НАКА З


Скачати 88.74 Kb.
Назва НАКА З
Дата 25.04.2013
Розмір 88.74 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи







Україна

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

Управління освіти і науки




Н А К А З



від_09.01.09 №_6

Про роботу установ та закладів освіти

з питань профілактики правопорушень,

злочинності серед учнів загальноосвітніх

навчальних закладів у 2008 році
Установами та закладами освіти області проводиться послідовна робота по виконанню завдань Комплексної програми профілактики злочинності на 2006-2010 роки, Програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006-2010 роки, інших документів щодо попередження негативних проявів серед дітей та підлітків, захисту їх прав та інтересів.

Впродовж року організація роботи установ та закладів освіти з цих питань неодноразово розглядалась на засіданнях колегій управління освіти і науки облдержадміністрації, оперативних та селекторних нарадах керівників відділів (управлінь) освіти, щомісячно аналізувались оперативні дані про стан підліткової злочинності.

В установах та закладах освіти створено соціальні паспорти, банки даних про учнів, схильних до правопорушень, бродяжництва, пияцтва, інших негативних проявів, факти жорстокого поводження з дітьми.

З метою покращення попереджувально-профілактичної роботи серед неповнолітніх спільно із службами у справах дітей, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, підрозділами кримінальної міліції у справах дітей проводились комплексні профілактичні операції: “Підліток”, “Канікули”, “Діти вулиці”, Всеукраїнський рейд “Урок” тощо.

У результаті проведення таких заходів виявлено та взято на облік 1144 неповнолітніх. Доставлено в чергові частини міськрайвідділів міліції 1887 підлітків-правопорушників, з яких 293 притягнуто до адміністративної відповідальності за скоєння дрібних хуліганств та 723 – за порушення антиалкогольного законодавства.

З метою зайнятості учнів у позаурочний час збережено в області мережу позашкільних навчальних закладів ( 67 закладів, в них 32 424 учні).

У загальноосвітніх навчальних закладах широко практикуються групові та індивідуальні форми роботи щодо пропаганди здорового способу життя.
2.
Впроваджується програма “Сприяння просвітницькій роботі “Рівний-рівному” серед учнівської молоді. Спільно з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено обласну профілактичну акцію “Ехо”.

З метою підвищення ролі учнівського самоврядування в профілактиці правопорушень створені та діють обласна, районні та міські ради старшокласників, “Школа лідерів”.

Практична робота щодо профілактики правопорушень, злочинності серед учнівської молоді сприяла деяким позитивним результатам. Так, на 12,3 відсотки скоротилась порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість учнів загальноосвітніх навчальних закладів, що брали участь у скоєнні злочинів. Знизився рівень злочинності серед учнів Баранівського, Брусилівського, Володарсько-Волинського, Ємільчинського, Коростенського, Коростишівського, Лугинського, Народицького, Новоград-Волинського, Попільнянського, Романівського, Ружинського районів.

Проте, незважаючи на вжиті на місцях заходи, кримінальна ситуація в учнівському середовищі залишається складною. Спостерігається зростання учнівської злочинності у Андрушівському, Бердичівському, Житомирському, Овруцькому, Олевському, Радомишльському районах, містах Бердичеві, Житомирі, Нов.Волинському.

Протягом року учнями загальноосвітніх навчальних закладів скоєно 2 вбивства, 1 згвалтування, 7 тілесних ушкоджень, 51 крадіжка майна, 16 грабежів, 2 розбійні напади, 3 незаконні заволодіння транспортними засобами, 3 порушення недоторканості житла.

Серйозну занепокоєність викликає стан справ з профілактики учнівських правопорушень у Садківській ЗОШ Житомирського району, ЗОШ №3 м.Бердичева, загальноосвітній школі №2 м.Житомира. Тут відмічається найбільша кількість учнів (4-5), які скоїли злочини впродовж 2008 року.

Триває процес омоложення злочинності. Понад 45% підлітків з числа тих, хто перебуває на обліку за скоєння протиправних дій, на момент скоєння злочинів не досягли 14-річного віку.

Зберігається тенденція останніх років щодо зростання у підлітковому середовищі групових злочинів.

Мають місце випадки, коли дорослі або батьки втягують неповнолітніх у злочинну діяльність.

Зростає кількість неповнолітніх, які відвідують комп’ютерні клуби та зали ігрових автоматів, де використовується неліцензована продукція та ігри з елементами жорстокості, насильства, що згубно впливає на свідомість дітей, провокує їх агресивну поведінку, спонукає до вчинення протиправних дій. Впродовж року у комп’ютерних клубах, залах ігрових автоматів у вечірній та нічний час правоохоронними органами затримувались учні загальноосвітніх навчальних закладів Олевського, Коростишівського, Баранівського, Житомирського, Червоноармійського, Новоград-Волинського районів, міст Бердичева, Житомира.
3.

Все більшого загострення набуває проблема пияцтва та наркоманії серед підлітків та молоді. У стані алкогольного сп’яніння до лікарень області протягом ІІІ кварталу 2008 року було доставлено 33 неповнолітніх. Особливо турбує омоложення цього явища. Так, з діагнозом “алкогольне отруєння” до ЦРЛ 11.05.08 була доставлена учениця 4-го класу с.Степківці Чуднівського району Мельник Ольга. 07.11.08 до Бердичівської лікарні з таким же діагнозом був доставлений учень 5 класу ЗОШ №7 м.Бердичева Дзюбенко Володимир. 25.12.08 до ЦДМ лікарні м.Житомира з діагнозом “алкогольне отруєння, кома” були доставлені двоє учнів 7-го класу ЗОШ №2 м.Житомира Стаднік Валерія та Данилюк Ганна.

У обласному наркологічному диспансері перебувають під наглядом по захворюванню “наркоманія” –2 неповнолітніх (м.Житомир), “алкоголізм”- 2 неповнолітніх (м.Радомишль), за епізодичне вживання наркотичних речовин – 2 неповнолітніх (м.Житомир, м.Бердичів).

У 2008 році учнями загальноосвітніх навчальних закладів скоєно 10 злочинів (проти 4-х у 2007 році), пов’язаних з незаконним зберіганням та збутом наркотичних засобів ( Андрушівський р-н – 3, м.Житомир – 1, Житомирський р-н – 2, м.Коростень – 1, Овруцький р-н –1, Чуднівський р-н – 2).

Специфіка злочинності серед неповнолітніх обумовлена різними факторами, і в першу чергу – особливостями їх вікового, фізичного і психічного розвитку, незавершеністю їх морального становлення, соціальною і правовою незрілістю. Зростає кількість дітей з поведінковими розладами. У 2008 році в області зареєстровано 7 випадків суїциду серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів проти 5 – у минулому році.

У зв’язку з цим виникла нагальна потреба у впровадженні нових форм і методів впливу на підлітків, підвищенні ролі психологічної служби, створенні системи соціально-педагогічного патронажу. Не відповідає нормативним вимогам фактична кількість посад психологів у навчальних закладах Андрушівського, Бердичівського, Ємільчинського, Коростенського, Любарського, Олевського, Овруцького, Лугинського, Ружинського, Чуднівського, Червоноармійського, Радомишльського районів. Одночасно на поширення негативних тенденцій в учнівському середовищі впливають недоліки в організації навчально-виховного процесу.

Серед головних прорахунків у діяльності навчально-виховних закладів можна назвати неволодіння обстановкою в учнівському середовищі, несвоєчасність взаємоінформування з підрозділами кримінальної міліції у справах дітей, неувага до порушень дисципліни, низький рівень морального, правового виховання учнів, індивідуальної роботи, особливо з тими підлітками, які повторно скоїли злочини, формальний підхід до організації батьківського всеобучу, безсистемність ранньої профілактики та виховного процесу в цілому.

Серйозне занепокоєння викликають факти порушення вимог ст.35 Закону України “Про освіту”. Керівниками навчальних закладів не вживаються дієві

4.
заходи щодо охоплення всіх неповнолітніх шкільного віку навчанням, що сприяє росту учнівської злочинності. Станом на 01.01.2009 року 32 дітей шкільного віку не здобувають освіту. Найбільше таких підлітків у Коростенському, Попільнянському, Ружинському районах, місті Коростені.

Неповнолітній Бриль Дмитро, 1992 р.н. закінчив 9 класів Юрівської ЗОШ Любарського району. Мати неповнолітнього рішенням Любарського райсуду позбавлена батьківських прав, батька немає. Після закінчення 9 класу Дмитро лише 4 дні навчався у Любарському технічному ліцеї. Далі навчання не продовжував та незайнятість призвела його до скоєння злочину за ст.ст.307, 309 КК України (незаконне зберігання та збут наркотичних засобів).

Неповнолітня Аврамець Ірина, 1993 р.н. учениця Кочерівської ЗОШ Радомишльського району після переїзду на нове місце проживання не була вчасно влаштована на навчання. Бездоглядність, незайнятість дитини сприяли втягненню її у злочинну діяльність ( крадіжка майна). На жаль такі факти мають місце і в інших районах та містах області.

Малоєфективними залишаються позашкільні та позакласні форми роботи з дітьми і підлітками. Низьким залишається в області відсоток 20,9 ( по Україні 32,9%) охоплення учнів гуртковою роботою в позашкільних навчальних закладах.

Залишається проблемним питання своєчасного виявлення, попередження фактів жорстокого поводження з дітьми, а також взаємоінформування з цього приводу як з боку органів освіти, так і служб у справах дітей, підрозділів кримінальної міліції у справах дітей. Всього протягом 2008 року органами освіти виявлено 21 факт насильства та жорстокого поводження з дітьми.

У зв’язку із вищезазначеним
Н А К А З У Ю:
1.Начальнику відділу загальної середньої та дошкільної освіти, інтернатних закладів та соціального захисту управління освіти і науки облдержадміністрації (Лаврінчук З.І.), начальникам районних, міських відділів (управлінь) освіти, керівникам навчальних закладів:

1.1. Вважати пріоритетним завдання органів управління освітою і навчальних закладів удосконалення та підвищення ефективності профілактики правопорушень, злочинності, наркоманії, алкоголізму, бродяжництва, жебрацтва серед неповнолітніх та захисту їх прав.

1.2. Встановити посилений контроль за здійсненням виховної роботи з учнями, збереженням мережі позашкільних навчальних закладів.

1.3.Систематично і повсюдно застосовувати систему ранньої профілактики, психолого-педагогічного діагностування, індивідуальної виховної роботи. Забезпечувати на місцях взаємодію органів освіти, внутрішніх справ, у справах сім’ї, молоді та спорту, служб усправах дітей, інших
5.
зацікавлених відомств, у тому числі недержавних, у практичній діяльності щодо попередження учнівської злочинності, наркоманії, пияцтва, жорстокого

поводження з дітьми, формування здорового способу життя, розвитку духовності у дітей та підлітків.

1.4.Посилити персональну відповідальність начальників районних, міських відділів (управлінь) освіти, керівників навчальних закладів за формування банків даних про неповнолітніх, схильних до протиправної поведінки, споживачів наркотиків, токсичних речовин, факти насильства над дітьми. Забезпечити належне реагування педагогами на кожний випадок порушення учнями правил поведінки, невиконання батьками своїх обов’язків по вихованню дітей (починаючи з І кварталу 2009 року).

2.4.Щомісячно проводити порівняльний аналіз даних райміськвідділів (управлінь) освіти, навчальних закладів з даними кримінальної міліції у справах дітей, наркологічних диспансерів про постановку на облік учнів схильних до протиправних дій, наркоманії та токсикоманії, вживання алкоголю (починаючи з І кварталу 2009 року).

2.5.Систематично вивчати причини та умови, що сприяють скоєнню учнями злочинів, поширенню наркоманії, алкоголізму та вживати рішучих заходів щодо їх викорінення.

2.6.Вживати заходів щодо збереження та поновлення посад педпрацівників, що займаються виховною, профілактичною та соціальною роботою (протягом 2009 року).

2.7.Посилити персональну відповідальність керівників навчальних закладів за реалізацію державної освітньої політики, забезпечення виконання ст.35 Закону України “Про освіту”, недопущення порушень вимог всеобучу.

2.8.Глибоко проаналізувати стан дотримання законодавства щодо забезпечення прав дітей на всебічний розвиток та виховання, запобігання поширенню серед них злочинності, пияцтва, наркоманії, інших негативних проявів. Розглянути дане питання на засіданнях колегій, педагогічних радах (січень 2009 року).

3.Обласному інституту післядипломної педагогічної освіти (Якухно І.І.) вивчати та поширювати кращий досвід діяльності загальноосвітніх навчальних закладів з питань правової освіти та виховання (протягом 2009 року).

4.Начальникам районних відділів освіти Андрушівського ( Коваль- чук Л.В.), Бердичівського (в.о.Романенко В.В.), Житомирського (Камен- чук В.В.), Овруцького (Слободянюк Н.Г.), Олевського (Черних З.Г.), Радомишльського (Петровський С.А.), управління освіти і науки Бердичівської міської ради (Стельмах З.Г.), управління освіти Житомирської міської ради (Арендарчук В.В.) у межах повноважень вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, з вини яких допускаються порушення вимог законодавства щодо охорони дитинства, що спричинює зростання учнівської злочинності, інших негативних проявів у молодіжному середовищі.
6.
5.Про проведену роботу інформувати управління до 10.04.2009 року.

6.Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.


Заступник начальника управління О.Г.Липовецька

Схожі:

НАКА З
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 листопада 2011 р за N 1330/20068
НАКА З
Племінне свідоцтво (сертифікат) великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід
НАКА З
Роботу методичного кабінету управління освіти спрямувати на подальшу реалізацію науково-методичної теми
НАКА З
Про організацію зберігання в аптечних закладах різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення
НАКА З
...
НАКА З
Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи
НАКА З
Облік руху прекурсорів здійснюється юридичними і фізичними особами при виробництві, зберіганні, перевезенні і реалізації
НАКА З
Про утворення робочої групи «Цільова команда реформ при Міністерстві охорони здоров’я України»
НАКА З
...
НАКА З
Львівським обласним дитячим еколого-натуралістичним центром проведено обласний етап IV Міжнародного екологічного конкурсу «Світ,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка