ФЕДЕРАЛЬНІ СВЯТА У США І ВЕЛИКОБРИТАНІЇ


Скачати 128.96 Kb.
Назва ФЕДЕРАЛЬНІ СВЯТА У США І ВЕЛИКОБРИТАНІЇ
Дата 09.04.2013
Розмір 128.96 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
ФЕДЕРАЛЬНІ СВЯТА У США І ВЕЛИКОБРИТАНІЇ
Упродовж року американці відзначають 10 федеральних свят, які є вихідними днями. 
Новий Рік - 1 січня. (Відмінність святкування цього дня від українських традицій: замість ялинки - "різдвяне дерево", тобто будь-яке інше дерево). 
День Мартіна Лютера Кінга - третій понеділок січня. День Мартіна Лютера Кінга  -  національне свято, державний вихідний день, присвячений борцеві за права афроамериканців, лауреату Нобелівської премії миру Мартіну Лютеру Кінгу. Свято відзначається щорічно в третій понеділок січня і приурочено до дня народження Кінга 15 січня. Довгий час деякі штати не визнавали День Мартіна Лютера Кінга в якості національного свята та додаткової оплачуваної вихідного дня або об'єднували його з іншими святами, так що ім'я Кінга не було присутнє у назві свята. Свято остаточно утвердився на всій території США тільки в 2000 році.

День президентів  - відзначається кожного третього понеділка лютого і присвячений пам’яті двох великих президентів США  – Джорджа Вашингтона (народився 22 лютого 1732 р.) і Авраама Лінкольна (народився 12 лютого 1809 р.).
День пам'яті - останній понеділок травня. (День пам'яті всіх загиблих у війнах). Свято зародився після Громадянської війни у США і спочатку був присвячено солдатам-жителям півночі, загиблим у цій війні. Після Першої Світової війни в цей день стали згадувати солдатів, загиблих і в інших військових конфліктах. З 1971 День пам'яті офіційно став національним святом США. В цей день американці відвідують кладовища і військові меморіали; прапор США приспущено до полудня за місцевим часом. Багато американців вважають День пам'яті фактичним початком літа. Традиційно він супроводжується сімейними заходами, пікніками і спортивними подіями.

День незалежності - 4 липня. Цього дня в 1776 році у Філадельфії Другий континентальний конгрес проголосив незалежність від Англії об'єднаних американських колоній, які отримали назву Сполучені Штати Америки. Конгрес ухвалив Декларацію незалежності, якою були проголошені рівність людей, їхні права на "життя, свободу і прагнення до щастя". Автором цієї декларації був Томас Джеферсон, послідовник англійських філософів і французьких просвітників. Втіленням ідеалів Декларації і своєрідним символом США стала статуя Свободи, встановлена в 1886 році на скелястому острові біля входу до Нью-Йоркської бухти, в її лівій руці текст Декларації, а в правій - факел, який освітлює іммігрантам їх нелегкий шлях на континент. День незалежності - одне з найпопулярніших і найулюбленіших свят у країні. В цей день проводяться паради, влаштовуються феєрверки, американці вивішують на будинках державні прапори США. 
День праці - перший понеділок вересня. 
День Колумба - 12 жовтня. 

3 вересня 1492 року з Іспанії вирушила експедиція під керівництвом Христофора Колумба. Він був упевнений, що рухаючись на захід через Атлантичний океан зможе дістатися Азії. 12 жовтня моряки побачили землю. Колумб зійшов на берег невеликого острова і затвердив його власністю Королеви Ізабели Іспанської, яка фінансувала його експедицію. Він назвав острів Сан-Сальвадор, що означає Святий Спаситель. Колумб вважав, що острів був одним з островів Індії. Насправді Колумб приплив до Карибського моря, до групи островів, які в наш час відомі як Багамські острови. Великий континент, який нині називається Північною Америкою, був всього за 50 миль на північний захід. Замість відкриття морського шляху в Азію, Колумб відкрив Новий Світ. 
День ветеранів - другий четвер листопада. День ветеранів присвячений всім нині живим учасникам бойових дій; поминання загиблих у війнах відбувається в День пам'яті. Свято зазвичай відзначається проведенням парадів і зустрічей ветеранів. Незважаючи на державний статус свята, у цей день багато шкіл і підприємства продовжують роботу, так як зовсім небагато часу залишається до Дня Подяки.
День подяки - четвертий понеділок листопада. (Найдавніше з федеральних свят). День подяки від початку був святом вираження подяки і вдячності Богу, а так само сім'ї і друзям за матеріальний добробут і добре ставлення. У традиційному сенсі (притаманному землеробським культурам починаючи з найдавніших часів), таке свято під кінець осені означав подяку небесам за багатий урожай і за достаток плодів. З тих пір в США і Канаді це свято в значній мірі втратив свої релігійні коріння і став цивільним, загальноприйнятим і загальнонародним. Своїм корінням це свято сягає у глиб американській історії, до найпершим переселенцям з Англії, які прибули до берегів Америки в 1620 р. на знаменитому тепер судні " Мейфлауер ". Вони висадилися після важкого плавання по штормовому океану в нинішньому штаті Масачусетс морозним листопадовим днем і заснували Плімутську колонію. За старовинною традицією кілька поколінь однієї родини збирається в будинку старших на святковий обід. Кожен вимовляє слова подяки за все те хороше, що сталося в його житті. Їдять в цей день сучасні американці те ж саме, що їли їх предки в далекому 1621 р. на першому обіді в честь Дня подяки.

Багато страв стали не тільки традицією, але й свого роду символами свята: фарширована індичка з журавлинним сиропом і великий солодкий гарбузовий пиріг. Яскраві молоді гарбузи, качани "індіанської" кукурудзи, яблука, апельсини, каштани, горіхи, сухе листя і кетяги винограду, що звисають з блюда немов з рогу достатку, не тільки служать традиційним прикрасою столу, але й уособлюють достаток осінніх дарів природи. Букети золотих, помаранчевих і червоно-коричневих хризантем, доповнені гілочками з ягодами, довершують відчуття достатку і щедрості природи, справжнього свята багатого врожаю.

Різдво - 25 грудня. 
Окрім зазначених днів, американці відзначають: День Святого Валентина - 14 лютого, День Матері - друга неділя травня, День Батька - третя неділя червня, День вигнання злих духів Хеллоуїн - 31 жовтня. Американці ірландського походження відзначають День Святого Патріка; єврейського походження - Рош Хашанах - у вересні, Іом Кіпур - у жовтні, Ханука - в грудні. У ці дні багато фірм і підприємств також мають неробочі або короткі робочі дні. 

Хеллоуїн - саме свято походить від кельтів, які колись святкували Новий рік 1 листопада. Вважалося, що 31 жовтня мертві повертаються на землю, щоб оцінити справи своїх живих нащадків. Це був день, коли злі сили могли прийти у Наш світ і наробити злого: домові стукають у вікна і двері, відьми літають на мітлі по небу, чорти всіх лякають. Саме тому і придумали гарбуз у середині із свічкою, щоб їх відлякувати. Ще на пороги ставили їжу, щоб не злити нечисть. Потім це еволюційно перейшло в пригощання дітей цукерками.

Діти стукають у двері і кажуть: "Цукерки або смерть". Ще люди перевдягаються у різні костюми, влаштовують карнавали, запалення багаття, гадання, розказування страшних історій. Ну і не варто забувати про гарбуз. Одним із головних атрибутів свята являється "світильник Джека" у виді голови з вирізаного гарбуза і запаленої свічки всередині. Якщо його нема, то вже не свято. За легендою, крадій Джек обдурив Диявола,звідси й з'явилась традиція на Хеловін вирізати із гарбуза страшну рожицю і запалювати всередині нього свічки.

У Великій Британії офіційні свята у кожного регіону свої. Фактично, в королівстві немає жодного загальнонаціонального свята. Щоправда, день народження Королеви, який святкується офіційно зазвичай в одну з перших двох субот у червні, відзначається як державне свято британськими чиновниками.

В Англії, Уельсі та Північній Ірландії відзначаються як свята і є неробочими Велика п'ятниця, другий день Великодня, Духів понеділок (понеділок, що настає за сьомою неділею після Великодня), останній понеділок серпня, Різдво і день різдвяних подарунків (Boxing Day, другий день Різдва). У Північній Ірландії День святого Патрика 17 березня та річниця битви на річці Бойн 12 липня також вважаються офіційними святами. У Шотландії п'ять офіційних свят, що є неробочими днями: Новий рік, Велика п'ятниця, перший понеділок травня, останній понеділок серпня і Різдво.

1 січня – Новий рік

14 лютого – День Святого Валентина (St. Valentine's Day) Святий Валентин - заступник всіх закоханих. У цей день закохані дарують один одному особливі листівки ("валентинки").

17 березня – День Святого Патрика (St. Patrick's Day) День заступника Ірландії. На відміну від жителів інших країн Об'єднаного Королівства, ірландці дуже активно відзначають день Святого Патрика. Він святкується не лише в самій Ірландії, але і скрізь, де є хоч якесь скупчення цього веселого народу. Наприклад, у Нью-Йорку цього дня проводиться парад.

кінець березня – День матері (Mother's Day) За вікторіанських часів дітей посилали працювати далеко від домівки в ранньому віці, а кошти, зароблені ними, пересилали в сімейний бюджет. Один день у рік дітям дозволялося провести вдома разом з батьками. Вони приносили матерям (і бабусям) невеликі подарунки, наприклад, букетики квітів або свіжі яйця. Тепер у цей день діти дарують матерям і бабусям букетики квітів і виконують за них всю домашню роботу.

1 квітня – День дурня (April Fool's Day) Це свято виникло за часів середньовіччя, хоча тоді воно мало дещо інший вигляд: цього дня слуги ставали господарями, а господарі слугами. За століття традиції змінилися, і тепер 1 квітня - день жартів та розіграшів.

21 квітня – День народження королеви Єлизавети II. Цього дня всі газети, радіо- і телевізійні станції вітають королеву з її днем народження.

23 квітня – St. George's Day.

День заступника Англії, святого Джорджа, якого шанують за те, що він вбив дракона, який тероризував кілька англійських селищ. По суті, це англійський варіант дня святого Патрика. Цього дня піднімають прапор Англії, відомий під назвою "Хрест св. Джорджа" (the St. George Cross). Англійці носять червоні троянди, емблему Англії; до святкового столу вони готують традиційні англійські страви, такі як ростбіф і йоркширський пудинг, сосиски в тісті (toad-in-the-hole) тощо. Крім того, цього дня вони наспівують англійські народні пісні.

Навесні – Великдень (Easter)

Цей день для багатьох є важливішим релігійним святом, ніж Різдво. Багато жителів Великої Британії присутні на великодній службі. В суботу увечері вона триває більш ніж дві години, починається о 9.30 вечора і закінчується опівночі. Після служби всі вітають один одного із закінченням Великого посту і початком нового року (до речі, щоб показати початок нового року та нового життя, багато церков прикрашають гілками дерев з набубнявілими бруньками, нарцисами і розфарбованими яйцями. Після служби всі повертаються додому і їдять великодню паску (це по-нашому, а в них - Easter Simnel саke). По суті, це пиріг, схожий з різдвяним, але прикрашений марципанами, що символізують 12 апостолів Ісуса Христа.

1 травня – May Day. Це зовсім не "свято миру і праці". За часів середньовіччя у цей день дівчата прокидалися до світанку та вмивалися росою, вірячи, що це зробить їх чарівною на рік вперед. Також цього дня проводилися змагання зі стрільби з лука, жителі співали й танцювали. Цей звичай ще існує в деяких глухих британських селах, але міські жителі його ігнорують.

2-а субота червня – День народження королеви (офіційний) Офіційний день народження правлячого монарха святкується в другу суботу червня. Він відзначається церемоніальним парадом в Уайтхоллі (Whitehall), на якому присутня королівська родина, запрошені нею гості і просто глядачі. Ця церемонія бере свій початок з кінця сімнадцятого століття, коли було прийнято проносити прапори перед солдатами, аби ті могли їх побачити і запам'ятати. З 1748 року парад з урочистим пронесенням прапорів перед військом став проводитися в офіційний день народження монарха. Під час церемонії королева інспектує війська, а після неї вона дає великий бал, де збирається все вельможне панство держави.

24 червня  Midsummer's Day. Традиційно вважається найдовшим днем року. У цей день всі друїди вирушають до стародавнього Stonehenge і спостерігають за тим, як сонце світить на знаменитий Heel stone. Для друїдів це свято є найважливішою подією року, решті ж жителів островів абсолютно не до нього.

31 жовтня  Hallowe'en (Hallows Evening) Вечір перед Днем всіх святих, коли духи і привиди звільняються і нишпорять вулицями у пошуках людей. За давніх часів люди в цей день не виходили на вулицю і зачиняли всі вікна та двері, аби не дати злим духам проникнути в дім. У наш час це свято відзначають весело та гучно. Діти вбираються в костюми чудовиськ і ходять сусідськими будинками, вимагаючи солодощів. Також цього дня влаштовують маскаради і виставляють у вікно порожній гарбуз з вирізаними очима і ротом та свічкою всередині, аби віднадити духів.

5 листопада  Guy Fawkes' Day. Це одне з унікальних свят Англії, що виникло із зовсім не святкової події. 5 листопада 1605 року група католиків спробувала підірвати будівлю парламенту разом з урядом, королем Джеймсом I, королевою та їхнім сином. Змовники були незадоволені ставленням короля до католиків і сподівалися, що англійські католики зможуть захопити владу у країні, якщо вони уб'ють членів уряду і королівську сім'ю. Змовники орендували підвал під будівлею парламенту, і за кілька днів до відкриття парламенту Гай Фоукс (Guy Fawkes) сховав у підвалі двадцять бочок з порохом. Але один із змовників попередив свого родича, лорда Монтігла (Monteagle), щоб той не приходив до парламенту 5 листопада. Згаданий лорд, у свою чергу, попередив владу, яка і схопила Гая на місці злочину. Всі решта конспіратори або загинули, намагаючись врятуватися від арешту, або були страчені. Так що 5 листопада залишився днем спогадів про цю подію. За кілька днів до свята діти роблять опудало Гая у натуральну величину зі старого одягу, набитого соломою і газетами, і носять це опудало вулицями, вигукуючи "Pennies for the Guy!" і заробляючи гроші. Ввечері 5 листопада люди роблять великі багаття, на яких опудала спалюються, запускають феєрверки і навіть печуть картоплю і каштани на вугіллі вогню. Це свято вважається дуже веселим, незважаючи на те, що через "запал" святкування у цей день трапляється набагато більше пожеж.

30 листопада  St. Andrew's Day. День заступника Шотландії.

1-24 грудня – підготовка до Різдва (Advent ). Це тижні підготовки до Різдва. У цей час духовні наставники християн просять їх задуматися про істинне значення Різдва й обдумати, чи дійсно вони наслідують прикладу Ісуса Христа у своєму житті. Одна з головних традицій цих тижнів - це вінки зі свічками, які мають особливе значення. Такі вінки роблять у першу неділю цього періоду, і звичайно вони складаються із 5 свічок: чотирьох червоних і однієї білої. Кожну неділю запалюється нова червона свічка. Вони запалюються у той час, коли сім'я збирається разом за молитвою, святковим столом і т.д. Білу свічку запалюють у вечір перед Різдвом як символ того, що у світ прийде Христос і освітить пітьму.

24-25 грудня – Різдво (Christmas). Звичай вішати шкарпетки для подарунків прийшов із Англії. Санта Клаус одного разу упустив кілька золотих монет, коли спускався вниз по димарю. Монети б провалилися у пічку і пропали , якби вони не потрапили у шкарпетку, яку була повішено для просушування. Відтоді діти вішають шкарпетки на камін у надії знайти їх повними подарунків. Діти пишуть листи Санта Клаусу з описом їхніх бажань, але замість того, щоб відправляти їх поштою, вони кидають їх у вогонь. А Санта Клаус старанно читає дим. Будинок прикрашають хвойними гілками і лісовими ягодами. Ця традиція дотримувалася задовго до хрещення Англії. Гілки і ягоди приносили у дім, щоб розігнати зимовий смуток і нагадати, що весна вже не за горами. Омелу (mistletoe) можна знайти на яблунях і вербах. Її розвішували по будинку ще древні друїди, які вірили, що омела володіє містичними силами, які приносять успіх дому і відлякують злих духів. Різдвяну ялину стали прикрашати на Різдво близько тисячі років тому у Німеччині, коли святий Боніфацій, який навернув німців до християнства, за легендою наткнувся на групу язичників, які мали намір принести у жертву дубу хлопчика. У люті святий Боніфацій зрубав великий дуб і, на його здивування, з дубового пня виросла ялина. Святий сприйняв це як знак християнської віри. Лише у шістнадцятому столітті ялинки стали приносити додому. Прикраса різдвяної ялинки, хоч і споконвічно німецький звичай, стала дуже популярною з 19841 року, коли принц Альберт наказав принести і прикрасити ялинку у Віндзорському замку для його дружини Вікторії та їхніх дітей. Ялинки прикрашали свічками доти, поки не винайшли електричні гірлянди. У Святвечір діти залишають пироги з м'ясом і бренді для Санда Клауса і моркву для оленів. За традицією до святкового обіду, крім усього іншого, подаються різдвяні крекери. Коли їх розламують (зрозуміло, з гучним тріском), звідти випадає святковий паперовий головний убір у формі корони, іграшка або подарунок і святковий жарт. Подарунки відкриваються вранці на Різдво. Діти прокидаються дуже рано вранці і знаходять шкарпетку, повну подарунків, у ногах ліжка і подарунки на підлозі. Пізніше сім'я збирається разом, щоб відкрити всі подарунки, які були залишені під ялинкою.

26 грудня – Boxing Day. Назва цього свята походить зовсім не від боксу, а від слова 'box' (коробка, ящик). За традицією у цей день у церквах відкривають коробки з пожертвуваннями і їхній вміст роздається бідним. Раніше у цей день слуг відпускали додому на святковий обід з сім'єю. За суттю своєю, свято є додатковим вихідним після Різдва.


Схожі:

РИНОК ОБЛІГАЦІЙ ЯК СКЛАДОВА РИНКУ КАПІТАЛІВ
Національні особливості формування і розвитку ринків державних боргових зобов’язань (на прикладі окремих країн: США, Великобританії,...
Банківська система США, Великобританії, Німеччини
Банківська система СА називається федеральна резервна система. Назва склалася еволюційно, враховуючи територіальний поділ і розміщення...
Тема: Велика Британія
Обладнання: відеокасета «Екскурсія по Європі», підручник, політична карта світу, графіки, діаграми підготовлені учнями для доповідей,...
Економіко-географічна характеристика Великобританії
Мета: сформувати в учнів систему знань про основні економіко-географічні характеристики Великобританії; вдосконалити практичні навички...
Розвиток медіа освіти у Великобританії
Чернявська Ю. Ю. Розвиток медіа-освіти у Великобританії // Педагогічна газета. – 2003. №12 (113). – С. 8
Зовнішня торгівля товарами за січень-серпень
США, імпорту – 450,9 млн дол. США, що, відповідно, на 4,3 та 28,1% перевищило рівень січня–серпня минулого року. Позитивне сальдо...
Зовнішня торгівля товарами за січень–липень
США, імпорту – 387,0 млн дол. США, що, відповідно, на 3,5 та 17,8% перевищило рівень січня–липня минулого року. Позитивне сальдо...
Зовнішня торгівля товарами за січень–травень
США, імпорту – 277,3 млн дол. США. У порівнянні до відповідного періоду минулого року обсяги експорту зменшилися на 0,2%, а імпорту...
Позитивні зрушення системи освіти Великобританії в другій половині...
Резюме: аналізується шлях розвитку британського освітнього процесу в XX-му столітті від елітарного до масового, потокового; підкреслюється...
Теми рефератів з дисципліни
Міжнародні відносини США у роки Другої світової війни: сутність та зміст. Роль США у розгромі фашизму
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка