Тема : Сонячна активність та її вплив на Землю


Скачати 45.77 Kb.
Назва Тема : Сонячна активність та її вплив на Землю
Дата 19.04.2013
Розмір 45.77 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
Астрономія 11 клас Дата_____________
Тема : Сонячна активність та її вплив на Землю.

Мета : познайомити учнів з сонячною активністю; показати її вплив на Землю та пояснити як впливає сонячна активність на живі організми; сприяти розвитку уваги, кмітливості, логічного мислення, та уяви учнів; розвивати навички уміння аналізувати, шукати закономірності, розмірковувати за аналогією.

Тип уроку : комбінований.

Прилади та технічні засоби навчання: Підручник ’’ Астрономія 11 клас “ І. А. Климишин, Телевізор під’єднаний до вчительського ПК, педагогічний програмний засіб “Бібліотека електронних наочностей з астрономії “.

План уроку.

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань та перевірка домашнього завдання.

ІІІ. Викладання нового матеріалу:

  1. Сонячна активність та сонячні плями;

  2. Циклічність сонячної активності;

  3. Протуберанці;

  4. Сонячні спалахи;

  5. Вплив сонячної активності на магнітосферу та атмосферу Землі;

  6. Магнітні бурі;

  7. Вплив сонячної активності на біосферу Землі;

  8. Вплив сонячної активності на людину.

ІV. Домашнє завдання.

Хід уроку

І. Вітаємось та готовимося до уроку (запускаємо ППЗ на ПК), відмічаємо відсутніх.

ІІ. Фронтальне опитування:

  1. Що таке Сонце ?

  2. Яка будова Сонця ?

  3. Яка внутрішня будова Сонця ?

  4. Що таке гранули та спікули ?

  5. Яка будова атмосфери Сонця ?

  6. Який хімічний склад Сонця ?

  7. Як змінюється температура на Сонці ?

  8. Як відбувається обертання Сонця навколо своєї вісі ?

  9. Які джерела Сонячної енергії ви знаєте ?

  10. Охарактеризуйте протон-протонний цикл.

  11. Охарактеризуйте вуглецево - азотний цикл.

  12. Чому Сонце не вибухає як термоядерна бомба ?

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

  1. Сонячна активність — це складний комплекс різноманітних утворень на сонячній поверхні: факелів (ділянок з підвищеною яскравістю), плям (ділянок із зниженою яскравістю), протуберанців (короткочасних яскравих сплахів). Важливою характеристикою цих явищ є вихід на поверхню Сонця сильних локальних магнітних потоків, які іноді простягаються далеко за поверхню Сонця. Сонячна активність змінюється циклічно. Існує 11-річний цикл активності Сонця. Сонячна активність впливає на магнітосферу та атмосферу Землі, коливання клімату, біосферу Землі, стан здоров'я людини.

Демонструємо різні прояви сонячної активності (плями, спалахи, протуберанці, факели, викиди речовини), а також значення магнітного поля на диску Сонця.( file:///E:/Astro11/52_______.html )

Сонячними плямами називають активні ділянки в фотосфері. Контрастуючи з фотосферою, сонячні плями мають вигляд темних утворень, оскільки температура речовини у них менша, ніж навколо (близько 4500К). Розміри плям становлять в середньому близько 40 000 км, а іноді досягають і 180 000 км.( file:///E:/Astro11/214_2_5.2_11.jpg ) ( мал. 20.1)

Світлі утворення, які супроводжують плями, називають факелами. Факел утворюється на ділянці поруч з плямою, де потік енергії більший.( file:///E:/Astro11/212_2_5.2_1.jpg ) ( мал. 20.2)

  1. Число Вольфа прийнято за міру плямоутворної діяльності Сонця. Числа Вольфа обчислюють на кожний день та знаходять їх середні значення за місяць і рік. Кількість плям на Сонці змінюється в середньому з періодом 11,1 року. Вважають, що існують віковий цикл сонячної активності (80-90 років) та тисячолітній цикл з періодом близько 1100 років.( file:///E:/Astro11/215_2_5.2_12.jpg ) ( мал. 20.3; 20.4)

( 20.1)

W – число Вольфа; g – кількість груп плям ; f – загальна кількість всіх плям, які в даний момент є на диску Сонця.

  1. Викиди сонячної речовини, яка піднімається над поверхнею і утримується магнітним полем, називаються протуберанцями. Протуберанці можуть простягатися далеко за межі хромосфери в корону. Довжина протуберанців може сягати до 200 000 км, а товщина — до кількох тисяч кілометрів (file:///E:/Astro11/217_2_5.2_22.jpg ; file:///E:/Astro11/216_2_5.2_21.jpg ) ( мал. 20.5 )

  2. Над сонячними плямами у хромосфері спостерігаються хромосферні спалахи. Спалах розпочинається із швидкого зростання температури корони до 40 млн К та сплеску м'якого рентгенівського випромінювання. За своєю яскравістю сплахи перевищують яскравість фотосфери на 50 %.( file:///E:/Astro11/220_2_5.3_1.jpg ) ( мал. 20.6 )

Під час спалаху відбувається раптове виділення енергії, накопиченої у магнітному полі активної зони. Речовина нагрівається, виникає потужне електромагнітне випромінювання, а в міжпланетний простір викидається вузький струмінь частинок високої енергії зі швидкостями 3000 — 30000 км/с.( file:///E:/Astro11/221_2_5.3_3.JPG )

Перед початком спалаху над поверхнею Сонця виникає зона, де магнітне поле на невеликому відрізку різко змінюється за величиною та напрямом. ( file:///E:/Astro11/222_2_5.3_2.JPG) Демонстрація (file:///E:/Astro11/522_.html )

  1. Через кілька годин після спалаху на Сонці потік високоенергійних частинок досягає Землі. Завдяки геомагнітному полю ці частинки не потрапляють на земну поверхню, але в районах магнітних полюсів проникають до висоти 100 км (оскільки на полюсах магнітні лінії виходять з поверхні або входять у неї) та збуджують атоми повітря. Коли атоми повертаються до нейтрального стану, відбувається висвічування, яке спостерігається у вигляді полярних сяйв.( file:///E:/Astro11/5.3_4.jpg ; file:///E:/Astro11/224_2_5.2_42.jpg ; file:///E:/Astro11/523_____.html)

  2. Через 1-2 доби після спалаху на Сонці підсилений потік сонячного вітру досягає Землі. Під дією потоку земна магнітосфера стискається. В цей час напруженість магнітного поля збільшується і виникає окремий сплеск геомагнітного збурення, який триває близько години. Під час розширення магнітосфери напруженість магнітного поля зменшується. Послідовна серія збурень геомагнітного поля, коли його напруженість швидко і різко змінюється, викликає магнітну бурю. (file:///E:/Astro11/223_2_5.2_41.jpg)

  3. Все живе на нашій планеті сформувалось під впливом Сонця, а також перебуває і буде ще багато часу перебувати під його впливом.( file:///E:/Astro11/523_____.html )

  4. Достеменно встановлено, що сонячна активність може негативно впливати на різні сфери людської діяльності: від безпосередньої небезпеки для космонавтів, які перебувають на орбіті, до пошкоджень електромереж і пришвидшення зношуваності магістральних трубопроводів.( file:///E:/Astro11/5.3_5.jpg )

Численні дослідження показали, що до змін напруженості геомагнітного поля, обумовлених сонячною активністю, є чутливим і людський організм. Слід зазначити, що цей вплив проявляє себе ще до народження людини і діє впродовж всього життя.( file:///E:/Astro11/523_____.html )

ІV. Домашнє завдання.

§ 20 ст. 118 - 124

Схожі:

Урок засвоєння нових знань Хід уроку Мотивація навчальної діяльності...
Сонця як зорі (радіус, маса, температура, активність), з його хімічним складом та внутрішньою будовою; сформувати уявлення про сонячну...
Урок природознавства. 4 клас Тема. Сонячна система
Мета : ознайомити учнів з елементами астрономії; на доступних прикладах розкрити поняття : зорі, Всесвіт, планети, Сонячна система;...
Rev. Fedir Kovalenko, b. 1925 on a
Остаточно не пам'ятаю, тому що в нас розібрали землю в 23-му році, забрали землю під комуну і я не знаю скільки. Знаю тільки, що...
План Плата за землю Збір за першу реєстрацію транспортного засобу
Використання землі в Україні є платним. Плата за землю стягується у вигляді земельного податку або орендної плати. Стягнення плати...
Тема: Вплив тютюнового диму на здоров’я підлітків. Мета
Навчальна: ознайомити з причинами і наслідками паління; довести негативний вплив тютюнокуріння на здоров’я дітей та дорослих; проаналізувати...
Конкурс «Привітання» Ведуча. Наступний конкурс «Розминка»
Мета: розвивати пізнавальний інтерес до математики, інформатики, фізики, їх історії; творчу активність, допитливість, логічне мислення;...
Урок тренінг. Тема уроку: Сонце. Сонячна система
...
Урок 3 клас Тема: Природні чинники здоров
Мета : розглянути чинники здоров’я, їх позитивний та негативний вплив на здоров’я людини; розвивати уявлення учнів про вплив клімату...
Тема. Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини
Мета: продовжити формувати поняття про шкідливі звички, поглибити знання учнів про негативний вплив паління та його наслідки; розвивати...
Тема. Сонячна система. Мета
Розвивати уяву; продовжувати формувати вміння порівнювати, встановлювати причиново-наслідкові зв’язки. Виховувати допитливість, доказовість...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка