Показати результати негативного впливу господарювання людей на землі


Скачати 132.52 Kb.
Назва Показати результати негативного впливу господарювання людей на землі
Дата 30.10.2013
Розмір 132.52 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Земля – наш спільний дім

Мета: Показати результати негативного впливу господарювання людей на землі.

Проаналізувати причини погіршення родючості ґрунтів, та вказати шляхи поліпшення ситуації.

Формувати навички екологічного самовиховання та відчуття відповідальності за природу.

Розвивати вміння працювати з добутою інформацією, аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.

Формувати інформаційні, комунікативні, пізнавальні, самоосвітні компетенції.

Тип уроку: узагальнення знань

Форма проведення: круглий стіл
Девіз уроку: Любіть, шануйте, бережіть

природу – вічне джерело

нашого життя й нашої твердості.

М.Рильський

Хід уроку
До уроку діти працювали групами за певними темами. Далі проводимо обговорення нагальних питань
Учитель: Наш час – це час високих технологій, але технології знищують природу, ведуть до незворотних явищ в біосфері. Нищиться цінний родючий шар чорнозему.

Земля, грунт є основою сільськогосподарського виробництва та лісового господарства. На землі вирощують зернові, технічні та лісові культури, кормові трави, сади і ягідники. Сільськогосподарське виробництво забезпечує людину продуктами харчування, а промисловість - різноманітною сировиною. Дуже багато зібрано матеріалів про хімічний захист росли, використання добрив. Нас зацікавило питання , чому так багато полів заростає травою, виводиться з обігу, коли наша держава повинна бути на першому місці з урожаїв зерна. До вашої уваги дослідження основних причин виведення з сільськогосподарського обігу земель.

Діти будуть проводити самооцінку під час уроку

Картка самооцінювання



Прізвище, ім’я

Участь у створенні проекту

Активність на уроці

Рівень створення, оформлення


Творчість

Глибина розуміння

Вміння говорити
























































Ведучий:

Як і в кожного з нас є свій день народження, так і в нашої планети Земля є свій день – це 22 квітня. День Землі став міжнародним, бо охорона навколишнього середовища, дуже актуальна проблема сьогодення.

Відомо, що однією з основних рис природних екосистем є стабільність – здатність збереження системою своїх параметрів в певних умовах, протистояти різним впливам і повертатися в первинний стан після порушення рівноваги.

Земля, грунт є основою сільськогосподарського виробництва та лісового господарства. На землі вирощують зернові, технічні та лісові культури, кормові трави, сади і ягідники. Сільськогосподарське виробництво забезпечує людину продуктами харчування, а промисловість - різноманітною сировиною.

Ведучий:

Загальна площа ґрунтового покриву в світі, яка використовується для виробництва продукції рослинництва, має стійку тенденцію до скорочення. По теорії Т.Мальчука людство розмножується в геометричній прогресії, а виробництво продуктів харчування збільшується в арифметичній прогресії. Тому людству для ведення землеробства необхідно освоювати нові території, які потребують значних капіталовкладень та меліоративні заходи, адже площа орнопридатних земель обмежена, а староорні землі щорічно виводяться з обробітку через опустелювання, урбанізацію, ерозію, гірничі розробки, засолення, заболоченість та інше.

На основі вище сказаного, ми в цій роботі хотіли проаналізувати різні деградаційні процеси руйнування ґрунтів. Також розглянемо питання рекультивації, відновлення втраченого ґрунту.

Надаємо слово нашим науковцям.


1 група:

Грунти - органічно-мінеральний продукт багаторічної спільної діяльності живих організмів, води, повітря, сонячного тепла й світла. Ці природні утворення характеризуються родючістю, забезпечують рослини поживними речовинами (калієм, вуглецем, азотом, фосфором тощо) і всім необхідним для їхньої життєдіяльності.

Грунти виконують активну фільтруючу роль у очищенні природних і стічних вод.

типы и свойства грунтов


Грунтово-рослинний покрив планети е регулятором водного балансу суходолу, оскільки він поглинає, утримує й перерозподіляє велику кількість атмосферної вологи. Це - універсальний біологічний фільтр і нейтралізатор багатьох видів антропічних забруднень.

В Україні нараховують понад 38 типів грунтів. Вони відрізняються між собою структурою, мінеральним складом, вмістом гумусу та поживних елементів, фізичними й хімічними властивостями, родючістю, придатністю для сільськогосподарського використання.

З усіх видів грунтів найродючіші чорноземи. Родючість грунтів визначає такий компонент, як гумус (перегній). Це органічна речовина, що утворилася з решток відмерлих організмів, а також у результаті життєдіяльності організмів, які переробляють ці рештки, розкладають, збагачують вуглекислим газом, водою, аміаком та іншими речовинами. Процес утворення грунту (грунтоутворення) важлива частина біологічного кругообігу речовин й енергії. Грунт забезпечує рослини калієм, вуглецем, азотом, фосфором тощо.

Знаючи курс природознавства, ми провели досліди, які доводять склад грунту. Досліди прості але нам було цікаво ще раз пересвідчитись. Що грунт – це багатокомпонентна система.

img_9318img_9317

Таблиця досліджень


№ п.п.

Що робили


Що спостерігали

Висновки

1.

Прожарювали грунт на вогні

Виділилась пара, грунт став світлішим

Входить вода. Згоріли органічні рештки

2.

Грунт опустили у слянку з водою

Виділились пухирці

До складу входить повітря

3.

Грунт розмішали у воді

Профільтрували розчин

Вода мутна;

нерозчинні речовини осіли на дно


Пісок та глина входять до складу

4.

Капнули фільтрат на предметне скло і його нагріли

На склі білий наліт

До складу входять мінеральні речовини

5.

До фільтрату додали краплю Арґентуму нітрату

З’являється осад

До складу входять хлориди


Родючість грунту залежить від кількості цих речовин у гумусі, вмісту гумусу в грунті та товщини шару грунту. Кращі чорноземи містять до 70-90% гумусу (залежно від того, живий він чи мертвий).


Російський грунтознавець В.В.Докучаєв писав, що чорнозем дорожчий за золото, дорожчий за вугілля. У Міжнародному інституті метрології у Парижі поряд з еталонами метра, кілограма та інших мір поміщено моноліт чорнозему з

Воронезької області, як еталон найродючішого грунту в світі.

Група 2: Ґрунти утворюються під впливом клімату, живих організмів, складу і будови материнських гірських порід, рельєфу місцевості і віку території. Від клімату залежить кількість опадів, що впливає на розвиток рослинності, життєдіяльність мікроорганізмів, розчинення різних сполук У ґрунті та їх переміщення. Температура впливає на перебіг хімічних і біохімічних реакцій.

У результаті взаємодії багатьох складних процесів формується хімічний склад ґрунту. Грунт складається з різноманітних мінеральних, органічних та органо-мінеральних сполук. Найважливішою складовою частиною грунту є гумус - перегній. Він утворюється з органічних рослинно-тваринних рештов, які щорічно потрапляють у грунт і під впливом життєдіяльності мікроорганізмів розкладаються й синтезуються. Хімічний склад грунту суттєво впливає на його родючість, на його фізичні та біологічні властивості. Рослинний опад в лісах і відмерла трав'яна рослинність після розкладу мікроорганізмами дають багато органічної речовини, збільшуючи потужність грунту. Частково гумус мінералізується і знову під впримом мікроорганізмів переходить в доступні рослинам мінеральні сполуки.

Хімічний склад ґрунту постійно видозмінюється під впливом життєдіяльності організмів, клімату, діяльності людини. При внесенні добрив ґрунт збагачується живильними речовинами.

В залежності від наявності тих чи інших хімічних елементів виділяють кислотність ґрунту. Основне природне джерело кислотності ґрунту - органічні кислоти. Вони утворюються при розкладі рослинних залишків мікроорганізмів без доступу повітря і просочуються в товщу ґрунту з атмосферною вологою. Підкислення відбувається також, коли осади вимивають кальцій і магній з кореневоживого шару. Кислоти можуть накопичуватися в ґрунті і від систематичного застосування так званих фізіологічних кислотних добрив (сульфат амонія, хлористий амоній тощо).
3 група: Перші дослідники кінця минулого і початку нинішнього століття відзначали, що значна частина боліт сформувалася на раніше сухих ділянках. У цих роботах були названі деякі основні причини заболочування і форми його прояву. Вважалося, що знищення лісового ярусу при періодичних пожежах може з'явитися головною причиною незворотного заболочування суші. Але Г.І. Танфильев і Каяндер вважали, що заболочування суходільних лісів може протікати і цілком автономно, в результаті поступової зміни наземної рослинності (головним чином моховий) на все більш вологолюбні. Основною причиною цієї зміни вони вважали властивості грунтів, а саме створення з часом в грунті слабо водопроникних або непроникних горизонтів.

ЗАБОЛОЧУВАННЯ ГРУНТУ-процес підвищення вологості грунту, що спричинює перезволоження і призводить до утворення різних видів болотних грунтів. Безпосередньою причиною заболочення є надлишкова вільна вода болотних масивів. Тому першою «сходинкою» боротьби з заболочуванням на вододілах є відведення вільної води перш за все з околиць боліт, які активно просуваються на суходоли. 6394de384eb0

Надмірне перезволоження грунту викликало до життя контрзаходи, що позначаються словом «дренаж» (від англ стік -. «Осушення»). В залежності від того, які чинники перезволоження домінують, використовуються різні методи боротьби з цим явищем. Науці, яка займається розробкою дренажних систем, вже понад 100 років, і методів у даній галузі розроблено чимало. Їх застосування передують попередні вишукування, гідродинамічні розрахунки, проектування.

З часом фахівці з дренажних систем розширили коло об'єктів, на які спрямовані їх професійні зусилля. У наш час дренаж - не тільки відведення надлишків води і пониження рівня грунтових вод але це теж дренажна задача, вирішення якої дозволяє структурувати грунт і зробити її більш придатною для життєдіяльності рослин.

Меліорація —комплекс  меліоративних заходів, що здійснюються з метою регулювання водного, теплового, повітряного і поживного режиму ґрунтів, збереження і підвищення їх родючості та формування екологічно збалансованої раціональної структури угідь.

До меліорації належать осушення й зрошення земель, регулювання річок і поверхневого стоку вод, закріплення пісків і ярів тощо.

 Меліорація активно впливає на розвиток сільського господарства, сприяє поліпшенню життєдіяльності людини.

В умовах надмірного зволоження основні меліоративні заходи спрямовують на видалення надлишку води тобто проводяться осушувальні меліорації.

Осушувальні меліорації на сільськогосподарських угіддях покликані активно і унормовано регулювати водний режим грунтів, створюючи на них оптимальний водний, повітряний, тепловий і поживний режими з метою підвищення родючості грунтів та забезпечення раціонального ведення сільського господарства.

  Осушувальні меліорації, будучи потужним антропогенним фактором грунтоутворення, призводять до утворення нових грунтів.

4 група:

Негативні наслідки

Зрошувальне землеробство викликає цілу низку негативних екологічних наслідків. Головними з них є:

  • іригаційна ерозія;

  • накопичення агроіррійного культурного горизонту ґрунтів;

  • вторинне засолення ґрунтів;

  • заболочування ґрунтів;

  • забруднення поверхневих і підземних вод;

  • обміління річок

Висновок: Так, заболочення велика проблема для ґрунту та в нашому проекті розповідається як з цим можна боротися та вплив заходів, що здійснюються з метою регулювання водного балансу.
Ерозія ґрунту— це руйнування його верхнього найродючішого горизонту ґрунту і підґрунтя під впливом природних та антропогенних чинників. Залежно від природних чинників руйнування ґрунту, розрізняють водну та вітрову ерозію.

За ступенем прояву ерозію ґрунтів поділяють на нормальну і прискорену.

  • Нормальна, або геологічна ерозія проявляється у природних умовах (без втручання людини) і відбувається повільніше, ніж формування профілю ґрунту під час процесів ґрунтоутворення. Вона спостерігається на цілинних землях, у лісах, на луках і, як правило, не призводить до утворення еродованих ґрунтів.

  • Прискорена, або антропогенна ерозія виникає внаслідок нераціональної господарської діяльності людини і відбувається інтенсивніше, ніж процеси ґрунтоутворення. Вона призводить до утворення еродованих ґрунтів.

Чинники, які впливають на виникнення та інтенсивність ерозійних процесів, ділять на дві групи: природні та соціально-економічні, пов'язані з господарською діяльністю людини. Сучасна ерозія, як правило, проявляється у випадку поєднання обох груп чинників. Природні чинники створюють умови для виникнення ерозії, а неправильна виробнича діяльність людини є основною причиною, що призводить до інтенсифікації її розвитку.

Група 5: Аналітики:

Використання економічних критеріїв в екології сільського господарства необхідно спрямовувати на реалізацію грошового принципу – не максимізація прибутків підприємств чи держави, а досягнення стабільного розвитку через збалансоване природокористування, щоб зростання матеріального виробництва в будь-якому регіоні гарантувало сталість агроекосистем.

Правове забезпечення в агропромисловому виробництві має спиратися на чітку законодавчу основу (закон про охорону навколишнього природного середовища в Україні сьогодні потребує нових доповнень і уточнень, розробки критеріїв, стандартів і вимог в агроекології, які б захищали стан грунту). Лише в єдності правової бази (розумних законів) та названих вище економічних методів, зокрема вкладення інвестицій в нові екотехнології, можливе ефективне функціонування механізму агроприродокористування. Це, у свою чергу, дасть змогу Україні швидкими темпами розвивати зовнішню економічну діяльність з урахуванням екологічної складової, підвищувати конкурентоспроможність українських товарів сільськогосподарського виробництва на світовому ринку та проводити політику сталого розвитку суспільства.

Учитель:Ґрунти майже всуціль укривають суходіл земної кулі! Тому треба слідкувати за ним, не завдавати шкоди адже завдяки ньому нас оточують такі красиві квіти та гарна урожайність. Ні для кого не секрет, що тільки завдяки рослинам ми дихаємо свіжим повітрям. Отже, будьте уважними та слідкуйте за навколишнім середовищем!

Використована література

  • http://referat.repetitor.ua/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0

  • http://pulib.if.ua/referat/view/21313

  • http://uk.wikipedia.org/wiki/Заболочення

  • http://uk.wikipedia.org/wiki/Ґрунт

  • http://uk.wikipedia.org/wiki/Меліорація

  • http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_(%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F)

  • http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F

  • http://uk.wikipedia.org/wiki

  • http://uk.wikipedia.org

  • http://speka.org.ua

Схожі:

Для студентів І курсу групи СР-111
Поняття «сталого розвитку», як одного із шляхів подолання негативного впливу на навколишнє середовище
Тема. Дослідження зворотних зв’язків (ЗЗ) в підсилювачах
Мета роботи: дослідження впливу негативного ЗЗ на характеристики і параметри підсилювачів
Записана на дошці
Навчальна: обговорити складові успіху; на прикладах відомих людей показати шлях до успіху; до здійснення мети; розширити знання учнів...
Тема: Алкоголь небезпечний ворог організму
Мета: Через розкриття негативного впливу алкоголю на організм людини, розвивати почуття зневаги до алкоголю, заохочувати до здорового...
Таблиця «Методи усунення негативного впливу ВЕУ на довкілля» У цьому...
У цьому завданні вам потрібно скласти перелік негативних факторів впливу та запропонувати методи їх усунення
4. Роль і функції держави у зниженні негативного впливу тіньової економічної діяльності
Соціально-економічні причини виникнення та джерела походження тіньової економічної діяльності
Марічка Падалко проти куріння на дитячих майданчиках та в закладах харчування
Крім того, є підтвердження, що бездимні закони не мають негативного впливу на ресторанний бізнес. За півроку жоден ресторан чи бар...
ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ за 2012 рік
Організаційно-правова форма господарювання Товариство з обмеженою відповідальністю
Частина ІІ. Доісторія Розділ І. Антропогенез
Так, жителі Межиріччя вважали, що бог створив людину з глини. Біблія оповідає про таке ж створення із землі Адама, а з його ребра...
АНАЛІЗ ВПЛИВУ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТА
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка