Тема: Вивчення оболонки програми «1С-Підприємство 2»


Скачати 110.24 Kb.
Назва Тема: Вивчення оболонки програми «1С-Підприємство 2»
Дата 22.04.2013
Розмір 110.24 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
Лабораторна робота №1

Тема: Вивчення оболонки програми «1С-Підприємство 8.2»

Мета: Дослідити структуру головного меню, призначення і використання його складових. За допомогою меню ознайомитись з основними можливостями програми „1С-Підприємство 8.2”. Навчитись працювати в „1С-Підприємство 8.2” використовуючи панелі інструментів, дослідити їхню роботу. Ознайомитись з системою допомоги.

Теоретичні відомості

Програма „1С-Підприємство 8.2” призначена для автоматизації всіх розділів обліку, підготовки первинних документів і звітності і може бути використана для підприємств будь-якого типу. Вона складається з двох частин — технологічної платформи (яка, у свою чергу, ділиться на три компоненти — бухгалтерський облік, оперативний облік і розрахунок) і прикладних рішень.

Прикладні рішення, створені на основі компонент технологічної платформи, називаються конфігураціями. Саме в конфігурації створені документи, звіти, довідники, з якими необхідно працювати.

Для однієї й тієї ж програми можуть бути написані різні конфігурації, що враховують особливості обліку конкретної галузі і навіть конкретного підприємства. Для написання конфігурацій програма містить засоби конфігурування.

„Конфигуратор” — призначений для редагування структур даних, збереження, відновлення даних, формування списку користувачів, призначення їм прав.

„Отладчик” — кінцевими користувачами не використовується. Призначений для налагодження програмних модулів.

„Монитор” призначений для перегляду списку користувачів та історії зміни інформаційної бази. Він дозволяє побачити, коли, як і над якими документами, скільки часу працюють бухгалтери, і контролювати їхню роботу.

Щоб запустити 1С потрібно двічі клацнути по піктограмі, що позначає програму „1С-Підприємство 8.2” або кнопкою Пуск/Програми/1С-Підприємство 8.2.

Після запуску системи 1С:Підприємство на екран виводиться головне вікно програми.

Вікно 1С-Підприємство 8.2має декілька стандартних елементів. Одні з них постійно присутні на екрані, інші можна викликати за бажанням користувача. Розглянемо призначення цих елементів (рис 1).

Верхній рядок вікна називається заголовком вікна. В ній наводиться назва програми, а

також ім’я активного вікна, відкритого в програмі.

Під рядком заголовка вікна розташоване головне меню програми, яке призначене для виконання команд, необхідних для роботи з програмою.

Команди об’єднані в групи, назви груп і складають рядок головного меню програми. Вибір мишкою одного із пунктів головного меню відкриває список команд, що входять до цього меню.

Панелі інструментів

Рядок меню

Рядок меню

Рядок заголовка

Рядок стану

Якщо працювати в одному із режимів в рядку головного меню з’являється пункт „Дії”. Вибір цього пункту відкриває список всіх дій, які можна виконати в поточному режимі роботи.
Під рядком головного меню програми розміщуються панелі інструментів. Вони призначені для швидкого доступу до тих команд, які використовуються найчастіше. Панелі можна „прикріпити” до будь-якої сторони головного вікна програми або вільно розмістити в будь-якому місці екрана.

Рис. 1 Вікно програми „1С-Підприємство ”
Нижній рядок вікна називається „рядком стану” і використовується для показу різноманітної інформації в процесі роботи з програмою.

Простір між рядком меню і рядком стану називається робочим столом.

Рядок головного меню складається з наступних пунктів: Файл, Операції, Довідники, Журнали, Документи, Звіти, Сервіс, Вікна, Допомога.

Відкривається меню за допомогою миші, встановивши курсор на потрібному пункті і натиснувши ліву кнопку миші. Кожний пункт меню має відповідне підменю.

  1. Команда буде виділена, якщо натиснути на елемент меню чи натиснути на клавіатурі букву, що підкреслена в назві необхідної команди.

  2. В деяких елементах меню ліворуч від назви стоїть „галочка”, яка означає, що цей елемент включено. Щоб відключити його, достатньо виділити його і натиснути кнопкою миші чи натиснути Enter — „галочка” пропаде.

  • Назви деяких пунктів підменю мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні (наприклад, не можна редагувати таблицю, якщо вона не існує).

  • Деякі пункти підменю праворуч від назви пункту містять у собі позначення комбінації клавіш, за допомогою яких можна вибрати відповідний пункт підменю.

  • В деяких пунктах підменю праворуч від назви пункту зображений трикутник. Це означає, що може викликатись підменю другого рівня.

  1. В деяких командах меню після назви стоїть три крапки, наприклад, Журнали документів… Це означає, що після вибору цієї команди відкриється діалогове вікно.

Діалогові вікна і установки. Для виконання деяких команд потрібно вводити допоміжну інформацію. Так, після вибору команди Операции Проведение документов на екрані з’явиться діалогове вікно (Рис. 2).

Рис. 2 Діалогове вікно Проведення документів.
Вікно діалогу містить ряд елементів: кнопки, списки, прапорці, перемикачі, рядки введення. Ці елементи розміщуються за тематичними групами, які називають полями. Групи мають заголовки, які закінчуються двокрапкою. Перехід від групи до групи здійснюється або за допомогою миші, або при натискуванні клавіші [Tab]. Переміщення всередині групи здійснюють за допомогою клавіш переміщення курсору.

Якщо опція, група установок або кнопка затінена, то вона в даний момент недоступна.

В разі введення допоміжної інформації у вікно діалогу здійснюється встановлення прапорців і перемикачів, вибір елементів із списку, введення і редагування тексту в полях введення.

Прапорці являють собою невеличкі квадрати, в яких в разі їх ввімкнення з’являється галочка. Прапорці встановлюються незалежно один від одного.

Перемикачі (зображуються у вигляді кола) використовуються тоді, коли необхідно обрати одну з декількох опцій. Обраний перемикач відрізняється від інших темною крапкою всередині кола.

Списки використовуються для вибору одного з декількох варіантів (наприклад, вибір шрифту). Поки маркер знаходиться всередині цього списку, його можна гортати за допомогою клавіш переміщення курсору або смуги прокрутки. Елемент списку виділяється натискуванням лівої кнопки миші.

В правій частині або внизу вікна розміщені кнопки управління діалогом. Кнопка Выполнить (Ок) закінчує діалог з підтвердженням усіх змін, після цього „1С-Підприємство 8.2” виконує команду. Кнопка Закрыть (Отмена) анулює всі зміни; діалог закінчується, але відповідна команда не виконується.
Панелі інструментів. Під рядком меню розміщуються панелі інструментів (Рис.3). Панелі інструментів — це рядок кнопок, при натисканні яких виконується певна дія. Для натискання кнопки слід клацнути мишою по кнопці. При фіксації курсору миші на кнопці піднею з’являється її назва, а в рядку стану — коротка довідка про призначення кнопки. Ряд

кнопок дублюють відповідні команди меню. Однак користуватись кнопками панелі значно швидше і зручніше. „1С-Підприємство 8.2” забезпечує користувача декількома панелями інструментів. Для вибору потрібної панелі слід скористатись командою Сервис/Панели инструментов... (Рис.3). При цьому на екрані з’явиться вікно діалогу, у списку якого можна вибрати необхідні панелі.


Рис. 3 Вибір панелі інструментів.

Основними з них є наступні:

Стандартна панель
Форми




Документи, основні




Сервіс




Звіти




Загальна




Журнали
Рядок стану. Рядок стану, який являє собою горизонтальну область в „1С-Підприємство 8.2”, розміщену нижче вікна програми, дає інформацію про поточний стан того, що відбувається у вікні та іншу контекстну інформацію.

Адаптація до вимог користувача. „1С-Підприємство 8.2 має могутні засоби для адаптації до вимог конкретного користувача. З їх допомогою можна змінити зовнішній вигляд екрана програми, параметри редагування, перегляду, збереження, друкування тексту. Ці засоби реалізуються командами меню. Команда Сервис/Параметры... виводить на екран вікно діалогу Параметры (Рис. 4).

Вікно має ряд вкладок. Розгорнувши вкладку, можна встановити відповідні параметри.


Рис. 4 Вікно діалогу Параметры.

Швидке меню, що викликається правою кнопкою миші. Це меню ще називається контекстним і відкривається в тому місці, де стояв вказівник миші під час натискання кнопки. Якщо вказівник стояв в будь-якому місці текстової інформації, то контекстне меню буде мати вид як показано на рисунку.(Рис. 5)


Рис. 5 Контекстне меню програми

Відкрилося швидке меню програми, в якому містяться його елементи.

Підказки інструментальних кнопок. Якщо встановити вказівник миші на будь-яку кнопку інструментальної панелі, під вказівником миші з’явиться підказка про те, яка команда буде виконана при натисканні цієї кнопки. Якщо помістити вказівник миші на першу кнопку Стандартної панелі.

Підказка повідомить, що ця кнопка виконує команду Создать. Вона використовується для створення нового документа.

Створення нового документу.

Для того, щоб створити новий документ потрібно натиснути кнопку на стандартній панелі інструментів або вибрати в меню Файл відповідну команду. З’явиться вікно вибору виду документа.(Рис. 6)


Рис. 6 Вікно вибору виду документа.

Новий документ може бути створений у вигляді тексту або таблиці (Рис. 7)


а б


Рис. 7 Результат створення нового документа:

а — у вигляді тексту;

б — у вигляді таблиці.

Збереження документа. Документ, який щойно створили, міститься в запам’ятовуючому пристрої комп’ютера, який називається Random Access Memory (RAM) або оперативний запам’ятовуючий пристрій (ОЗП). RAM працює лише при підтримці живлення комп’ютера.

  1. Якщо відключити живлення комп’ютера чи вийти із програми „1С-Підприємство 8.2” без збереження документа, робота буде марною.

  2. Коли зберегти документ на диску, він перетворюється в магнітний формат, який не вимагає підтримки електроенергією.

  3. Після збереження можна дістати документ для перегляду чи редагування.

  4. Коли зберегти документ перший раз, необхідно ввести ім’я файла.

Якщо натиснути кнопку Сохранить чи вибрати команду Файл/Сохранить, відкриється діалогове вікно Сохранение документа.


Рис. 8 Вікно збереження документа

Зверніть увагу на кнопки, які розміщені у верхній частині вікна Сохранение документа.














Перехід на один рівень вверх

Перегляд робочого стола

Створити нову папку

Список

Таблиця

Інші параметри збереження. Зберігши один раз документ на диску з присвоєнням йому імені, можна тепер зберігати його в будь-який час, натиснувши на кнопку Сохранить (або Ctrl-S).



„1С-Підприємство 8.2” не буде тепер запитувати ім’я документа, оскільки програма буде використовувати його поточне ім’я.

Якщо є бажання створити додаткову копію документа (можливо на флопі-диску), необхідно буде зберегти його ще раз, але для цього необхідно використати команду Сохранить как… буде запропоновано змінити ім’я документа. Пам’ятайте, що оригінал при цьому не знищується.

Закриття документа.. Це можна зробити за допомогою меню Файл/Закрыть. Буде запропоновано зберегти зміни в документі, якщо вони були здійснені після останнього збереження документа.

Відкриття існуючого документа. Якщонеобхідно відкрити існуючий документ, то можна скористатись командою меню Файл/Открыть, або натиснути кнопку Открыть(або Ctrl-О).



Відкриється діалогове вікно Открыть..., в якому можна обрати необхідний документ.(Рис. 9)


Рис. 9 Вікно відкриття документа

Хід роботи:


  1. Запустіть „1С-Підприємство 8.2”.

  2. За допомогою клавіатури або миші активізуйте головне меню програми, ознайомтесь зі структурою головного меню та занотуйте в звіт спостереження.

  3. Послідовно натискаючи мишею на кнопки панелей інструментів та спостерігаючи за підказкою ознайомтесь з призначенням кнопок.

  4. Натисніть пункт меню Файл, виберіть з нього підпункт Новый і натисніть Enter. Спочатку створіть документ як текстовий, а потім — як табличний. Дослідіть, які дії можна виконувати працюючи з ними. Чим вони відрізняються?

  5. Збережіть файли на магнітному диску. Занотуйте в звіт порядок дій.

  6. Закрийте створені документи. Занотуйте в звіт порядок дій.

  7. Відкрийте один із створених раніше документів. Занотуйте в звіт порядок дій.

  8. Закрийте поточний документ. Завершіть роботу з „1С-Підприємство 8.2”.


Контрольні запитання


  1. Яке призначення мають елементи вікна „1С-Підприємство 8.2”?

  2. Яке призначення мають панелі інструментів?

  3. Які засоби має „1С-Підприємство 8.2” для завантаження і збереження документів?

  4. Як можна створити новий документ?

Схожі:

Конспект уроку Тема: ГЕОГРАФІЧНА ОБОЛОНКА ЗЕМЛІ ТА ПРИРОДНІ КОМПЛЕКСИ
Навчальна cформувати в учнів поняття «географічна оболонка, природні комплекси», а також сформувати уявлення учням про географічну...
Тема програми
...
Методичні рекомендації до вивчення тем Тема 1
Основні терміни: перші туристичні фірми і агентства, «Підприємство для громадських подорожей в усі країни світу», «Екскурсійний вісник»,...
СТАТУТ орендного підприємства
Орендне підприємство (далі Підприємство) діє згідно з Законом України "Про підприємство", цим Статутом і дого­вором оренди
УРОКУ з предмету Екологія Тема програми
Тема програми: Проблема забруднення природного середовища та стійкості геосистем до антропогенних навантажень
Методичні рекомендації щодо вивчення математики у 5-6 класах подано...
«Програми для загально­освітніх навчальних закладів. Навчальні програми для профільного навчання. Програми факультативів, спецкурсів,...
Уроку: вивчення нового матеріалу. Мета уроку
Мета уроку: спрямувати учнів на вивчення творів позашкільної програми, націлити на роботу з підручником, прищеплювати дітям любов...
Тема: Настройка інтерфейсу програми
Мета: розглянути основні елементи вікна програми та вікна документа, налаштувати вікно програми для ефективної роботи в текстовому...
Резолюція круглого столу «Запровадження теорії наукового креаціонізму...
Навчальні програми шкіл України : керівники і представники громадських організацій, науковці, юристи, педагоги, громадські діячі...
Методичні рекомендації щодо вивчення математики у 5 класах подано...
«Програми для загальноосвітніх-навчальних закладів. Навчальні програми для профільного навчання. Програми факультативів, спецкурсів,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка