайно мити і прибирати.

- Оберігати від забруднення харчові продукти, які уживаються без теплової обробки (сирий, сметану, хліб).

- Обов'язково кип'ятити розливне молоко. Сир развесной або приготований з сирого молока вживати тільки у вигляді варених і смажених блюд.

- При появі перших ознак будь-якого кишкового розладу терміново звернутися до лікаря і у жодному випадку не займатися самолікуванням.
ВІРУСНІ ГЕПАТИТИ, ПРОФІЛАКТИКА.

Вірусні гепатити, широко поширені у всьому світі, - це інфекційні захворювання вірусної природи. Викликають їх віруси. Потрапивши в організм, вони вражають печінку. При цьому порушуються всі види обміну речовин, які здійснює здорова печінка. Вона втрачає здатність знешкоджувати отруйні речовини, порушується вітамінний баланс.
Найбільш вивчені вірусні гепатити А і В. Єдине джерело зараження при вірусних гепатитах - хвора людина або вирусоносій. Найбільшу небезпеку представляють хворі з легкими або стертими формами захворювання, що протікають без жовтяниці.
Гепатит А найбільш поширений, і шлях зараження їм такий же, як при шлунково-кишкових інфекціях. Вірус гепатиту А виділяється з організму хворого , інфікуючи воду і грунт, потрапляючи на руки неохайної людини, а потім на предмети ужитку і в їжу. На цей вид гепатиту частіше хворіють діти, підлітки і особи до 30-річного віку (рідше - старше). Спостерігається сезонність захворюваності - підвищення в кінці літа і в осінній період.
При вірусному гепатиті У вірус не виділяється з організму через кишечник, а поступає в кров і циркулює в ній під час хвороби, а у тих, що деяких перехворіли - все життя. Тому джерелом зараження гепатитом В можуть бути не тільки хворі гострою формою гепатиту, але і що перехворіли цим захворюванням, а також здорові вирусоносители. Зараження гепатитом У відбувається в тому випадку, якщо інфікована кров навіть в нікчемній (невидимому оці) кількості потрапляє в кров здорової людини крізь пошкоджені шкірні покриви або слизисті оболонки. Зараження можливе через забруднені голки (зазвичай у наркоманів), при випадкових сексуальних контактах, при використанні загальних з хворим або вирусоносителем предметів особистого ужитку (ножиць, бритвених приладів і ін.) і від матері до дитини, якщо мати заражена. Хворіють на гепатит В люди всіх віків, але найчастіше підлітки і молоді.
Захворювання гепатитом починається з переджовтяничного періоду, який триває 1-2 тижні. Його ознаки різні: огида до їжі, нудота, зниження апетиту, шкірне свербіння. Можуть хворіти суглоби, з'являтися температура, кашель, нежить. Сеча стає темною (колір чаю міцної заварки), а кал знебарвленим (колір білої або сірої глини). Наступний період - жовтяничний (2-4 тижні): жовтіють склери, потім шкірні покриви. Нерідко жовтяниця може не з'являтися. Такий варіант хвороби називають безжовтушною формою вірусного гепатиту.
Хворих вірусним гепатитом слід лікувати в лікарні. Захворювання, навіть легеня спочатку, може несподівано придбати важку, небезпечну для життя течію. Крім того, хворий небезпечний для тих, що оточують. Головне в лікуванні гепатитів - дієта, і не тільки в стаціонарі, але і тривало (в-12 місяців) після виписки.
У разі гепатиту А рекомендується обмежити відвідини дітьми і іншими членами сім'ї хворого басейнів, спортивних секцій, не ходити в гості, щоб не розповсюджувати інфекцію. Застава успішної профілактики вірусних гепатитів - дотримання санітарно-гігієнічних правил.

Щоб уникнути зараження гепатитом А:
- ретельно мийте руки після відвідин туалету і перед їжею;
- не пийте некип'ячену воду з відкритого водоймища (річки, ставка, озера), не мийте нею фрукти, овочі;
- не купайтеся в місцях, де є заборонні записи;
- не забруднюйте водоймища;
- дотримуйте чистоту житла і місць загального користування;
- не допускайте добрива огородних ділянок фекаліями без попереднього їх компостування.

Щоб уникнути зараження гепатитом:
- уникайте випадкових статевих зв'язків і не приймайте наркотики;
- якщо у вас або вашого партнера були випадкові зв'язки, користуйтеся презервативом;
- не користуйтеся чужими манікюрними ножицями, бритвами, гребінцями.



Прочитати

Дати під запис

Прочитати та пояснити


Під запис

Прочитати, пояснити та вибірково дати під запис

Пояснити та дати під запис


3. Закріплення вивченого матеріалу : -5 хв.

Питання для закріплення :

- попередження зараження гепатитом;

- профілактика вірусних гепатитів
4. Підведення підсумків –3 хв.

- вказати на помилки і методи їх усунення;

- оголосити оцінку ;

- відповісти на запитання.

Начальник 1-го караулу

лейтенант вн.служби А.Г. Іщенко

Схожі:

План-конспект на проведення семінарського заняття по медичній підготовці...
Навчальна мета: Навчити о\с караулу наданню першої медичної допомоги потерпілим при ДТП
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з особовим...
ТЕМА: 1 Електротравма. Ураження блискавкою. Променева хвороба. Діагностика та надання першої медичної допомоги
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття по медичній підготовці з особовим...
ТЕМА №4 «Медичне оснащення аварійно-рятувального, пожежно-рятувального підрозділу»
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття по медичній підготовці з особовим...
ТЕМА: 1 Профілактика інфекційних захворювань (ВІЛ/СНІД, туберкульоз, кишкові інфекції, вірусний гепатит). Заходи щодо недопущення...
План-конспект проведення заняття із медичній підготовці з особовим...
Навчальна мета: Вдосконалити знання особового складу для надання долікарської допомоги постраждалим, вивчити визначення ознак життя,...
ПЛАН КОНСПЕКТ проведення семінарського заняття з гуманітарної підготовці...
Звичаї складаються і існують у суспільстві завдяки підтримці громадської думки тієї або іншої групи людей і передаються від покоління...
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення практичного заняття по медичній підготовці...
Тема 2: Основні правила надання першої медичної допомоги при переломах, шоку, опіках, ураженню електричним струменем, блискавкою
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення занятть по рятувальній підготовці з особовим складом 4-го караулу
Навчальна мета: вивчення з особовим складом основних видів аварій, їх стисла характеристика
ПЛАН проведення семінарського заняття із психологічної підготовки...
Навчальна мета: ознайомити особовий склад караулу з психологічними станами людини
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення семінарського заняття по функціональній...
Процес підготовки проекту Основного Закону почався після проголошення державного суверенітету України
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка