Стародавнє містечко на Поділлі, що вперше згадується як місто в Руському літописі у 1146 році, яке лежало недалеко двох татарських шляхів, Чорного і


Скачати 23.93 Kb.
Назва Стародавнє містечко на Поділлі, що вперше згадується як місто в Руському літописі у 1146 році, яке лежало недалеко двох татарських шляхів, Чорного і
Дата 24.03.2013
Розмір 23.93 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
Меджибіж - стародавнє містечко на Поділлі, що вперше згадується як місто в Руському літописі у 1146 році, яке лежало недалеко двох татарських шляхів, Чорного і Кучманського, тому мешканцям міста часто доводилося відбиватися від ворогів. Через це в Меджибожі збудовано замок.

Знав Меджибіж часи литовські, пізніше входив до Польщі, а з 1540 року став приватною власністю панів Сенявських, яким належав протягом 200 літ. Року 1593 А. Сенявський видав Меджибожу грамоту на самоврядування за Магдебурзьким правом та зазначив у ній права міщан. Інші власники видавали грамоти меджибізьким ремісничим цехам: ткачам, кушнірам, гончарям, ковалям, шевцям, кравцям.

За бурхливих часів Національно-визвольної війни українського народу проти польської шляхти 1648-1657 рр. Під проводом Б. Хмельницького Меджибіж і замок були свідками багатьох битв.

1672 року турки захопили Поділля, а отже, й Меджибіж, і володіли ним протягом 27 років. Потім Поділля опинилось знову у складі Польщі.

Після польського повстання 1830-31 рр. Меджибіж був переданий царським урядом військовому відомству. Тут було створено військове поселення.

У замку розмістився штаб 12-го Ахтирського полку.

У 1924-1959 рр. Меджибіж був районним центром.

У 1965 р. у замку почалися реставраційні роботи і в березні 1971 року вже був відкритий музей.

Замок у Меджибожі виглядає дуже велично. Побудований на мисі, що утворився від злиття двох річок - Південного Бугу і Бужка, він у плані нагадує довгастий трикутник з гострою вершиною, зверненою на схід. В'їзд у замок влаштований у західній стіні, з боку Меджибожа.

Подвір'я замку, оточене могутніми стінами і баштами, займає приблизно 3/4 га. Стіни у східній частині здіймаються на 17 м, товщина їх у Лицарській башті майже 4м.

Східна частина замку разом з могутніми контрфорсами південного муру надає будівлі монументального, грізного вигляду. Східна башта має своєрідну композицію і є оригінальним зразком оборонного будівництва XVI ст. До неї приєднані 2 житлових корпуси, що утворюють палацовий ансамбль. З північного боку замку, де лінія мурів утворює тупий ріг, збудовано восьмикутну башту, яка виступає на зовні п'ятьма стінами.

Від башти вздовж мурів з обох боків розташовані будинки з житловими приміщеннями (казарми). До західної стіни примикають дім, де мешкала замкова челядь, та каретний ряд - колишня конюшня.

Південна стіна вкрита трьома рядами бійниць, що призначалися для стрільби з луків та вогнепальної зброї. На середині подвір'я замку стоїть культова споруда - колишній костел, а пізніше - православна церква.

Меджибізький замок є цінною пам'яткою архітектури, історії, яка приваблює численних туристів. У січні 2004 року він став Державним історико-культурним заповідником.
Державний історико-культурний заповідник «Межибіж»

працює щоденно, крім понеділка, з 900 до 1800 год.

Перерва на обід з 1300 до 1400 год.

Вихідний – понеділок.

Тел.: 038 (257) 9-71- 30.

www.mezhibozh.com

Схожі:

Місто Корець вперше згадується як Корчеськ під 1150 р у Київському...
Місто Корець вперше згадується як Корчеськ під 1150 р у Київському літописі, який є складовою літопису Руського (Іпатіївський список)....
ДЕРЖАВНА НАУКОВА УСТАНОВА
Список газет, матеріали з яких буде вміщено в "Літописі газетних статей" у 2007 році 7
Мій Артемівський край
Дорогі учні. Сьогодні ми відправимося мандрувати рідним краєм на казковому потязі. А його пасажирами станемо ми з вами. А в перше...
В ящику лежать кулі двох різних кольорів: чорного і білого. Яку найменшу...
Дістанемо з ящика 3 кулі, оскільки кольорів Тоді, за принципом Діріхле, знайдуться принаймні дві кулі одного кольору. З іншого боку,...
Шістнадцяте століття це велике духове потрясіння, яке було початком...
В ній вперше прийшло до відкритого зудару різноспрямованих духових сил внутрі нації для визначення найпевнішого й найбільш видатного...
Несільськогосподарським виробництвом, а зайняті у промисловості,...
Про місто, на думку В. Кубійовича, можна говорити в залежності від процентного співвідношення міської, сільської і місцевої людності...
Яке місто Александр Македонський обрав культурною та адміністративною столицею власної імперії?
Який із згаданих народів ніколи не перебував під владою Александра Македонського?
РЕЖИМ РИБАЛЬСТВА в басейні Чорного моря у 2013 році
Цей Режим розроблено відповідно до Закону України "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів"
Матеріали для громадського обговорення
Місто Катеринослав було засноване у 1776 році, а з 1926 носить назву Дніпропетровськ
Anonymous male narrator, b ca. 1921 in Donets'ke, son of an intellectual....
Від.: Я хочу маленький епізод розповісти, це про ту добу, коли недалеко від міста Краснодар на Кубані почалися організовуватися колгоспи...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка