ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇХ ВИКОНАННЯМ


Скачати 28.22 Kb.
Назва ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇХ ВИКОНАННЯМ
Дата 25.03.2013
Розмір 28.22 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Спорт > Документи
УДК 657.05

С.А. Ткаченко, Є.Ю. Яценко

Національний університет кораблебудування, м. Миколаїв
ДОГОВОРИ ПОСТАЧАННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ ПІДПРИЄМСТВА

ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇХ ВИКОНАННЯМ
В діяльності підприємств основним документом, який регламентує взаємовідношення між господарюючими суб’єктами, є договір купівлі–продажу, в якому визначаються: вид угоди, об’єкт операції, базисні умови постачання, кількість, ціна товару, строки постачання, порядок розрахунків. Базисні умови постачання включають: пакування і маркування товарів, завантаження на транспортні засобі. Доставку до основного перевізника, страхування вантажу, завантаження на основний транспорт, його сплату, завантаження на склад підприємства. Ці умови називаються базисними, тому що встановлюють базис договору, в залежності від того чи будуть включенні витрати із доставки та страхування в ціну товару повністю, частково, або не включенні зовсім. Якщо базисні умови передбачають постачання продукції на склад покупця, в ціну контракту включають транспортні витрати, витрати із страхування вантажу та інші. При продажу продукції зі складу підприємства–виробника, ціна контракту може бути зведена до відпускної вартості продукції або включена лише вартість завантаження.

Договірна ціна в контракті може бути вільна, державно-фіксована чи регулюєма. Так, зафіксовані державою, регулюємі ціни встановлюються на ресурси, які мають вирішальний вплив на загальний рівень та динаміку цін на товари та послуги, а також на продукцію, товари і послуги, виробництво яких зосереджено на підприємствах, які займають монопольне положення на ринку.

Вільні ціни встановлюються виробниками продукції самостійно по узгодженню з покупцями.

Договірна ціна в контракті може бути твердою або нефіксованою.

При наведенні твердої ціни в договорі визначається конкретна ціна, яка повинна бути дотримана при розрахунках за продукцію і не належати зміні. Однак, підприємство–виробник погодившись на таку ціну може опинитися у невигідних умовах, тому що за період між укладанням договору і початком його виконання ціна продукції може суттєво зрости. Тому, щоб захистити постачальника від можливих збитків, у договорі може бути передбачена часткова або повна передоплата. А крім того, якщо між часом підписання договору і початком постачання існує явний розрив у часі, може бути застосоване, так зване, «валютне застереження». У цьому випадку сторони вибирають у якої валюті встановити ціну, визначають ціну одиниці продукції і всієї партії у тієї ж вартості, а потім вказують, що сплата продукції буде робитися в гривні за курсом НБУ на день постачання або сплати.

Якщо при укладанні договору визначення твердої ціни ускладнено, сторони можуть використати нефіксовану ціну. Тоді в договорі передбачається базисна ціна, яка на протязі строку виконання договору може змінюватися по узгодженню постачальника і покупця та при зміні елементів ціноутворення.

Порядок розрахунку між постачальником і покупцем залежить від визначення форми безготівкових розрахунків. Так, при використанні фіксованих цін для постачальника найбільш корисна попередня оплата, а для покупця розрахунки платіжними дорученнями після отримання продукції. Найбільш прийнятним для обох сторін може бути варіант розрахунків за допомогою акредитива.

В окремих випадках постачальники і покупці оформлюють свої господарські взаємовідношення згодами, які являють собою спрощену форму договору.

Оперативний контроль за виконанням договорів постачання на підприємстві повинен здійснювати відділ маркетингу (служба дослідження ринку). Для цього кожний договір після його укладання потрібно зареєструвати в спеціальному журналі, в якому вказати дату укладання договору, найменування покупця, розмір поставки, строки виконання. На кожний договір потрібно відкрити інформаційно-аналітичну картку, в якої служба маркетингу (відділ дослідження ринку) підприємства буде відображати хід виконання договору на основі відповідних документів на відвантажену продукцію. За даними бухгалтерського та управлінського обліку у встановлені строки потрібно складати звіт про хід виконання плану постачань, дані якого можуть бути використані для прийняття управлінських рішень.

Схожі:

НАКАЗ
Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника теруправління Сохацького О. Ю
Зміст заходів Термін виконання Виконавці
Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника теруправління Сохацького О. Ю
Зміст заходів Термін виконання Виконавці
Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника теруправління Сохацького О. Ю
Про затвердження Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами
Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Слюсаренко О. О
Затверджено наказом начальника територіального управління
Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника теруправління Сохацького О. Ю
Затверджено наказом начальника територіального управління
Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника начальника теруправління Овчаренка С. В
ЗАТВЕРДЖЕНО рішення виконавчого комітету
Глухівської міської ради незалежно від способу фіксації та відтворення інформації, яка міститься в документах, включаючи їх підготовку,...
Про порядок нарахування батьківської плати в дошкільних навчальних...
Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з гуманітарних питань О. О. Марушія
УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я
Моніторинг та контроль за виконанням протитуберкульозних заходів постійний та здійснюється в області, як владою у особі рад з протидії...
Доповідь начальника Ленінського РВ «Про підсумки роботи РВ»
З боку керівників підрозділу встановлений контроль за виконанням планів робіт, про що в них робляться відмітки, але в графі “відмітка...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка