До 145 – ої річниці від дня народження народного художника України І. С. Їжакевича Художник і діти


Скачати 34.13 Kb.
Назва До 145 – ої річниці від дня народження народного художника України І. С. Їжакевича Художник і діти
Дата 25.07.2013
Розмір 34.13 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
До 145 – ої річниці від дня народження народного художника України І. С. Їжакевича

Художник і діти

(Заочна екскурсія до галереї)
Памятник Івану Сидоровичу я уявляю тільки таким: дідусь Їжакевич у колі діточок.” Іван Волошин

За своє довге і дуже плодовите життя художник створив величезну кількість картин на різні теми, за різними сюжетами, і героями багатьох з них були діти з їх безпосередністю, радощами, горем. Малював він дітей на окремих картинах і поруч з дорослими в труді, на відпочинку, на весіллях і похоронах, в боротьбі з гнобителями і в дитячих іграх. Вони тією участю в діяннях дорослих пізнають навколишню дійсність.

Діти на картинах Їжакевича завжди хвилюють. Може, це від того, що він ріс у великому гурті – мав п’ять братиків і щість сестричок, може, що сам виріс в панському селі, в дитинстві зазнав багато образ. Дітей він любив впродовж усього свого життя, вчив їх малювання і креслення. Багато з його учнів стали художниками, графіками.

Дитячій тематиці присвячені картини „Сопілкарик”: в руках у хлопчика немудряща саморобна сопілка. Молодший брат художника Прокіп Сидорович розповідав, що ту картину списано з нього, а сопілка зроблена була самим Іваном. Та картина – у лондонському залі.

А ось завзяті й зосереджені хлопчики ловлять раків. Малюнок передає рідний край, дитяче враження, коли малими печерували раків у Кам’янці і Тальянці. Інші картини – „До школи”,Із школи”, „Катання на санках” – теж відображають життя українських дітей в 20-х роках.

Серед найкращих і найпопулярніших малюнків художника на шевченківську тематику – „Мені тринадцятий минало”, „Шевченко – пастух”, „А я мале було і голе”. Картина „Шевченко – пастух” стала хрестоматійною.

Радісним настроєм пройнятий малюнок до поеми „Наймичка”. Старий селянин і його дружина дуже зраділи, що їм хтось підкинув немовля, а воно усміхається і радо простягає до них рученята. З картини зрозуміло – дитині усміхається щаслива доля, він попав до добрих людей. Але ж так бувало дуже рідко. Більше було так, як на малюнках до творів „І виріс я на чужині”, „Сон”, „А я було мале і голе”, „Катерина”, де матері на панщину ідуть і діточок своїх ведуть. Гострий біль викликає малюнок до поеми „Катерина” – біля кобзаря з хлопчиком-поводирем спинилася карета, до вікна підбігає міхоноша, якого пані позвала.

„Пізнав батько свого сина,

Та не хоче взяти...”
Хвилює і картина „Перебендя”: маленький хлопчик, босоногий і простоволосий з торбинкою через плече супроводить сліпого кобзаря. Сум і безнадія в нього на обличчі і зовсім інше трактування образу малого поводиря в картині „Посли Богдана Хмельницького”: тут хлопчина виступає гордо, він сповнений почуттям відповідальності за доручену йому велику справу – разом з сліпим кобзарем звати людей на боротьбу з поневолювачами.

На полотні „На кріпосницькій мануфактурі” (експонується у Дніпропетровському музеї) – темний сарай, в ньому жінки прядуть пряжу, тчуть полотна, а на передньому плані зовсім крихітні дівчатка на земляній долівці намотують нитки на цівки. Обличчя темні, стомлені, а над ними бовваніє темна, страшна постать наглядача з нагаєм в руках.

Іван Сидорович намалював багато ілюстрацій до творів М.Коцюбинського, І.Франка, М.Стельмаха. Не можна без хвилювання і щирого співчуття дивитись на малюнок „Харитя”. Убоге начиння вдовиної хатини. На бідній постелі лежить хвора матуся і босоноге дівчатко подає їй миску з їжею. Чи ось „Гриць у школі” або ілюстрація до оповідання „Олівець” І.Франка. Розгніваний пан-професор пучком різок шмагає маленького школяра, тримаючи його за волосся. Тремтять гострими лопатками худенькі дитячі плечі. В страху і причаєному дитячому гніві приникли за столами діти.

Тепло зображує художник малого Максима з книги М.Стельмаха „Хліб і сіль”: хлопчина з бідної сім’ї, але такого, що вміє і старших понашувати і постояти за себе перед кривдниками.

Якщо дітей знедолених художник малює з любов’ю, щирим ліризмом і доброю усмішкою, то для зображення бундючних, вгодованих Петруся, Павлуся і особливо Трушка Халявських він знаходить риси сарказму, щоб показати їх пиху, тупість, обжорство.

До останніх днів свого життя митець прожив з дитячими журналами – поміщав у них свої малюнки, казки. На запуск першого супутника Землі він відгукнувся картиною „Летить-летить”. Діти стежать за польотом супутника, вони в русі, неначе самі піднімаються в політ за рухомою зорею (із спогадів Усатенко М.Ф.).

Про любов до дітей свідчить і той факт, що художник працював вчителем малювання. Багато сил і енергії віддав художник педагогічній роботі, виховавши чимало молодих митців.

І.С.Їжакевич прожив велике життя, сповнене творчого горіння. До останнього дня митець не розлучався з улюбленою справою і захоплював усіх невтомною працездатністю, молодою енергією, вмінням йти в ногу з життям.

Н. П. Руснак,

директор Вишнопільської ЗОШ І - ІІІ ступенів

Тальнівської районної ради

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ
Драгоманових», «Олена Пчілка і Гадяч», «200 років від дня народження Т. Г. Шевченка», «350 років від дня проголошення Гадяча гетьманською...
Талант то Божа Іскра (до річниці від дня народження Лесі Українки)
Святково прикрашена сцена, прямо – портрет Лесі України у рушнику, вислови поетеси. На сцену виходять учні, вороги та прихильники...
Сценарій літературно-музичної композиції «Відродження» до річниці...

ПЛАН заходів з підготовки та відзначення 25-річчя Співочого поля,...
Співочого поля, Дня Державного Прапора України, 20-ї річниці Незалежності України
"Подорож до світу книг" до 200-річчя від Дня народження Є. П. Гребінки
Горить моє серце. Як умру, на світі запалає покинутий вогонь моїх пісень до 141-річчя від Дня народження Лесі Українки
План заходів щодо підготовки та відзначення 90-ї річниці від дня...
Змагання з волейболу до відзначення 90-ї річниці від дня утворення Гадяцького району
УКРАЇНА БОГОРОДЧАНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Франківської облдержадміністрації від 30. 07. 2013 р. №231 «Про підготовку та відзначення 95-ї річниці від дня народження В. О. Сухомлинського»,...
ВІДДІЛ ОСВІТИ
Дня народження Т. Г. Шевченка та 21-ій річниці незалежності України протягом січня лютого 2012 року проведені зональні огляди-конкурси...
Інтерактивний журнал „Світоч, присвячений річниці з дня народження Олекси Тихого Мета
До початку заходу демонструється фільм про О. Тихого «Хочу бути українцем…»(реж. Синельников)
До ювілею Тараса Шевченка
Літературно-музичне дійство, присвячене 199-ій річниці з дня народження Т. Г. Шевченка, запросило учнів нашої школи у царство мудрого...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка