НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА


Скачати 95.12 Kb.
Назва НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Дата 07.04.2013
Розмір 95.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


УКРАЇНА

НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

НОВОУШИЦЬКОГО РАЙОНУ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

від 30 березня 2012 року №249

смт. Нова Ушиця

Про організацію надання населенню безоплатної первинної правової допомоги з питань, що відносяться до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів

З метою забезпечення безперешкодної реалізації громадянами права на своєчасну та якісну безоплатну первинну правову допомогу, відповідно до статей 9, 10, 11 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» від 02.06.2011 року №3460-VI (в редакції від 04.08.2011 року), керуючись пунктами 5, 7 частини першої статті 38-1, частиною першою статті 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 року №280/97-ВР (в редакції від 01.01.2012 року), виконавчий комітет селищної ради

ВИРІШИВ:

  1. Затвердити порядок організації надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що відносяться до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів (додаток 1).

  2. Юристу виконавчого апарату Новоушицької селищної ради реєструвати осіб, які потребують безоплатної первинної  правової допомоги з питань, що належать до компетенції селищної ради,  відповідно до установленої форми журналу реєстрації (додаток 2)

  3. Відповідальній особі по роботі зі зверненнями громадян Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів забезпечити організацію  роботи щодо особистого прийому осіб, які потребують безоплатної правової допомоги з питань, що належать до  компетенції селищної ради.

  4. Виконавчому апарату селищної ради довести до відома населення порядок організації надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що відносяться до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів шляхом оприлюднення даного рішення на офіційному веб-сайті Новоушицької селищної ради.

  5. Організацію виконання даного рішення покласти на секретаря селищної ради та юриста виконавчого апарату селищної ради, згідно з розподілом обов’язків.



Селищний голова О.Вербіцький


 Додаток 1
Затверджено

рішенням виконавчого комітету Новоушицької селищної ради

від 30.03.2012 р.№249

Порядок організації надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що відносяться до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів


Розділ 1. Загальні положення

1.1. Порядок організації надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що належать до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів (далі Порядок) розроблений відповідно та на виконання Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та ст. 38-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

1.2. Безоплатна первинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

1.3. Безоплатна первинна правова допомога з питань, що належать до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів включає такі види правових послуг:

  • надання правової інформації;

  • надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

  • надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

1.4. Новоушицька селищна рада з урахуванням потреб територіальної громади може створити відповідно до закону за рахунок коштів місцевого бюджету установу з надання безоплатної первинної правової допомоги, яка є неприбутковою організацією, користується правами юридичної особи, призначити і звільнити керівника цієї установи, залучити в установленому законом порядку фізичних чи юридичних осіб приватного права до надання первинної правової допомоги.

1.5. До відання виконавчих органів Новоушицької селищної ради у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги належать такі власні (самоврядні) повноваження:

  • утворення в установленому порядку установ з надання безоплатної первинної правової допомоги з урахуванням потреб територіальної громади;

  • підготовка і внесення на розгляд сесії Новоушицької селищної ради пропозиції щодо утворення установ з надання безоплатної первинної правової допомоги, вирішення питань про чисельність працівників таких установ, про витрати на їх утримання, здійснення матеріально-технічного забезпечення їх діяльності, надання для їх функціонування необхідних приміщень;

  • забезпечення координації діяльності установ з надання безоплатної первинної правової допомоги на території Новоушицької селищної ради;

  • здійснення фінансування установ з надання безоплатної первинної правової допомоги та контролю за використанням коштів такими установами за призначенням;

  • розгляд письмових звернень про надання безоплатної первинної правової допомоги та надання такої допомоги з питань, що належать до їх компетенції, відповідно до закону;

  • надання роз’яснень положень законодавства та консультацій щодо порядку звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги;

  • забезпечення особистого прийому осіб для надання безоплатної первинної правової допомоги;

  • залучення на підставі договорів адвокатів, фізичних та юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги;

  • координація діяльності з місцевими органами виконавчої влади та територіальними органами центральних органів виконавчої влади щодо надання безоплатної первинної правової допомоги;

  • надання документів та інших матеріалів або їх копій, необхідних у зв’язку з наданням безоплатної вторинної правової допомоги;

  • організація семінарів, конференцій з питань безоплатної первинної правової допомоги.

1.6. Виконавчі органи Новоушицької селищної ради взаємодіють з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та надають їм сприяння в межах своїх повноважень.

Розділ 2. Розгляд звернень про надання безоплатної первинної правової допомоги

2.1. Звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги, передбаченої даним Порядком, надсилаються або подаються особами, які досягли повноліття.

Звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги, що стосуються дітей, надсилаються або подаються їх законними представниками.

Звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги, що стосуються осіб, визнаних судом недієздатними, або дієздатність яких обмежена судом, надсилаються або подаються їх опікунами чи піклувальниками.

2.2. Відповідальна особа по роботі зі зверненнями громадян Новоушицької селищної ради, попередньо розглядає письмові звернення громадян про надання безоплатної первинної правової допомоги, що надійшли, реєструє їх в програмі діловодства та автоматизованого документообігу з додаванням до реєстраційної картки електронного примірника документу та подає їх на розгляд селищному голові.

Звернення з відповідними дорученнями селищного голови, після реєстрації в електронній базі даних, направляють для вирішення працівникам апарату селищної ради відповідно до їх компетенції з установленням конкретних термінів надання відповіді.

Посадові особи зобов’язані надати відповідь протягом тридцяти календарних днів з дня надходження звернення.

Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, така правова допомога посадовою особою надається не пізніше п’ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення.

2.3. Якщо питання, порушені у зверненні не належать до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів, звернення протягом п’яти календарних днів направляється за належністю, про що повідомляється особа, яка надала звернення.

2.4. Якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги буде встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги (захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами) посадова особа, яка розглядає звернення, зобов'язана роз’яснити особі або її законному представнику порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

2.5. Звернення, що не стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян.

Розділ 3. Організація особистого прийому осіб для надання безоплатної первинної правової допомоги

3.1. Особистий прийом осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги, з питань, що належать до компетенції Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів проводиться юристом виконавчого апарату Новоушицької селищної ради кожного четверга місяця з 10 до 15 години.

3.2. На кожного відвідувача, що звернувся з заявою для надання безоплатної первинної правової допомоги, заводиться картка в електронному та друкованому вигляді.

3.3. Якщо під час особистого прийому буде встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги (захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами) посадова особа, яка проводить особистий прийом, зобов'язана роз’яснити особі порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

3.4. Посадова особа відповідальна за надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що відносяться до компетенції селищної ради та її виконавчих органів особисто визначає потребу в залученні представників виконавчих органів селищної ради до участі в особистому прийомі осіб, які потребують надання безоплатної первинної правової допомоги

3.5. Посадова особа, визначена для проведення особистого прийому, зобов’язана чітко і доступно надавати роз’яснення положень законодавства та консультації з питань реалізації прав і свобод людини і громадянина та виконання обов’язків.

Розділ 4. Права та обов’язки працівників, які забезпечують надання первинної правової допомоги

4.1.Для реалізації своїх завдань працівники, які забезпечують надання первинної правової допомоги, мають право:

- користуватися нормативно-правовою базою;

  • на заохочення селищним головою за сумлінне виконання своїх обов'язків;

  • направляти особу до відповідного органу, до компетенції якого належить вирішення

питання.

4.2.Юрист виконавчого апарату Новоушицької селищної ради, який забезпечує надання

первинної правової допомоги, зобов'язаний:

- приймати згідно із затвердженим графіком осіб, які звернулися до селищної ради по первинну правову допомогу , та розглядати порушені ними питання;

- дотримуватись Порядків організації проведення особистих прийомів  та розгляду звернень осіб, які звернулись до селищної ради за безоплатною первинною правовою допомогою;

- вести журнал реєстрації особистого обліку прийому осіб, які звернулись до селищної ради по безоплатну первинну правову допомогу;

- надавати звернення громадян, осіб які звернулись до селищної ради по безоплатну первинну правову допомогу, відповідальному по роботі зі зверненнями громадян селищної ради для реєстрації в автоматизованій комп'ютерній програмі системи електронного документообігу і діловодства;

- дотримуватись Конституції України, Закону України "Про безоплатну правову допомогу", інших нормативно-правових актів;

- не допускати порушень прав і свобод людини і громадянина;

- консультувати особу про всі можливі шляхи врегулювання спору чи вирішення питання;

- дотримуватись етичних норм, бути коректним і ввічливим у спілкуванні з особою, що звертається;

- повідомляти керівників відповідних установ, підприємств та організацій за погодженням з селищним головою, у разі отримання конкретних даних про порушення прав та законних інтересів особи, вимог законодавства;

- не розголошувати конфіденційну інформацію про осіб, що стала їм відома під час надання правової допомоги;

- не допускати застосування привілеїв чи обмежень до осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.
Розділ 5. Оскарження рішень щодо надання безоплатної правової допомоги, дії чи бездіяльності

5.1. Відмова Новоушицької селищної ради та її виконавчих органів у наданні безоплатної первинної правової допомоги, посадових осіб у наданні первинної правової допомоги може бути оскаржена в установленому законом порядку до суду.

5.2. Дії та бездіяльність посадових осіб, які порушують порядок та строки розгляду звернень про надання безоплатної правової допомоги, надання неякісної правової допомоги можуть бути оскаржені в установленому законом порядку до суду та в адміністративному порядку.

Секретар виконавчого комітету Н.Ріпак

Додаток 2

до рішенням виконавчого комітету

Новоушицької селищної ради

від 30.03.2012 р. №249

Журнал

реєстрації особистого прийому осіб,

які звернулися по безоплатну первинну правову допомогу





Дата

ПІБ працівника, що веде приймання

Прізвище, соціальний стан, адреса особи, що звернулась

Суть звернення

Вирішення питання з посиланням на нормативно-правові акти




















Секретар виконавчого комітету Н.Ріпак

Схожі:

НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Керуючись ст ст. 25, 26, 59, 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» N280/97-ВР (в редакції від 01. 01. 2011 р.),...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України №215 від 30 вересня 1998 року Про затвердження Єдиного...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України "Про затвердження правил торгівлі на ринках" від 26. 02. 2002...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Керуючись Законом України «Про держаний бюджет на 2011 рік», статтями 10, 12, 265, 266, 267, 275, 276 Податкового кодексу України,...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
України від 21. 10. 11 року №244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності»...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Податкового кодексу України від 02. 12. 2010 року №2755- VІ (в редакції від 01. 07. 2011р.), статті 25, пунктів 24, 29 частини 1...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Податкового кодексу України від 02. 12. 2010 року №2755-VІ (в редакції від 08. 07. 2012р.), статті 25, пунктів 24, 29 частини 1 статті...
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
ГП «Водоканал», забезпечення стабільності водопостачання, виконавчий комітет селищної ради
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Про Порядок надання розповсюджувачам зовнішньої реклами у тимчасове користування місць
НОВОУШИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
ГП «Водоканал», забезпечення стабільності водопостачання та водовідведення, виконавчий комітет селищної ради
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка