Коментарі до слайдів презентації «Твердість води»


Скачати 60.31 Kb.
Назва Коментарі до слайдів презентації «Твердість води»
Дата 28.03.2013
Розмір 60.31 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Коментарі до слайдів презентації «Твердість води»

Слайд 2

На виробництві, у домашньому господарстві використовують прісну воду. У ній містяться невеликі кількості катіонів Са2+ та Мg2+.

Наявність у воді гідргенкарбонатів, хлоридів, сульфатів та інших сполук кальцію і магнію зумовлює загальну твердість води .

Розрізняють тимчасову й постійну твердість води:

Тимчасова (карбонатна) зумовлена наявністю в природній воді розчинених гідроген карбонатів Са(НСО3)2 та Мg(НСО3)2.

Постійна або не карбонатна твердість зумовлена розчиненими у воді сульфатами, хлоридами, іншими солями кальцію та магнію.

Слайд 3

Визначення твердості води

Для чисельного вираження твердості води вказують концентрацію в ній катіонів кальцію та магнію. Рекомендована одиниця СІ для вимірювання концентрації — моль на кубічний метр (моль/м³), але, на практиці, для вимірювання твердості частіше використовується мілімоль на літр (ммоль/л) або міліграм-еквівіалент на дециметр кубічний(мг-екв/дм3 ).

1 мг-екв/дм3 твердості відповідає 20,0 мг/дм3 Са2+ або 12,2 мг/дм3 Мg2+. Воду з твердістю до 3,5 мг-екв/дм3 називають м'якою, від 3,5 до 7 — середньої твердості, від 7 до 14 - твердою, понад 14 мг- екв/дм3 - дуже твердою.

P.S. Високий вміст солей впливає на органолептичні властивості води, додаючи їй гіркуватий смак. Проте вода, що не містить солей кальцію і магнію, неприємна на смак.

Слайд 4

Тверда вода непридатна майже для всіх галузей виробництва. Так, наприклад, тверду воду не можна вживати для миття шерсті і фарбування тканин, паперового, шкіряного, крохмального, спиртового тощо. Вона непридатна і для паросилового господарства, бо при кип'ятінні води утворюється накип, який погано проводить тепло, внаслідок чого збільшується витрата палива. Накип викликає інтенсивне руйнування стінок котлів, виводить з ладу устаткування, що може призвести до аварії.

Для приготування їжі тверду воду теж не вживають, бо в ній погано розварюються м'ясо і овочі.
Слайд 5

Для населення планети вода – це джерело чистоти. Та виявляється, що і тут жорстка вода не дуже допоможе. Вона не придатна для прання білизни, бо в ній мило втрачає свою мийну здатність. Це пояснюється тим, що розчинний у воді стеарат натрію С17Н35COONa, який становить головну складову частину мила, переходить у нерозчинний стеарат кальцію (або магнію), утворюючи так зване кальцієве (або магнієве) мило:

17Н35COONa + CaSO4 = Са(С17Н35СОО)2 ↓ + Na2SO4

При цьому мильна піна утворюється тільки після повного осадження іонів кальцію і магнію, на що непродуктивно витрачається багато мила(на зв'язування 10 г кальцію необхідно 166 г мила). Крім того, утворюваний осад кальцієвого і магнієвого мила міцно осідає на волокнах тканин і забруднює їх. Тверда вода створює незручності й під час купання, миття голови внаслідок осідання кальцієвих і магнієвих солей жирних кислот на поверхні тіла. Волосся при цьому стає жорстким, шкіра - грубою. Цього можна уникнути сполоснувши волосся слабким розчином оцту. У осіб з чутливою, тонкою шкірою може настати подразнення шкіри.

Слайд 6

Способи усунення твердості води

Для зниження твердості води застосовують різні способи.

Карбонатну твердість можна усунути шляхом нагрівання води до кипіння. При цьому кислі карбонати розкладаються з утворенням нормальних карбонатів кальцію і магнію, які виділяються в осад: Са(НСО3)2 = СаСО3 ↓ + Н2О + СО2

Mg(НСО3)2 = MgСО3 ↓ + Н2О + СО2

Тому карбонатну твердість називають тимчасовою.

Існує також вапняний спосіб. Суть його полягає в тому, що до води додають розраховану кількість розчину гідроксиду кальцію Са(ОН)2 (вапняна вода).

Гідроксид кальцію знижує карбонатну (тимчасову) твердість:

Ca(НСО3)2 + Са(ОН)2 = 2СаСО3 ↓ + 2Н2О

Mg(НСО3)2 + Са(ОН)2 = MgCO3 ↓ +CaCO3 ↓ +2Н2О

Постійну твердість усувають додаючи розчин соди Na2CO3

Сода знижує сталу твердість води:

СаС12 + Na2СО3 = СаСО3 ↓ +2NaCl

MgSO4 + Na2СО3 = MgCO3 ↓ + Na2SO4

Утворені осади карбонатів кальцію і магнію відфільтровують.

Повне видалення йонів Са2+ та Мg2+із природної води , тобто усунути загальну твердість можна додаванням натрій ортофосфату Na3PO4

3MgSO4 + 2Na3PO4 = Mg3(PO4)2↓ + 3Na2SO4;

3Ca(HCO3)2 +2Na3PO4 = Ca3(PO4)2↓ + 6 NaHCO3. Незначна кількість йонів Натрію, які з’являються після цього у воді, не впливають на її технологічні якості.

Слайд 7

Твердість води: плюси і мінуси.

Твердість води, чи її відсутність не тільки впливає на смакові якості, а може призводити до різного роду захворювань. Всім відома роль кальцію в житті людини. Кальцій регулює ріст і стан кісткової тканини організму, відповідає за скорочення м'язів, передачу нервових імпульсів, зсідання крові, вивільнення ферментів, синтез і регуляцію білкових гормонів і транспортування всіх поживних речовин в клітини, бере участь в регуляції діяльності більше 300 ферментів. Грає важливу роль в передачі нервових імпульсів. Сприяє омолоджуванню організму, додаючи пружність шкірі, блиск волоссю і красу нігтям, підвищує імунітет . З вище сказаного, зрозуміло, що кальцій життєво необхідний мікроелемент. Його джерелом є молочні продукти, сир, бобові, горіхи, овочі із зеленим листям, кунжут, морська капуста. Але кальцій харчових продуктів засвоюється лише на 30 %, тоді як кальцій питної води - на 90 %. Слід відзначити, що овочі, зварені у м'якій воді, втрачають велику кількість кальцію, а у твердій воді - збагачуються ним.

Недостатня кількість кальцію в воді впливає на збільшення всмоктування та токсичної дії важких металів (кадмію, свинцю, ртуті, алюмінію та ін.). Тверда вода відіграє роль в появі й розвитку нирковокам'яної хвороби. Найвища захворюваність цими хворобами спостерігається в районах, де питна вода має твердість від 16,0 до 23,0 мг-екв/л. При твердості питної води від 7,0 до 16,0 мг-екв/л має місце середній рівень захворюваності. Вживання води, твердість якої перевищує 10 мг-екв/л, призводить до посилення місцевого кровотоку і змінює процес фільтрації та реабсорбції в нирках. Зазначені прояви є захисною реакцією організму.

Слайд 8

Друге місце після кальцію серед катіонів в воді належить магнію. Магній знижує вміст холестерину в крові, впливає на подразнення нервової системи, попереджує виникнення каменів в нирках і нормалізує діяльність м'язів. Фізіологічне значення магнію визначається тим, що разом з кальцієм та фосфором він забезпечує обмін речовин в кістковій та м'язовій тканинах, бере участь у синтезі білків та нуклеїнових сполук, нормалізує передавання нервових імпульсів до м'язів, має антиспастичну та судинорозширювальну дію, посилює секрецію жовчі та діяльність кишківника, запобігає кальцифікації стінок судин, патологічним змінам у тканинах нирок та ін. Добова потреба магнію становить від 60 до 450 мг . Більшість продовольчої сировини та продуктів харчування проходять попередню промислову обробку (очищення, фракціонування, заморожування, рафінування), при цьому частково втрачаються мікроелементи та вітаміни . В середньодобовому раціоні харчування вміст магнію значно нижчий потреби в ньому.Нестача його сприяє захворюванню інфарктом міокарду. При готуванні їжі в твердій воді, вона частково збагачується магнієм та кальцієм. При вживанні пом'якшеної води дефіцит магнію може зростати. Оптимальний вміст магнію в питних водах високої якості складає 1:2- 1:3 від вмісту кальцію, але не більше 30 мг/л. В середньому при твердості питної 7 мг-екв/л в організм людини додатково надходить 21 - 24% магнію. Так, як і кальцій, магній із харчових продуктів засвоюється тільки на 30 %, тоді як з питної води - на 60%. Останнє ще раз підтверджує особливе значення магнію твердих вод у зниженні серцево-судинної патології.

Слайд 9

Нині можна стверджувати, що м'яка питна вода з низьким вмістом життєво важливих для організму кальцію і магнію є суттєвим екологічним фактором ризику серцево-судинних патологій та інших поширених кальцієво-магнієвих регіональних захворювань.

ДСанПіН (Державні санітарні правила і норми) України «Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання» встановлює граничну норму твердості води, яка не повинна перевищувати 7 мг-екв/л, а в окремих випадках - 10 мг-екв/л. На жаль, нижня межа твердості води не нормується. При пом'якшуванні води загальна твердість її повинна становити не менше 2 мг-екв/л.

Слайд 10

Але не забувайте, що для технічних цілей, все ж таки краще підходить м’яка вода. Адже в ній краще утворюється піна, а тому буде менша витрата мийних засобів, «кальцієве мило» не буде осідати на шкірі та волоссі підчас купання, а також на волокнах тканини при пранні та фарбуванні тканин. Ну і чи не найголовніший фактор – вона не буде утворювати накип.

Джерела інформації, використаної в презентації:

1. ua.textreferat.com/referat,

2. uk.wikipedia.org/wiki/;

3. http://kolomyya.org/business/voda/

4. Мартинович Н.В. Національний університет «Львівська політехніка» Твердість води: плюси та мінуси;

5. Органолептическая оценка качества воды. Перевод з англ. З.Н. Макаренко, М. - 1984. - 69 с.

6.. Нікберг І. Мінеральні елементи в харчуванні людини //"Ваше здоров'я" Медична газета України № 36 (762)

7. П.П.Попель, Л.С.Крикля «Хімія 10»//Київ,ВЦ «Академія»,2010р.

Схожі:

Коментарі до слайдів презентації «Колообіг речовин та елементів»
Здійснення функцій живої речовини пов’язано з міграцією атомів у процесі колообігу речовин у біосфері
Коментарі до слайдів презентації «Парниковий ефект»
Удосконалюючи техніку і технології, людство зробило багато наукових відкриттів. З одного боку, це привело до підвищення благоустрою...
Коментарі до слайдів презентації «Поживні добавки для рослин – добрива»
Живлення це основа життя будь-якого живого організму, у тому числі й рослин. Поза харчуванням не можна зрозуміти сутність процесів...
Тема по програмі
Тема уроку:  Створення слайдів презентації. Робота зі слайдами презентації. Редагування та демонстрація презентації
Коментарі до слайдів презентації «Методи добування металів»
У повітрі метали містяться в сполуках у вигляді часточок пилу, у воді – у розчинених в ній солях. У земній корі у самородному та...
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
Мета роботи: Навчиться встановлювати дослідним шляхом робочий показник технічної води – твердість
Комп’ютерні презентації
Дана практична робота дасть змогу учням самостійно створити найпростішу презентацію з кількох слайдів, використати фон, вводити в...
Лабораторна робота № Мета роботи
Мета роботи: навчитися визначати карбонатну твердість води та ознайомитися з методами її усунення
Урок №5 Тема: Остап і Андрій
Створення 1-2 слайдів фрагменту презентації по темі: «Втілення в образі Тараса Бульби кращих рис запорозького козака»
Цієї презентації – Електродинаміка Медико біологічних систем. Створював...
Я, Лесюк Анастасія Юріївна приймала активну участь у класному і позакласному житті Українського медичного ліцею 11-В класу. Писала...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка