Вих. №39 від 20. 02. 2012р. Директору школи


Скачати 95.99 Kb.
Назва Вих. №39 від 20. 02. 2012р. Директору школи
Дата 26.03.2013
Розмір 95.99 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Вих. №39 від 20.02.2012р. Директору школи

Райметодкабінет надсилає лист Хмельницького ОІППО

На виконання п.6.2 та п. 6.3 рішення обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу №2 від 20 грудня 2011 року «Щодо стану профілактики та своєчасного виявлення туберкульозу серед декретованих контингентів дошкільних та шкільних закладів», з метою проведення просвітницької роботи серед дітей різних вікових груп Хмельницький обласний Центр здоров’я надає інформаційний матеріал «Що потрібно знати про туберкульоз» (додатки на 5 аркушах).

Рекомендуємо використати даний матеріал для проведення диктантів в 5-11 класах (раз в семестр). Кількість слів у диктанті має відповідати нормам, визначених в критеріях оцінювання навчальних досягнень учнів.
Зав. райметодкабінетом Н.М.АРТЕМЧУК
Вик. Пацалюк В.З.

2-11-99

Сучасна епідемія туберкульозу
24 березня 1882 року німецький бактеріолог Роберт Кох сповістив світ про відкриття збудника туберкульозу, який був названий мікобактерією туберкульозу. В честь цього відкриття, а також з метою звернення уваги світової спільноти на необхідність неухильної боротьби із цією недугою, ВООЗ оголосила 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.

Епідемія туберкульозу сьогодні - проблема всесвітня, ні одна країна в світі, якою б вона не була багатою, не може бути спокійною за стан здоров'я свого населення. У тих країнах, які відносяться до слаборозвинутих, або до тих, що розвиваються, туберкульоз поставить населення під реальну загрозу вимирання, якщо світова спільнота не прийматиме негайних заходів до боротьби з цією інфекційною хворобою. Саме тому Всесвітня Організація Охорони Здоров'я у 1993 році оголосила епідемію туберкульозу у світі. В першу чергу, туберкульоз - хвороба соціальна, що відображає

соціально-економічний стан країни, благополуччя народу, а також рівень розвитку охорони здоров'я.

Сьогодні на планеті живе 50-60 млн. хворих на туберкульоз. Щороку на активний туберкульоз хворіють до 10 млн. людей, близько 3 млн. помирають від цієї хвороби. За даними ВООЗ кожні 10 секунд на Землі помирає від туберкульозу людина. Туберкульоз убиває у світі людей молодого та середнього віку більше, ніж усі інші інфекційні хвороби. Один відсоток населення планети щорічно інфікується збудником туберкульозу, третина населення Землі уже інфікована мікобактерією туберкульозу.

Велику стурбованість світової медичної спільноти викликає тісний зв'язок захворюваності на туберкульоз із захворюваністю на СНІД. Збільшення числа ВІЛ-інфікованих викликає зростання кількості хворих на туберкульоз. Третина всіх випадків туберкульозу у світі за останні п'ять років була пов'язана із ВІЛ-інфекцією. Туберкульоз, на сьогодні, є основною причиною смерті ВІЛ-інфікованих.

В Азії та Африці поєднання цих хвороб складає 40% смертей від СНІДу. Серйозну небезпеку становить зараження людей туберкульозною паличкою, яка майже нечутлива до існуючих протитуберкульозних медикаментів. Особливо багато таких випадків у країнах, що розвиваються: Бразилія, Індонезія, Іран, Мексика, Філіпіни, Південна Африка, Таїланд, Афганістан, Ефіопія, Індія, Бірма, Нігерія, Пакистан, Судан та Уганда. Причиною цього стає недостатньо серйозне ставлення до лікування туберкульозу.

Викликає велике занепокоєння і ситуація із туберкульозом в Україні. Епідемія, зареєстрована з 1995 року, невпинно прогресує і стає загрозливою медико-соціальною проблемою. За статистикою в Україні щоденно реєструється 82 нових хворих на туберкульоз, а 30 хворих на туберкульоз помирає.

ТУБЕРКУЛЬОЗ МОЖНА ПОПЕРЕДИТИ
Туберкульоз - це небезпечне, важке інфекційне захворювання, яке в більшості випадків приходить несподівано, руйнує здоров'я людини, її життєві плани, приносить з собою безліч проблем.

Туберкульозом хворіє понад 55 видів тварин, і між ними та людиною можливе взаємне зараження, тому складно із ним боротися.

Туберкульоз може вражати всі органи організму, але найчастіше легені - 95%. Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Основним джерелом розповсюдження хвороби є людина, хвора на відкриту форму туберкульозу.

Мікобактерії туберкульозу в основному попадають в організм через дихальні шляхи. Туберкульозом заражаються майже всі люди, але хворіють одиниці. Це пов'язано з тим, що організм чинить опір недузі – імунна система захищає його. Після цього в організмі залишаються на все життя живі мікобактерії. Згодом при зниженості опірності організму із залишкових змін розвивається захворювання. Тривалий час більшість хворих взагалі не відчувають у собі проявів хвороби, але вони є джерелом інфекції. За таких обставин важко боротися з цим недугом, але можна і потрібно!

На даний час боротьба з туберкульозом складається з ряду загальнодержавних заходів.

По-перше - це створення в організмі протитуберкульозного імунітету шляхом проведення протитуберкульозних щеплень.

По-друге - обстеження рентгенологічно, не дивлячись на попередню флюорографію, коли є тривалий кашель, підвищення температури тіла, різке схуднення. Ці люди відносяться до групи підвищеного ризику захворювання на туберкульоз.

По-третє - обстеження усіх дітей з позитивними реакціями Манту, (за направленням медичних працівників лікувально-профілактичних закладів, що включає загальні аналізи крові, сечі, рентгенографію легень).

По-четверте - масове флюорографічне обстеження всього дорослого населення і підлітків. Цей захід дозволяє виявити туберкульоз на ранніх стадіях його розвитку.

Серед населення розповсюджене таке явище як "рентгенофобія", тобто люди бояться флюорографічного обстеження. Це невігластво! Та кількість рентгеноопромінювання, яку отримує людина при флюорографічному обстеженні, абсолютно не шкодить здоров'ю. А своєчасне виявлення туберкульозу легень сприяє ефективному лікуванню.
ЕПІДЕМІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ СТАВИТЬ ПИТАННЯ ВИБОРУ:

ЗВИЧАЙНА ЛЕГКОВАЖНІСТЬ ЧИ ПОВНОЦІННЕ ЖИТТЯ?
Туберкульоз - це небезпечне, важке інфекційне захворювання, яке понад тисячоліття „випробовує" людство на міцність. Хвороба завжди приходить несподівано, руйнує життєві плани, пригнічує, приносить з собою безліч проблем.

Зараження туберкульозом відбувається внаслідок попадання в організм збудника - мікроба, так званої палички Коха, яка дуже стійка до різних змін зовнішнього середовища.

Збудник туберкульозу не боїться кислот, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеній слині, у кімнаті, де знаходився хворий, на посуді та особистих речах хворого на туберкульоз. Збудник туберкульозу зберігається у навколишньому середовищі в різних місцях від 3-4 до 8-12 місяців.

Не переносить мікроб дії сонячних променів, препаратів, які містять хлор. Яскраве сонячне світло убиває його за 1 годину влітку за 2 години взимку, ультрафіолетові промені - за 2-3 хвилини.

Основне джерело збудника - хвора туберкульозом людина, яка виділяє мікобактерії з харкотинням, та хворі на туберкульоз тварини.

Зараження найчастіше відбувається під час спілкування з людиною, яка має відкриту форму захворювання (розпад легеневої тканини), при вдиханні мікобактерій туберкульозу з дрібними краплями мокротиння та слини, при близькому контакті із хворим - поцілунках, користуванні посудом, недопалками хворого на туберкульоз, книгами та іншими речами, а також при вживанні продуктів харчування від хворої на туберкульоз худоби.

До ранніх ознак туберкульозу легенів відноситься несильний кашель - сухий або з виділенням харкотиння, деколи з'являється слабкість, нездужання, стомлюваність, поганий сон, погіршення апетиту. Але в більшості випадків хвороба протікає майже безсимптомно і людина не помічає, що вона хвора.

Як уберегти себе від зараження туберкульозом?

Уникайте усього, що може послабити захисні сили організму. Тривалий стрес, депресії, виразкова хвороба, цукровий діабет, хронічні захворювання легень, травми, а також недостатнє харчування, погані житлові умови, виснажлива праця, шкідливі звички тощо значно знижують імунітет.

Для зменшення ризику захворювання на туберкульоз усім новонародженим у пологових будинках проводять щеплення протитуберкульозною вакциною БЦЖ; неінфікованим дітям проводиться ревакцинація в 7 та 14 років; інфікованим туберкульозом дітям та підліткам (вперше позитивна Манту - віраж, гіперергічна реакція на туберкулін, наростання тубпроби), усім контактуючим з хворими на туберкульоз проводять хіміопрофілактичні курси лікування антибактеріальними препаратами.

Своєчасне виявлення хвороби - це основа ефективного лікування і повного видужання. З цією метою в країні обов'язкові флюорографічні обстеження, які проводяться в усіх поліклініках міст та районних лікарнях. Окрім цього, в селах працюють пересувні флюоромобілі, якими обстежуються жителі з віддалених населених територій регіонів. Флюорографічним оглядам підлягають всі особи, старші 15 років. Кожен громадянин має бути оглянутий на туберкульоз не рідше 1 разу на 2 роки.

У дітей хвороба виявляється за допомогою туберкулінової проби Манту, яку ставлять, починаючи з 12-місячного віку, і далі повторюють щорічно до 14 років. Проба Манту зовсім не шкідлива для дитини і має велике значення у своєчасному виявленні хвороби.

Важливим методом раннього виявлення туберкульозу є обстеження мокротиння на наявність мікобактерій у осіб, які тривалий час кашляють. Такі дослідження проводяться у клініко-діагностичних лабораторіях кожного лікувального закладу області.

Пізнє виявлення захворювання, коли процес має поширений характер і утворюються порожнини розпаду легеневої тканини, є основною причиною затяжного, а інколи і неефективного лікування, смерті від недуги.
ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Дотримання правил особистої гігієни, рекомендацій, викладених в пам'ятці, убереже Вас та Ваших близьких від захворювання на туберкульоз, зменшить ризик ускладнень при хворобі, скоротить терміни перебування у лікарні, допоможе вилікуватися та повернутися до повноцінного життя.

Адже воно того варте!

Що треба знати про туберкульоз

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила з 1993 року туберкульоз глобальною небезпекою для всього людства.

Сьогодні це вже не соціальна хвороба, тобто хвороба бідних, саме проблема боротьби з туберкульозом набрала загальнодержавного значення, але успішне її вирішення у великій мірі залежить від кожної людини.

Свідченням епідемії туберкульозу в області є сумна статистика: щодобово туберкульоз діагностується у 2 осіб. Відомо, що 1 мікобактеріовиділювач протягом року заражає 15-20 чоловік.

Щомісячно від туберкульозу помирає 10 мешканців області та реєструється 60 нових випадків захворювання. Загальна кількість хворих на туберкульоз, що знаходяться під наглядом лікувально-профілактичних закладів, становить біля 10,5 тис. осіб, з них 1,5 % ВІЛ-інфіковані. Крім того, туберкульоз останнім часом значно помолодшав.

Туберкульоз уражає всі органи й системи людського організму, та найчастіше він виявляється в легенях. Зараження відбувається повітряно-пиловим шляхом (через вдихання зараженого пилу), повітряно-крапельним (через вдихання повітря, з капельками слюни хворого). Інфікуватися можна будь-де: у магазині, у громадському транспорті, у гостях. Зараження можливе через поцілунок, паління чужої цигарки, читання книги, якою користувався хворий.

Поряд з цим джерелом інфекції можуть бути не тільки хворі люди. Туберкульозом, як відомо, хворіють 55 видів сільськогосподарських та диких тварин, зокрема: корови, свині, до 25 видів птахів, у тому числі і кури. При догляді за хворими тваринами, вживанні в їжу м’яса, молока, сметани, сиру та інших продуктів, недостатньо оброблених термічно, можна заразитись туберкульозом.

Відомо, що до 90 % дорослого населення хоч один раз в житті зустрічаються із збудником туберкульозу – бацилою Коха. Потрапивши до організму людини і будучи подавленою його імунними силами, вона, знаходячись в організмі, не викликає захворювання. Такі люди вважаються здоровими, але інфікованими туберкульозом. За несприятливих умов життя, після якихось стресових ситуацій, простудних та інших захворювань, збудник туберкульозу, що є в організмі, може почати інтенсивно розмножуватись і викликати захворювання.

Треба пам’ятати, що туберкульоз проявляє себе одним або кількома симптомами. Якщо людина різко схудла, кашляє протягом трьох і більше тижнів, відчуває загальну слабкість, біль у грудях, вночі потіє, погіршився апетит, необхідно негайно звернутись до лікаря. За умови своєчасного виявлення хвороби та відповідного лікування, повністю її вдається побороти у 96 – 98 % випадків.

З метою раннього виявлення туберкульозу серед дітей проводиться щорічна туберкулінодіагностика, серед дорослих - флюорографічне обстеження.

До цього часу ВООЗ вважає імунізацію вакциною БЦЖ одним з найбільш важливих заходів попередження туберкульозу у дітей. Сьогодні вона є обов’язковою в 64 країнах світу і рекомендована ще в 118 країнах. Імунопрофілактика туберкульозу забезпечує 80-85% захисту, в першу чергу, від найбільш небезпечних клінічних форм туберкульозу, а також попереджає смертність.

Основи імунітету у дітей проти туберкульозу формуються в перші дні життя (вакцинація БЦЖ), в подальшому проводиться ревакцинація в 7 і 14років.

Будь-яку хворобу все ж таки легше попередити, ніж лікувати.






Схожі:

МОЛОДОМУ ДИРЕКТОРУ ШКОЛИ
Крутенко О. В., доцент кафедри педагогіки Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників
«Фінансова компанія «Гарант Плюс» станом 31. 12. 2012р. Загальним зборам ТОВ ФК „Гарант Плюс”
Товариство, що включають Баланс станом на 31. 12. 2012р., Звіт про фінансові результати за 2012р., Звіт про рух грошових коштів за...
Вих. №69/ від 26. 06. 2012 року
Начальникам служб цивільного захисту районів (міст), ДПЧ, ПДПЧ-16, ЗДПО-1, АРЗ СП
ІНФОРМАЦІЯ про хід виконання рішення районної ради від 08. 11. 2012...
«Районну цільову Програму містобудівного кадастру Коломийського району на 2013 2017 роки», яка схвалена розпорядженням голови райдержадміністрації...
"Аудиторська фірма "Аудит-сервіс"
Реєстру суб’єктів аудиторської діяльності №0027, видане рішенням Аудиторської Палати України №98 від 26. 01. 2001р., із продовженнями...
ЗА ДАНИМИ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ СТАТИСТИКИ У КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ КОРОТКІ ПІДСУМКИ СОЦІАЛЬНО
Промисловість. У жовтні 2012р промислове виробництво порівняно з жовтнем 2011р збільшилося на 26,2%. За підсумками 10 місяців 2012р...
Вих. №19 від 06 червня 2012 р
Краснова загинув мотоцикліст, який маневруючи із-за наявності дорожніх ям, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з легковим...
Директору ТОВ «Воля-Кабель»

РІЧНИЙ ПЛАН ЗАКУПІВЕЛЬ ЗІ ЗМІНАМИ на 2012 рік Відділ освіти виконавчого...
Затверджений рішенням комітету з конкурсних торгів від 02. 04. 2012р. N 1; від 19. 04. 2012 р.№3, від 07. 07. 2012 р.№10, від 14....
Вих. №35 від 22. 08. 2012 р
Димова завіса розповсюджується по вулицям Балківська та Дальницька, вважаю, що вона спричиняє значну шкоду мешканцям Малиновського...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка