Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


Скачати 60.17 Kb.
Назва Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Дата 30.03.2013
Розмір 60.17 Kb.
Тип Диплом
bibl.com.ua > Військова справа > Диплом




Чернівецька обласна державна адміністрація

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернiвцi, вул. I. Франка, 20 ; тел./факс: (0372) 52-73-36, Е-mail: cv_ipo@ukr.net


На № 2/4-95 від 01.02.2013




Завідувачам РМК / ММК відділів / управлінь освіти райдержадміністрацій, управління освіти Чернівецької міської ради, відділу гуманітарної політики Новодністровської міської ради


На виконання Меморандуму про взаємодію і співпрацю Чернівецької облдержадміністрації з обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану від 26.10.11 та з нагоди 24-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану Інститут післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області надає методичні рекомендації та інші інформаційні матеріали.

Інформацію про виконання заходів надати на електронну адресу: [email protected] до 05.03.2013.


Директор ІППОЧО Г.І.Білянін


КоноплянкоЮ.Б.

52-33-26

Додаток до листа

Інституту післядипломної

педагогічної освіти

Чернівецької області

№ 2/4-95

Методичні рекомендації

відзначення 24-ї річниці виводу радянських військ з Афганістану

1.Взяти участь у Всеукраїнській вікторині знавців військової історії (інформація щодо участі у вікторині надана у листі Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації від 15.01.2013 №01-31/113).

2.Провести уроки мужності до 16 лютого 2013 року: «Афганська війна», «Будемо гідні слави героїв» за участю учасників бойових дій в Афганістані.
3. Переглянути відеофільм «Миротворець», з циклу програм «20 років на варті Незалежності» (Висота 3234 в Афганістані – саме вона стала точкою відліку в непростій долі Сергія Шаповалова).

4. Розширювати коло учнів, залучених до участі у першому етапі Народного проекту «Повернені імена» з пошуку родичів загиблих воїнів у Великій Вітчизняній війні (лист Департаменту від 14.08.2012 № 01-31/64)

5.Провести години спілкування: «У житті завжди є місце для подвигу», на які запросити колишніх воїнів-афганців.

6.Організувати відвідування волонтерськими загонами воїнів-афганців за місцем їх проживання, домівок загиблих воїнів-афганців з наданням практичної допомоги.

7. Організувати у бібліотеках навчальних закладів виставки книг, фотоматеріалів, спогадів учасників бойових дій, присвячених афганській війні.

8. 15.02.2013 взяти участь у покладанні вінків, квітів, мітингу та урочистих зборів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 24-ї річниці виведення військ з Афганістану.

До річниці виведення радянських військ з Афганістану

Війна в  Афганістані продовжувалась більше  9 років (з 25 грудня 1979 р. по 15 лютого 1989 р.). Жахливих втрат зазнала у цій війні Україна. Втрати по національностям:…українці – 2378 чол. (більш ніж 17 % від загальних втрат ). Крім 13833 осіб (зі складу обмеженого контингенту радянських військ - ОКРВ), загинуло: 585 співробітників КДБ СРСР, 28 працівників МВС СРСР, 180 військових радників, спеціалістів і перекладачів.у чернівцях відзначили 23-тю річницю виведення військ з афганістану

Збройне втручання у справи Афганістану з території Пакистану та Ірану почалося ще в перші місяці після приходу до влади уряду Народно-демократичної партії Афганістану. У березні 1979 року “стражі ісламської революції” з Ірану спровокували заколот у афганському місті Герат. Саме тоді афганський уряд і звернувся до Радянського Союзу з першим проханням про надання прямої військової допомоги. Треба додати, що керівництво ДРА неодноразово зверталось до СРСР за допомогою. У ”Зверненні уряду Афганістану” у грудні 1979 року влада просить СРСР  про необхідність надати термінову політичну, моральну, економічну, воєнну допомогу.

У доповіді “Десять років Квітневої революції: підсумки, уроки і завдання” на урочистому зібранні 25 квітня 1988 року Президент Республіки Афганістан заявив, що коли над незалежністю та територіальною цілісністю нашої Вітчизни нависла смертельна загроза, уряд Афганістану звернувся з проханням до Радянського Союзу надати інтернаціональну допомогу, але  тільки після тринадцятого звернення СРСР відправив обмежений контингент радянських військ до Афганістану.

Учасниками афганської війни були понад 160 тисяч вихідців із України, з яких 3432 не повернулись до рідних домівок, а 72 зникли безвісті або потрапили в полон. 2729 матерів втратили своїх синів, 505 молодих жінок стали вдовами, а сиротами – 711 дітей. Понад вісім тисяч військовослужбовців отримали на війні важкі поранення, а 3560 стали інвалідами.

Такими  сумними були наслідки тієї війни, яка стала важким іспитом і трагедією для сотень тисяч людей в Україні. afganistan_memorial

Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю загиблих синів і дочок України, вклоняємося їхній мужності. Важливо, що, зберігаючи бойове братерство, ветерани передають досвід молодим воїнам Збройних сил України, підтримують матерів, вдів і дітей полеглих побратимів. Шана і подяка всім ветеранам трагічної афганської війни та українським воїнам-миротворцям за відвагу, доблесть, вірність присязі і честі.  

  Всього в Афганістані у обмеженому контингенті радянських військ державних нагород удостоєні 200153 чол., у тому числі українці – 40537 чол.

Герої Радянського Союзу, які отримали це звання в Республіці Афганістан у складі обмеженого контингенту радянських військ, – 72 чол. ( з них українці – 10 осіб).

Афганістан залишається в нашій пам’яті не лише болем утрат, а й мужністю та героїзмом солдатів і офіцерів. Він став відправним пунктом формування сучасної доктрини залучення  українських військових до миротворчих місій на територіях інших країн.

 Трагічну данину сплатили наші співвітчизники в цій війні. Безсмертний подвиг і героїзм тисячі синів і дочок України, проявлений при виконанні свого військового обов’язку, назавжди ввійде в історію України жахливою трагедією. Трагедією для сімей тих, хто не повернувся, трагедією для тих, хто повернувся скаліченим, і навіть для тих, хто пройшов війну живим та неушкодженим, - це також трагедія, оскільки повернулися вони вже зовсім „іншими” людьми. Побачене і пережите на афганській землі безслідно не пройшло ні для кого.

Нині в Афганістані перебуває 90 тисяч американських військ. До осені цього року 22 тисячі повернуться додому, а решту виведуть до кінця 2014-го.
Інше питання – чи здатні афганські війська самотужки вести війну з талібами.
Чисельність афганської армії становить 350 тисяч, але це військо «неадекватної якості», за висловом американського офіцера високого рангу, цитованого газетоюTheNewYorkTimes.
Кошти утримування афганських вояків, оплачувані американцями та союзниками в НАТО, становлять 6 мільярдів доларів на рік. Міністр оборони США розповів про те, як ситуація в Афганістані може розвиватися у найближчі роки. «Сподіваємося, що до середини або до другої половини 2013 року ми зможемо здійснити перехід від бойових дій до тренувальної, дорадницької та допоміжної ролі», – зазначив глава Пентагону. Тобто війська США та члени коаліції – а це загалом 50 країн, 28 членів НАТО і ще 22 держави з-поза меж альянсу, серед яких і Україна, – передадуть афганським військам і поліції місію ведення війни із «Талібаном», а на себе візьмуть допоміжну роль. Вона включає вишкіл новобранців, евакуацію поранених з поля бою, розмінування вибухових пристроїв тощо. Війська США залишаться в Афганістані до кінця 2014 року. Тиждень афганської війни коштує 2 мільйонна доларів, це понад 100 мільярдів на рік.

Україна бере участь в новій місії «сил присутності». Українські миротворці на високому рівні виконують завдання в Афганістані. На цей час 25 українських миротворців виконують завдання у складі литовського та польського контингентів. Напрямами співпраці у цьому контексті є участь українського персоналу в обслуговуванні вертольотів, наданні кваліфікованої медичної допомоги, проведенні розмінування, а також обслуговуванні бронетанкової техніки.

Схожі:

Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел./факс: (0372) 52-73-36, Е-mail: cv
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел./факс (0372) 52-73-36, Е-mail
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел./факс: (0372) 52-73-36, Е-mail: cv
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел./факс: (0372) 52-73-36, Е-mail: cv
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел./факс: (0372) 52-73-36, Е-mail: cv
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел. (0372) 52-73-36, факс: (0372) 51-14-01, Е-mail
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел. (0372) 51-14-01, факс: (0372) 52-73-36, Е-mail
Чернівецька обласна державна адміністрація ДЕПАРТАМЕН ОСВІТИ І НАУКИ,...
Чернiвцi, вул. I. Франка, 20; тел. (0372) 52-73-36, факс: (0372) 51-14-01, Е-mail
Чернівецька обласна державна адміністрація Департамент освіти і науки, молоді та спорту
На виконання плану Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації на 2013 рік та з метою...
Чернівецька обласна державна адміністрація Департамент освіти і науки, молоді та спорту
«Про курс за вибором для загальноосвітніх навчальних закладів «Фінансова грамотність» Департамент освіти і науки, молоді та спорту...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка