ДОДАТОК Інформаційна хвилинка До 70-річчя від дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія»


Скачати 43.25 Kb.
Назва ДОДАТОК Інформаційна хвилинка До 70-річчя від дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія»
Дата 11.02.2014
Розмір 43.25 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи

ДОДАТОК 2.

Інформаційна хвилинка

До 70-річчя від дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія»

28 вересня 2012 року виповнюється 70 років  з дня створення найвідомішої молодіжної підпільної організації – «Молода гвардія», яка зробила неоціненний внесок у боротьбу з фашистськими загарбниками під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Героїчний подвиг молоді шахтарського містечка Краснодон Луганської (Ворошиловградської) області навічно обезсмертив їх імена та показав усьому світу приклад беззавітної любові до своєї Батьківщини та рідної землі, незламної волі та одичного прагнення до свободи, виконання синовнього боргу перед своїм народом, вірності принципам братерства та патріотизму.
  Ми - ви... Ви вічного народу священні часточки...
Ваш біль нас протинав крізь гори й води
В огні невиданих зусиль...

Над світом ваші силуети
малює зоряна блакить...
Ви в нас, ви в нас, ви в нас живете
і вічно будете ви жить.
      Володимир Сосюра

1-й учень. Шановні учні, наш інформаційний виступ присвячений 70-й річниці створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія», яка діяла в роки Великої Вітчизняної війни. Свою діяльність «Молода гвардія» почала у вересні 1942 р. в місті Краснодар Ворошиловградської обл. (нині Мранської обл.) та навколишніх селищах під час німецько-фашистської окупації. «Молода гвардія» була створена і вела боротьбу проти ворога під керівництвом Краснодонського партійного підпілля, яке очолював П. Лютиков.

2-й учень. Після окупації в липні 1942 р. Краснодона в місті та селищах Первомайське й Сімейкине з допомогою комуністів-підпільників почали створюватися антифашистські молодіжні групи. Вони розповсюджували листівки , збирали зброю.

30 вересня на організованих зброрах представників цих груп було створено підпільну організацію «Молода гвардія». До її штабу ввійшли Іван Туркенич (Командир), Олег Кошовий (Комісар), Ульяна Громова, Іван Земнухов, Василь Левашов, Віктор Третякевич, Сергій Тюленін, Любов Шевцова.

3-й учень. У грудні 1942 р. організація налічувала 92 чоловіки. 22 молодогвардійці вступили до комсомолу під час окупації. «Молода гвардія» поділялася на окремі групи (п’ятірки) мала радіоприймач, підпільну друкарню, зброю, вибухівку. Підпільники вели антигітлерівську пропаганду серед населення.

«Молода гвардія» випустила і розповсюджувала 5 тисяч листівок, 30 назв; напередодні 25-ої річниці Великої Жовтневої революції молодогвардійці вивішли в місті 8 червоних прапорів. Підпільники здійснювали диверсії на підприємствах міста, зривали плани окупантів по ремонту шахтного устаткування і видобування вугілля, не раз виводили з ладу водо- і енергопостачання.

4-й учень. Групи молодогвардійців здійснили ряд бойових операцій: знищили кілька ворожих автомашин зі зброєю та боєприпасами, визволили з табору 70 радянських військовополонених, спалили біржу праці.

5-й учень. На початку січня 1943 р. фашистами вдалося натрапити на слід патріотів і вчинити масові арешти. Але й у фашистських катівнях герої продовжували боротьбу, мужньо витримали тортури на допитах. (Спогади молодогвардійця Івана Туркенича.)

6-й учень 15,16 і31 січня 1943р. фашисти розстріляли і кинули в шурф шахти №5 71 чоловік; 5 чоловік розстріляли в Гримучому лісі поблизу міста Ровеньки (серед них Олега Кошового); 4 чоловіки – в інших районах.

Всього лиш 11 молодогвардійцям вдалося уникнути арештів і казні. Серед них були Іван Туркенич, Степан Софонов, Василь Борисов, Георгій Арутюненц, Валерія Борц, Василь Левашов, сестри Ольга і Ніна Іванцови, Радій Юркін, Анатолій Лопухов, Михайло Шищенко.

7-й учень. Ульяні Громовій, Івану Земнухову, Олегу Кошовому, Сергію Тюленіну, Любові Шевцовій посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. 3 (трьох) учасників «Молодої гвардії» нагороджено орденом Червоного Прапора, 36-х орденом Вітчизняної війни 1-го ступення, 6 – орденом Червної Зірки. 66 – медаллю «Партизану Вітчизняної війни» 1 –го ступення.

8-й учень. Героїзм «Молодої гвардії» широко відображено в літературі і мистецтві. В центрі Краснодона споруджено пам’ятник «Клятва», такий самий пам’ятник відкрито і в Санк-Петербурзі. Молодогвардійцям присвячено роман Олександра Фадєєва «Молода гвардія», фільм режисера Герасимова, оперу Мейтуса, багато творів образотворчого мистецтва.

1-й учень. У Краснодоні діє музей «Молодої гвардії», встановлено пам'ятник. Заснований згідно з постановою бюро Ворошиловградського обкому Компартії України від 13 листопада 1943 р. Відкритий 1 травня 1944 р., як філіал Ворошиловградського краєзнавчого музею. Перша експозиція знаходилася у будиночку, де жив Герой Радянського Союзу О. Кошовий. Згідно з постановою Ради Міністрів УРСР від 23.07.1949 р. «Про реорганізацію філіалу Ворошиловградського державного історико-краєзнавчого музею в м. Краснодоні в Державний музей «Молода гвардія» у жовтні 1964 року був закладений фундамент нової будівлі музею, який відкрився 6 травня 1970 року. Рішенням Луганської обласної ради від 28.02.2007 року музей став обласним.

2-й учень. На честь молодогвардійців назване молоде місто Луганської області - Молодогвардійськ (1961); іменами героїв названі населені пункти, вулиці, кораблі, школи тощо. У Києві працює Міська спеціалізована молодіжна бібліотека «Молода гвардія». У Москві в 1962 році Молодіжна вулиця колишнього міста Кунцево перейменована в Молодогвардійську в пам’ять про підпільну молодіжну організацію Краснодона. У Харкові на початку 1950-х років була відкрита алея героїв-молодогвардійців по вулиці Культури, 22, перед 116-ю середньою школою. Відомий дитячий табір біля Одеси названо «Молода гвардія».

3-й учень. Молодогвардійці... Вони ненавиділи смерть. Вони повстали проти неї. І увійшли у вічність. Вони приходять у серця прийдешніх поколінь із думою про життя й про ціну життя.
 «Покуда сердца стучатся, - помните!

Какою ценой завоёвано счастье, -

пожалуйста, помните!»

4-й учень.Ми не повинні й на мить забувати про подвиги людей, які увійшли в легенду, котра розповідає всьому світові про велич людського духу, про чистоту і справжню силу, могутність, про безмежний гуманізм і любов до рідної, святої землі.








Схожі:

До70-річчя з дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія»
України, сучасної молоді; виховання почуття патріотизму, відданості своїй державі у молодого покоління на прикладах героїчної історії...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо проведення Першого уроку в загальноосвітніх...
Молода гвардія”» Перший урок у загальноосвітніх навчальних закладах Луганської області буде присвячено 70-річчю від дня створення...
ІСТОРИЧНІ І ПОЛІТОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ, №1 (49), 2012 р. ІСТОРІЯ ТРАГЕДІЇ...
Краснодоні підпільної комсомольсько-молодіжної організації «Молода гвардія». Спростовуються різного роду вигадки про її комісара...
Прошу прийняти мене в члени Всеукраїнської молодіжної громадської...

"Подорож до світу книг" до 200-річчя від Дня народження Є. П. Гребінки
Горить моє серце. Як умру, на світі запалає покинутий вогонь моїх пісень до 141-річчя від Дня народження Лесі Українки
План заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження...
Урок Кобзаря, Шевченківські читання, лекції, бесіди, читання творів Т. Г. Шевченка, вечори вшанування
РОЗПОРЯДЖЕННЯ голови районної державної адміністрації
Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 21. 04. 2011р №152 „ Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення...
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Р-912/0/3-12 «Про відзначення в області 200-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка», з метою забезпечення належної організації відзначення...
ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ МАСОВИХ ЗАХОДІВ НА 2011 РІК
У долі Олекси Борканюка залишається чимало знаків запитань? до 110-річчя від дня народження політичного діяча
Конкурсу учнівської та студентської
Тараса Шевченка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року №571, з метою підвищення рівня загальної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка