ЛЕКЦІЯ №1 ТЕМА: МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНОГО ТУРИСТСЬКОГО КЛУБУ


Скачати 220.84 Kb.
Назва ЛЕКЦІЯ №1 ТЕМА: МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНОГО ТУРИСТСЬКОГО КЛУБУ
Дата 19.04.2013
Розмір 220.84 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Туризм > Лекція
ЛЕКЦІЯ №1
ТЕМА:

МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНОГО ТУРИСТСЬКОГО КЛУБУ

ПЛАН
1. Мета та завдання роботи туристського клубу.

2. Порядок створення туристського клубу.

3. Планування роботи туристського клубу.

1. Мета та завдання роботи туристського клубу

Клуби здійснюють велику організаторську і навчально-методичну роботу, займаються підготовкою туристських суспільних кадрів і проведенням консультацій по організації всіх самодіяльних походів і подорожей.

Міські і районні (або інші) туристські клуби радих з туризму і екскурсій надають постійну практичну допомогу профспілковим організаціям, радам добровільних спортивних суспільств в створенні нових туристських секцій (клубів туристів) колективів фізичної культури підприємств, установ, організацій, учбових закладів, колгоспів і радгоспів. Створення нових туристських секцій (клубів туристів) сприяє збільшенню чисельності тих, що займаються самодіяльним туризмом.

Для організації і проведення цікавих походів і подорожей туристські клуби розробляють учбові маршрути, маршрути для походів вихідного дня, походів по місцях революційної, бойової і трудової слави радянського народу, для здачі спортивних туристських нормативів, а також для категорійних подорожей.

Туристські клуби надають допомогу секціям (клубам туристів) колективів фізичної культури в проведенні походів вихідного дня, зльотів, фестивалів, змагань після техніки туризму, організації і проведення походів по здачі туристських нормативів, багатоденних подорожей і інших масових заходів.

Робота туристського клубу радого з туризму і екскурсій характеризується своєю різноманітністю. Окрім надання допомоги в роботі туристським секціям, він безпосередньо винен:

- розробляти календарні плани, проводити зльоти, фестивалі, конкурси, змагання по техніці туризму, походи, експедиції, багатоденні подорожі і інші туристські заходи;

- брати активну участь в проведенні походів молоді, організовувати участь туристів в суспільно корисній роботі;

- розглядати заявочні матеріали і давати висновок по організації і проведенню походів і подорожей, розглядати матеріали на привласнення суддівських і спортивних звань, розрядів;

- проводити пропаганду туризму, випускати і поширювати пропагандистські, консультаційні і методичні видання, наочну допомогу і довідкові матеріали по туризму;

- проводити конкурси на кращий фотознімок, туристську пісню; звіт про туристську подорож; організовувати і проводити туристські краєзнавчі вечори, усні журнали і інші заходи;

- проводити спільно з суспільством охорони природи роз'яснювальну роботу серед туристів по дбайливому відношенню до зелених насаджень, розумного використання лісових багатств і водоймищ;

- проводити спільно з радами добровільних спортивних суспільств, профспілковими і іншими організаціями роботу по попередженню нещасних випадків в походах і подорожах, контролювати строге дотримання організаціями і туристами правил організації і проведення самодіяльних туристських походів і подорожей.

Туристський клуб з туризму і екскурсій повинен бути ініціатором цікавих і корисних починів, сприяючих організації активного відпочинку трудящих і членів їх сімей. Чим більше населення буде залучено в туристські заходи, тим успішніше клуб виконує поставлені перед ним завдання.

2. Порядок створення туристського клубу

Типове положення (або статут) про туристський клуб передбачає як необхідна умова – наявність упорядкованого приміщення для роботи суспільних органів клубу, для зустрічі туристів, де вони могли б обмінятися думками по питаннях, що цікавлять їх, отримати відповідну консультацію. Дуже важливо, щоб приміщення клубу було добре обладнане і мало привабливий вигляд.

Туристський клуб, перш за все, є методичним і консультаційним центром. У клубі необхідно мати бібліотеку туристської літератури, яка може бути використана як консультантами, так і туристами. У цій же бібліотеці повинні зберігатися і звіти про проведені походи і подорожі.

Бажано організувати при клубі пункт прокату туристського спорядження. Це створить додаткові зручності при підготовці до походу або подорожі.

Після того, як вирішені основні організаційні питання радий з туризму і екскурсій за узгодженням з радою профспілок встановлює кількість членів ради клубу і затверджує в його склад норми представництва від різних міських (районних) колективів, проводить організаційне засідання ради міського (районного) клубу, де вибирається правління туристського клубу.

До складу правління туристського клубу слід рекомендувати висококваліфікованих туристів, що володіють хорошими організаторськими здібностями, творчо відносяться до своєї справи.

Правління клубу повинне визначити, які комісії створити при клубі, постійно контролювати і направляти їх діяльність; забезпечувати ці комісії необхідними керівними матеріалами, ухвалами, положеннями, інструкціями і іншими методичними матеріалами.

Залежно від умов і традицій, що склалися, при клубі можуть створюватися наступні комісії.

За розділами роботи:

  • організаційно-масова;

  • агітаційно-масова;

  • маршрутно-кваліфікаційна;

  • підготовки і атестації громадських кадрів;

  • дитячого і юнацького туризму;

  • спортивних туристичних походів.

За видами туризму:

  • пішохідного туризму;

  • гірського туризму;

  • водного туризму;

  • велосипедного туризму;

  • лижного туризму;

  • автомобільного і мотоциклетного туризму;

  • спелеотуризму

При необхідності при туристському клубі можна створити і інші суспільні комісії. У їх склад потрібно включати найбільш авторитетних і кваліфікованих туристів, обізнаних той або інший розділ роботи.

Більшість міських (районних) туристських клубів здійснюють свою діяльність на громадських засадах, привертаючи для цієї мети широкий суспільний актив.

Форми організації туристського клубу. За умов ринкової економіки туристський клуб може бути організований у 20- формах:

  • як громадська організація;

  • як мале підприємство (на засадах підприємництва).

Як у першому, так і другому варіанті необхідне оформлення певного переліку документів.

І. Туристський клуб як добровільне громадське утворення. Клуб реєструється державою у спеціальному відділі місцевої виконавчої влади. Для реєстрації повинні бути підготовлені наступні документи:

  • заява (завірена нотаріально);

  • статут (положення) в двох примірниках, підписи на яких посвідчені нотаріально;

  • протокол установчого з’їзду (конференції) або загальних зборів, які прийняли статут (положення);

  • відомості про склад керівництва центральних статутних органів (із зазначенням П.І.Б., року народження, місця постійного проживання, посади (заняття), місця роботи;

  • дані про наявність місцевих осередків, підтверджені протоколами конференції( зборів);

  • документ про сплату реєстраційного збору (у 2009 р. він складав 42,5 грн.);

  • відомості про засновників;

  • документ, який підтверджує місцезнаходження об’єднання громадян;

  • заповнена реєстраційна картка №1 (3 примірники).

Туристський клуб повинен мати власне приміщення – орендоване або особисто придбане.

ІІ. Туристський клуб як добровільне мале підприємство. Тут до вище зазначених документів додається план-проспект роботи малого підприємства – бізнес-план. Бізнес-план повинен містити наступні розділи:

  • резюме;

  • загальні відомості про підприємство;

  • ринок збуту підприємства;

  • маркетинговий план;

  • оперативний план;

  • план за трудовими ресурсами;

  • фінансовий план.

Також визначається форма податку: податок на прибуток підприємства або єдиний податок суб’єктів малого підприємництва. При організації турклубу як малого підприємства воно повинно отримати ліцензію на дозвіл підприємницької діяльності.

3. Планування роботи туристського клубу

Кожен міський (районний) туристський клуб повинен планувати роботу і здійснювати постійний контроль за виконанням прийнятих планів.

Добре поставлене планування, облік і звітність дозволяють правильно оцінювати фактичне положення справ, бачити позитивні і негативні сторони в роботі, своєчасно усувати наявні недоліки.

Туристський клуб під керівництвом радого з туризму і екскурсій спільно з Федерацією туризму повинні прогнозувати розвиток самодіяльного туризму в місті або районі.

Планування можна умовно підрозділити на перспективне і поточне.

До перспективного планування відносяться: розробка п'ятирічного плану розвитку самодіяльного туризму в місті або району розробка перспективного календарного плану масових туристських заходів, зльотів, змагань.

До поточного планування відносяться: складання плану основних заходів туристського клубу на рік; розробка календарного плану масових туристських заходів; складання плану підготовки туристських суспільних кадрів на рік; складання планів роботи суспільних комісій клубу на рік; складання плану роботи туристського клубу на квартал; складання кошторису витрат на фінансування масових туристських заходів на рік.


Поточне планування передбачає розробку річних, квартальних і місячних планів роботи туристського клубу.

Річними планами роботи є: план основних заходів міського (районного) туристського клубу; календарний план масових туристських заходів; план підготовки туристських суспільних кадрів; плани роботи суспільних комісій; кошторис витрат по фінансуванню масових туристських заходів щодо самодіяльного туризму.

Окрім річних планів, міські (районні) туристські клуби здійснюють поквартальне або місячне планування своєї діяльності.

Річні плани є свого роду перспективними для квартального або місячного планів роботи.

План основних заходів міського (районного) туристського клубу


Міський (районний) туристський клуб повинен мати план основних заходів та рік. Цей план складається з урахуванням перспективного планування, виконання завдань, які передбачені на поточний рік п'ятирічним планом розвитку самодіяльного туризму в місті або районі.

Правління міського (районного) туристського клубу розробляє річний план роботи, куди включаються основні питання і заходи, які клуб вирішуватиме і проводитиме в поточному році.

Річний план основних заходів повинен складатися на підставі планів роботи суспільних комісій клубу. У плані потрібно передбачити заходи щодо надання практичної допомоги об’єднанням громадян в організації нових туристських секцій (клубів туристів), в проведенні клубом пленумів і нарад, а також найбільш важливих комплексних заходів, зльотів, змагань, фестивалів, конкурсів.

Складанню річного плану основних заходів повинна передувати підготовча робота. Завиванні плановані заходи і терміни їх проведення потрібно погоджувати з міськими або районними зацікавленими організаціями, щоб заходи, що проводяться клубом, не співпадали по термінах із заходами, які проводять інші організації. Точні дати їх проведення в річному плані указувати необов'язково, оскільки на його основі складаються квартальні або місячні плани роботи, де повинні бути проставлені конкретні терміни. Як правило, в річному плані указується тільки квартал або місяць, в якому проводиться захід.

План основних заходів міського (районного) туристського клубу на рік рекомендується складати формою, приведеною в табл. 1.

Таблиця 1


№ п/п.

Захід

Термін проведення

Відповідальний за проведення














Із-за різноманітності форм клубної роботи рекомендувати типовий план основних заходів для міського (районного) туристського клубу на рік не представляється можливим, тому пропонується зразковий перелік питань, які можуть бути включені в цей план.

I. Організаційно-методична робота.

1. Спільно з міською (районною) радою перевірити роботу і надати практичну допомогу в подальшому розвитку самодіяльного туризму в регіоні.

2. Вивчити і розповсюдити позитивний досвід роботи туристської секції спортивного клубу.

3. Провести черговий пленум ради туристського клубу.

4. Провести розширену нараду активу по питаннях забезпечення безпеки туристських заходів.

5. Підготувати пропозиції по поліпшенню роботи з підготовки туристських суспільних кадрів і винести їх на розгляд радого з туризму і екскурсій.

6. Розробити методичну допомогу для тих, що здають спортивні туристські нормативи.

7. Організувати регулярне проведення засідань і консультацій суспільних комісій туристського клубу.

II. Туристські походи і експедиції.

1. Організувати проведення походів комсомольців і молоді по місцях революційної, бойової і трудової слави радянського народу.

2. Організувати проведення масових походів вихідного дня.

3. Провести учбово-тренувальні походи інструкторів і керівників походів (за навчальними планами семінарів).

4. Організувати проведення походів по здачі спортивних туристських нормативів.

5. Організувати проведення категорійних подорожей (вказати місце проведення і категорію складності подорожі).

6. Підготувати і провести експедицію по розробці нових туристських маршрутів для походів вихідного дня.

7. Взяти участь в проведенні туристсько-краєзнавчих експедицій «Моя Батьківщина – Україна», «Мій край – Кривбас» тощо.

III. Туристські зльоти, конкурси, вечори.

1. Спільно з міським (районним) комітетом, управліннями культури та туризму, підготувати і провести міський (районний) зліт переможців походів.

2. Провести зимовий міський (районний) зліт туристів.

3. Провести літній міський (районний) зліт туристів.

4. Взяти участь в обласному, крайовому, республіканському зльоті туристів.

5. Провести огляд-конкурс на кращу туристську секцію (клуб туристів) підприємства, установи, організації, навчального закладу.

6. Спільно з суспільством охорони природи підготувати і провести тематичний вечір "Турист-друг природи".

7. Провести міський (районний) вечір туристів, присвячений підсумкам року («Закриття туристичного сезону»).

IV. Підготовка суспільних туристських кадрів і активу.

1. Підготувати і провести семінар голів туристських секцій.

2. Провести семінар з підготовки інструкторів пішохідного туризму.

3. Провести семінар з підготовки суддів з техніки гірського туризму.

4. Провести семінар керівників водних походів.

5. Провести семінар з підвищення кваліфікації членів МКК.

V. Туристські змагання.

1. Провести змагання на кращий туристський похід або подорож.

2. Провести змагання по техніці туризму (беруться всі види туризму, які культивуються в місті (районі).

3. Провести змагання по орієнтуванню на місцевості.

4. Взяти участь в змаганнях, що проводяться вищестоящими організаціями.

Конкретніше і детально з перерахуванням термінів проведення змагання плануються в календарному плані масових туристських заходів.

Залежно від завдань, що стоять перед міським (районним) клубом в поточному році, в плані можуть передбачатися й інші заходи. Відповідальними за виконання того або іншого заходу можуть бути як правління або суспільні комісії клубу, так і окремі туристи.

Календарний план масових туристських заходів.


Туристські заходи, зльоти і змагання є важливим стимулом для подальшого розвитку масовості самодіяльного туризму. У туризмі вироблена чітка система планування і проведення зльотів і змагань. Вона будується на строгій спадкоємності в організацій зльотів і змагань від колективів фізкультури до всесоюзних заходів.

Особлива роль в плануванні і проведення туристських зльотів і змагань належить міським і районним туристським клубам. Міський (районний) туристський клуб повинен проявляти більше ініціативи і творчість в дослідженні нових форм проведення зльотів і змагань. До участі в них необхідно привертати якомога більше колективів фізкультури міста або району.

В той же час календарний план туристських заходів повинен забезпечити не тільки розвиток масовості самодіяльного туризму в місті або районі, але і підвищення якості фізичної, тактичної і технічної підготовки туристів. Зльоти, що проводяться, і змагання є кращою перевіркою стану учбової роботи в туристських секціях колективів фізкультури і готовності туристів до походів і подорожей.

При розробці календарного плану на рік міському (районному) туристському клубу необхідно отримати відповідні рекомендації в радому з туризму і екскурсій і строго керуватися раніше затвердженим перспективним планом проведення масових туристських заходів. Терміни проведення міських (районних) зльотів і змагань потрібно координувати з планами відомчих фізкультурних організацій і комітетів з фізичної культури і спорту.

Основні принципи побудови календарного плану масових туристських заходів наступні: стабільність календарного плану, встановлення традиційних зльотів, змагань, фестивалів, конкурсів і інших заходів, що проводяться з року в рік; масовість заходів, що проводяться, участь в них абсолютної більшості колективів фізкультури міста або району; обхват всіх видів самодіяльного туризму, що культивуються в місті (районі).

Річний календарний план масових туристських заходів складається формою, приведеною в табл. 2.

Таблиця 2


№ п/п.

Захід

Термін проведення

Місце проведення

Хто бере участь

Хто проводить

1

2

3

4

5

6




















У другій графі форми перераховуються всі заходи, які планується провести в поточному році: туристські зльоти, змагання по видах туризму, ралі автомототуристів, різні конкурси і матчеві зустрічі.

У третій графі визначаються точні терміни проведення заходів. Якщо в річному плані основних заходів зазвичай указується тільки квартал або місяць проведення зльотів і змагань, то в календарному плані масових туристських заходів необхідно встановити точні дати проведення кожного зльоту або змагання, що проводиться туристським клубом. Виняток становлять заходи, які проводяться поетапно, наприклад: участь у походах, різні комплексні заходи, змагання на кращу туристську подорож, огляди-конкурси і тому подібне

У четвертій графі форми указуються місця проведення заходів. Якщо плановані заходи проводяться колективами фізкультури (перший етап зльотів і змагань) або вищестоящими організаціями, то місця визначаються тими організаціями, які їх проводять. У графі проводиться запис "за визначенням рад колективів фізкультури" (радах з туризму і екскурсій і т. д.). Місця проведення міських (районних) зльотів і змагань в календарному плані визначаються точно, записується назва району, міста або селища, де проходитиме те або інший захід. Це необхідно зробити, тому що від розташування місць проведення заходів залежатимуть витрати організацій, які беруть в них участь.

У п'ятій графі календарного плану напроти кожного заходу указуються їх учасники. Це можуть бути команди і групи цехів, відділів, факультетів, відділень, бригад, збірні команди підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, рад добровільних спортивних громад. Участь команд і груп в туристських заходах планується залежно від рангу зльотів, що проводяться, і змагань.

У шосту графу заносяться найменування організацій, які проводять те або інший захід. Плановані зльоти і змагання підприємств, установ, організацій, учбових закладів, повинні проводити спортивні клуби. Міські (районні) заходи повинні проводити міські (районні) ради, якщо заходи відомчі, або ж міські (районні) туристські клуби радих з туризму і екскурсій.

Багато заходів міського (районного) масштабу проводяться не тільки туристським клубом, а спільно з міською радою і виконкомами, осередками охорони природи і іншими організаціями. Наприклад, тематичні зльоти по військово-патріотичному вихованню молоді, з охорони природи, здоровчі походи, автомототуристські ралі і так далі В даному випадку в графі плану "хто проводить" захід указуються всі організації, які проводять цей зліт або змагання. Планування туристських заходів необхідно систематизувати і здійснювати по розділах туристські зльоти, змагання і конкурси.

План підготовки туристських суспільних кадрів


Успіхи і досягнення туристського клубу радого з туризму і екскурсій в розвитку самодіяльного туризму в місті або районі багато в чому залежать від того, як правління клубу зуміє привернути до роботи найбільш активних туристів як своїх помічників. На туристських організаторів в цехах, відділах і на факультетах, голів туристських секцій і клубів туристів колективів фізкультури, голів і членів суспільних комісій, інструкторів туризму, суддів туристських змагань, керівників походів і подорожей повинен спиратися в своїй роботі міський або районний туристський клуб.

Як відомо, основна маса туристських суспільних кадрів готується на семінарах в колективах фізкультури підприємств, установ, організацій, учбових закладів, колгоспів і радгоспів.

В той же час міський (районний) туристський клуб повинен планувати і здійснювати підготовку кадрів для організації роботи суспільних комісій самого клубу, для проведення на високому рівні міських або районних масових туристських заходів, зльотів, змагань, навчальних походів і подорожей, а також надання практичної допомоги в роботі по самодіяльному туризму.

Контрольні цифри в перспективному п'ятирічному плані повинні бути початковими даними для планування підготовки туристських суспільних кадрів в поточному році. Необхідно також отримати відповідні пропозиції від всіх суспільних комісій міського (районного) клубу.

План підготовки туристських суспільних кадрів рекомендується складати формою, приведеною в табл. 3.

Таблиця 3


№ п/п.

Найменування семінару

Термін проведення

Місце проведення

Кількість учасників

Відповідальний за проведення

1

3

3

4

5

6



















Всі семінари з підготовки туристських кадрів умовно можна розділити на три основні групи.

I. Міські (районні).

II. Республіканські, краєві, обласні.

По цих двом групам і рекомендується планувати проведення семінарів в другій графі форми.

Нижче даються для прикладу найменування семінарів, на яких готуються найбільш необхідні категорії інструкторських туристських кадрів як для організаційної, так і для навчальної роботи.

Міські (районні) семінари.


1. Семінар туристських організаторів.

2. Семінар голів туристських секцій (клубів туристів) спортивних клубів, установ, організацій, навчальних закладів.

3. Семінар інструкторів з видів самодіяльного туризму (гірського, водного, пішохідного, лижного і т. д.).

4. Семінар голів МКК.

5. Семінар консультантів.

6. Семінар керівників походів вихідного дня.

7. Семінар керівників походів комсомольців і молоді з місць революційної, бойової і трудової слави радянського народу.

8. Семінар керівників походів з метою здачі туристських норм.

9. Семінар керівників категорійних подорожей (за видами туризму).

10. Семінар начальників дистанцій змагань з туристської техніки.

11. Семінар суддів і секретарів змагань. Проведення семінарів для тієї або іншої категорії туристських суспільних кадрів рекомендується планувати тільки в тому випадку, якщо для якісного проведення є кваліфікований викладацький склад.

Проведення зльотів і змагань (по видах туризму).

Підготовка пропозицій в календарний план масових туристських заходів; проектів положень; про зльоти і змагання по вигляду туризму; складів суддівських колегій.

Участь в проведенні міських (районних) зльотів і змагань; у відборі і комплектуванні збірних команд міста (району) для напряму на заходи, що проводяться вищестоящими організаціями.

Надання практичної допомоги туристським секціям (клубам туристів) спортивних клубів підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, в проведенні зльотів і змагань по вигляду туризму.

Трохи інакше складаються плани роботи суспільних комісій з розділів роботи. Вони повинні відображати специфіку діяльності кожної комісії окремо і ув'язуватися з планами роботи комісій з видів самодіяльного туризму.

Організаційно-масова комісія планує всю діяльність міського (районного) туристського клубу по організації роботи, агітаційно-масова комісія в своїх планах передбачає питання пропаганди туризму, маршрутно-кваліфікаційна комісія планує маршрутну роботу, комісія з підготовки і атестації туристських суспільних кадрів планує роботу з підготовки кадрів і активу і так далі детальніше ці питання будуть висвітлені в наступному розділі при розгляді порядку складання плану роботи міського (районного) туристського клубу на квартал.

Плани роботи суспільних комісій складаються за формою (табл. 4).

Таблиця 4


№ п/п

Захід

Термін проведення

Відповідальний за проведення

1

2

3

4














Методика складання плану роботи по графах форми аналогічна вказаною вище, в попередніх розділах. Слід враховувати лише один момент. При складанні плану роботи суспільної комісії по вигляду самодіяльного туризму або розділу роботи в четвертій графі табл. 4 проти кожного заходу проставляються прізвища конкретних осіб, відповідальних за проведення цих заходів.

Організаційна робота.


1. Надання допомоги спортивним клубам у створенні нових туристських секцій.

2. Проведення міських (районних) зборів туристського активу по питаннях проведення зимового (літнього) туристського сезону.

3. Надання практичної допомоги туристським секціям (клубам туристів) колективів фізкультури підприємств, установ, організацій, навчальних закладів в проведенні походів, подорожей, зльотів, змагань і інших масових туристських заходів.

4. Планування роботи міського (районного) туристського клубу.

5. Проведення засідань ради і правління туристського клубу.

6. Створення суспільних комісій з видів самодіяльного туризму і розділів роботи.

7. Розробка пропозицій по поліпшенню роботи по розвитку самодіяльного туризму в місті (районі) для розгляду на засіданнях радого з туризму і екскурсій і в інших організаціях.

8. Організація змагання на кращу туристську секцію (клуб туристів) міста (району).

9. Перевірка ходу виконання перспективних планів і зобов'язань по розвитку самодіяльного туризму.

10. Надання допомоги в роботі по розвитку самодіяльного туризму в молодіжних робочих і студентських гуртожитках.

11. Підготовка пропозицій про склад організаційних комітетів з проведення туристських зльотів і змагань.

12. Проведення інструктивних нарад з туристським суспільним активом.

13. Проведення зборів і засідань суспільних комісій.

14. Перевірка роботи і надання допомоги туристським секціям (клубам туристів) колективів фізкультури.

15. Придбання методичної літератури і призів для нагородження переможців змагань.

16. Складання квартального, річного описового і статистичного звіту про роботу міського (районного) туристського клубу і відправка його комітету фізкультури виконком омів, управлінням культури та туризму.

Навчально-методична робота, проведення туристських заходів.


1. Надання практичної допомоги туристським секціям (клубам туристів) спортивних клубів в організації навчальних груп по видах самодіяльного туризму.

2. Проведення консультацій по організації всієї туристської роботи в спортивних клубах.

3. Розробка туристських маршрутів, маршрутів для походів вихідного дня.

4. Консультації по організації і проведенню туристських походів і подорожей, роз'яснення методики організації і проведення самодіяльних туристських походів і подорожей.

5. Консультації по проведенню туристських зльотів і змагань з техніки туризму.

6. Складання календарного плану масових туристських заходів.

7. Розробка і твердження на засіданнях правління положень про зльоти і змагання.

8. Підбір і твердження на засіданнях правління складу суддівських колегій для проведення зльотів і змагань.

9. Проведення масових туристських заходів, туристських зльотів, фестивалів, змагань по техніці туризму, конкурсів, експедицій і так далі

10. Участь в проведенні спортивних походів учнівської молоді.

11. Консультації по забезпеченню безпеки туристів в походах і подорожах, при проведенні зльотів і змагань.

12. Комплектування і твердження на засіданнях правління збірних команд міста (району) для участі в туристських заходах, що проводяться вищестоящими організаціями.

13. Проведення роз'яснювальної і консультаційної роботи серед туристів по дбайливому відношенню до зелених насаджень, правильного використання лісових багатств і водоймищ.

14. Розробка навчальних планів і програм для підготовки туристського суспільного активу.

15. Проведення семінарів з підготовки і підвищення кваліфікації туристських організаторів, інструкторів, керівників походів і подорожей, суддів туристських змагань і тому подібне

16. Проведення методичних конференцій з обміну досвідом роботи кращих туристських секцій (клубів туристів) спортивних клубів міста (району).

17. Забезпечення суспільних комісій з видів туризму і розділів роботи програмами, навчальними і наочними посібниками.

18. Оформлення матеріалів на отримання значків для спортсменів-розрядників і значкістів «Турист України».

19. Організація чергування суспільного активу, інструкторів і проведення клубних днів з метою проведення консультацій по всіх розділах туристської роботи.

20. Медичний контроль над тими, що займаються самодіяльним туризмом.

Пропаганда самодіяльного туризму.


1. Випуск стінної газети в міському (районному) туристському клубі.

2. Спільна робота з туристськими секціями (клубами туристів) колективів фізкультури по проведенню масових заходів, зльотів, змагань, агітаційних походів.

3. Комплектування комісій з агітації і пропаганди туризму, підбір пропагандистів і агітаторів по питаннях туризму.

4. Спільна робота з секціями журналістів, що пишуть про туризм.

5. Виступи працівників туристського клубу і суспільного активу в пресі, по радіо і телебаченню по питаннях туризму.

6. Проведення конкурсів на кращий фотознімок, туристську пісню, звіт про похід або подорож.

7. Випуск листівок і брошур з метою популяризації окремих видів самодіяльного туризму.

8. Проведення бесід в туристському клубі, в колективах спортивних клубів про значення самодіяльного туризму в зміцненні здоров'я трудящих і молоді, що вчиться.

9. Проведення бесід на туристичну тематику.

10. Виготовлення фотовітрин і стендів з показом розвитку видів туризму в місті (районі).

11. Систематична інформація про підготовку спортсменів-розрядників і значкістів «Турист України».

12. Проведення туристських краєзнавчих вечорів, усних журналів, лекцій.

13. Виготовлення афіш для зльотів, змагань, масових походів і інших туристських заходів.

14. Випуск пропагандистської, консультаційної і методичної літератури, наочних посібників і довідкових матеріалів з самодіяльного туризму.

15. Проведення вечорів по обміну досвідом роботи спільно з іншими міськими (районними) туристськими клубами області, країни, зарубіжжя.

16. Проведення бесід по пропаганді методики організації і проведення самодіяльних походів і подорожей.

17. Комплектування бібліотеки туристської літератури міського (районного), туристського клубу.

18. Демонстрація любительських, і навчальних туристських фільмів.

Схожі:

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка...
Але розвиток саме спортивного туризму, стрімке підвищення теоретичних і практичних знань, здобуття спортивних розрядів та великого...
ЛЕКЦІЯ №2 ТЕМА: МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОГО ГУРТКА В ЗОШ
Туристичні гуртки займають принципове місце в багатьох закладах освіти і виконують функції, які не можуть забезпечити ніякі решта...
Затверджено Постановою Виконкому Федерації спортивного туризму України...
СТ України, які залучаються до організації та проведення навчальних заходів, спортивних походів та змагань з техніки пішохідного,...
ЛЕКЦІЯ Тема: Методика здійснення профільного навчання в старшій школі
Егоров О. Профильное образование: проблемы и перспективы // Народное образование. – 2006. – № – С. 32-36
Лекція 15 Діловий імідж
Рокфеллер розпочав свій бізнес з того, що купив собі на останні гроші дорогий костюм і став членом гольф-клубу
1. Мета проведення Змагання проводяться з метою популяризації мультиспорту,...
Змагання проводяться з метою популяризації мультиспорту, велоспорту, спортивного туризму, спортивного орієнтування та здорового способу...
МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЕКТНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ НА УРОКАХ...
Методика організації проектно-технологічної діяльності учнів на уроках обслуговуючої праці. Науковий світ, 2003. 92 с
Сценарій спортивного свята
...
Квітневе засідання клубу «FINANCIAL LIFE»
«Фінансів та банківської справи» відбулося засідання Клубу «FINANCIAL LIFE», яке проводилось в Українсько-Польському центрі в форматі...
Почесний президент клубу-Мостовий Максим Іванович –директор фірми...
України поганців,та почтиво пригощали їх гарячим свинцем і гострою козацькою шаблею Справжні лицарі захищали Нашу землю,а найвідомішим...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка