Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21. 05. 97 №280/97-ВР


Скачати 89.08 Kb.
Назва Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21. 05. 97 №280/97-ВР
Дата 24.04.2013
Розмір 89.08 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон
ДОДАТОК

до рішення міської ради

від 26.08.2011 №9-11.46/VІ

Порядок

передачі земельних ділянок у власність фізичним особам

у м. Шпола



1. Загальні положення.

1.1. Порядок передачі земельних ділянок у власність фізичним особам в м. Шпола спрямований на створення відповідно до законодавства України нормативно-правової основи розпорядження землями територіальної громади міста (нормативне регулювання), а також для практичної діяльності уповноважених органів щодо реалізації положень законодавства України та нормативно-правових актів Шполянської міської ради у цій сфері (індивідуальне регулювання).

1.2. Регулювання земельних відносин у м. Шпола здійснюється з метою забезпечення доцільного, економічного та ефективного використання і розпорядження землями територіальної громади міста, а також задоволення потреб територіальної громади та її окремих членів у земельних ділянках для їх цільового використання відповідно до законодавства України.

1.3. Регулювання земельних відносин у м. Шпола здійснюється з дотриманням принципів законності; ефективності користування та розпорядження земельними ділянками; врахування громадських та приватних інтересів; забезпечення цільового використання земельних ділянок; прозорості процедур безоплатного надання земельних ділянок у власність.

1.4. Порядок розроблено на підставі вимог:

  • Земельного кодексу України, введеного в дію з 01.01.02;

  • Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.97 №280/97-ВР;

  • Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”;

  • Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності»”;

  • Закону України “Про землеустрій”;

  • Закону України “Про державну експертизу землевпорядної документації”;

  • Постанови Кабінету Міністрів України від 26.05.04 №677 “Про затвердження Порядку розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок”


2. Порядок та умови передачі земельних ділянок фізичним особам у власність на території міста Шпола :

для будівництва і обслуговування житлового будинку,

господарських будівель і споруд:

2.1. Фізичним особам, які зацікавлені в одержанні земельної ділянки (до проведення розмежування земель права державної та комунальної власності) для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд необхідно подати такі документи:

  • заяву на ім’я міського голови, в якій зазначаються бажані розміри та місце розташування земельної ділянки;

  • довідка про склад сім’ї, місце проживання та займану житлову площу;

  • довідка з Шполянського відділку КП «Черкаське об’єднане бюро технічної інвентаризації» про наявність житла в межах міста;

  • копія паспорта;

  • копія ідентифікаційного коду.

  • довідка відділу Держкомзему у Шполянському районі про правовий статус та кількісну характеристику земельної ділянки (форма 6-зем.)

2.2. Заява з вищевказаними документами реєструється в загальному відділі міської ради та передається до відділу земельних відносин міської ради.

2.3.Спеціалістами відділу роз’яснюється заявнику порядок надання земельної ділянки за умови укладання договору про обмеження права на земельну ділянку, а також наслідки відмови від укладання такого договору.

2.4. У разі згоди заявника на укладання договору про обмеження права на земельну ділянку, він власноручно робить на заяві напис: “Укласти договір про обмеження права на земельну ділянку погоджуюсь”, ставить особистий підпис і дату.

2.5. У разі відмови заявника надати згоду на укладання договору про обмеження права на земельну ділянку, він власноручно робить на заяві запис: “Укласти договір про обмеження права на земельну ділянку не погоджуюсь”, ставить особистий підпис і дату. Дана заява підлягає реєстрації у загальному відділі і на розгляд міської ради не виноситься, а заявнику надається відповідь про відмову в її наданні.

2.6. Обов’язковою умовою при взятті на облік заяви громадянина на отримання земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку є проживання його в місті (селах району) не менше трьох останніх років за винятком відсутності з поважних причин.

2.7. Переважним правом на безоплатне отримання земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва користуються категорії фізичних осіб:

- фізичні особи, які проживають у ветхих, аварійних будинках комунальної власності, що не підлягають капітальному ремонту;

- фізичні особи, земельні ділянки яких згідно генерального плану міста підлягають вилученню для розташування інших видів забудови та які виявили бажання будуватись в іншому місці, за умови передачі земельної ділянки до земель запасу;

- сім’ї, не забезпечені житлом, та одинокі фізичні особи, не забезпечені житлом, віком старше 25 років;

- сім’ї, житлова площа яких менша за норму встановлену житловим кодексом, а саме 13,65 кв.м. на кожного члена сім’ї;

- фізичні особи, які потребують поліпшення житлових умов але такі, що не підпадають під дію цього Порядку - за відповідним рішенням міської ради”.

2.8. Фізичні особи, які скористались правом безоплатного отримання земельної ділянки, або один із подружжя скористався таким правом не мають право на відведення земельних ділянок для здійснення індивідуальної забудови житла.

2.9. Переуступка місця черговості реєстрації на безоплатне отримання земельної ділянки у власність іншій особі не допускається.

2.10. Обов’язковою умовою надання Шполянською міською радою згоди на безоплатне надання земельних ділянок у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та дозволу на розробку проектів їх відведення є згода фізичної особи, що звернулася з відповідною заявою (далі – заявник) укласти договір про обмеження права на земельну ділянку відповідно до статті 111 Земельного кодексу України.

2.11. Обмеження права на земельну ділянку здійснюється шляхом встановлення у відповідному договорі:

а) заборони на продаж або інше відчуження земельної ділянки, а також передачу її в оренду до завершення будівництва відповідно до цільового призначення, але не більше ніж на 5 років з дня отримання Державного акту на право власності на земельну ділянку;

б) умови розпочати забудову або освоєння земельної ділянки відповідно з цільовим призначенням протягом двох років з дня отримання Державного акту на право власності на земельну ділянку.

2.12. У разі виникнення виняткових обставин обмеження права на земельну ділянку може бути знято або змінено окремим рішенням Шполянської міської ради.

2.13. Недотримання умов договору стосовно обмеження права на земельну ділянку вважається використанням земельної ділянки не за цільовим призначенням і є підставою для примусового припинення права на земельну ділянку відповідно до ст. 143 Земельного кодексу України в судовому порядку.

2.14. Земельні ділянки повернуті внаслідок добровільної відмови від права власності відповідно до ст. 142 Земельного кодексу України або право на які примусово припинене відповідно до ст. 143 Земельного кодексу України можуть бути безоплатно надані іншим громадянам на підставі цього Порядку або виставлені на продаж.

2.15. Щороку станом на 01 січня відділом земельних відносин проводиться уточнення поданих заяв, їх перереєстрація. Фізичні особи, що подали заяви для отримання ділянки і протягом року не звернулись для їх вирішення після повідомлення надісланого за місцем реєстрації знімаються з обліку.
3. Порядок розгляду заяв про безоплатне надання земельної ділянки у власність та розподіл земельних ділянок.

3.1. Шполянська міська рада розглядає відповідно до чинного законодавства питання про надання згоди на безоплатне надання земельної ділянки у власність та дозволу на розробку проекту її відведення фізичним особам, перелік яких визначений профільною депутатською комісією за участю спеціалістів відділу земельних відносин згідно цього Порядку і приймає відповідне рішення.
3.2. На підставі рішення Шполянської міської ради про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки для передачі у власність, заявник замовляє у порядку встановленому чинним законодавством проект відведення відповідної земельної ділянки.

3.3. Розроблений проект відведення земельної ділянки погоджується уповноваженими органами відповідно до чинного законодавства та проходить землевпорядну експертизу.

3.4. Після надання до відділу земельних відносин Шполянської міської ради проекту відведення земельної ділянки заявнику пропонується прибути до цього органу для укладання договору про обмеження права на земельну ділянку.

3.5. Договір про обмеження права на земельну ділянку укладається у письмовій формі і підписується заявником, після чого міською радою приймається рішення про затвердження проекту відведення земельної ділянки у власність.
4. Оформлення права власності на земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

4.1. Оформлення права власності на земельну ділянку здійснюється шляхом оформлення Державного акту на право власності на земельну ділянку.

4.2. Договір про обмеження права на земельну ділянку з боку Шполянської міської ради підписується міським головою одночасно з підписанням Державного акта на право власності на земельну ділянку та за рахунок заявника проводиться державна реєстрація цих документів відповідно до чинного законодавства.


5. Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок фізичним особам:

Фізична особа, зацікавлена у приватизації земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка перебуває у його користуванні та освоєна на території міста, подає заяву до міської ради. До заяви додаються такі документи та матеріали:

  • копія довідки БТІ про реєстрацію нерухомого майна та приналежність земельної ділянки;

  • довідка з Державної податкової інспекції про сплату земельного податку;

  • генеральний план (схема) земельної ділянки;

  • копія паспорта;

  • копія ідентифікаційного коду.

  • довідка про невикористане право приватизації по місцю реєстрації (прописки);

Такий же перелік документів надається і для передачі земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку в користування .

Технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки для передачі у власність виготовляється за рішенням міської ради суб’єктом господарювання, який отримав ліцензії на провадження такого виду діяльності.

Строки виконання робіт обумовлюються угодою. Після виготовлення технічної документації з дотриманням всіх норм чинного законодавства міська рада приймає рішення щодо передачі у власність земельної ділянки .
6. Погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами на вимогу п. б статті 198 Земельного кодексу України у разі безпідставної відмови або відсутності за певних причин суміжних власників та землекористувачів проводиться у наступному порядку:

6.1. Сторона, зацікавлена у погодженні меж земельної ділянки інформує землевпорядну організацію, яка виготовляє технічну документацію із землеустрою, про відсутність суміжних власників житлових будинків.

6.2. Землевпорядна організація, яка виготовляє технічну документацію із землеустрою складає акт про відсутність суміжних землевласників та землекористувачів або безпідставну відмови від погодження меж земельної ділянки за підписом комісії в складі:

- заступника міського голови,

- голови, або члена профільної постійної комісії міської ради;

- представника відділу земельних ресурсів;

- безпосереднього виконавця технічної документації із землеустрою;

6.3. Акт надається користувачу земельної ділянки для вирішення питання по погодженню меж з суміжними власниками та землекористувачами на погоджувальній комісії при виконкомі міської ради, а у випадку недосягнення згоди - в судовому порядку.
7. Порядок повернення земельних ділянок, які передані у власність та користування фізичній особі.

7.1. Вилученню та зарахуванню до земель запасу житлової та громадської забудови підлягають земельні ділянки передані для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд , які вільні від забудови та будівництво на яких не здійснювалось протягом п’яти та більше років на підставі встановленого факту порушення земельного законодавства та оформлення його у відповідності зі статтями 143, 144 Земельного кодексу України. Ділянки, що перебувають у власності фізичної особи- шляхом подання від імені міської ради позовної заяви до суду стосовно припинення права власності на земельну ділянку на підставі ст. 378 Цивільного Кодексу України (використання земельної ділянки не за цільовим призначенням).

7.2. Передача у власність земельних ділянок, отриманих в оренду для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, на яких розпочато будівництво, що підтверджене довідкою БТІ, проводиться відповідно до чинного законодавства. Передача у власність земельних ділянок, будівництво на яких не розпочато, проводиться у відповідності до вимог цього Порядку.

Начальник відділу земельних відносин А.Д.Сенченко

Схожі:

Закону України від 21. 05. 1997 №280/97-ВР (280/97-ВР)
...
Закону України від 21. 05. 1997 №280/97-ВР (280/97-ВР)
Про місцеве самоврядування в Україні’’ (Відомості Верховної Ради (ВВР), 1997, №24, стаття 170) (із подальшими змінами)
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Згідно зі статтею 42 Закону України від 21 травня 1997 р. №280-97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Згідно зі статтею 42 Закону України від 21 травня 1997 р. №280-97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Згідно зі статтею 42 Закону України від 21 травня 1997 р. №280-97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Згідно зі статтею 42 Закону України від 21 травня 1997 р. №280-97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
Згідно зі статтею 42 Закону України від 21 травня 1997 р. №280-97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»
Р І ШЕНН Я
Від імені та в інтересах територіальної громади, керуючись Податковим кодексом України та статтею 26 Закону України від 21. 05. 1997...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
«а» частини 1 статті 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21. 05. 1997 року №280/97-ВР (в редакції від 01....
РІШЕННЯ Від 10 квітня 2013 року м. Городище №25-1/VI Про внесення змін
Відповідно до ст. 78 Бюджетного кодексу України, п. 23 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка