Тема. Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини


Скачати 56.99 Kb.
Назва Тема. Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини
Дата 25.03.2013
Розмір 56.99 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи

Тема. Шкідливий вплив куріння на здоров’я людини.


Мета: продовжити формувати поняття про шкідливі звички, поглибити знання учнів про негативний вплив паління та його наслідки; розвивати уміння і навички відмовлятися від небажаних пропозицій; виховувати шанобливе ставлення до свого здоров’я.
ХІД УРОКУ

  1. Організація класу. Зворотній зв’язок. “З минулого уроку мені найбільше запам’яталося...” або дайте відповіді на запитання:

  • Що таке звичка? Які вони можуть бути? Приведи приклади корисних і

шкідливих звичок.

  • Як формуються наші звички? Чи важко змінити звичку?

  • Як запобігти появі шкідливих звичок?

  • Що впливає на прийняття нами рішень?

  • Дайте поради, яких правил слід дотримуватись при прийнятті рішень.

  • Назви людей, які завдяки корисним звичкам досягли життєвого успіху.




  1. Вступ. Сьогоднішній урок я хочу розпочати з того, що розкажу вам вірменську казку. У давньому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу ж незлюбив це зілля й намагався переконати людей не вживати його. Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони кричали:

  • Божественне листя! У ньому засіб від усіх хвороб!

Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:

  • Це “ божественне листя“ приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.

Купці з подивом подивилися на старого.

  • Ти правий, мудрий діду, - сказали вони. – Але відкіля ти знаєш про такі чудові властивості “божественного листа”?

Старий посміхнувся і відповів: Як ви гадаєте, що відповів старий?

  • Лиходій не зайде в будинок курця, тому що той віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, і в нього нічого красти. Крім того, від паління він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років паління людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який собака вкусить людину з ціпком у руці? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, бо помре замолоду.

Відійшли люди від купця. Якби всі прислухалися в наш час до порад старого!
Прослухавши казку, спробуйте сформулювати тему уроку. Відкриваємо зошити….


  1. Слайд №1. Тема і мета уроку. Слайд №2. Актуальність теми для нас українців. Слайд №3.




  1. Об’єднайтесь у групи й обговоріть причини, чому деякі люди палять? Учні висловлюють свої точки зору, вчитель фіксує їх на дошці, а потім аналізує і спростовує.

Сьогодні на уроці ми переконаємося в правоті слів старця, пригадайте, що він стверджував? (вчитель тези відповіді записує на дошці (що людина, яка палить дуже хворіє, завчасно помирає; та те, що на тютюн людина витрачає багато коштів).

А розпочати я хочу з історії появи тютюну в Європі. Діти, пригадайте з історії, хто такий Христофор Колумб? Чим він прославився?


  1. Інформаційне повідомлення вчителя.

План.

  • Звідки з’явився тютюн. Слайд №4,5,6. Що нам відомо про цю рослину та про вплив її на здоров’я людини?

  • Склад тютюнового диму. Ознаки отруєння.

  • Механізм дії на організм людини.

  • Наслідки тютюнопаління.


Висновок: тютюнопаління призводить до багатьох хвороб ( рак легень, губи, ротової порожнини, гортані, інфаркт, інсульт, виразка шлунку, хронічний бронхіт), тобто перша половина відповіді старця правдива.

Але людина, яка палить шкодить не тільки собі…


  1. Самостійна робота з підручником. Прочитайте параграф 8 і дайте відповідь на запитання: хто такі пасивні курці? Слайд № 15, 16.




  1. Тепер давайте підрахуємо скільки грошей витрачає курець, якщо купує по 2 пачки сигарет за середньою ціною за тиждень, за місяць, за рік, за 10 років, за 30 років. Подумайте, як можна було б витратити ці кошти, якби їх не довелося витрачати на сигарети?

Паління – не дешева звичка не тільки для курця, а й для світової економіки. Щороку на медичну допомогу курцям витрачають понад 200 мільярдів доларів. Тобто і друга половина вислову старця є правдивою.

Обговорення. Чому ж люди палять, не зважаючи на шкоду для себе й оточуючих?


  1. Робота в групах.

Проблемна ситуація №1.

В клас, де навчалася Ніна, прийшла нова дівчинка. Звали її Олею. Вона підійшла і сіла разом з Ніною, бо там було якраз вільне місце. Дівчатка познайомились, розговорились. Ніна розповіла їй про школу, про клас, про вчителів. Зі школи дівчата поверталися додому разом. Коли це Оля запропонувала: «Давай купимо по сигаретці, сядемо, відпочинемо, поспілкуємось, більше дізнаємось одна про одну…»

Що б ви зробили на місці Ніни? Перед вами незнайома людина, як ви їй відповісте? (ваші дії)
Проблемна ситуація №2.

Люба і Надя товаришують ще з дитячого садочка. Люба вже спробувала палити і підбиває на цей хибний крок Надійку. Надя не хоче цього робити. Запропонуйте варіанти відповіді Наді. Як Надя може відповісти на пропозицію подруги?
Проблемна ситуація №3.

Дванадцятирічний Сергійко посперечався з друзями Михайлом і Ігорем, що викурить більше за всіх цигарок. Коли дорослі пішли, хлопчики зачинили двері в маленькій кімнатці Сергія. Від диму всі кашляли, з очей котилися сльози, в роті відчувався терпкий, гіркий присмак. Але ніхто з «героїв» не хотів показати, що паління неприємне. Навпаки, намагалися не відставати один від одного і затягувалися сигаретним димом. Раптом Сергій зблід і знепритомнів.

Поясніть, що трапилось? Що потрібно робити в подібній ситуації? Чим можна допомогти Сергію до приїзду «швидкої допомоги»?
Проблемна ситуація №4.

Антон з батьками мешкали в однокімнатній квартирі. Одного разу до них у гості завітали таткові друзі по роботі. Вони сиділи на кухні, про щось розмовляли, палили. Від їдкого диму Антон почав кашляти, в нього розболілася голова, нудило, хлопчик зблід.

Що трапилося з Антоном? Хто в цьому винен? Як би ви поступили в подібній ситуації?
Ситуація №5

Уявіть себе Міністром охорони здоров’я або Президентом України. Що слід зробити для того, щоб зменшити кількість людей, що палять? Що може зробити для вирішення цієї проблеми звичайний пересічний громадянин?


  1. Чи знаєш ти, що одна сигарета містить 0,2-2 мг нікотину, а смертельна для людини одноразова доза – 70 мг? Підрахуй, скільки сигарет містять цю дозу.




  1. Самостійна робота в зошиті з таблицею 7, що на сторінці 61. Колективно перевіряємо правильність виконання.




  1. Зворотній зв’язок. Гра «Мікрофон» - назвіть по одній причини, чому не слід палити – або – закріплення матеріалу:

  • Чому люди починають палити? Чи є виваженим їх рішення?

  • Як впливає тютюнопаління на здоров’я людини?

  • Хто такі пасивні курці?

  • Зроби висновок, чи вигідне для родини куріння лише одного члена сім’ї.

  • по черзі назвіть причину, з якої краще не палити.

  • Зробіть загальний висновок для себе: чи варто палити?




  1. Домашнє завдання: Параграф 8 читати, переказувати. Намалювати малюнок на тему: “Антиреклама тютюнопаління”.



Додаткова інформація.

Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи»: «Так сталося, що мене ця шкідлива звичка оминула. І коли мої друзі-курці мене запитують: «Ти що, ніколи не курив?», а я відповідаю: «Ні», вони кажуть: «Молодець! Ми тобі заздримо. На жаль, свого часу ми вчинили інакше і тепер шкодуємо!» Так говорять 9 з 10-ти знайомих курців. Та коли ти в процесі, відмовитися непросто. Давайте не починати!»
Маша Єфросініна, телеведуча каналу «Інтер»: «Нещодавно я зі своєю чотирирічною донькою зайшла пообідати в ресторан. Маленька сама відразу попросила хостес провести нас до залу, де не курять. На жаль, один чоловік у цьому залі закурив сигарету. І реакція моєї доньки була дуже для мене приємна – вона повернулася до чоловіка і з подивом запитала його: «А навіщо Ви курите?»
Олександр Положинський, лідер гурту «Тартак»: «Коли я був значно молодшим, я часом тягнув сигарету, а то й чийсь недопалок. За компанію. Підпадаючи під вплив оточення, перебуваючи в полоні хибних уявлень нібито справжній чоловік обов’язково мусить смалити, я не одразу зрозумів, що людина не повинна в своєму житті робити те, чого не хочеться. Мій батько не курить, мій дід ніколи не курив, тож і я, коли трохи підріс, то помудрішав».
Яна Клочкова, олімпійська чемпіонка: «Хоча й кажуть, що куріння – це власний вибір кожної людини, я не погоджуюсь. Людина робить цей вибір абсолютно несвідомо, під впливом багатьох факторів з оточення. Коли людина запалює свою першу сигарету, вона не бачить конкретно, що відбувається з її організмом. Я думаю, якби їй це відразу показували, коли пропонують закурити, в нас було б набагато менше курців».

Схожі:

Тема: «Куріння і здоров’я»
Мета:  доповнити і розширити знання учнів про куріння та його вплив на здоров’я, з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових...
Тема: «Куріння і здоров’я»
Мета:  доповнити і розширити знання учнів про куріння та його вплив на здоров’я, з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових...
Урок 3 клас Тема: Природні чинники здоров
Мета : розглянути чинники здоров’я, їх позитивний та негативний вплив на здоров’я людини; розвивати уявлення учнів про вплив клімату...
Здоров’я і навколишнє середовище (2год.)
Людина в навколишньому середовищі. Вплив природного середовища на здоров’я. Вплив технічного прогресу на здоров’я. Взаємозв’язок...
Тема уроку
Цілі уроку: познайомити учнів з історією тютюнопаління, зі складом тютюну, на конкретних прикладах показати шкідливий вплив паління...
Виховна година на тему
Мета: Довести учням шкідливість куріння та негативний його вплив на організм людини
ТРЕНІНГ «Негативний вплив куріння на здоров’я та імідж молоді»
Мета: дати усвідомити учасникам тренінгу основну небезпечну для молоді тютюнопаління
Тема: Вплив тютюнового диму на здоров’я підлітків. Мета
Навчальна: ознайомити з причинами і наслідками паління; довести негативний вплив тютюнокуріння на здоров’я дітей та дорослих; проаналізувати...
Група Дата Виховний захід №1 Тема: «Паління Геть!»
Мета:  доповнити і розширити знання учнів про куріння та його вплив на здоров’я, з’ясувати причини і наслідки вживання тютюнових...
Уроком тематичної атестації
Тема. Будова атома. Ізотопи. Поняття про радіоактивний розпад хімічних елементів і шкідливий вплив на живі організми радіоактивного...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка