Актуальні питання запобігання дитячій жорстокості


Скачати 32.64 Kb.
Назва Актуальні питання запобігання дитячій жорстокості
Дата 01.11.2013
Розмір 32.64 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Психологія > Документи
Актуальні питання запобігання дитячій жорстокості

У березні 2013 р. у видавництві «Шкільний cвіт» вийшла друком книга «Запобігання дитячій жорстокості». Автор видання – Тетяна Войцях, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, тренер-координатор Національної тренерської мережі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна» в Черкаській області.

Проблема жорстокості та насильства, зокрема над дітьми, забезпечення дотримання норм законодавства щодо захисту прав дитини стає дедалі актуальнішою у нашому суспільстві.

Практика показує, що зростає також і кількість агресивних проявів у дітей, що виявляється у протиправній поведінці, поширенні негативних явищ як в сім’ї, шкільному середовищі, так і в суспільстві в цілому. Насильство та жорстоке поводження має різні прояви: від психологічного та морального тиску, знущання над дітьми, приниження честі і гідності особистості, до явищ мобінгу, булінгу та сексуального насильства.

Існування цих негативних соціальних явищ пов’язано з багатьма соціально-економічними і психологічними чинниками. Поширенню жорстокого поводження з дітьми сприяє також відсутність або низькій рівень педагогічної культури батьків або осіб, що замінюють, невміння конструктивно взаємодіяти в сім’ї, нерозуміння потреб дитини тощо. Негативну роль відіграє й низький рівень правової культури населення, невизнання прав дитини, відсутність розуміння відповідальності, зокрема кримінальної, за вчинення будь-яких форм насильства щодо дитини, недієвість механізму захисту прав дитини та притягнення кривдника (насильника) до відповідальності.

Однією з причин є й низький рівень усвідомлення педагогічними працівниками своєї відповідальності згідно з чинним законодавством України щодо забезпечення захисту дітей від буд будь-яких форм насильства, категоричне заперечення більшістю з них або неприйняття, приховування чи ігнорування фактів жорстокого поводження та насильства над дітьми в закладах освіти, зокрема з боку педагогічних працівників.

Разом із тим, як зазначено в наказі Міністерства освіти і науки України від 01.02. 2010 № 59 «Про вжиття заходів щодо запобігання насильству над дітьми», результати досліджень, проведених у закладах освіти, свідчать, що діти зазнають насильства дома, на вулиці, в школі (від практично щоденного до декількох разів на місяць). Саме тому сьогодні великої актуальності набуває питання створення в закладах освіти ефективної системи превентивної та профілактично-просвітницької роботи, зокрема в межах психолого-педагогічного та соціально-педагогічного супроводу, з усіма учасниками навчально-виховного процесу з метою запобігання та подолання проявів жорстокості й насильства та забезпечення прав неповнолітніх у навчальних закладах.

Пропонована книжка вміщує матеріали, які розкривають сутність понять та різні аспекти насильства й жорстокості як соціальних явищ, ілюструють динаміку їх поширення в сучасному українському суспільстві. Подано ґрунтовний аналіз причин існування жорстокості і насильства в суспільстві, детальний опис різних форм їх прояву, а також впливів пережитого в дитинстві насильства на формування особистісних розладів і поведінкових моделей у дорослому житті.

У практичній частині посібника розкрито особливості організації превентивної та профілактичної роботи в сучасних закладах освіти щодо унеможливлювання жорстокого поводження та насильства над дітьми в освітньому середовищі. Особливу увагу приділено аналізу соціально-правових і законодавчих аспектів захисту прав дитини та механізму налагодження системи роботи навчального закладу щодо попередження насильства та жорстокого поводження в освітньому середовищі.

Методична цінність пропонованих матеріалів полягає в узагальненні практичного досвіду спеціалістів психологічної служби в подоланні негативних явищ в освітньому середовищі, детальній характеристиці інноваційних форм превентивної та профілактичної роботи, ґрунтовному аналізі зарубіжного досвіду та шляхів його адаптації до умов сучасної української школи.

Авторські методичні розробки, представлені у посібнику, допоможуть підвищити результативність попередження та профілактики насильства і жорстокого поводження з дітьми.

Методичний посібник рекомендовано до друку Вченою радою Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (протокол № 5 від 25.12.2012 р.)

Книжка адресована спеціалістам психологічної служби системи освіти, керівникам і педагогічним працівникам освітніх закладів різного типу, студентам ВНЗ педагогічного профілю, а також батькам та всім, хто небайдужий до питань подолання насильства та жорстокості як в освітньому середовищі, так і в суспільстві загалом.

Тетяна Войцях,

методист ОЦППСР Черкаського ОІПОПП

Схожі:

Цвітоське навчально-виховне об’єднання
На виконання п. 2 Державної програми запобігання дитячій бездоглядності на 2003—2005 роки, затвер­дженої Указом Президента України...
О. М. Володченко // Актуальні питання масової комунікації: науковий...
Володченко О. М. PR-тексти та їх використання в туристичних виданнях / О. М. Володченко // Актуальні питання масової комунікації:...
НАКА З «19» cічня 2012 року м. Миколаїв №24 Про затвердження Комплексного...
На виконання вимог постанови КМУ від 08. 12. 09. №1422 „Питання запобігання та виявлення корупції в органах виконавчої влади ” з...
ПОСТАНОВА від 8 грудня 2009 р. N 1422 Київ Питання запобігання та...
З метою підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади у сфері запобігання та протидії корупції Кабінет Міністрів України...
Актуальні питання сьогодення стояли на повістці денній зустрічі керівництва...

«Проблеми сучасного підручника» Свідоцтво про державну реєстрацію
Тематика: актуальні питання теорії підручникотворення; особливості створення сучасної навчальної і науково-методичної літератури
Академічна асоціація юристів і правознавців країн СНД
Актуальні питання кримінального права, кримінально виконавчого права, кримінології, кримінального процесу, криміналістики
Актуальні питання організації соціально-педагогічної роботи в навчальних...
Зібратись разом це початок. Залишитись разом це прогрес. Працювати разом це успіх
Заходи запобігання корупції
Будучи складовою такої діяльності, запобігання корупції водночас є також складовою протидії злочинності. Отже, воно базується на...
ПРОГРАМА Київ, Україна, 12-14 травня 2011 р
ХV Конференції Української протиепілептичної Ліги. Як і завжди ми знов зустрічаємось, щоб обговорити складні та актуальні питання...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка