Несільськогосподарським виробництвом, а зайняті у промисловості, торгівлі та інтелектуальних професіях [15, 466]. Проаналізувавши підходи, які існували до


Скачати 112.06 Kb.
Назва Несільськогосподарським виробництвом, а зайняті у промисловості, торгівлі та інтелектуальних професіях [15, 466]. Проаналізувавши підходи, які існували до
Дата 03.04.2013
Розмір 112.06 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи

несільськогосподарським виробництвом, а зайняті у промисловості, торгівлі та інтелектуальних професіях" [15, 466]. Проаналізувавши підходи, які існували до цього часу до визначення меж міст (Е.Генсліка, Шлітера, Гассе, Шотта, Ольбріхта та ін.), вчений відзначає що всі вони дуже схематичні, бо не враховують розміщення міського населення [15, 470]. При цьому він відмічає труднощі, з якими стикається дослідник при поділі населення на міське і сільське і вважає, що границею міста є границя двох культур, що виявляється у краєвиді границею щільної забудови міського типу, за якою простягаються сільськогосподарські території. Про місто, на думку В.Кубійовича, можна говорити в залежності від процентного співвідношення міської, сільської і місцевої людності (до місцевої людності він відносив несільськогосподарське населення, яке проживає у передмісті або селах, але доїждає щодня на роботу у місто).

Виділивши границі міста, В.Кубійович зробив детальний аналіз його розташування і передумов розвитку, внутрішню структуру структуру та людність. При цьому вчений робить висновок, що великі міста виникають і розвиваються тільки там, "де вигідне положення дозволило їм значно вплинути на околиці, тобто створити собі обширну зону впливу" [15, 473]. Отже, географічне положення міста (на формах рельєфу, відносно рік і транспортно-торговельних шляхів), на думку вченого, є вирішальним чинником його розвитку.

В.Кубійович вперше в українській географічній науці вивчає функціонально-територіальну структуру міста, виділивши т.з. фізіогномічне місто, передмістя та позаміський простір з певним відсотком міської людності. Кожну з цих частин міста вчений аналізує з погляду особливостей забудови (план міста, розміщення будинків, вулиць, транспортних комунікацій та ін.), яку в свою чергу ставлять в залежність від топографії (рельєфу), заможності населення, його етнічного складу, і навіть роду занять. Дією цих чинників він обумовлює також щільність населення. Так, найвищу щільність населення у місті мають райони, що населяються бідними людьми, а також райони, де проживає єврейське населення. В.Кубійович встановив, що щільність забудови і людності єврейського населення помітно є вищою, ніж християн (при інших подібних умовах). Ще він також встановив, що у тих частинах міста, де розвинена торгівля і ремісництво, є також більшими скупченнями населення.

Дуже цікавим у дослідженні В.Кубійовича є встановлення залежності людей різних віросповідань до професій. Вивчаючи місто Новий Санч, який населяли поляки, євреї українці, вчений показує, що професії християн, як правило активні (службовці, залізничники, ремісники, менше торговці), а євреїв - пасивні (торговці і менше - ремісники). Вартим уваги сучасних досліджень є вивчення передмість та позаміського простору з яким місто має тісні взаємозв'язки через трудові поїздки населення. Це населення, а також членів їх родин В.Кубійович прилучає до міської людності.

Для вчення міста як єдиного організму вчений широко застосовує картографічний метод. Саме карти дозволили йому точніше встановити межі міста, всебічно дослідити його людність. У праці представлено карти розселення людей у м. Новий Санч та його околицях, на них показано особливості концентрації людей на території міста, чисельність людей різних віросповідувань і професій у місті та передмістях, частку новосанчеського населення у людності навколишніх сіл та ін. При цьому використано первинні матеріали, зібрані по кожному селу у навколишній місцевості. Саме такий підхід дозволив автору детально і об'єктивно описати місто, збагнути проблеми його соціального розвитку.

Вслід за В.Кубійовичем повне комплексне дослідження міста зробила Олена Степанів, опублікувавши серію статей про місто Львів: "Географічний нарис Львова" (1938 р.), "Сучасний Львів" (1943 р.), "Архітектурне обличчя Львова" (1945 р.), "Промисловість Львова під час німецької окупації 1941-1944" (1946 р.) та ін. Але ці статті, як і праці В.Кубійовича, тривалий час не були відомими географам України, лише тепер вони вважаються зразками географічної характеристики окремих міст.

Важливе місце у вивченні міського населення і міст України займають дослідження українських вчених у еміграції, зокрема В.Кубійовича, Б.Кравціва, В.Голубничого, О.Огоблина, А.Фіголя та ін. Вони дають визначення міста, чітко окреслюючи його відмінності від інших поселень, як поселення замкнутого типу, з особливими (міськими правами), з більшою кількістю мешканців, зайнятих - у протилежність до хліборобського сільського оточення - головно у ремісничо- промисловому виробництві, в торгівлі, на транспорті, як також у адміністрації та в різного роду культурних і соціальних установах і вільних професіях, а лише подекуди (в малих містах і містечках) і в сільському господарстві. На їх думку, виникнення міст було зумовлено відокремленням ремісничо-промислового виробництва від хліборобства, розвитком торгівлі, потребами оборони, адміністрації та культурно-освітнього життя. Автори статті "Місто" у ЕУ [16, с.1585] дають детальну характеристику виникнення і розвитку міст України античного періоду аж до першої половини XX століття, відзначаючи їх людність, зовнішній вигляд, господарську діяльність населення, розкриваючи причини розквіту та занепаду міст в окремі історичні періоди

"Енциклопедія Українознавства" дає також відомості про міста України, передусім про найбільші з них. Комплексна характеристка найбільших міст подається за такою схемою (на прикладі м.Києва): 1) положення; 2) природа; 3) історичні особливості розвитку; 4) народне господарство; 5) людність; 6) наука і культура; 7) обличчя (вигляд) і сучасне будівництво; 8) дільниці (райони); 9) впорядкування міста; 10) архітектурні памятки. Текст ілюстрований схематичними планами міст в різні історичні періоди та фотографіями, що відображають визначні місця міста. Менші міста (наприклад, Луцьк, Коломия та ін.) характеризуются не так детально, як великі, але за такою ж схемою. Про селища міського типу дається тільки коротка довідка: час виникнення, положення, людність.

Регіональний характер мали у 60-ті роки також дослідження питань географії міських поселень і міського населення, що проводились вченими України. Розвиток і розміщення міських поселень в окремих областях досліджували Д.І.Богуненко (Одеська), Ю.І.Пітюренко (Донецька), Г.К.Макаренко (Черкаська), М.П.Крачило (Хмельницька), І.М.Табориська (Прикарпаття), С.С.Мохначук (Волинська), М.В.Григорович (Житомирська), Г.М.Коваленко (Сумська), М.Г.Ігнатенко, Т.К.Дагаєва (Подільський район), В.І.Яровий (Дніпропетровська), І.В.Кончаківський (Закарпатська), Д.М.Стеченко (області Донбасу) та ін. Розвиток окремих міст вивчали в цей час І.О.Єрофеєв (Вінниця), Л.Є.Маслій (Дніпропетровськ), П.С.Коваленко (Біла Церква), Є.И. Шипович (Запоріжжя), Л.В.Гнатюк (Одеса) та ін. Дослідження ці були дисертаційними, в них дано значний конкретний матеріал, на основі якого пізніше (в 70-ті роки) проведено дослiдження міст та міського населення на всій території України (Н.І.Блажко, Ю.І.Пітюренко, П.С.Коваленко, Є.І.Шипович, С.С.Мохначук, А.В.Степаненко та ін.).

Методику класифікації міських поселень України розробила Н.І.Блажко [1]. В її основу покладено роль поселень в територіальному поділі праці, і на основі цього виявлено серед міст України 8 ступенів розвитку (за структурою містоутворюючих функцій, ступенем комплексності їх географічної основи, структурою і діапазоном зовнішніх звязків, інтенсивністю участі у територіальному поділі праці). Ця методика була покладена в основу класифікації і типізації міських поселень, які були проведені рядом вчених, що здійснювали дослідження таких поселень окремих регіонів України.

В середині та кінці 60-х років існували суперечливі погляди на сутність міських агломерацій, що інтенсивно формувалися в Україні. Про те, що населені пункти, в т.ч. міські не повинні існувати ізольовано вказувалось у книзі "Основьі советского градостроительства" (М., 1966, т.1). З пропозиціями доповнити вивчення промислових вузлів і приміських зон, запропоновану

Д.І.Богорадом [3, с.2-99] програмою вивчення і проектування міських агломерацій виступили В.С.Ступаченко та І.А.Фомін [19, с.22-15]. Однак ісували ще суперечливі думки щодо сутності агломерацій. Зокрема, Д.І.Богорад визначив їх як специфічну різновидність систем населених пунктів, їх більш розвинуту форму, що це є "ущільнення стійких і глибоких різноманітних звязків [ З, с.5]. А О.В.Лєсков та Ю.І.Пітюренко [1970], вивчаючи процеси розвитку агломерацій України, розглядали їх як процес і явище недостатнього регулювання розвитку та розміщення промисловості і розселення, порушення різноманітних звязків. Особливості формування міських агломерацій в Донбасі і Придніпров'ї - найбільш урбанізованих вже на той час районах України - вивчали Д.М.Стеченко [20, с.17-22], Ю.І.Пітюренко [18 с.3-7]. Повязуючи тісно розвиток міст з промисловим розвитком, вони накреслили шляхи перспективного розвитку як міських агломерацій (Донецько-Макіївської, Горлівко-, Кадії вко-Комунарської, Криворізької, Дніпропетровсько- Дніпродзержнської), так і окремих міст. Зокрема, Ю.І.Пітюренко разом з працівниками Держплану УРСР розробив перелік міст першочергового розвитку в Донецько-Придніпровському економічному районі (переважно малі і середні міста), водночас пропонуючи створення мережі міст - міжрайонних центрів, які би взяли на себе ряд функцій, "розвантаживши" обласні центри і тим самим сприяли б обмеженню росту великих міст.

Деякі особливості росту міських агломерацій досліджує в кінці 60-х років А.В.Коробенко, відзначаючи на прикладі Київської агломерації інтенсивність маятникових міграцій між центром і містами-супутниками, показуючи темпи розвитку агломерацій вглиб і вшир.
Окремі аспекти географії міст, що досліджувались в 60-ті роки, було узагальнено у монографії Ю.І.Пітюренка "Розвиток міст і міське розселення в Українській РСР" [17]. В ній автор розкрив особливості процесу урбанізації в Україні, вплив основних містоформуючих факторів, дав характеристику основних етапів формування міст (феодальний, капіталістичний, соціалістичний). Застосовуючи системний підхід до вивчення міських поселень, вчений дає схему функціональної типології міст з урахуванням умов їх перспективного розвитку. В основу типології покладено такі ознаки: величина міста, його народногосподарські функції, організовуюче значення, величина зони впливу міста на навколишню територію, оцінка перспективних можливостей подальшого За цими ознаками виділено 10 типів міст [17, с. 80-92]:


  1. Найважливіші адміністративно-політичні, індустріальні, наукові та культурні центри країни - столиці союзних республік.

  2. Багатофункціональні міста - обласні центри:

II а - обласні центри регіонального значення;

II б - обласні центри з переважаючим розвитком важкої промисловості;

II в - обласні центри з переважаючим розвитком машинобудування і легкої промисловості;

II г - решта обласних центрів.

  1. Багатогалузеві промислові центри.

  2. Промислово-транспортні центри.

  3. Транспортно-промислові центри.

  4. Одногалузеві промислові центри.

  5. Транспортні центри.

  6. Міста з слаборозвиненою промисловістю - організаційно-господарські центри, торгово- розподільчі, культурно-освітні центри місцевого значення.

  1. Транспортні центри.

  2. Міста з слаборозвиненою промисловістю - організаційно-господарські центри, торгово- розподільчі, культурно-освітні центри місцевого значення.

  3. Різнофункціональні міста-супутники великих міст.

  4. Міста - курортні центри, або з переважним значенням курортно-оздоровчих функцій.


В цій праці дано також визначення територіальних систем міських поселень, виділено шість їх типів в Україні, охаракетеризовано системи розселення великих міст - Київську, Харківську, Донецько-Макіїівську, Дніпропетровсько-Дніпродзержинську, Запорізьку, Криворізьку, Одеську, Львівську. Ю.І.Пітюренко визначає проблеми розвитку великих міст, обґрунтовує заходи щодо їх подальшого розвитку. Ці питання поглиблено у наступній монографії Ю.І.Пітюренка "Териториальньїе системи городских поселений» (К.: Наукова думка, 1977). В ній автор територіальні системи міських поселень обєднує у дві групи - інтегральні (великорайонні, регіональні, обласні системи) та локальні системи (міжрайонні, районні, місцеві) [с.109]. їх виділено на основі аналізу народногосподарських функцій міст, величини радіуса впливу на навколишню територію, інтенсивності системоутворюючих звязків.

У середині 70-х років XX ст. в Україні проводиться робота з обгрунтування економічно перспективних малих і середніх міст на основі детального вивчення природних і економічних факторів: географічного положення, наявності сировинної і будівельної бази, трудових і водних ресурсів, територіально-планувальних умов та ін. Її здійснили вчені Ради продуктивних сил УРСР АН УРСР Ю.І.Пітюренко, Л.М.Корецький, П.С.Коваленко [12]. Вони науково обгрунтували мережу малих і середніх міст України, які рекомендовані для першочергового (передусім промислового) розвитку та другої черги розвитку. Для встановлення насиченості території трудовими ресурсами і можливостей залучення їх для розвитку міст було проведене дослідження щодо визначення складу населення населених пунктів навколо малих і середніх міст в радіусі 30 км, а в Донбасі - 10-15 км [13]. До середини 70-х років XX ст. Відділ проблем розвитку міст і розселення РПС УРСР АН УРСР закінчив відбір міських поселень, які мають найсприятливіші умови і можуть розвиватись, як промислові, транспортні, курортні центри (таких міст - 308). Іншим містам, що не ввійшли в цей перелік відводилась роль місцевих організаційно- господарських центрів в локальних системах розселення.

У 70-ті роки серед вчених змінюється розуміння сутності урбанізації, яку починають розуміти не тільки як ріст чисельності міст і міського населення, але й як цілісну географічну проблему. Урбанізація - вважають Є.І.Шипович та С.С.Мохначук - це "згущення обєктів, які тяжіють до територіальної концентрації і посилення звязків між ними, які зумовлені технічним прогресом і поглибленням територіального поділу праці, що проявляється в концентрації населення, міст, формуванні специфічних форм розселення, ускладненні міських функцій, значній зміні природного середовища [23, с.63-69]. Основними рисами урбанізації поряд з ростом міського населення і міст, виділяють високу густоту міського населення, концентрацію населення у великих містах, субурбанізацію (розмивання ядер міст, формування міст-супутників, поширення міських рис на сільські поселення (забудова, планіровка жител) [23, 64]. Тому вивчення урбанізації, як ввважають З.М.Васильєва та В.В.Ковалевський [5, с.17], - це дослідження складного соціального процесу, що супроводжується зростанням міст і їх впливом на всі сторони життя суспільства.

У ширшому розумінні визначає урбанізацію і А.В.Степаненко, вважаючи її багатогранним соціально-економиічним процесом, що супроводжується формуванням специфічного середовища

  1. Різнофункціональні міста-супутники великих міст.




Схожі:

На доктринальному рівні виокремлюють такі етапи становлення та розвитку господарського права
Норми, які стосувалися винятково або переважно торгівлі, існували ще у праві рабовласницького устрою як частина цивільного права
На доктринальному рівні виокремлюють такі етапи становлення та розвитку господарського права
Норми, які стосувалися винятково або переважно торгівлі, існували ще у праві рабовласницького устрою як частина цивільного права
DA24 Дронова Альона Юріївна аспірант Донецького національного університету...
В роботі окреслено та проаналізовано основні проблеми нафтогазового комплексу України. Розроблено нову концепцію розвитку нафтовидобувної...
ЗАТВЕРДЖЕНО
Регіональні управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України...
ЗАТВЕРДЖЕНО
Регіональні управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України...
ЗАТВЕРДЖЕНО
Регіональні управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України...
ЗАТВЕРДЖЕНО
Регіональні управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України...
КРУПИ
України. Фізіологічна норма споживання круп складає 14-15кг на рік на людину. Щорічне виробництво круп в Україні відповідає замовленням...
Чим інформація відрізняється від даних?
Які підходи використовують для створення програм? Які особливості кожного з цих підходів?
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ...
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка