Державні програми забезпечення громадян житлом


Скачати 51.23 Kb.
Назва Державні програми забезпечення громадян житлом
Дата 19.04.2013
Розмір 51.23 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Державні програми забезпечення громадян житлом

На сьогоднішній день в Україні реалізуються ряд програм, розпорядником коштів яких визначено Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, щодо забезпечення громадян житлом. А саме:

  • Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки;

  • Державна програма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки;

  • Пільгове довгострокове кредитування сільських забудовників.

Щодо Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки

Згідно з Державною програмою забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.2002 № 1089, Урядом запроваджено декілька економічних механізмів стимулювання розвитку молодіжного житлового будівництва. Найефективнішими з них, як показав час, є механізм надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, та часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла

Слід відзначити, що установою, яка реалізує державну житлову політику, підпорядкована Кабінету Міністрів України та використовує кошти державного, місцевих бюджетів та інших джерел, виділені для надання пільгових довготермінових кредитів та часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла, є державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» (далі - Фонд).

Порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2001 № 584.

Відповідно до п. З Положення право на отримання кредиту мають молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни, які згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов, а саме:

- сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно;

- неповна сім’я, в якій мати (батько) віком до 35 років включно має неповнолітніх дітей (дитину);

- одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

Кредит відповідно до п. 16 Положення надається молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) житла терміном до 30 років, але не більше ніж до досягнення старшим з подружжя пенсійного віку (55 років для жінок, 60 років для чоловіків). Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.

Розмір кредиту на придбання житла визначається виходячи з нормативної площі та найменшого показника опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра житла, експертної оцінки або договірної вартості житла, без урахування першого внеску позичальника, регіональним управлінням Фонду.

Порядок часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 № 853.

Цей Порядок визначає механізм відшкодування частини відсотків за кредитами, що надаються комерційними банками молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.

Часткова компенсація визначається в розмірі однієї облікової ставки Національного банку, що діє на день укладення кредитного договору.

Щодо Пільгового кредитування індивідуальних сільських забудовників

Згідно із Державною цільовою програмою розвитку українського села на період до 2015 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 19.09.2007 № 1158, для збільшення обсягів будівництва житла в сільській місцевості передбачено надання цільових довгострокових кредитів сільським забудовникам, передусім молоді, за регіональними програмами “Власний дім”.

Програма передбачає спорудження індивідуальних житлових будинків за економічними проектами, з використанням енергозберігаючих технологій, сучасних матеріалів та інженерного обладнання.

Досвід роботи областей щодо впровадження регіональних програм “Власний дім” свідчить про необхідність посилення уваги до спорудження індивідуальних житлових будинків з урахуванням енергозбереження, сучасних архітектурно-планувальних рішень, стійкості при великих паводках і зсувах, застосування малоповерхового будівництва в рамках програми доступного житла шляхом надання державної підтримки у вигляді земельної ділянки під індивідуальну забудову, яка забезпечена інженерно-транспортною інфраструктурою.

Правилами надання кредиту індивідуальним забудовникам визначено, що кредит індивідуальному забудовнику надається за умови постійного його проживання або переселення на постійне місце проживання у сільську місцевість, а також підтвердження ним своєї платоспроможності. Тому цією програмою також можуть скористатися молоді люди, які проживають у сільській місцевості.

Щодо Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 № 1249 затверджено Державну цільову соціально-економічну програму будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки, якою передбачено формування єдиних принципів забезпечення житлом громадян.

Зазначена програма включає нові механізми забезпечення житлом населення, в тому числі молодих сімей та одиноких молодих громадян, шляхом спільної участі держави у фінансуванні будівництва житла і громадян, що потребують поліпшення житлових умов.

Державна підтримка будівництва доступного житла полягає у сплаті державою 30 % вартості будівництва (придбання) доступного житла (70 % сплачує громадянин) та/або надання пільгового іпотечного житлового кредиту.

Порядок забезпечення громадян доступним житлом затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2009 № 140 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 568.

У 2010 році вперше було передбачено кошти на надання державної підтримки в рамках реалізації Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки. Як результат, за минулий рік за цією програмою придбали квартири 590 сімей у більшості регіонів України.

Міжвідомчою комісією для відбору об’єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності, на які можуть спрямовуватися кошти державного бюджету, затвердженою наказом Мінрегіонбуду від 03.06.2010 № 200, розглядалися пропозиції щодо формування переліку житлових будинків, які можуть брати участь у програмі.

За результатами розгляду до переліку було включено 133 об’єкти, у яких для участі у програмі будівництва (придбання) доступного житла запропоновано 6131 квартиру. Громадяни, які перебувають на квартирному обліку, самостійно серед зазначених будинків обирали той, в якому буде придбане житло.

Програму забезпечення житлом громадян за державної підтримки буде продовжено і в поточному році. З цією метою в Законі України «Про державний бюджет на 2011 рік» передбачені кошти в обсязі 100,00 млн. гривень.

Необхідно відмітити, що зазначена вище Програма на сьогодні є найбільш комплексною та перспективною у реалізації державної житлової політики.

__

Схожі:

Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів...
Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов,...
Право громадян на соціальний захист
Соціальний захист – державні виплати, заходи та інше забезпечення громадян, які внаслідок незалежних від них обставин опиняються...
Шановні громадяни!
«Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення...
ЛУГИНСЬКА РАЙОННА РАДА
Про районну (комплексну) цільову соціальну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,...
РОЗПОРЯДЖЕННЯ голови районної державної адміністрації
Відповідно до ст. 22 Закону України «Про звернення громадян» та з метою забезпечення належної організації особистого прийому громадян...
Програми соціального захисту окремих категорій громадян у
Програма соціального захисту окремих категорій громадян у м. Синельниковому на 2009-2013 роки була направлена на розв’язання проблем...
Програми соціального захисту окремих категорій громадян у
Синельниківської міської ради від 25. 12. 2012 №456-28/VІ „Про зміни та доповнення до Програми соціального захисту окремих категорій...
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на особистий прийом, згідно з Законом України «Про звернення громадян»...
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на особистий прийом, згідно з Законом України «Про звернення громадян»...
Про Порядок залучення громадян
Відповідно до статті 41 Закону України „Про місцеві державні адміністрації”, на виконання постанови Кабінету Міністрів України
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка