А) Закон гражданства (Lex patriae, lex nationalis)


Скачати 100.84 Kb.
Назва А) Закон гражданства (Lex patriae, lex nationalis)
Дата 23.04.2013
Розмір 100.84 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон
Коллизионные привязки (формулы прикрепления)


  1. Lex personalis (Личный закон физического лица):


А) Закон гражданства (Lex patriae, lex nationalis):

- п. 1 ст. 23 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Дієздатність фізичної особи визначається законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є ця особа.»

- п. 1 ст. 21 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Правоздатність та дієздатність фізичної особи визначається законодавством тієї Договірної Сторони, громадянином якої є ця особа.»

- п. 2 ст. 24 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Умови укладення шлюбу визначаються для кожної із осіб, що вступають до шлюбу, законодавством Договірної Сторони, громадянином якої вона є.»

- п. 3 ст. 33 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Обов'язок прийняти опікунство або піклування встановлюється законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є особа, призначувана опікуном або піклувальником.»

- п. 1 ст. 37 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Усиновлення або його скасування визначається за законодавством Договірної Сторони, громадянином якої є усиновитель у момент подачі заяви про усиновлення або його скасування.»
Б) Закон места жительства (Lex domocilii):

- п. 1 ст. 32 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Правовідносини батьків і дітей визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої постійно проживають діти.»

- п. 2 ст. 32 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «По справах про стягнення аліментів з повнолітніх дітей застосовується законодавство Договірної Сторони, на території якої має місце проживання особа, що претендує на одержання аліментів.»

- п. 2 ст. 23 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Дієздатність особи без громадянства визначається за правом країни, у якій він має постійне місце проживання.»

- п. 1 ст. 38 Договору між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Провадження по справах про успадкування рухомого майна, за винятком випадків, передбачених пунктом 2 цієї статті, провадять установи Договірної Сторони, на території якої спадкодавець мав останнє постійне місце проживання.»



  1. Lex societatis (Закон национальности юридического лица):


А) Критерий «инкорпорации» юридического лица (закон места регистрации устава):

- п. 2 ст. 25 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «Для цілей цього Закону місцезнаходженням юридичної особи є
держава, у якій юридична особа зареєстрована або іншим чином
створена згідно з правом цієї держави.»


- п. 2 ст. 21 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Правоздатність юридичної особи визначається законодавством
Договірної Сторони, на території якої вона заснована.»


- п. 1 ст. 46 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «До засновницького договору, що є установчим документом юридичної особи з іноземною участю, застосовується право держави, у якій буде створена юридична особа.»
Б) Критерий «оседлости» юридического лица (по месту нахождения административного центра):

- п. 3 ст. 25 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «За відсутності таких умов або якщо їх неможливо встановити, застосовується право держави, у якій знаходиться виконавчий орган управління юридичної особи.»
В) Критерий национальности юридического лица (основное место фактического осуществления деятельности юридического лица):


  1. Lex rein setae (Закон места нахождения вещи):

- п. 5 ст. 27 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Правовідносини подружжя, що стосується їх нерухомого майна, визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.»

- п. 1 ст. 38 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Право власності на нерухоме майно визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться нерухоме майно. Питання про те, яке майно є нерухомим, вирішується відповідно до законодавства країни, на території якої знаходиться це майно.»

- п. 2 ст. 38 Закону України «Про міжнародне приватне право» : «Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.».

- п. 2 ст.45 Закону України «Про міжнародне приватне право» : «Право спадкування нерухомого майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.»

- п. 5 ст. 25 Договору між Україною і Республікою Польща про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах: «Майнові стосунки подружжя щодо нерухомого майна визначаються законодавством та підлягають компетенції судів тієї Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно.»
4. Lex loci actus (Закон места совершения акта):
А) Закон места заключения договора (Lex loci contractus):

- п. 1 ст. 39 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Форма угоди визначається за законодавством місця її здійснення.»

- ст. 41 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Права та обов'язки сторін по угоді визначаються за законодавством місця її здійснення, якщо інше не передбачено угодою сторін.»

Б) Закон места исполнения договора (Lex loci solutions):

В) Закон места заключения брака (Lex loci celebrationis):

- п. 1 ст. 30 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «По справах про визнання шлюбу недійсним застосовується законодавство Договірної Сторони, що у відповідності зі статтею 26 цієї Конвенції застосовувалося при укладені шлюбу.»

-(ст. 24), Договір між Україною та Республікою Куба про правові відносини та правову допомогу в цивільних та кримінальних справах "Умови або вимоги до укладення шлюбу визначаються для
кожної особи, яка укладає шлюб, законодавством Договірної Сторони,
громадянином якої вона є. Крім того, повинні бути дотримані вимоги
законодавства Договірної Сторони, на території якої укладається
шлюб, відносно перешкод до укладення шлюбу.


2. Форма укладення шлюбу визначається законодавством
Договірної Сторони, на території якої укладається шлюб."


-(ст. 25), Договір між Україною та Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах

-Литвою (ст. 25), 17.12.93

-Латвією (ст. 24), Договір між Україною та Латвійською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, трудових та кримінальних справах 22.11.95)
-В'єтнамом (ст. 24), 02.11.2000


-Узбекистаном (ст. 26) записано, що «умови укла­дання шлюбу визначаються для кожної з осіб, які вступа­ють у шлюб, законодавством Договірної Сторони, громадя­нином якої вона є.

Г) Закон места причинения вреда (Lex loci delicti commissi):

- п. 1 ст. 296 Кодексу торговельного мореплавства України: «Відносини, пов'язані з відшкодуванням збитків від зіткнення суден у внутрішніх водах або територіальному морі, регулюються законодавством держави, де сталося зіткнення.»

- п. 1 ст. 278 Кодексу торговельного мореплавства України: «Відносини, пов'язані із загальною аварією, регулюються законодавством держави, в порту якої судно закінчило рейс після події, що спричинила загальну аварію, якщо інше не встановлено угодою сторін.»

- ст. 5 Кодексу торговельного мореплавства України: «У разі заподіяння судном шкоди, що не передбачена статтями 296 і 314 цього Кодексу, відшкодування завданих збитків регулюється законодавством держави, де мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди…»

-п.1 ст.1117 ГК Казахстана,ст.1225 ГК Таджикистана.(распечатка)

-п. 1 ст. 42 Мінської конвенції 1993 року: «зобов'язання про відшкодування шкоди, крім дій, що випливають із договору, та інших правомірних дій, визначаються за законодавством Договірної Сторони, на території якої мала місце дія або інша обставина, що є підставою для вимоги про відшкодування збитків».



  1. Lex venditoris (Закон страны продавца):

- п. 1 ст. 8 Конвенції про право, застосоване до договорів міжнародної купівлі-продажу товарів: «У тій мірі, в якій право, що застосовується до договору купівлі-продажу, не було вибрано сторонами відповідно до статті 7, договір регулюється правом держави, де на момент укладення договору продавець має своє комерційне підприємство.»


  1. Lex voluntatis (Закон, избранный лицом, осуществившим сделку):

- ст. 7 Конвенції про право, застосоване до договорів міжнародної купівлі-продажу товарів: «Договір купівлі-продажу регулюється правом, вибираним сторонами. Угода сторін про такий вибір має бути явно виражене або прямо випливати з умов договору та поведінки сторін, розглядаються в їх сукупності. Такий вибір може обмежуватися частиною договору.»

- п. 1 ст. 32 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «Зміст правочину може регулюватися правом, яке обрано
сторонами, якщо інше не передбачено законом.»



  1. Lex flagi, lex banderae (Закон флага):

- п. 3 ст 296 Кодексу торговельного мореплавства України: «Якщо всі судна, що зіткнулися, плавають під одним прапором і не зачіпають інтересів третьої сторони, застосовується законодавство держави прапора цих суден незалежно від того, де відбулося зіткнення.»

- ст. 5 Кодексу торговельного мореплавства України: «У разі заподіяння судном шкоди, що не передбачена статтями 296 і 314 цього Кодексу, відшкодування завданих збитків регулюється ... якщо шкода заподіяна у відкритому морі, - законодавством держави, під прапором якої плаває судно.»

-ст.415 КТМ РФ: "Право собственности и иные вещные права на судно 1. Право собственности и иные вещные права на судно, подлежащее государственной регистрации, определяются законом государства, в котором зарегистрировано судно.

2. К вещным правам на судно, которому временно предоставлено право плавать под флагом другого государства, применяется закон государства, в котором судно зарегистрировано непосредственно до смены флага.

3. Права на строящееся судно определяются законом государства, в котором судно принято к постройке или строится."


  1. Lex fori (Закон суда):

- п. 2 ст. 28 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Якщо один з подружжя є громадянином однієї Договірної Сторони, а другий - іншої Договірної Сторони, застосовується законодавство Договірної Сторони, установа якої розглядає справу про розірвання шлюбу.»

- п. 1 ст. 326 Кодексу торговельного мореплавства України: «Правила цієї глави застосовуються у разі рятування морських суден, що знаходяться в небезпеці, а також у випадку порятунку морськими судами суден внутрішнього плавання або будь-яких інших плаваючих об'єктів або таких, що буксируються, незалежно від того, в яких водах мало місце рятування, у тому випадку, коли розгляд спору з питань рятування відбувається в Україні.»

- п. 4 ст. 27 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: «Якщо особи, зазначені в пункті 3 цієї статті, не мали спільного проживання на територіях Договірних Сторін, застосовується законодавство Договірної Сторони, установа якої розглядає справу.»
-п.5 ст.1105 ГК Беларусии (распечатка)

-ст.229 КоБС Беларусии

-п.2 ст.1125 ГК Беларусии;


  1. Proper law of the contract (Закон наиболее тесной связи):

- п. 2 ст. 32 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «У разі відсутності вибору права до змісту правочину застосовується право, яке має найбільш тісний зв'язок із правочином.»

- п. 2 ст. 16 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «Якщо фізична особа є громадянином двох або більше держав, її особистим законом вважається право тієї з держав, з якою особа має найбільш тісний зв'язок, зокрема, має місце проживання або займається основною діяльністю.»



  1. Lex monetae (Закон валюты долга):




  1. Lex loci laboris (Закон места осуществления трудовой деятельности):

- ч. 3 ст. 14 Кодексу торговельного мореплавства України: «У разі відсутності згоди сторін щодо застосування права відносини сторін регулюються законодавством тієї держави, де заснована, має основне місце діяльності або постійного перебування сторона, що є: перевізником …; судновласником …; лізингодавцем …; власником судна, що здійснює буксирування…; страховиком …»

- п. 1 ст. 52 Закону України «Про міжнародне приватне право»: «До трудових відносин застосовується право держави, у якій
виконується робота, якщо інше не передбачено законом або
міжнародним договором України.»

Схожі:

Закон громадянства особи (lex patriae)
Колізійне право — це міст, який з’єднує національну правову систему з іноземним правом. Проілюструємо найпоширеніші колізійні прив’язки...
Закон спадної віддачі Закон спадної віддачі закон, згідно з яким,...
Ринок складається з великої кількості продавців, кожний з яких продає стандартизовану продукцію великій кількості покупців
ЗАКОН УКРАЇНИ 
Цей Закон визначає статус державної податкової служби в Україні, її функції та правові основи діяльності
ЗАКОН УКРАЇНИ Про захист прав споживачів. ЗАКОН УКРАИНЫ О защите...
Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів (робіт, послуг) і виробниками, виконавцями, продавцями в умовах різних форм власності,...
Закон УкраЇни
Цей Закон визначає правові та організаційні засади провадження торговельної діяльності на роздрібних продовольчих і непродовольчих...
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон встановлює правові та організаційні основи містобудівної діяльності і спрямований на забезпечення сталого розвитку територій...
Закон України „Про захист суспільної моралі”
Цей Закон встановлює правові основи захисту суспільства від розповсюдження продукції, що негативно впливає на суспільну мораль
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон встановлює правові та організаційні основи містобудівної діяльності і спрямований на забезпечення сталого розвитку територій...
Закон України про бібліотеки і бібліотечну справу
Закон вводиться в дію Постановою Верховної Ради України №33/95-ВР від 27. 01. 95 р
ЗАКОН УКРАЇНИ
Цей Закон визначає правові засади організації і діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка