2 Основні терміни і поняття


Скачати 1.19 Mb.
Назва 2 Основні терміни і поняття
Сторінка 1/13
Дата 06.04.2013
Розмір 1.19 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13
2. Державна система стандартизації України

2.1. Основні терміни і поняття


Стандартизація сьогодні розвивається за наступними основними напрямками: традиційна (організовується і здійснюється в України відповідно до Конституції України (ст. 71, Законом У «Про стандартизацію»); освітня (організовується і здійснюється в України відповідно до ст. 43 Конституції і федеральними законами «Про освіту», «Про вищі і після вузівської професійної освіті»); медична (організовується і здійснюється у виконання закону «Про державну систему охорони здоров'я»); соціальна (організовується у виконання Указу Президента України «Про організацію підготовки державних соціальних стандартів для визначення фінансових нормативів формування бюджетів суб'єктів України і місцевих бюджетів»). У даному розділі висвітлюються основні терміни і поняття стандартизації стосовно першого, тобто традиційного напряму стандартизації продукції, послуг і робіт (продуктивних процесів) в цілому і їх компонентів.

Основними термінами і поняттями сучасної Державної системи стандартизації України з врахуванням міжнародної практики стандартизації є наступні: стандартизація; об'єкт стандартизації; нормативний документ з стандартизації; стандарт; державний стандарт України; технічний регламент; Загальноукраїнські класифікатори техніко-економічної інформації; стандарт галузі; стандарт підприємства (СТП); стандарт науково-технічного, інженерного суспільства (СТС); правила зі стандартизації (ПР); рекомендації зі стандартизації (Р); міжнародний стандарт (МС); (міжнародний) регіональний стандарт; міждержавний стандарт (ГОСТ); національний стандарт; гармонізований стандарт; комплекс стандартів; міжнародна стандартизація; регіональна стандартизація; національна стандартизація; застосування стандарту; застосування міжнародного стандарту; застосування (міжнародного) регіонального стандарту; застосування національного стандарту іншої країни; дата введення стандарту в дію; дата введення технічного регламенту в дію; користувач стандарту; користувач технічного регламенту; структурні елементи стандарту; теорія стандартизації; власний предмет теорії і практики стандартизації; власний метод стандартизації; головний (регулятивний) методологічний принцип стандартизації; основна техніко-економічна закономірність стандартизації; основоположний об'єктивний закон стандартизації.

Місце і роль стандартизації в структурі суспільства показані на рис. 2.1.



Товаровиробники

Світогляд, етика, естетика, право, в тому числі господарче виробництво (технічне законодавство

Вихідна (провідна) сторона в системі виробничо-економічних відносин, яка регулюється стандартами




Провідна сторона в системі виробничо-економіних відносин, яка регулюється цінами та іншими похідними від цін економічними категоріями

Предмети праці, засоби праці, робоча сила, природні ресурси

Наука, організація, технологія, інфраструктура виробництва

НДДКР

НТД і ТЕД, в тому числі Національний фонд стандартів

Стандартизація

Виробництво

Звертання

Домашнє господарство, сфера соціальних послуг

Товароспо-живачі

Рис. 2.1. Місце та роль стандартизації і стандартів в структурі суспільства





Стандартизація — діяльність, направлена на досягнення оптимального ступеня впорядкування в певній області за допомогою встановлення положень для загального і багатократного використання відносно реальних існуючих або потенційних завдань (по ISO/IEC GUID2:1996).

Стандартизація в Україні здійснюється в цілях забезпечення:

  • безпеки продукції, робіт і послуг для навколишнього середовища, життя, здоров'я і майна;

  • технічній і інформаційній сумісності, а також взаємозамінності продукції;

  • якості продукції, робіт і послуг у відповідності з присутнім йому розвитку науки, техніки і технології;

  • єдність вимірювань;

  • економії всіх видів ресурсів;

  • безпеці господарських об'єктів з врахуванням ризику виникнення природних і техногенних катастроф і інших надзвичайних ситуацій;

  • обороноздатності і мобілізаційній готовності країни.

Раціонально організовувана діяльність зі стандартизації здійснюється у складі НДР, ДКР, ОТР, ПР (узагальнено НДКР), коли за підсумками проведених досліджень і розробок, що закінчилися позитивним результатом, готуються проекти нового стандарту або зміни до стандарту, що діє, або пропозиція (з необхідним техніко-економічним обґрунтуванням) про розробку нового стандарту або про розробку змін до стандарту, що діє (стандартам).

Найважливішими кінцевими результатами діяльності з стандартизації є підвищення ступеня відповідності об'єктів стандартизації їх цільовому або функціональному призначенню, усунення технічних бар'єрів в торгівлі, а також сприяння науково-технічному, економічному і соціальному прогресу і співпраці.

Об'єкт стандартизації — конкретна продукція, конкретні послуги, конкретні роботи (конкретний виробничий процес) або групи однорідної конкретної продукції, групи однорідних конкретних послуг, трупи однорідних конкретних виробничих процесів (рис. 2.2).

Конкретна продукція (конкретні послуги) — це продукція (послуги) даної моделі (марки, типу, артикулу, фасону і т. п.), що характеризується певними конструктивно-технологічними рішеннями, конкретними значеннями показників її (їх) цільового (або функціонального) призначення і конкретними значеннями показників рівня якості (корисності) і рівня споживчої економічності.



Більшість об’єктів традиційної (технічної стандартизації)

Продукція

Послуги

Виробничі процеси

Виробничі

Для населення (побутові)

Технологічні

Керівні

Інфраструктурні (забезпечуючі)

Виробничо-технічного значення

Товари народного споживання

Моделі (марки, артикули і т.д.)

Моделі (фасони і т.д.)

Типові процеси та їх елементи

Рис. 2.2. Об’єкти традиційної стандартизації





Групи однорідної конкретної продукції (однорідних конкретних послуг) — це сукупність конкретної продукції (послуг) певного вигляду, що характеризується загальним цільовим (або функціональним) призначенням і що володіє загальними основними властивостями рівня їх якості (корисності) і рівня їх споживчої економічності.

Складовими частинами групи однорідної конкретної продукції (групи однорідних конкретних послуг) можуть бути підгрупи однорідної конкретної продукції або послуг (представлені, наприклад, сімействами, гаммами, рядами однорідної конкретної продукції або послуг), що характеризуються спільністю конструктивно-технологічних рішень, але з різними значеннями їх головних параметрів, що є показниками цільового (або функціонального) призначення продукції (або послуг).

Конкретний виробничий процес — це процес, який використовується для виробництва (виготовлення, будівництва, вирощування, зберігання, транспортування, а також відновлення, утилізації, поховання або знищення) конкретної продукції або надання конкретної послуги. При вирішенні завдань стандартизації вони зазвичай розглядаються як ті, що складаються з двох частин: основною технологічною і організаційно-технічною (що управляє).

Групи однорідних конкретних виробничих процесів — це сукупність конкретних виробничих процесів, які використовуються для виробництва групи однорідної конкретної продукції або для надання групи однорідних конкретних послуг.

Аспект стандартизації — напрям стандартизації вибраного об'єкту стандартизації, що характеризує певну властивість (або групу властивостей) даного об'єкту.

Так, аспектами стандартизації конкретної продукції або групи однорідної конкретної продукції є:

  • терміни і визначення;

  • умовні позначення і скорочення;

  • класифікація, вимоги до головних параметрів і (або) розмірів (показникам цільового або функціонального призначення); вимоги до основних показників рівня якості (корисності);

  • вимоги до основних показників рівня економічності;

  • вимоги до комплектності продукції;

  • вимоги до методів і засобів зберігання і транспортування;

  • вимоги до методів і засобів відновлення (ремонту);

  • вимоги безпеки продукції для життя, здоров'я і майна при її виробництві, зверненні і споживанні;

  • вимоги охорони навколишнього природного середовища (вимоги до екологічно небезпечних властивостей продукції при її виробництві, зверненні і споживання);

  • вимоги до правил і засобів приймання продукції;

  • вимоги до методів, методик і засобів контролю (випробувань, вимірювань, аналізу) показників рівня якості продукції;

  • вимоги до маркування продукції;

  • вимоги до упаковки продукції, транспортної і споживчої тари;

  • вимоги і умови технічно ефективного і безпечного споживання (експлуатації або використання) продукції по її цільовому (або функціональному) призначенню;

  • вимоги і умови технічно ефективної і безпечної утилізації (поховання або знищення).

Нормативний документ зі стандартизації — це документ, що містить правила, загальні принципи, характеристики стандартизації, що стосуються об'єктів, певних видів діяльності або їх результатів, і доступний широкому колу користувачів. Ієрархія документів зі стандартизації, що існує на сучасному світі, представлена в табл. 2.1.

До нормативних документів зі стандартизації в України відносяться стандарти, технічні регламенти, загальноукраїнські класифікатори техніко-економічної інформації, а також правила зі стандартизації.

Нормативні документи зі стандартизації є частиною більш загальної сукупності — нормативно-технічних документів (НТД), що включають як нормативні документи зі стандартизації, так і технічні документи (конструкторські, технологічні і проектні), що розробляються на їх основі.

Стандарт — нормативний документ зі стандартизації, розроблений, як правило, на основі згоди, що характеризується відсутністю стійких заперечень з істотних питаннях у більшості зацікавлених сторін, прийнятий (затверджений) визнаним органом (підприємством). Стандарти грунтуються на узагальнених результатах досягнень науки, техніки і практичного досвіду, мета їх застосування — отримання оптимальної користі для суспільства. Вони є найбільш масовим видом документів, які використовуються для оформлення результатів діяльності з власне стандартизації в число яких входять технічні регламенти, ОКТЕІ, правила зі стандартизації, а також натурально-речові зразки — еталони виробів, матеріалів і речовин.

Державний стандарт України — стандарт, прийнятий Державним комітетом України зі стандартизації, метрології і сертифікації (Держстандарт України) або Державним комітетом України з житлової і будівельної політики (Держбуд України). Розробляється на конкретну продукцію (або групи конкретної продукції), конкретні послуги (або їх групи), конкретні виробничі процеси або їх елементи (або групи процесів або їх елементів), що мають переважно загальнонародне господарське значення (застосування).

Таблиця 2.1

Ієрархія документів по стандартизації на сучасному світі

Рівні

Документи

Організації і органи, що приймають документи

Міжнародний

Регіональний

Національний

Суб'єкти господарювання

Міжнародні стандарти ІСО (МС ІСО)

Публікації МЕК

Міжнародні класифікатори ТЕІ

Стандарти СІНА і Стандарти СЕНЕЛЕК (Євростандарти)

Міжнародні стандарти (ГОСТ) і класифікатори
Національні стандарти Німеччини (DIN)

Японські національні стандарти (JIS) і ін.

Державні стандарти України (ДСТУ), ОКТЕІ

Стандарти суспільств (СТО)
Стандарти підприємств (СТП), фірм:

об'єднань підприємств

підприємств, що не входять в об'єднання або входять в них.

Технічна Документація (ТД):

Конструкторська

Технологічна

Проектно-будівельна

Міжнародна організація зі стандартизації (ІСО)

Міжнародна електротехнічна комісія (МЕК) і ін.
Європейські організації зі стандартизації (СІНА і СЕНЕЛЕК) і ін.

Міжнародна Рада СНД

Національні органи зі стандартизації (DIN, JIS, BSI AFNOR і ін.)

Держстандарт України

Держбуд України

Наукові інженерні суспільства

Керівництво підприємств (фірм) і об'єднань підприємств


Технічні керівники підприємств (фірм) і об'єднань підприємств


Технічний регламент — документ, який встановлює характеристики продукції або пов'язані з нею процеси і методи виробництва. Він може також включати вимоги до термінології, символів, упаковки, маркування або етикетування продукції, а може бути цілком присвячений цим питанням. Дотримання технічного регламенту обов'язкове (відповідно до Угоди по технічних бар'єрах в торгівлі, прийнятих в рамках Всесвітньої торгової організації — СТО).

Як технічні регламенти в України розглядаються: технічне законодавство України; укази Президента України і накази, що містять вимоги технічного характеру; стандарти, що містять обов'язкові вимоги, а також технічні норми і правила спеціалізованих державних контрольно-наглядових органів (Сніп, Санпін і ін.).

Загальноукраїнські класифікатори техніко-економічної інфраструктури — систематизовані зведення класифікаційних угрупувань певних об'єктів класифікації, що містять їх умовні цифрові коди і найменування. Розробляються на продукцію, послуги, виробничі процеси і їх елементи, що мають загальнонародне господарське значення (застосування).

У України за станом на 1 січня 1998 р. діяло більше 30 ОКТЕІ, зокрема:

  • Загальноукраїнський класифікатор продукції (ЗКП);

  • Загальноукраїнський класифікатор видів економічної діяльності, продукції і послуг (ЗКДП);

  • Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності (ТНВЕД);

  • Загальноукраїнський класифікатор стандартів (ЗКС).

ОКТЕІ використовуються як єдині машинно-орієнтовані мови спілкування суб'єктів господарської діяльності і органів управління, зокрема для класифікаційного науково обґрунтованого опису і регулювання національної економіки України. Наприклад, ОКП, ОКДП, ТНВЕД призначені для державного регулювання складу видів і структури продукції, яка виробляється і споживається в України.

Стандарт галузі — стандарт, який був прийнятий державним органом управління в межах його компетенції. Розробляється на конкретну продукцію (або групи конкретної продукції), конкретні послуги (або групи конкретних послуг), конкретні виробничі процеси або їх елементи (або групи конкретних виробничих процесів або їх елементів), що мають переважно внутрігалузеве значення (застосування).

Під галуззю в сучасних умовах господарювання в України розуміється сукупність суб'єктів господарської діяльності, незалежно від їх відомчої приналежності і форм власності, які розробляють (або) певних видів, які мають схоже цільове (або функціональне) призначення, що виробляють продукцію (що виконують роботи і що надають послуги).

Стандарт підприємства — стандарт, затверджений самим підприємством. У України СТП затверджують за двома варіантами: на рівні підприємств, що не входять або входять в яке-небудь господарське об'єднання (концерн, холдинг, науково-технічний комплекс, НВО і ін.); на рівні будь-яких господарських об'єднань (з будь-якою системою власності на засоби виробництва).

Розробляється на конкретну продукцію (або групи конкретної продукції), конкретні послуги (або групи конкретних послуг), конкретні виробничі процеси або їх елементи (зокрема на елементи організації і управління виробництвом), що мають застосування в основному на самому підприємстві.

Стандарт науково-технічного, інженерного суспільства — стандарт, прийнятий науково-технічним, інженерним суспільством або іншим суспільним об'єднанням. Характерною особливістю цієї категорії стандартів є те, що для суб'єктів господарської діяльності вони є повністю добровільними (не обов'язковими для застосування), тобто що рекомендуються.

Правила зі стандартизації — нормативний документ зі стандартизації, прийнятий Держстандартом України і що містить, по-перше, типові організаційно-технічні і (або) загальнотехнічні правила, загальні принципи, характеристики, норми, дотримання яких є обов'язковим при виконанні виробничих процесів певного вигляду у сфері стандартизації, метрології, сертифікації і акредитації, а по-друге, обов'язкові вимоги до оформлення результатів цих робіт. Правила зі стандартизації ніколи не розробляються на власну продукцію і послуги, а тільки в наступних випадках:

  • при необхідності деталізації обов'язкових вимог відповідних основоположних організаційно-технічних і (або) загальнотехнічних стандартів (ДСТУ);

  • за відсутності таких стандартів (для більш оперативного регулювання певних організаційно-технічних і (або) загальнотехнічних відносин);

  • при недоцільності розробки і ухвалення в обґрунтованих випадках відповідних організаційно-технічних і (або) загальнотехнічних стандартів.

Розробляються на конкретні виробничі процеси і їх елементи, пов'язані з вирішенням завдань організації і управління роботами зі стандартизації, метрології, сертифікації, акредитації, ліцензуванню, державному контролю і нагляду за дотриманням обов'язкових вимог технічних регламентів, державних і міждержавних стандартів. Правила зі стандартизації приймають Держстандарт України і Держбуд України. Якщо вони пройшли реєстрацію в Міністерстві юстиції України, то вимоги, що містяться в них, є обов'язковими.

Побудова, виклад, оформлення і зміст правил зі стандартизації здійснюється за ДСТУ 1.5.

Рекомендації зі стандартизації розробляються на конкретні виробничі процеси і їх елементи, пов'язані з вирішенням завдань організації, координації і здійснення робіт зі стандартизації, метрології і сертифікації. Рекомендації зі стандартизації приймають Держстандарт України, Держбуд України, а також підлеглі ним всеукраїнські науково-дослідні інститути відповідно до їх головної ролі і профілю діяльності. Положення, що містяться в рекомендаціях, є добровільними.

Міжнародний стандарт — стандарт, прийнятий міжнародною (світовою) організацією зі стандартизації. Такими є неурядові організації ІСО (ISO) і МЕК (IEC), тому статус стандартів, прийнятих для застосування в країнах — членах ІСО і МЕК, добровільний.

Міжнародний (регіональний) стандарт — стандарт, прийнятий міжнародною регіональною організацією. Так, існують європейські стандарти CEN, CENELEC і ETSI, які приймаються міжурядовими європейськими організаціями: Європейським комітетом із стандартів (CEN), Європейським комітетом електротехнічної стандартизації (CENELEC) і Європейським інститутом телекомунікаційних стандартів (ETSI). Відповідно до директив ЄС статус вказаних стандартів для їх застосування в країнах — членах ЄЕС обов'язковий.

Розробляються (як і вітчизняні стандарти) на конкретну продукцію (або групи конкретної продукції), конкретні послуги (або групи конкретних послуг), конкретні виробничі процеси або їх елементи (або групи конкретних виробничих процесів або їх елементів), що мають відповідно загальносвітове, регіональне або переважно національне значення (застосування).

Міждержавний стандарт — стандарт, прийнятий державами, що приєдналися до Угоди про проведення узгодженої політики в області стандартизації, метрології і сертифікації (1992 р.). Міждержавні стандарти є в даний час міжнародними стандартами регіонального типу.

Національний стандарт — стандарт, прийнятий національним органом зі стандартизації. Такими є, наприклад, державні стандарти Російської Федерації (ДСТУ), України (ДСУ), Німеччини (DIN).

Гармонізований стандарт — національний стандарт, вимоги якого технічно ідентичні, тобто тотожні або вищі (складніші), але не суперечать вимогам до конкретного об'єкту стандартизації, встановленим у відповідному міжнародному стандарті (стандартах) або в (міжнародному) регіональному стандарті (стандартах), або в прогресивному національному стандарті (стандартах) зарубіжної країни, з яким (якими) гармонізується даний національний стандарт.

Гармонізація ДСТУ, які використовують на території України, з відповідними міжнародними стандартами (за ухвалення яких Україна проголосувала позитивно) є центральною умовою виконання України Угоди з технічних бар'єрів в торгівлі і однією з найбільш важливих загальних умов для вступу України до Всесвітньої торгової організації.

Комплекс стандартів — це сукупність взаємопов'язаних державних і (або) міжнародних стандартів, об'єднаних загальною цільовою спрямованістю і що встановлюють узгоджені, переважно основоположні організаційно-технічні і (або) загальнотехнічні вимоги до взаємозв'язаних об'єктів стандартизації.

В Україні і країнах-членах СНД застосовуються, наприклад, наступні комплекси державних і міждержавних стандартів: 1. ГСС РФ; 2. ЕСКД; 3. ЕСТД; 7. ГСИ; 9. ЕСЗКС; 12. ССБТ; 13. Репрографія; 15. СРПП; 17. ССОП; 19. ЕСПО; 21. СЦЦС; 24. ЕКСАС; 27. ССНТ; 29. ССЕТО, ЕСДП і ОНВ і ін.

Комплекси державних і міждержавних стандартів організаційно-технічного і загальнотехнічного характеру (спільно з технічними регламентами, спеціалізованими державними контрольно-наглядовими органами країни, що приймаються) є основоположними, системо утворюючими для всього федерального фонду стандартів і ОКТЕІ.

Міжнародна стандартизація — це міжнародна діяльність зі стандартизації, участь в якій відкрита для відповідних органів всіх країн світової спільноти. Вона здійснюється в рамках не тільки таких організацій, як ІСО і МЕК, але і багато інших (неурядових і міжурядових), наприклад: Всесвітній організації охорони (ВІЗ) здоров'я при ООН; Продовольчій і сільськогосподарській Організації Об'єднаних націй (ФАО); Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО); Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ); Європейській економічній комісії ООН (ЕЕК ООН) і ін.

Регіональна стандартизація — це міжнародна діяльність зі стандартизації, участь в якій відкрита для відповідних органів країн переважно тільки одного географічного або економічного регіону світу. До них відносяться, наприклад, країни — члени СНД, ЄЕС, Арабські організації зі стандартизації і метрології (АСМО), Панамериканського комітету стандартів (КОПАНТ) і так далі

Національна стандартизація — це діяльність по стандартизації, яка проводиться на рівні однієї країни світової спільноти.

У одних країнах світу національна стандартизація здійснюється державними органами управління (наприклад, в Росії, в Україні, в Білорусії, в Японії, в Китаї, в КНДР, в Республіці Куба), в інших — недержавними організаціями (ФРН, Великобританії, Фінляндії).

Застосування стандарту — це використання стандарту користувачем з виконанням встановлених в нім вимог і відповідно до області його розповсюдження і сфери дії.

Користувачами є: суб'єкти господарської діяльності (дослідники, розробники, випробувачі, органи з сертифікації, товаровиробники, торгові організації, товароспоживачі, сервісні і ремонтні організації, організації з утилізації, поховання або знищення використаної продукції або відходів виробництва); населення, тобто покупці і споживачі кінцевої продукції (товарів народного споживання) і всіляких побутових послуг; державні органи і інститути всіх гілок і рівнів влади.

Область розповсюдження стандарту — це конкретні об'єкти стандартизації, а також аспекти стандартизації, вимоги до яких встановлені в даному стандарті.

Сфера дії стандарту визначається статусом і компетенцією органу (або організації), що прийняв стандарт даної категорії. Це може бути територія СНД (ГОСТ), територія України, галузь науки і техніки (ГСТ, СТО), підприємство (СТП).

Застосування міжнародного стандарту — це використання конкретного міжнародного стандарту користувачами в даній країні (країнах) з повним або частковим виконанням встановлених в нім вимог і відповідно до області його розповсюдження і сфери дії.

Країни світової спільноти використовують наступні основні варіанти застосування міжнародних стандартів.

1-й варіант — шляхом безпосереднього (в буквальному розумінні слова) застосування міжнародного стандарту в практиці господарювання країни — користувача стандарту (головним чином на рівні фірм), причому без якого-небудь його переоформлення і (або) додаткового позначення і без офіційного автентичного перекладу національною офіційною мовою країни.

2-й варіант — шляхом офіційного автентичного перекладу міжнародного стандарту національною офіційною мовою країни — користувачем цього стандарту і прямого включення його змісту у вітчизняний нормативний документ зі стандартизації, причому без яких-небудь доповнень і (або) посилювань вимог (або, навпаки, з включенням доповнень і (або) посилюванням вимог). Це варіант прямого застосування міжнародного стандарту, але опосередкованого з погляду його переоформлення на національну офіційну мову країни-користувача.

3-й варіант — шляхом часткового використання змісту вимог міжнародного стандарту користувачами в даній країні як одне з багатьох джерел науково-технічної інформації, що враховується (або лише береться до уваги) при розробці аналогічного вітчизняного нормативного документа зі стандартизації. Цей факт зазвичай не відбивається в позначенні вітчизняного документа зі стандартизації, але про це в тій або іншій формі повідомляється в передмові, а також в довідково-інформаційних додатках до нього (бібліографія або список джерел, які використовуються при розробці вітчизняного документа).

Перші два варіанти зазвичай відбиваються в спеціальних правилах перегляду стандарту (див. ДСТУ 1.5, п. 8.1). Крім того, про це повідомляється в передмові до вітчизняного стандарту.

У України і країнах — членах СНД використовуються в даний час всі три вказані вище варіанти.

Застосування регіонального стандарту — це використання конкретного (міжнародного) регіонального стандарту користувачами в даній країні (країнах) з повним або частковим виконанням встановлених в нім вимог і відповідно до області його розповсюдження.

Міждержавні стандарти категорії ГОСТ, за яких Україна проголосувала позитивно, використовуються в України з повним виконанням встановлених в них вимог.

Застосування національного стандарту іншої країни — це використання національного стандарту іншої країни користувачами в даній країні (на підставі ув'язненого в установленому порядку двосторонньої угоди між сторонами) з повним або частковим виконанням вимог, встановлених в конкретному національному стандарті іншої країни, і відповідно до області його розповсюдження.

Варіанти і умови застосування національних стандартів інших країн в України принципово аналогічні трьом викладеним вище варіантам застосування міжнародних стандартів ІСО і МЕК.

Дата введення стандарту в дію — це дата, з якою стандарт набуває юридичної сили. Встановлюються для стандартів, що містять обов'язкові вимоги (ДСТУ, ГОСТ, ОСТ, СТП). Для стандартів науково-технічних, інженерних суспільств (СТО), Для суб'єктів господарської діяльності, що є, повністю добровільними, дати введення їх в дію не встановлюються.

Дата введення технічного регламенту в дію — це дата, з якою технічний регламент набуває юридичної сили. Оскільки технічні регламенти (за визначенням) завжди є обов'язковими документами, встановлення дат введення їх в дію також обов'язково.

Користувач стандарту — це юридична або фізична особа, що застосовує стандарт в своїй науково-технічній, дослідно-конструкторській, технологічній, проектній, виробничій, стандартизаторській, управлінською, учбово-педагогічною і інших видах діяльності.

Користувачі повинні дотримувати встановлених в стандартах обов'язкові вимоги відповідно до області розповсюдження і сфери дії, причому з дати введення їх у дію. А до цієї дати дотримання встановлених в них обов'язкових вимог як для юридичних, так і для фізичних осіб є добровільним.

Користувач технічного регламенту — це юридична або фізична особа, що застосовує технічний регламент в своїй науково-технічній, дослідно-конструкторській, технологічній, проектній, виробничій, стандартизаторській, управлінською, учбово-педагогічною і інших видах діяльності.

Користувачі зобов'язані дотримувати всі встановлені в регламентах імперативно-обов'язкові вимоги в повному об'ємі і відповідно до області розповсюдження і сфери дії, причому з дати введення їх в дію. До цієї дати дотримання (повне або часткове) встановлених в них імперативно-обов’язкових вимог як для юридичних, так і для фізичних осіб є добровільним.

Структурні елементи стандарту — це сукупність елементів побудови, викладу, оформлення, змісту і позначення стандартів. У загальному випадку стандарти містять наступні структурні елементи:

  1. титульний лист (обов'язковий елемент);

  2. передмова (обов'язковий елемент);

  3. дані про право власності на даний стандарт (обов'язковий елемент);

  4. зміст (при необхідності);

  5. вступ (при необхідності);

  6. найменування (обов'язковий елемент);

  7. область застосування (обов'язковий елемент);

  8. нормативні посилання (за наявності);

  9. визначення або терміни і визначення (за наявності);

  1. позначення і скорочення, які використовуються в тексті стандарту (за наявності);

  2. вимоги (головний і обов'язковий елемент);

  3. додатки обов'язкові і ті, які рекомендуються (за наявності);

  4. бібліографічні дані, тобто інформаційні відомості про документи, які використовуються при розробці даного стандарту (за наявності);

  5. відомості про віднесення стандарту до певного класифікаційного угрупування Універсальної десяткової класифікації (УДК) друкарсько-книжкової продукції (обов'язковий елемент);

15) позначення даного стандарту (обов'язковий елемент).

Загальні вимоги до побудови, викладу, оформлення змісту і позначенню стандартів, прийнятих на території України, встановлені в ДСТУ 1.5-92 і ДСТУ 1.5-93.

Теорія стандартизації — фундаментальні і прикладні наукові знання про соціальну практику стандартизації.

Фундаментальна теорія стандартизації вивчає, висловлює і розвиває наступні теорії:

  • про власний предмет стандартизації;

  • про власний науково-практичний метод соціальної практики стандартизації;

  • про головний (регулятивний) методологічний принцип соціальної практики стандартизації;

  • про основну техніко-економічну закономірність соціальної практики стандартизації;

  • про об'єктивний закон соціальної практики стандартизації.

Прикладна теорія стандартизації вивчає, висловлює і розвиває:

  • теорію об'єктивного місця, соціальної ролі і функцій стандартів, що управляють, як активних елементів з тимчасових продуктивних сил і регуляторів початкової нормативно-технічної сторони (грані) виробничо-економічних відносин між товаророзробниками і товаровиробниками, з одного боку, і товароспоживачами (або товаропокупцями) — з іншого; теорію суспільно необхідних об'єктів стандартизації як результатів творчої інтелектуально-технічної праці людини, що підлягають усуспільненню у формі розробки нових або оновлення стандартів, що діють;

  • теорію безпосередньої, власної мети стандартизації як створення, систематичне оновлення і нормозастосування оптимального за складом, структурою і рівню вимог фонду стандартів;

  • теорію прикладних методичних принципів стандартизації в умовах соціального орієнтованого способу оптимального функціонування економіки (принципи системності, комплексності, планомірності, оптимальності, поєднання обов'язкових і добровільних вимог, гнучкості і динамізму);

  • теорію соціально необхідного оптимального фонду стандартів як головного регулятора початкової нормативно-технічної сторони (грані) виробничо-економічних відносин в умовах соціального орієнтованого способу оптимального функціонування економіки.

Власний предмет теорії і практики стандартизації — це нормативно-технічна сторона (грань) системи виробничо-економічних відносин товаророзробників і товаровиробників, з одного боку, і товароспоживачів (або товаропокупців), з іншого боку, а також з органами господарського управління з приводу інтегральної якості об'єктів іншої природи, що створюються творчою інтелектуально-технічною працею людини і багато разів відтворних і (або), які використовуються в будь-якій сфері життєдіяльності.

Власний науково-практичний метод стандартизації — це метод системно-комплексного впорядкування і одночасно оптимізації вимог до всіх нових потенційних і нових фактичних, соціально необхідних об'єктів офіційної (документованої) стандартизації нових об'єктів іншої природи, що постійно відтворюються творчою інтелектуально-технічною працею дослідників і розробників у всіх їх формах, видах і різновидах.

Власний науково-практичний метод діяльності зі стандартизації (рис. 2.3) включає наступні більш часткові методи, які використовуються на відповідних стадіях і етапах загального алгоритму стандартизації:

  • класифікації і кодування початкової безлічі об'єктів стандартизації за ознакою їх цільового (або функціонального) призначення;

  • ранжирування (оцінки) конкретних об'єктів стандартизації певного вигляду і призначення за критеріями їх соціальної і економічної прогресивності (або, навпаки, не прогресивності) для подальшого відтворення і використання;

  • «штучного відбору», тобто селекції прогресивних і одночасно симпліфікації морально застарілих конкретних об'єктів стандартизації;

  • уніфікації селекціонованих конкретних об'єктів стандартизації з їх головних параметрів (показникам призначення) і одночасно типізації, тобто оптимізації вимог до рівня їх якості і рівня їх економічності; складання проектів стандартів і розсилки їх на відгуки, висновок і узгодження компетентним юридичним і фізичним особам;

  • досягнення консенсусу всіх зацікавлених сторін з складу і рівню вимог до конкретного об'єкту стандартизації, включеного в проект стандарту перед його офіційним ухваленням (твердженням).



Рис. 2.3. Власний метод діяльності в області стандартизації

Головний методологічний принцип стандартизації — це принцип обов'язкової своєчасності розробки нових і оновлення стандартів, що діють, який слід неухильно реалізовувати відносно нових позитивних результатів творчої праці, як дослідників, так і розробників.

У випадках недотримання головного (регулятивного) методологічного принципу стандартизації діяльність зі стандартизації виявляється або передчасною або несвоєчасною (тобто що запізнюється). Тому питання про правильний вибір часу почала розробки нового стандарту або оновлення стандарту, що діяв, має визначальне значення для ефективності всієї цієї нормотворчої і технічної нормозастосовуючої діяльності.

Основна техніко-економічна закономірність стандартизації — це діалектичне поєднання принципу спадкоємності щодо постійних (стабільних) вимог до головних параметрів конкретних об'єктів стандартизації певного виду і закону прогресу (зростання, посилювання) змінних вимог, що змінюють один одного, до рівня якості і рівня економічності тих же об'єктів, що забезпечує все більш повне зближення вимог стандартів, що дискретно підвищуються, і практично безперервно зростаючих науково обґрунтованих вимог споживачів до конкретних нових об'єктів другої природи у фазі їх еволюційного розвитку.

При завершенні фази еволюційного розвитку конкретних об'єктів стандартизації певного виду, коли вичерпуються можливості подальшого прогресу в рамках раніше відкритого (винайденого) конструктивно-технологічного принципу, старий стандарт необхідно відмінити і розробити стандарт наступного покоління, в межах якого знову виявлятиметься (на новому витку розвитку) викладена вище основна техніко-економічна закономірність стандартизації. Дана закономірність спостерігається в революціонізуючих стандартах на машини і прилади, на всі інші види продукції, а також на послуги і виробничі процеси (роботи).

Об'єктивний закон стандартизації — це соціально-економічна необхідність своєчасного усуспільнення нових позитивних результатів творчої інтелектуально-технічної праці дослідників і розробників у формі нормативно-технічної інформації (тобто у формі вимог, включених в прийняті нові або оновлені стандарти) про інтегральну якість нових об'єктів другої природи, які мають чітку перспективу подальшого багатократного ефективного застосування в будь-якій сфері суспільної практики.

Своєчасне усуспільнення позитивних результатів НТР і НТП шляхом розробки нових і оновлення стандартів, що діють, об'єктивно необхідне для забезпечення оптимального функціонування економіки кожної країни і світової спільноти в цілому, оскільки тільки при неухильному слідуванні цьому об'єктивному закону виробничо-економічні відносини між виробниками і споживачами товарів (на мікрорівні способу виробництва), а також з органами господарського управління (на макрорівні) можуть підтримуватися в прогресивному, а не в застійному або гальмуючому соціально-економічний розвиток суспільства стані.

Чим вище категорія стандарту, тим відповідно вище рівень усуспільнення конкретних позитивних результатів НТР і НТП. Цей об'єктивний закон стандартизації діє, природно, в галузях машино- і приладобудування, а також без якого-небудь вилучення у всіх інших галузях і сферах економіки.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   13

Схожі:

Третя республіка у Франції. Мета: проаналізувати особливості економічного...
Основні поняття і терміни: лихварство, Панамський скандал, «справа Дрейфуса», реваншизм
1. Поняття, терміни, категорії як концептуальні об’єкти суспільної географії
У ньому виділяються прості і складні елементи. До простих належать терміни, поняття, категорії,до складних наукові гіпотези,концепції...
ЗАКОНУКРА Ї Н И
Стаття Основні терміни та їх визначення У цьому Законі наведені нижче основні терміни вживаються в такому значенні: види робіт із...
План Дія електричного струму на організм людини Поділ величин струму в залежності від його дії
...
9. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ
Ключові терміни й поняття: ОСНОВНІ ЗАСОБИ, ОСНОВНІ ФОНДИ, АМОРТИЗАЦІЯ, ЗНОС, ВІДТВОРЕННЯ, КАПІТАЛЬНІ ВКЛАДЕННЯ, САМОФІНАНСУВАННЯ,...
Тема: Будова статевих клітин
Основні терміни і поняття: гамети, сперматогенез, овогенез, сперматозоїд, яйцеклітина, статеве та нестатеве розмноження, гаплоїдний...
УРОК 3 Тема: Різноманітність, розвиток і продуктивність екосистем
Основні поняття та терміни: біоценоз, біогеоценоз, екосистема, фітоценоз, біотоп, автотрофи, гетеротрофи, сапротрофи, продуценти,...
Урок тренінг Хід уроку Організаційний момент Актуалізація опорних...
Основні поняття та терміни: психічне насилля, фізичне насилля, злість, агресія, жертва насилля, свідок насилля
ПВНЗ «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ» КАФЕДРА “ОРГАНІЗАЦІЇ КОМПЛЕКСНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ”
Поняття, специфіка та витоки правового забезпечення захисту інформації. Проблеми інформаційної безпеки України Основні терміни та...
Закон кількості грошей. Інфляція, її основні види та характеристика....
Визначте поняття матеріального та нематеріального виробництва, виробничої та невиробничої сфери діяльності людей
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка