Урок прес конференція


Скачати 129.19 Kb.
Назва Урок прес конференція
Дата 11.10.2013
Розмір 129.19 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Географія > Урок
Підсумково – узагальнюючий урок з теми:Африка

Мета: узагальнити знання учнів з теми; продовжити формувати навички роботи з різними джерелами географічних знань; самостійно аналізувати матеріали,виділяти головне і робити висновки , встановлювати причинно- наслідкові зв’язки; формувати вміння спілкуватися на уроці; виховувати прагнення розширювати свій кругозір.

Обладнання: творчі звіти експедиційних загонів, географічні атласи, мультимедійна дошка, контурні карти.

Тип уроку: узагальнення, систематизації і перевірки знань.

Урок прес - конференція

Хід уроку

  1. Організаційний етап (3 хв.) Доброго дня. Сідайте на свої робочі місця. Черговий скажіть будь – ласка хто відсутній на уроці. Добре сідай. Сьогоднішній урок прес-конференція скликана за результатами експедиції здійсненої учнями 7 класу до Африки. На прес – конференції присутні

представники географічного товариства (гості),фотокореспондент, дослідники : історико – географи, геоморфологи, кліматологи,

гідрологи, зоогеографи, політологи,екологи.

ПРЕС- СЕКРЕТАР (учитель показує маршрут на фізичній карті Африки)

Мандрувати по світу можна по різному в купе залізничного вагону, салоні авіалайнера чи на повітряній кулі. А ми на всюдиходах - партах під пекучим сонцем пустель(слайд Сахара), проливним тропічним дощем(слайд троп. дощ), під гарячими вітрами. Пройшли від міста Каїр (слайд піраміда), вздовж узбережжя Гвінейської затоки(слайд) до пустелі Наміб (слайд),мандрували Драконовими горами(слайд) до Ефіопії (слайд), повторили маршрут Д. Лівінгстона (слайд фото) – це 28000км, і вражень у нашої експедиції дуже багато.

Поділитись своїми враженнями та здобутими знанням ви зможете на сьогоднішній конференції. Результати власних спостережень внесіть до звітного бланка, який є на парті;на цьому ж бланкові вказана і кількість балів за правильну відповідь. Учні які відповідатимуть усно,та готували презентації отримають додаткові бали.

2.Мотивація навчальної діяльності (7хв.)

Конференцію ми розпочнемо з перегляду відео зйомки.

Репортер я пропоную переглянути відео репортаж знятий під час експедиції (відео «Дика Африка» )

3.Узагальнення, перевірка знань

Прес - секретар : географія тісно пов’язана з іншими науками . І сьогодні наукові діячі , що досліджували Африку розкажуть ,що вони дізнались вивчаючи історію дослідження і освоєння материка,а ви перевірите свої знання (4 хв.)

  1. У 1498 році цей мореплавець (сл.Васко да Гама.) обігнув Пд. Африку, пройшов уздовж сх. Узбережжя материка , першим з європейців перетнув Індійський океан і досяг берегів Індостану. Напишіть хто цей мореплавець?

  2. Він ( сл.Д. Лівінгстон.)перетнув Пд. Африку із заходу на схід , досліджував річку Замбезі, відкрив на ній гарний водоспад , названий ним Вікторія; описав верхню течію р. Конго, оз. Ньяса. Він дуже хотів знайти витоки Ніла – великої річки, однак смерть перешкодила здійсненню цього задума. Напишіть відповідь у звітний бланк.

  3. Він подорожував(слайд В.В.Юнкер) Цн. І Сх. Африкою наприкінці 19 ст., зібрав цікаві відомості про природу й життя населення , проводив топографічні роботи, здійснив гідрологічні і метеорологічні спостереження. Хто цей вченний?

Прес-секретар : вченні геоморфологи пригадають нам інформацію про формування території Африканського континенту.(слайд тектонічна карта Африики ) (2 хв.)

Африка – це уламок древнього материка Гондвана. Африкано – Аравійській платформі відповідають рівнини в сучасному рельєфі, але їх висота від 200 до 1000м. На материку відсутні високі і довгі гірські пасма. Високі гірські системи під впливом зовнішніх сил Землі руйнувалися. Внутрішні процеси продовжують рельєфоутворення. У Сх. частині Африки ці рухи супроводжуються розломами земної кори, виверженням вулканів, землетрусами. Вздовж Червоного моря, через Ефіопське нагір’я до гирла р. Замбезі простягся найбільший на суходолі розлом земної кори. Тут розходиться Африканська літосферна плита і можливо в майбутньому з укорінених магматичних порід будуть добуватися величезні запаси рудних корисних копалин.

Прес – секретар: Кліматологи стверджують, що Африка – найжаркіший материк. Чому?(слайд кліматична карта Африки) (1 хв.)

Екватор в центральній частині материка, а територія між пн. і пд. тропіком дістають найбільше сонячного тепла. Сонце протягом року стоїть високо над обрієм , а двічі на рік у будь – якій точці буває в зеніті. Так як екватор перетинає Африку майже посередині то є такі кліматичні пояси як екваторіальний, два субекваторіальних,тропічний і субтропічний.

Прес – секретар : Пн. і Пд. Африка лежать у поясах високого атмосферного тиску, але кількість опадів там різна. Поясніть.(2 хв.)

Пояснити можна різною дією пасатів, впливом океанів і рельєфом місцевості. Пасати пн.. частини Африки приходять із суходолу. Сухе тропічне повітря дощів майже не дає. Пд. частина материка перебуває під впливом пасатів з Індійського океану (теплої Мозамбіцької течії), і погода тут менш суха, ніж у пн. Частині материка. А на східних схилах течії, находиться пустеля Наміб.(сл. пустеля Наміб)

Прес – секретар: Ви перетнули Африку з півночі на південь та досліджували кліматичні пояси, визначте їх за описом та запишіть правильну відповідь. (1 хв.)

  1. Температура цілорічно становить + 26…+28 С за рік випадає понад 2000 мм опадів, які рівномірно розподіляються протягом року (екваторіальний пояс)

  2. Середня річна температура – близько +20 С, проявляються її сезонні коливання. Виділяються дві кліматичні області: середземноморського типу клімату та з рівномірним зволоженням. (субтропічний пояс)

Прес – секретар: група вчених гідрологів пропонує перевірити свої знання про річки та озера Африки.(5 хв.)

Дайте відповіді на такі запитання

6. Ці три найбільші озера Африки , що знаходяться на сході материка, іноді називають Великими Африканськими озерами(рис. Ньяса, Танганьїка, Вікторія)

7. Найбільша із річок Африки ,що впадає в Індійський океан «Гримливий дим» , так місцеві жителі називають водоспад (рис. р. Замбезі)

8.Дивовижна найдовша річка світу. Давні греки запозичили назву цієї річки в племен, що проживали на берегах цієї річки і називали її « Нагал». Її витоками є р. Кагера, вона несе свої води в озеро Вікторія. Під час розливу вода піднімається на 6-7 м. Мул ,що осідає на пісках пустелі дуже родючий. (РИС. Р. НІЛ)

9.«Зібрання вод», голуба перлина Африки, розташована на висоті 773 м, друге за глибиною у світі (1470 м) .(рис. оз. Танганьїка)

Прес – секретар: побувавши в різних природних зонах ви маєте безліч вражень і спостережень.(3 хв.)

  1. Розселіть тварин по природних зонах

Рис. 1. леопард, 2. верблюд, 3. жираф, 4. мавпа, 5.зебра, 6.горила, 7.антилопа – гну, 8.черепаха.

(вологі екваторіальні ліси: 1, 4,6)

(савани й рідколісся: 3, 5, 7)

(пустелі: 2, 8)

Прес – секретар: на ваших партах є контурні карти, нанесіть кордони держав та їх столиці : (2 хв.)

Каїр (Єгинет) , (Нігерія),( Лівія),( Південно Африканська Республіка).

11.Географічний диктант (7 – 8хв.)

Вчитель зачитує питання , а учні пишуть лише цифру, під якою записане слово. Кожен варіант має свій стовпчик, якщо відповіді не має – ставиться прочерк і кома.

І варіант




ІІ варіант

1

Чад

12

2

Баобаб

11

3

Ніл

10

4

Єгипет

9

5

Наміб

8

6

Ваді

7

7

Бербери

6

8

Гвінейська

5

9

Пігмеї

4

10

Замбезі

3

11

Хартум

2

12

Конго

1

ЗАПИТАННЯ

  1. Найдовша річка світу . (Ніл)

  2. На якій річці знаходиться водоспад Вікторія? (Замбезі)

  3. Найбільша затока , що врізається в материк. (Гвінейська)

  4. Озеро в пустелі Сахара. (Чад)

  5. Дерево Велетень священний символ Африки.(Баобаб)

  6. Біля якого міста дві притоки Нілу зливаються в одну. (Хартум)

  7. Одна з найдавніших держав світу. (Єгипет)

  8. Річка, що двічі перетинає екватор. (Конго)

  9. Пустеля на березі Атлантичного океану .(Наміб)

  10. Низькорослі люди, для яких найбільший гріх - крадіжка.(Пігмеї)

  11. Сухі русла річок .(Ваді)

  12. Чоловіки якого народу купують жінок на базарі? (Бербери)

Відповіді:

І варіант 3, 10, 8, 1, 2, 11, 4, 12 ,5, 9, 6, 7.

ІІ варіант 10, 3, 5, 12, 11, 9, 1, 8, 4, 7, 6.

4.Підсумок уроку (2 хв.)

ПРЕС – СЕКРЕТАР: прийом «незакінчене речення» Учні: ми вивчили тему.. Урок мені сподобався тим, що… Я дізнався нового… Наша звітна конференція Африкою завершилась, ви перевірили наскільки засвоїли тему «Африка», з′ясували, які питання й завдання викликають у вас труднощі. Ця інформація допоможе тим , хто недостатньо вивчив цей материк . На сьогоднішньому уроці Здайте свої роботи, оцінки будуть оголошені на наступному уроці.

5.Домашнє завдання (1 хв)(слайд)

Завдання за вибором

Початковий рівень повторити §

Середній рівень

Достатній рівень Підготувати повідомлення на тему «Історія дослідження та відкриття Австралії»

Високий рівень підготувати презентацію на 3 слайди – історія відкриття Австралії.

І варіант

Прізвище, ім′я мандрівника___________________________________________

  1. У 1498 році цей мореплавець обігнув Пд. Африку, пройшов уздовж сх. Узбережжя материка , першим з європейців перетнув Індійський океан і досяг берегів Індостана.

_________________________________ 0,2 бали

2 . Він перетнув Пд. Африку із заходу на схід , досліджував річку Замбезі, відкрив на ній гарний водоспад , названий ним Вікторія; описав верхню течію р. Конго, оз. Ньяса. Він дуже хотів знайти витоки Ніла – великої річки, однак смерть перешкодила здійсненню цього задума.

______________________________0,2 бали

3.Він Цн. І Сх. Африкою наприкінці 19 ст., зібрав цікаві відомості про природу й життя населення , проводив топографічні роботи, здійснив гідрологічні і метеорологічні спостереження __________________________________0,2 бали

4.Температура цілорічно становить + 26…+28 С за рік випадає понад 2000 мм опадів, які рівномірно розподіляються протягом року ______________________________ 0,3 бали

5.Середня річна температура – близько +20 С, проявляються її сезонні коливання. Виділяються дві кліматичні області: середземноморського типу клімату та з рівномірним зволоженням.

________________________________0,3 бали

. 6. Ці три найбільші озера Африки , що знаходяться на сході материка, іноді називають Великими Африканськими озерами _______________________________0,2 бали

7. Найбільша із річок Африки ,що впадає в Індійський океан «Гримливий дим» , так місцеві жителі називають водоспад ______________________________________0,2 бали

8. Дивовижна найдовша річка світу. Давні греки запозичили назву цієї річки в племен, що проживали на берегах цієї річки і називали її « Нагал». Її витоками є р. Кагера, вона несе свої води в озеро Вікторія. Під час розливу вода піднімається на 6-7 м. Мул ,що осідає на пісках пустелі дуже родючий. __________________________________ 0,2бали

9.«Зібрання вод», голуба перлина Африки, розташована на висоті 773 м, друге за глибиною у світі (1470 м) __________________________________________0,2 бали

10. Розселіть тварин по природних зонах

1. леопард, 2. верблюд, 3. жираф, 4. мавпа, 5.зебра, 6.горила, 7.антилопа – гну, 8.черепаха.

Назв назва природної зони

Твартварина ,що живе в природній зоні

























11. нанесіть на контурну карту країни та їх столиці

Єгипет, Нігерія, Лівія, Південно Африканська Республіка.

12 Географічний відео диктант

І варіант




1

Чад

2

Баобаб

3

Ніл

4

Єгипет

5

Наміб

6

Ваді

7

Бербери

8

Гвінейська

9

Пігмеї

10

Замбезі

11

Хартум

12

Конго

ІІ варіант

Прізвище, ім′я мандрівника___________________________________________

1.У 1498 році цей мореплавець обігнув Пд. Африку, пройшов уздовж сх. Узбережжя материка , першим з європейців перетнув Індійський океан і досяг берегів Індостана.

_________________________________ 0,2 бали

2 . Він перетнув Пд. Африку із заходу на схід , досліджував річку Замбезі, відкрив на ній гарний водоспад , названий ним Вікторія; описав верхню течію р. Конго, оз. Ньяса. Він дуже хотів знайти витоки Ніла – великої річки, однак смерть перешкодила здійсненню цього задума.

______________________________0,2 бали

3.Він Цн. І Сх. Африкою наприкінці 19 ст., зібрав цікаві відомості про природу й життя населення , проводив топографічні роботи, здійснив гідрологічні і метеорологічні спостереження __________________________________0,2 бали

4.Температура цілорічно становить + 26…+28 С за рік випадає понад 2000 мм опадів, які рівномірно розподіляються протягом року ______________________________ 0,3 бали

5.Середня річна температура – близько +20 С, проявляються її сезонні коливання. Виділяються дві кліматичні області: середземноморського типу клімату та з рівномірним зволоженням.

________________________________0,3 бали

. 6. Ці три найбільші озера Африки , що знаходяться на сході материка, іноді називають Великими Африканськими озерами _______________________________0,2 бали

7. Найбільша із річок Африки ,що впадає в Індійський океан «Гримливий дим» , так місцеві жителі називають водоспад ______________________________________0,2 бали

8. Дивовижна найдовша річка світу. Давні греки запозичили назву цієї річки в племен, що проживали на берегах цієї річки і називали її « Нагал». Її витоками є р. Кагера, вона несе свої води в озеро Вікторія. Під час розливу вода піднімається на 6-7 м. Мул ,що осідає на пісках пустелі дуже родючий. __________________________________ 0,2бали

9.«Зібрання вод», голуба перлина Африки, розташована на висоті 773 м, друге за глибиною у світі (1470 м) __________________________________________0,2 бали

10. Розселіть тварин по природних зонах

1. леопард, 2. верблюд, 3. жираф, 4. мавпа, 5.зебра, 6.горила, 7.антилопа – гну, 8.черепаха.

Назв назва природної зони

Твартварина ,що живе в природній зоні

























11. нанесіть на контурну карту країни та їх столиці

Єгипет, Нігерія, Лівія, Південно Африканська Республіка.

12 Географічний відещдиктант




ІІ варіант

Чад

12

Баобаб

11

Ніл

10

Єгипет

9

Наміб

8

Ваді

7

Бербери

6

Гвінейська

5

Пігмеї

4

Замбезі

3

Хартум

2

Конго

1

Схожі:

УРОК У «ДІЛОВА ГРА»
Мета ділової гри поглибити та розширити діапазон знань учнів, формувати діловий стиль спілкування у практично-професійній діяльності....
Урок прес конференція
Тема. Фізико – географічна характеристика природного комплексу Чорного моря. Проблеми використання і охорони його вод
Урок прес конференція
Тема. Фізико – географічна характеристика природного комплексу Чорного моря. Проблеми використання і охорони його вод
Прес-анонс 1 5 липня о 15. 00 у Палаці культури
Палаці культури на території Куяльницького санаторію відбудеться прес-конференція організаторів та учасників Міжнародного фестивалю...
Завтра 20 жовтня о 12. 00 в прес-центрі «Альтернатива» (вул. М. Говорова,...
Територіальної виборчої комісії та інших проявів нечесної виборчої кампанії з боку представників окремих політичних сил. Учасники...
Урок прес-конференція
Мета. Охарактеризувати основні положення "Нового курсу" Рузвельта,оцінити його значення в історії США, визначити ті його заходи,...
Програма ІІІ го регіонального відкритого Етно тур фестивалю «Бурштиновий...
Прес-конференція для засобів масової інформації за участю керівників району та організаторів фестивалю
Ні політичним репресіям!
«Паритет» відбулася прес-конференція під назвою «Антиукраїнські настрої в регіоні – подвійні стандарти влади?». Учасники наголосили...
«Антиукраїнські настрої в регіоні – подвійні стандарти влади?»
«Паритет» за адресою: м. Одеса, пров. Семафорний, 4 відбудеться прес-конференція представників патріотичних громадських організацій...
«Антиукраїнські настрої в регіоні – подвійні стандарти влади»
«Паритет» за адресою: м. Одеса, пров. Семафорний, 4 відбудеться прес-конференція представників патріотичних громадських організацій...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка