Тема : Електричний електродвигун. Сучасні електричні прилади. Мета


Скачати 81.92 Kb.
Назва Тема : Електричний електродвигун. Сучасні електричні прилади. Мета
Дата 04.01.2014
Розмір 81.92 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Фізика > Документи
Тема: Електричний електродвигун. Сучасні електричні прилади.


Мета: ознайомити учнів з будовою, принципом дії та призначенням колекторного електродвигуна;

навчити виконува­ти схеми двигуна з різноманітними збудженнями, дотримуватись правил електробезпеки та безпечної праці при виконанні електромонтажних робіт;

роз­вивати технічне мислення, конструкторські здібності;

виховува­ти естетичний смак, екологічне мислення, бережливе ставлення до матеріальних цінностей та природних ресурсів; ознайомити з професіями електротехнічного виробництва.

Основні поняття: колектор, обмотка збудження.

Міжпредметні зв'язки: фізика, природознавство.

Структура заняття

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація знань та мотивація навчальної діяльності учнів

  3. Вивчення нового матеріалу

IV. Практична робота «Вивчення будови електричних приладів з електродвигунами»

  1. Підсумки уроку

  2. Домашнє завдання

ХІД ЗАНЯТТЯ

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

  2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ ТА МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Фронтальна бесіда

  1. Що таке електричний струм?

  2. Який пристрій називається джерелом електричної енергії?

  3. Що таке електродвигун?

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Будова, принцип дії та призначення колекторного електродвигуна

Іноді в господарстві використовуються електродвигуни, обмотки ротора яких живляться струмом, що подається з мережі через спеціальний пристрій - колектор. Обертова частина цих (так званих колекторних) двигунів називається якорем. Обмотка статора називається обмоткою збудження.

Колектор - це спеціальний пристрій з повзним контактом між гладенькою обертовою поверхнею його корпусу і нерухомими щітками, ш притиснуті до неї, який забезпечує приєднання рухомої обмотки якоря двигуна до нерухомої частини (статора).

Двигун складається з рухомої частини (якоря) і нерухомої (статора (рис. 4, 5).

Колектор двигуна (рис. 1).

Колектор двигуна виготовляється з пластин холоднокатаної міді| які одна від одної і від основи (вала двигуна) ізолюють. У двигунам колектор використовується для перетворення дії постійного струмі мережі в змінний струм якоря, який забезпечує безперервне обертання двигуна в одному напрямі.

Щітки під час обертання колектора знаходяться в нерухомо»! стані, міцно притиснуті до пластин колектора і таким чином розподі­ляють на окремі ділянки обмотку якоря.




Рис. 1. Будова колектора:

  1. - корпус,

  2. - стягуючий болт,

  3. - натискувальне кільце,

  4. - ізоляція,

  5. - місця паяння кінців обмоток,

6 - кріплення пластин

«ластівчиним

хвостом»,

7 - мідні пластини
Щоб зменшити витрати на вихрові струми в двигуні сердечник якоря складають з окремих штампованих листів електротехнічної сталі .рис. 2).
Рис. 2. Вигляд штампованого стального листа сердечника якоря:

  1. - сталь,

  2. - ізоляція


Загальну будову колекторного двигуна показано на рис. 3, 4, 5.


Рис. 3.

Найпростіша

модель

колекторного двигуна постійного струму




Рис. 4. Схема колекторного двигуна постійного струму:

  1. - станина,

  2. - полюси,

  3. - сердечник якоря,

  4. - штампований щит,

5 - колектор.

  1. - підшипники,

  2. вал,

8 - вентилятор



У колекторних двигунах з електромагнітним збудженням обмотка збудження (обмотка статора) відносно обмотки якоря (ротора) мг вмикатися за різними схемами. В зв'язку з цим розрізняють колекторні двигуни за такими типами: двигуни з незалежним збудженням, коли збмотка збудження не має електричного зв'язку з обмоткою якоря, послідовним, паралельним та мішаним збудженням. Вони показані на рисунках 2, 3, 4.

Колекторний двигун постійного струму працює наступним чином з двигуна підводиться постійний струм. Він проходить через щітки пластини колектора і в обмотку якоря подається як змінний струм. Таким чином, обмотка якоря стає провідником зі струмом, розміщений магнітному полі обмотки збудження. На якір діє механічна сила, яка проводить його в рух і є причиною виникнення обертового магнітного моменту. При запуску двигуна зростає струм в обмотці якоря.

З метою зменшення пускового струму в електричне коло обмотки якоря вмикають послідовно пусковий реостат, який після запуску двигуна вимикається (рис. 6, 7, 8).

Паспортні дані колекторних електродвигунів та технічний догляд за ними


Тривалість роботи колекторних двигунів залежить насамперед від умов, в яких вони працюють. Для того, щоб двигун передчасно не вийшов з ладу треба до його обмотки якоря подавати електричну напругу такої величини, на яку він розрахований. Щоб визначити величині робочої напруги двигуна, а також інші дані, необхідні для його правильної експлуатації, ознайомлюються з спеціальною табличкою Н паспортом, що кріпиться зовні до корпусу двигуна. На ній обов'язкове вказується тип двигуна, від якої напруги він живиться (127 В, 220 Ви 380 В) і в яку мережу вмикається (постійний чи змінний струм), швидкість обертання та рік випуску.
Рис. 6. Схема двигуна з послідовним збудженням Рис. 8. Схема двигуна з мішаним збудженням
Показання: ПР – пусковий реостат,

РР – регулюючий реостат.

IV. ПРАКТИЧНА РОБОТА

Вивчення будови електричних приладів з електродвигунами (пилосос, міксер, кавомолка, соковижималка, холодильник,

вентилятор тощо)

Інструменти та матеріали: креслярський інструмент (олівець. лінійка, циркуль, гумка), робочий зошит.
Послідовність виконання роботи:

На рис. 9, 10, 11, 12 показані побутові електричні прилади. Необхідно за зовнішнім виглядом та в процесі вивчення їх будови засво­їти принцип їх дії, навчитись читати паспортні дані, виконувати демонтажні та складальні роботи, виявляти прості неполадки і при можливості усувати їх.

Пилосос. Прибирання приміщень від пилу здійснюється за допомо­гою спеціальних електричних пилососів. Промисловість випускає кілька марок пилососів (рис. 9).



Усі вони відрізняються один від одного тільки конструкцією, а прин­цип будови і дії однаковий. Основними частинами будь-якого пилососа є універсальний швидкохідний колекторний двигун з вентилятором, кілька фільтрів і кожух. Електродвигун пилососа обертає крильчатку вентилятора з дуже великою швидкістю (12 000 = 16 000 об/хв.), а тому вентилятор інтенсивно висмоктує з кожуха повітря, створю­ючи в ньому розрідження. Завдяки цьому під дією атмосферного тиску в кожух через гнучкий шланг всмоктується засмічене повітря, яке поганяється через один або кілька фільтрів. Пил осідає в порах фільтра, а з пилососа назовні виходить очищене повітря.

До комплекту кожного пилососа входить кілька змінних наконеч­ників і щіток, які, залежно від форми та характеру поверхні очищува­ного предмета, надівають на кінець трубчастого шланга.

Ручний електроміксер - побутовий прилад, який полегшує приго­тування різних страв у домашніх умовах, зокрема дитячого харчу­вання (рис. 10 ).



Рис. 150. Міксер
Напруга живлення змінного струму 220 В. Номінальна споживча потужність при роботі з насадками, ВТ:

з ножем - 100, з рамочними вінчиками - 80, зі спіральними вінчиками — 80, з вінчиком-котушкою — 50, Режим роботи - 6 хвилин, пауза - 9 хвилин. Електроміксер-збивачка приводиться в дію вбудованим у корпус колекторним електродвигуном змінного струму з редуктором.

Встановлювати і міняти насадки дозволяється лише при вимкне­ному з електророзетки електроміксері (перемикач - в положенні «О», шнур живлення вимкнутий ). Починати роботу на пониженій частоті обертання (положення «1» ). Через 1-2 хвилини можна переходити в положення перемикача «2» і «З» (за потреби).

Комбінаторні прилади (м'ясорубка та соковижималка (рис. 11)) складаються з електроприводу з вмонтованим електродвигуном, вимикачем, з'єднувальним шнуром і пристосуваннями для переробки м'яса і вижимання соку.
Виконання практичної роботи.

Учні вивчають будову електричних приладів з електродвигунами.

V. ПІДСУМКИ УРОКУ

Підведення підсумків відбувається у формі виставки схем. Учитель аналізує якість виконання роботи, указує на недоліки, по­яснює способи їх усунення.
VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати текст підручника

Схожі:

Тема. Безпека вдома. Електрика в побуті. Правила безпечного користування електроприладами
Мета: продовжувати формувати в учнів уявлення про електричні прилади, електричний струм, уміння безпечно поводитися з електроприладами,...
Урок-гра Тема: Електричний струм. Сила струму. Напруга. Опір провідників
Мета: узагальнити та систематизувати знання з теми «Електричний струм. Сила струму. Напруга. Опір провідників»,розвивати вміння працювати...
Опитувальний лист для підбору обладнання сонячної електростанції
Наприклад: будинок, освітлення, охолодження, електричні прилади, автофургони, яхти, туристичне спорядження і т п
Лекція №13: “Елементарний електричний вібратор”
Елементарний електричний вібратор (диполь Герца) — це ко­роткий порівняно з довжиною хвилі відрізок провідника довжи­ною, по якому...
2. Опис. Змістові модулі
Прилади. Загальні відомості, терміни і поняття в колах постійного струму. Електричні кола з одним джерелом живлення, послідовне,...
ВСТУП
Організація метеорологічної служби в Україні. Метеорологічна мережа, Практичне значення метеорології і кліматології. Програма спостережень...
ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ
Матеріали, які винесені на іспит, містять окремі розділи таких дисциплін: електротехніка, електричні системи та мережі, електричні...
Тема: Змінний електричний струм Мета уроку
Мета уроку : довести учням, що вільні електромагнітні коливання в контурі не мають практичного застосування; використовуються незатухаючі...
План-конспект бінарного уроку Тема: Електричний струм в газах. Самостійні...
Тема: Електричний струм в газах. Самостійні та несамостійні розряди. Газові розряди в літературних творах
План Ноосфера. Сучасні риси ноосфери. Поняття про екологічну кризу....
Мета роботи: вивчити сучасні риси ноосфери, причини розвитку першої та другої глобальної екологічної кризи
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка