Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ


Скачати 154.73 Kb.
Назва Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ
Дата 17.03.2013
Розмір 154.73 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Фізика > Урок
Виховна година на тему: «Шкідливість алкоголю»

Мета: Виховання свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я громадян як найвищої соціальної цінності; формування валеологічного світогляду; формування та пропаганда здорового способу життя; профілактика шкідливих звичок; формування почуття відповідальності за свої дії та активної життєвої позиції учнів.

Що люди п"ють і наслідки пияцтва.

Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Загалом можна виділити тип алкогольних напоїв:

1. Слабоалкогольні напої типу джин-тонік, бренді-кола, ром-кола, лонгери тощо;

2. Пиво (за винятком безалкогольні);

3. Вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі, кріплені вина, в тому числі шампанське);

4. Міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер, текіла, ром, джин, абсент, у тому числі коктейлі з їх вмістом тощо);

5. Напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон).

Алкоголь може бути виготовлений як природним шляхом (бродіння), так і штучно.

Бродіння – найдешевший та найпоширеніший спосіб, що дозволяє перетворити рослинну сировину на алкоголь. У світі мікроскопічних організмів, мабуть, найбільш усюдисущі – дріжджові грибки. Залишіть на якийсь час у темному місці виноградний, фруктовий або ягідний сік – він забродить. Це відбудеться тому, що грибки, які знаходилися в соку, почали посилено розмножуватися. У процесі життєдіяльності вони перетворюють цукор (а також крохмаль) на винний, або етиловий, спирт.

Формування залежності від алкоголю.

Той, хто вживає алкоголь систематично, ризикує стати алкоголіком, тобто потрапити в психічну та фізичну алкогольну залежність. Залежність тим важча, чим раніше людина починає пити.

Фізична залежність полягає в тому, що перерва при регулярному вживанні спиртного може спричинити збільшення кров’яного тиску, відчуття туги та неспокою, лихоманку, безсоння. Цей стан можна полегшити медичною допомогою, він зазвичай минає через кілька діб. Психічна залежність полягає а прагненні відчути стан сп’яніння, що витісняє всі інші інтереси, оскільки алкоголь стимулює в мозку "центр задоволення”.

АНАЛІЗ УРОКУ

Тема: Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ.

Мета: Навчити учнів розбирати та вивчити основні деталі та блоки моніторів.

Структура уроку відповідала його типу та меті, відбувався взаємозв’язок між етапами , раціональний розподіл часу на всіх етапах, вчителька вміло керувала уроком і динамікою кожного етапу.

Дисципліна на уроці: зразкова.

Учителька показала високий рівень знання навчального матеріалу, використовувала різні форми та методи навчання.

Урок відповідав календарному плану.

Здійснювалися міжпредметні зв’язки.

Під час проведення вступного інструктажу до учнів було доведено зміст теми, завдання і організацію її вивчення.

Зміст вступного інструктажу, відповідає цілям і завданням уроку.

Учителька  доцільно вибрала структуру вступного інструктажу і раціонально використала час на його проведення. Ефективно застосовувала методи проведення вступного інструктажу, частку практичного показу прийомів і способів виконання навчально-виробничих завдань. Використовувала наочні посібники, технічні засоби навчання, навчальну і технічну документацію.

Під час підготовки учнів до сприймання змісту вступного інструктажу майстер використовує теоретичні знання, уміння і навички. Зміст знань відповідає завданням інструктажу і уроку в цілому.

 Майстер ознайомлює з кращими методами праці, ефективними трудовими прийомами. Проводяться навчання правилам контролю і самоконтролю, техніки безпеки.

Учням роздаються навчально-виробничі завдання та повідомляються норми часу. Інструктаж доступний, культуру мови майстра знаходиться на високому рівні. Робоче місце майстра, відповідає установленим вимогам.

Під час виконання учнями навчально-виробничих завдань    робочі місця учнів були забезпечені інструментами, інвентарем, пристроями, матеріалами. Учні образу почали виконання вправ, усі засвоїли вступний інструктаж.

Майстер своєчасно надає допомогу учням у початковий період виконання завдання.

  Учні самостійно виконували навчально-виробничі завдання, правильно використовували прийоми і способи робіт.

На уроці забезпечені умови безпечної праці, учні дотримувались правила техніки безпеки, санітарної, пожежної безпеки.

Урок  відповідав навчально-виробничим цілям і завданням заняття, роботи учнів виконувались якісно.

Під час проведення заключного інструктажу відбувався аналіз виконання учнями навчально-виробничих завдань, узагальнення нагромаджених учнями вмінь і навичок, аналіз характерних помилок, їх причин, пояснення способів запобігання їм. Учням було повідомлено оцінку за виконання завдання.

Задано домашнє завдання.

Урок відповідає змістові програми.  Доцільно прийнята структура заняття, раціонально використаний час заняття.  

Рівень пізнавальної активності, зацікавленості й активності учнів під час виконання навчально-виробничих завдань відбувався на високому рівні.

Навчально-виробничі роботи виконувались якісно, учні правильно використовували прийоми роботи, навички роботи з інструментами.

Навчальні й виховні завдання на уроці були виконані.

Майстер організований, професійно кваліфікований, уміє організувати роботу учнів.

План заняття

виробничого навчання

на «___» __________201

Тема по програмі: Обслуговування моніторів.

Тема заняття: Розборка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ.

Мета заняття: Навчити учнів розбирати та вивчити основні деталі та блоки моніторів.

Матеріально-технічне забезпечення заняття: персональні комп'ютери з операційною системою Windows, монітори, набір викруток, набір пінцетів, тестер.

Структура заняття

І. Організаційна частина:


1) перевіряю наявність учнів;

2) перевіряю зовнішній вигляд учнів;

3) призначаю чергових.

 IІ. Вступний інструктаж.

Ознайомлюю учнів з темою і метою заняття.

    1. Провожу повторення правил з охорони праці та техніки безпеки в лабораторії.

  1. Актуалізація опорних знань:

  • Як провести вимірювання напруги цифровими приладами

  • Як провести вимірювання струму цифровими приладами

  • Як провести вимірювання опору цифровими приладами

Пояснення нового матеріалу

Класифікація моніторів за типом маски


Сучасні монітори з будь-якою маскою мають практично плоску форму екрана, завдяки якій суттєво понижуються викривлення геометрії, особливо по кутках. Тому тип маски по формі екрану визначити не так просто.

На сьогоднішній день в ЕПТ-дисплеях використовуються три основні технології формування матриць і масок для RGB-тріад:

 трьохкрапкова тіньова маска (DOT-TRIO SHADOW-MASK CRT);

 щілинна апертурна решітка (APERTURE-GRILLE CRT);

 гніздова маска (SLOT-MASK CRT).

Тип маски можна визначити, подивившись на екран 10-20-кратну лупу.

Однак при створенні моніторів окрім масок використовуються різноманітні відхилюючі системи та інша електроніка. Хоча сам екран і є найбільш важливим фактором, що визначає експлуатаційні параметри дисплея, відхиляюча система та відеопідсилювач також відіграють важливу роль. Тому не потрібно думати, що при використанні  одного і того ж типу матриці виробники отримають монітори з однаковими параметрами.

Виробники різних моделей кажуть про великі переваги саме своєї технології, але той факт, що на ринку пропонується декілька моделей і, крім того, багато виробників випускають моделі з різними типами матриць, показує, що однозначного вибору не буває. Переваги визначаються тільки смаками користувача і його завданнями.

 

ЕПТ-монітори з трьохкрапковою тіньовою маскою

Найбільш стара та широко використовувана технологія з так званою тіньовою маскою використовує перфоровану металеву пластину, яка розташована перед люмінофором.

 Вона маскує три окремих промені, кожен з яких керується власною електронною гарматою. Маскування забезпечує необхідну концентрацію кожного променя  та обумовлює  його попадання тільки на потрібний кольорову ділянку люмінофора. Однак практика показує, що ні один з моніторів не забезпечує ідеального виконання цього завдання по всій поверхні екрана (мал.1).

Ранні ЕПТ-дисплеї з тіньовою маскою мали визначену криволінійну (сферичну) поверхню. Це дозволяло отримувати краще фокусування і зменшувало небажані ефекти та відхилення, викликані нагрівом. В даний час більшість професійних і спеціалізованих моніторів мають практично плоский прямокутний екран (типу FST).

Монітори з тіньовою маскою мають свої перваги:

 текст виглядає  краще (особливо при малому розмірі крапок);

 кольори "натуральніші" і точніші (що особливо важливо для комп’ютерної графіки і поліграфії);

 налагоджена технологія забезпечує краще співвідношення ціни і якості.

З недоліків можна відзначити меншу яскравість таких моніторів, недостатню контрастність зображення і більш короткий термін служби в порівняні з іншими типами дисплеїв.

 2

 

Мал.1. ЕПТ-монітор з тіньовою маскою.

 

 

ЕПТ-монітори з щілинною апертурною решіткою

Нову технологію виготовлення CRT-дисплеїв – з апертурною решіткою замість традиційної крапкової маски – вперше запропонувала фірма Sony, випустивши монітори з трубкою Trinitron. В електронних гарматах цих трубок використовуються динамічні квадрупольні магнітні лінзи, що дозволяють формувати дуже тонкий і точно направлений пучок електронів. Завдяки такому рішенню значно знижується астигматизм – розсіювання електронного пучка, яке призводить до недостатньої різкості і контрастності зображення (особливо по горизонталі). Але головна відміність технології  з тіньовою маскою тут полягає в тому, що замість металевої пластини з круглими отворами, яка виконує функції маски, тут використовується вертикальна проволочна сітка (апертурна решітка) і люмінофор наноситься не у вигляді крапок, а у вигляді вертикальних смуг (мал.2).

 

апертурна_решітка

Мал.2. ЕПТ-монітор з апертурною решіткою

 

Монітори з апертурною решіткою мають ряд переваг:

 в тонкій сітці менше металу, що дозволяє використовувати більше енергії електронів на реакцію з люмінофором, а значить, менше розсіюється на решітці і виходить в тепло;

 збільшена площа покриття люмінофором дозволяє підвищити яскравість випромінювання при тій же інтенсивності пучка електронів;

 в зв’язку зі значним загальним підвищенням яскравості можна використовувати більш темне скло і отримувати на екрані більш контрастне зображення;

 екран монітора з апертурною решіткою більш плоский, ніж у дисплеїв з тіньовою маскою, а в останніх моделях навіть не циліндричний, як раніше, а абсолютно рівний, що значно зручніше при роботі і зменшує кількість бліків і відбиттів.

З недоліків можна відзначити тільки "неприємні" горизонтальні нитки-обмежувачі, що використовуються в таких моніторах для надання проволочній сітці додаткової жорсткості. Хоча проволочки в апертурній решітці туго натягнуті, в процесі роботи вони можуть вібрувати під дією пучків електронів. Демпферна нитка (а в екранах великих розмірів – дві нитки) служить для послаблення коливань і гасіння вібрацій. По цих нитках монітори з трубкою Trinitron можна відрізнити від інших моделей. Крім того, якщо в процесі роботи такого монітора його злегка гойднути, коливання зображення буде видно навіть неозброєним оком. Саме тому монітори з такими трубками не рекомендується ставити на системні блоки типу desktop.

Залишається додати, що в електронно-променевих трубках SonyTrinitron  використовується система трьох пучків електронів, які випромінюються одніє гарматою, а в трубках з подібно апертурною решіткою компанії MitsubishiDiamondtron – система з трьох променів з трьома гарматами.
ЕПТ-монітори з гніздовою маскою

Комбінований тип електронно-променевої трубки, так званий CromaClear/OptiClear (вперше запропонований фірмою NEC) – це варіант тіньової маски , в якій використовуються не круглі отвори, а щілини, як в апертурній решітці, тільки короткі – "пунктиром", і люмінофор наноситься у вигляді таких же еліптичних смуг, а отримані таким чином гнізда для більшої рівномірності розташовані в "шахматному" порядку.

Така гібридна технологія дозволяє поєднувати всі переваги вищеописаних типів при відсутності їх недоліків. Чіткий і ясний текст, натуральні, але достатньо яскраві кольори і висока контрастність зображення притягують до себе всі групи користувачів.




в) закріплення знань з вступного інструктажу:  


  • Класифікація моніторів за типом маски

  • ЕПТ-монітори з щілинною

  • ЕПТ з апертурною решіткою

  • ЕПТ-монітори з гніздовою маскою

  • Основні несправності

  • ЕПТ-монітори з трьохкрапковою тіньовою маскою

  

Виставляю попередні оцінки.

ІІІ. Самостійна робота учнів та поточний інструктаж

Учні виконують практичні завдання, запропоновані в роздатковому матеріалі та отримують поточний інструктаж. Під час виконання учнями практичних завдань, проводжу обхід робочих місць з метою:

1.      Дотримання правил техніки безпеки та охорони праці учнями.

2.      Правильності відпрацювання вправ.

3.      Визначення типових помилок.

4.      Правильності організації робочих місць під час виконання вправ.

ІV. Заключний інструктаж:

Обговорюємо типові помилки та оцінюю виконані завдання. Оголошую оцінки.

V. Завдання додому: вивчити теоретичний матеріал

Аналіз засідання методичної ради

Засідання методичної ради ДПТНЗ «ВМВПУ» відбувалося 27.09.12.

На засіданні були присутні: голова методичної ради; секретар; голови методичних комісій.

Розглядалися питання:

  • Про стан роботи методичних комісій та підструктур училища у вересні 2012 року ;

  • План роботи педагогічного колективу на жовтень 2012 року.

Під час методичної ради виступали голови методичних комісій зі звітом про стан роботи методичної ради. Зазначалось, що протягом вересня було узгоджено всю навчально-плануючу документацію, тематику зрізових директорських контрольних, закріплено електронні навчально-методичні комплекси за викладачами комісії.

Про друге запитання звітувала голова методичної ради . Розглядалася необхідність дотримання виконання навчальних планів та програм, внесення до журналів стиски учнів 1 курсу, посилення контролю за веденням журналів, провести профорієнтацію в школах міста, активізувати роботу з написання статей, участь в конкурсі «Іноватика України», активізувати роботу щодо взаємовідвідування уроків.

На закінчення методист повідомила про необхідність корегування роботи МК у зв’язку з необхідністю внесення заходу про екологію, розмістити графіки олімпіад.

План уроку

Тема уроку: Інструктування з безпеки праці

Мета уроку: Ознайомити учнів з видами інструктажів та їх використання.

Метод проведення: пояснювально-ілюстративний

Методичне забезпечення: роздатковий матеріал, підручник

Тип уроку: комбінований

 СТРУКТУРА УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань:

  1. Що вивчає предмет «Охорона праці»?

  2. Мета предмету?

  3. Які законодавчі акти стосовно охорони праці ви знаєте?

ІІІ. Пояснення нового матеріалу

При прийомі на роботу і в процесі трудової діяльності усі працівники повинні пройти навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

Особи, які не пройшли навчання і перевірки знань з охорони праці до роботи не допускаються.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на:

Вступний

Первинний

Повторний

Позаплановий

Цільовий

Вступний інструктаж проводиться:

•       з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи.

•       працівниками, які знаходяться у відрядженні на підприємстві і беруть безпосередньо участь у виробничому процесі, з водіями транспортних засобів, які вперше в'їжджають на територію підприємства.

• учнями, вихованцями та студентами в навчально-виховних закладах, майстернях, на полігонах .Запис про проведення вступного інструктажу робиться у спеціальному журналі, а також у документі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться на робочому місці до початку роботи з :

•       працівником, новоприйнятим на, підприємство.

•       працівником, який переводиться з одного цеху виробництва до іншого.

•       працівником, який буде виконувати нову для нього роботу.

•       відрядженим працівником, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на виробництві.

•       студентом, учнем та вихованцем, який прибув на виробничу практику перед виконанням нових видів робіт, перед вивченням коленої нової теми під час проведення трудового і професійного навчання в учбових лабораторіях, класах, майстернях, на дільницях, під час проведення позашкільного навчання в групах та секціях тощо.

Повторний інструктаж проводиться з усіма працівниками: на роботах з підвищеною небезпекою раз у квартал, на інших роботах - раз на півріччя.

Повторний інструктаж проводиться за програмою первинного інструктажу в повному обсязі.

Позаплановий інструктаж проводиться:

•       при введені в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін та доповнень до них.

•       при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на охорону праці.

•       при порушенні працівником, студентом, учнем або вихованцем нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травми, аварії чи отруєння.

• на вимогу працівників органу державного нагляду за охороною праці, вищої господарської
організації або державної виконавчої влади у випадку, якщо виявлено незнання працівником, студентом або учнем безпечних методів, прийомів праці чи нормативних актів про охорону праці.

• при перерві в роботі і виконавця робіт більш ніж 3О календарних днів - для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт - понад 60 днів.

 Цільовий інструктаж проводиться з працівниками при:

•      виконанні разових робіт, що непов'язані з безпосередніми обов'язками за фахом (навантажувально-розвантажувальні роботи, разові роботи за межами підприємства, цеху тощо)

•      ліквідації аварії, стихійного лиха.

•      проведенні робіт, на які оформляється наряд-допуск, дозвіл тощо.

•      екскурсіях на підприємства.

•      організації масових заходів з учнями та вихованцями (екскурсії, походи, спортивні заходи
тощо)

Цільовий інструктаж фіксується документом, що дозволяє проведення робіт наприклад: наряд-допуск.

ІV. Закріплення нового матеріалу:

  1. Для чого проводяться інструктажі з техніки безпеки?

  2. Які види інструктажів з техніки безпеки ви знаєте?

  3. Що таке вступний інструктаж з техніки безпеки?

  4. Для чого проводять первинний інструктаж з техніки безпеки?

  5. Цільовий інструктаж з техніки безпеки його призначення?

  6. Що таке позаплановий інструктаж з техніки безпеки?

V. Підведення підсумку уроку

Схожі:

УРОКУ Тема: Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ
Структура уроку відповідала його типу та меті, відбувався взаємозв’язок між етапами, раціональний розподіл часу на всіх етапах, вчителька...
УРОКУ Тема: Розробка та вивчення будови моніторів на основі ЕПТ
Структура уроку відповідала його типу та меті, відбувався взаємозв’язок між етапами, раціональний розподіл часу на всіх етапах, вчителька...
Пожежнi мотопомпи
Навчальна мета: вивчення тактико-технiчних характеристик, будови експлуатацiї, технiчного обслуговування, правил технiки безпеки
Розробка уроку з теми «Різноманітність круглих червів» Мета: Навчальна
...
Л. П. Унгурян Компетентнісний підхід до вивчення
Навчальний посібник містить методичний коментар щодо реалізації компетентнісного підходу до вивчення української літератури на основі...
Методичні рекомендації до проведення семінарських занять та
Методична розробка складена на основі робочої навчальної програми курсу «Релігієзнавство» затвердженої у 2006 році
ДЕРЖАВНИЙ
Ознайомлення студентів з призначенням дисципліни «Хімія та електроматеріали» в загальній системі професійної підготовки, обгрунтування...
Тема по програмі
Мета заняття: Навчити учнів розбирати та вивчити основні деталі та блоки моніторів
Тема по програмі
Мета заняття: Навчити учнів розбирати та вивчити основні деталі та блоки моніторів
ВІДДІЛ ОСВІТИ КРАСНОАРМІЙСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА...
Тема. Виражальні можливості ліній. Створення виразного образу графічними засобами на основі творчої уяви. Їжачок-хитрячок
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка