Тема: Зоряні світи—галактики. Зорі, сузіря. Мета


Скачати 42.7 Kb.
Назва Тема: Зоряні світи—галактики. Зорі, сузіря. Мета
Дата 25.12.2013
Розмір 42.7 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
Тема: Зоряні світи—галактики. Зорі, сузіря.

Мета: формувати в учнів загальне уявлення про зорі, сузір'я, галактики та знання про Сонце як зорю та основне джерело світла і тепла на Землі.

Завдання: ознайомити учнів з найвідомішими зорями, сузір'ями, галактиками; формувати в учнів знання про особливості зір (форму, величину, їх віддаленість від Землі, розжарений стан, температуру), кількість зір; походження сузір'їв, значення знань про них у житті людей; ознайомити учнів із формою, величиною, розжареним станом Сонця, відстанню між Сонцем і Землею, значенням Сонця для життя на Землі; розвивати уміння порівнювати, аналізувати; продовжувати формувати науковий світогляд, розвивати в учнів потяг до дослідництва; виховувати любов до природи

Тип уроку: комбінований.

Основні поняття і терміни: зоря, сузір'я, галактика.

Обладнання: карта зоряного неба, малюнки із сузір'ями, глобус, підручник, робочий зошит.

Хід уроку

1.Організаційний момент.

2.Перевірка виконання учнями домашнього завдання (індивідуальне опитування за темою попереднього уроку).

Що таке Всесвіт? Які існували уявлення людей про Всесвіт? Хто і яким чином спростував ці уявлення? Яким чином люди досліджують Всесвіт? Для чого людям потрібні ці дослідження? Які люди зробили значний внесок у вивчення Всесвіту? Чи є серед них українці?

Словниковий диктант

Планета, зорі, Сонце, галактика, Молочний шлях, метеорит, метеор

3. Перевірка раніше засвоєних знань (фронтальна бесіда).

Що таке небесні тіла? Що входить до складу Всесвіту? Які небесні тіла називають зорями? Чи однакові зорі за величиною?

4.Мотивація навчання школярів. Повідомлення теми, мети та завдань уроку.

Проблемні питання: Чому зорі світяться неоднаково? Яка температура на зорях? Яка відстань від Землі до зір? Що таке сузір'я? Що називають галактикою? Чому Сонце називають зорею, а не планетою? Яке значення Сонця для життя на Землі? Дати відповіді на поставлені запитання допоможе зміст сьогоднішнього уроку за темою «Зорі, сузір'я. Зоряні світи—галактики. Сонце як зоря. Сонце—джерело світла і тепла на Землі».

План (записано на дошці).

1. Зорі.

2. Сузір'я.

3. Галактики.

4. Сонце.

5. Сприйняття й осмислення учнями нового навчального матеріалу.

1. Робота з підручником.

З метою пошуку ґрунтовніших відповідей на запитання учитель пропонує прочитати частину відповідної статті у підручнику та розібрати її зміст за такими запитаннями: що таке зоря, чим зоря відрізняється від інших небесних тіл, чому стан зір характеризують як розжарений, яка форма й величина зір, яка відстань від Землі до зір. Кожне з цих запитань слід розібрати окремо, використовуючи кадри діафільму «У світі зірок» або малюнки, де зображено зорі.

2. Розповідь з елементами бесіди.

Зоря — розжарене небесне тіло, що випромінює світло. Від інших небесних тіл вона відрізняється тим, що сама випромінює світло, має велику температуру поверхні. Зірки відрізняються між собою за кольором, температурою, розмірами, відстанню від Землі. В результаті спостережень за допомогою великих телескопів доведено кулястість форми зір. За величиною зорі дуже різноманітні. Серед них є такі небесні тіла, які масою та об'ємом у сотні й тисячі разів більші або менші за Сонце. Різноманітні зорі за віддаленістю від Землі. Найближчою до нас зорею є Сонце, решта зір знаходяться під нас на дуже великій відстані. Щоб долетіти до них, навіть сучасним космічним ракетам потрібно багато років. Як ви гадаєте, чи однакову температуру мають зорі?

Температура зір неоднакова. Найхолоднішими вважають червоні зірки, най-гарячішими — білі та голубі. Найбільш розжареними є зорі, які світяться голубувато-білим кольором і мають температуру близько 150000 °С. Зорі червонуватого кольору мають нижчу температуру — близько 3000 °С. Сонце належить до жовтих зір, температура на його поверхні близька до 6000 °С, отже, за ступенем розжарення воно займає проміжне місце.

4 .Пояснювальна бесіда.

З чим пов'язані назви зірок та сузір'їв? Скільки сузір'їв видно на нічному небі північної півкулі Землі? Які ви знаєте сузір'я? Найвідоміші з них — Велика та Мала Ведмедиця (Малий Віз), Кассіопея, Оріон. {Демонстрування карти зоряного неба й читання назв кількох сузір’ї в: Дракон, Геркулес, Лебідь та ін.). Малюнки сузір'їв, перенесені на папір, є першими зоряними картами. Найдавнішою вважають карту з 800 зірок, складену китайським ученим Ши Ше-ном у IV сторіччі до н. є. У 1922 році зібрання астрономів усього світу «поділило» небо на 88 сузір'їв і провело між ними чіткі межі.

5. Розповідь.

Зорі в космічному просторі утворюють гігантські скупчення — галактики. Скупчення, до якого належить наша планета, називається Чумацьким Шляхом. Ми можемо спостерігати його як бліду туманну смуту, що простяглася через усе небо. Це наша Галактика. У досяжній для спостереження за допомогою сучасних приладів частині Всесвіту понад 30 000 галактик, які відділені одна від одної беззоряним простором. Найближчу до нас галактику — туманність Андромеди — можна спостерігати на нічному безмісячному небі неозброєним оком як туманну пляму. Світло від неї доходить до нас за 3 млн. років.

6. Фізкультхвилинка.
6. Узагальнення і систематизація знань.
А. Контрольно-перевірна бесіда.

Які небесні тіла називають зорями? Чим зорі відрізняються від планет? Які форма і величина зір? На якій відстані від Землі знаходяться зорі? Чому зорі світяться неоднаковим кольором? Скільки зір у космосі? Що таке сузір'я? Скільки відомо сузір'їв? Що таке галактика? В якій галактиці живемо ми? Яка форма і величина Сонця? На якій відстані від Сонця рухається Земля? Яка температура на поверхні Сонця? Яке значення має Сонце для життя на Землі?

Б. Виконання завдань у робочому зошиті.

І. Дайте відповіді на запитання.

1. Що таке зірка? Які ви знаєте зірки?

2. Що таке сузір'я? Які сузір'я вам відомі?

3. Чим планета відрізняється від зірки?

4. Яка причина виникнення плям на Сонці?

5. Як люди використовують сонячне світло і тепло?

ІІ. .Розташуйте в порядку збільшення розмірів:

Всесвіт, Земля, Сонце, астероїд, Сонячна система, Галактика.
7. Підбиття підсумків уроку, аргументація оцінок. Спільне формулювання основних висновків за основними термінами та поняттями уроку.

Прийом «Мікрофон»

8. Повідомлення домашнього завдання.

1-6

7-9

10-12Проводити спостереження за зорями. Знайти на небі Велику Ведмедицю й Полярну Зірку. За Полярною Зіркою визначити сторони горизонту. Знайти у літературі відомості про походження назви вашого знака зодіаку та про його характерні риси. Написати, які риси відрізняють вас від людей іншого зодіакального знака.

Схожі:

Урок природознавства. 4 клас Тема. Сонячна система
Мета : ознайомити учнів з елементами астрономії; на доступних прикладах розкрити поняття : зорі, Всесвіт, планети, Сонячна система;...
Звучить пісня Т. Петриненка «Україна» Ведучий І
Ведучий І. Україно… Мила моя Україно! Тихії води і яснії зорі, зелені сади, білі хати, лани золотої пшениці, медовії та молочнії...
Уроку: • узагальнити і систематизувати знання учнів про дієслово як частину мови
Сьогодні у нас незвичайний урок української мови. Я запрошую вас у подорож до чарівної, неймовірної, яскравої Галактики – Мова, до...
Контрольна робота по темі
Сонце, обертаючись навколо центра Галактики, зустрічається з потоком античастинок
Запитання до розділу “Галактики”
Найбільш компактна область галактик, в якій спостерігається сильна концентрація зірок у кожному кубічному парсеку знаходяться тисячі...
Запитання до розділу “Галактики”
Найбільш компактна область галактик, в якій спостерігається сильна концентрація зірок у кожному кубічному парсеку знаходяться тисячі...
Класифікація зорових ілюзій
Наприклад: зорі, фари віддаленого автомобіля, далекі яскраві ліхтарі … видаються нам променистими
Творча робота у номінації
Моя мово! З чорнозему, рясту, любистку, м`яти, євшан – зілля, з роси, з дніпровської води, від зорі і місяця народжена!
Тамара Борисюк «ЛІСОВА ПІСНЯ»
Го мислення і фольклору, міфології. В основі сюжету було закладено дуалізм — думку про два світи, діза начала, що живуть у людині....
6. Вокально – естрадний ансамбль «Забава» пісня «Україна»
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка