КРИМІНАЛІСТИКА Для студентів юридичних вузів та факультетів


Скачати 0.65 Mb.
Назва КРИМІНАЛІСТИКА Для студентів юридичних вузів та факультетів
Сторінка 1/4
Дата 04.04.2013
Розмір 0.65 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ


ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ І.І.МЕЧНИКОВА

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра кримінального права, кримінального процесу та криміналістики

КРИМІНАЛІСТИКА


Для студентів юридичних вузів та факультетів



Одеса – 2010

Криміналістика: Навчально-методичний посібник для студентів юрид. вузів та факультетів / Укладач Шевчук В.М. Одеса: Астопринт, 2010. – 34 с.

Рецензенти – доктор юридичних наук, професор Долженков А.Ф., доктор юридичних наук, професор Музика А.А.


Затверджено

рішенням кафедри кримінального права, кримінального процесу та криміналістики, протокол № 1 від «27» серпня 2010 року.
Рекомендовано до друку Вченою Радою економіко-правового факультету, протокол № 1 від «10» вересня 2010 року.


  1. ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА.


Криміналістика – наука про закономірності механізму вчинення злочину, виникнення джерел інформації про злочин і його учасників, закономірності збирання, дослідження, оцінки і використання доказів і розроблених на підставі цих закономірностей спеціальних засобів і методів розслідування злочинів та їх запобіганню.

Високий рівень науково-технічного прогресу сприяє не тільки поліпшенню благоустрою держави, але й застосуванню найновітніших прийомів, способів та технологій вчинення злочинів.

Актуальність дослідження основних теоретичних проблем криміналістки полягає в тому, що на сучасному етапі розвитку боротьби зі злочинністю організація діяльності правоохоронних органів потребує застосування перспективніших методів провадження розслідування.

Мета навчального курсу з криміналістики - окреслити коло науково-теоретичних та практичних проблем, які постають на сучасному етапі розвитку науки, показати можливі шляхи їх розв’язання і сформувати систему теоретичних знань, а також комплекс практичних вмінь та навичок щодо ефективного використання техніко-тактичних прийомів, способів та методів розслідування злочинів.

Навчальний курс з криміналістики складається з 26-ти тематичних занять, кожне з яких проводиться у формі лекційного та семінарського заняття.

Розподіл тематичних занять відповідає структурі навчального курсу з криміналістики, який складається з чотирьох тісно пов’язаних між собою та взаємообумовлених розділів.

Відповідно до кожного тематичного заняття навчальна програма визначає об’єм та зміст теоретичного матеріалу та практичних навичок, якими має оволодіти студент.

Програма також містить в собі перелік рекомендованої навчальної та наукової літератури необхідної для ліпшого засвоєння тематичного матеріалу.

На вивчення навчального курсу з криміналістики надається 190 годин, з яких 70 – лекційних, 66 – семінарських занять, 54 – самостійної підготовки студента.

Підсумковою формою контролю в VII семестрі є «залік», в VIII семестрі – «іспит».


  1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН (СТРУКТУРА)

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «КРИМІНАЛІСТИКА».



І СЕМЕСТР

Загальні положення та методологія криміналістики

№ п/п

Назва теми

Лекції

Семінари

Загалом

1

Система та методологія криміналістики

2

2

4

2

Криміналістична ідентифікація та діагностика

2

2

4

3

Криміналістичні версії та планування криміналістичної діяльності

2

2

4

Криміналістична техніка

№ п/п

Назва теми

Лекції

Семінари

Загалом

4

Загальні положення криміналістичної техніки

2

2

4

5

Криміналістична фотографія, відео- та звукозапис

2

2

4

6

Криміналістичне дослідження слідів

2

4

6

7

Криміналістичне дослідження зброї та слідів її застосування

2

2

4

8

Криміналістичне дослідження документів

2

4

6

9

Криміналістична ідентифікація людини за ознаками зовнішності

2

2

4

10

Криміналістичне дослідження запахових слідів

2

2

4

11

Криміналістичне дослідження акустичної інформації

2

2

4

12

Криміналістичне дослідження окремих речовин та матеріалів

2

2

4

13

Інформаційне забезпечення криміналістичної діяльності

2

2

4

ІІ СЕМЕСТР

Криміналістична тактика

№ п/п

Назва теми

Лекції

Семінари

Загалом

14

Основи криміналістичної тактики

2

2

4

15

Форми використання спеціальних знань під час розслідування

2

2

4

16

Тактика слідчого огляду

2

4

4

17

Тактика допиту та очної ставки

4

4

4

18

Тактика пред’явлення для впізнання

2

2

4

19

Тактика обшуку та виїмки

4

2

4

20

Тактика відтворення обстановки та обставин події

4

2

4

Методика розслідування окремих видів злочинів

№ п/п

Назва теми

Лекції

Семінари

Загалом

21

Загальні положення криміналістичної методики

4

2

4

22

Методика розслідування вбивств

4

4

4

23

Методика розслідування статевих злочинів

4

2

4

24

Методика розслідування крадіжок, грабежів та розбоїв

4

2

4

25

Методика розслідування податкових злочинів

4

4

4

26

Методика розслідування посадових злочинів

4

4

4




Загалом:

70

66

136



  1. ЗМІСТ (ПРОГРАМА)

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «КРИМІНАЛІСТИКА».
Тема 1. Система та методологія криміналістики.

Система криміналістики. Теорія та методологія криміналістики. Криміналістична техніка, тактика та методика розслідування окремих видів злочинів.

Загальні та спеціальні завдання криміналістики як прикладної науки стосовно розкриття, розслідування та попередження злочинів.

Об’єкт криміналістичного вчення з погляду діяльнісного підходу. Структура злочинної та криміналістичної діяльності. Предмет криміналістичного вчення в об’єктах криміналістики. Поняття науки криміналістики.

Криміналістика в системі юридичних наук кримінально-правового циклу. Характер її взаємозв’язку з зазначеними науками. Криміналістичне, кримінально-правове та процесуальне знання про злочин. Взаємозв’язок криміналістики з судовою медициною, судовою психіатрією, судовою статистикою, загальною та юридичною психологією та логікою. Роль та місце природничих та технічних наук в системі криміналістичних знань.

Діалектичний метод як основа криміналістики і базовий метод пізнання її об’єктів. Взаємодія суспільних, природничих та технічних наук і її вплив на методологію криміналістики.

Рівні методології криміналістичних досліджень та характерні для них наукові категорії та методи пізнання. Загальнонаукові методи та підходи. Метод системного аналізу-синтезу. Роль дедукції, індукції, традукції, аналогії. Гіпотетичний метод пізнання. Метод моделювання. Значення формалізації інформації, створення криміналістичних алгоритмів та програм для ЄОМ. Використання логічних прийомів: аналізу, синтезу, порівняння, абстракції, узагальнення, класифікування.

Науково-практичні методи: спостереження, вимірювання, опис, експеримент, моделювання.

Спеціальні методи фізики, хімії, соціології, психології та інших наук.

Власне криміналістичні методи, їх характеристика, критерії їх допустимості. Вивчення способу злочинного діяння.

Наукове узагальнення слідчої, судової та експертної практики як джерело формування спеціальних криміналістичних методів та засобів. Інструментально-аналітичні методи. Криміналістичні методики.

Криміналістичне моделювання. Поняття, зв’язок з іншими методами пізнання. Матеріальні, розумові, логіко-математичні та інші методи моделювання, які використовуються в криміналістиці як науці та практичній діяльності.
Тема 2. Криміналістична ідентифікація та діагностика.

Поняття криміналістичної ідентифікації. Задача ідентифікації, її зв’язок та співвідношення з класифікацією, диференціацією, пошуковою діяльністю та доказуванням.

Об’єкти ідентифікації. Поняття та принцип розмежування об’єктів пошуку та перевірки, ідентифікуємих та ідентифікуючих об’єктів. Ідентифікаційні ознаки та властивості. Класифікація ідентифікаційних ознак. Ідентифікаційне поле.

Стадії процесу ідентифікації: попереднє дослідження, роздільне дослідження, порівняльне дослідження, оцінка результатів. Загальна методика дослідження на кожній стадії.

Рівні та цикли ідентифікаційного дослідження. Класифікація висновків про тотожність.

Класифікація форм ідентифікації: а) за процесуальними умовами її проведення; б) за суб’єктом; в) за типом ідентифікуємого об’єкту; г) за характером ідентифікаційного поля; д) за механізмом відображення властивостей в ідентифікуючих об’єктах; е) за формою відображення інформації.

Роль ідентифікації в дослідженні причинного зв’зку в кримінальній справі і у встановленні предмету доказування та фактів, які мають силу доказів.

Основи криміналістичної діагностики. Поняття, задачі та види криміналістичної діагностики та криміналістична ідентифікація. Класифікація об’єктів криміналістичної діагностики. Диференціація.
Тема 3. Криміналістичні версії та планування криміналістичної діяльності.

Криміналістична версія. Роль гіпотетичних форм розумової діяльності в пізнанні події минулого. Криміналістична версія як вид гіпотетичного пізнання під час розслідування та інших видів криміналістичної діяльності. Її поняття та логічна природа. Підстави побудови версії. Класифікація криміналістичних версій за об’ємом, суб’єктами побудови, ступенем визначенності, ступенем складності та ін. Процес побудови версій. Вимоги, які висуваються стосовно перевірки версій.

Планово-організаційне забезпечення розслідування як одного з найскладніших видів криміналістичної діяльності. Планування та організація розслідування. Поняття та предмет.

Принципи, умови, функції, елементи та форми планування. Планування експертно-криміналістичної діяльності.
Тема 4. Загальні положення криміналістичної техніки.

Поняття, предмет та система криміналістичної техніки, її задачі та об’єкти дослідження. Досягнення природничих та технічних наук – основне джерело її розвитку. Традиційні та нетрадиційні галузі цієї частини криміналістики. Її роль в розробці методів попередження злочинів.

Науково-технічні засоби та методи, які використовуються для виявлення, фіксації, вилучення слідів та інших речових доказів злочину. Науково-технічні засоби та методи фіксації власних доказів злочину.

Криміналістичні комплекти для оперативних співробітників, слідчих, прокурорів-криміналістів. Пошукове знаряддя, диктофони, магнітофони, відеомагнітофони. Пересувні криміналістичні лабораторії (ПКЛ).

Науково-технічні засоби та методи, які використовуються для лабораторного дослідження речових доказів. Мікроскопічна, вимірювальна, аналітична, обчислювальна техніка, основні задачі її застосування. Можливості техніки для дослідження об’єктів в невидимих зонах спектру: ренгеновських, ультрафіолетових, інфрачервоних променях. Люмінісцентний аналіз. Спектральний аналіз. Використання радіоактивних ізотопів.

Найновітніші високочутливі методи дослідження складу та структури речовин. Використання кібернетичних методів, електронної та лазерної техніки.
Тема 5. Криміналістична фотографія, відео- та звукозапис.

Поняття, значення та система криміналістичної фотографії, відео- та звукозапису. Методи криміналістичної фотографії (фіксуючі, дослідні).

Слідча фотографія. Її поняття, значення, методи фіксуючої фотографії, які використовуються при цьому (панорамна, вимірювальна, репродукційна). Фотографування під час проведення окремих слідчих дій (сигналетичне фотографування; фотографування місця події, трупів, окремих слідів та предметів, фотографування під час проведення слідчого експеременту, проведення обшуку, пред’явлення для впізнання і під час відтворення обстановки та обставин події злочину). Методи зазначених видів фотографування.

Експертна (дослідна) фотографія. Її поняття, значення, фотографічні методи та засоби змінення контрастів, фотографування в невидимих зонах світлового спектру, мікрофотографування.

Застосування відео- та звукозапису в криміналістичній діяльності. Специфіка відеозапису, можливості та методи його застосування під час проведення слідчих дій. Мета та прийоми звукозапису в слідчій роботі.

Процесуально-криміналістичне оформлення застосування криміналістичної фотографії, відео- та звукозапису.
Тема 6. Криміналістичне дослідження слідів.

Поняття та види слідів в криміналістиці. Система криміналістичного слідознавства. Поняття, суть та значення криміналістичного дослідження слідів. Трасологія та слідознавство. Сліди в широкому та в вузькому розумінні. Механізм утворення слідів. Класифікація об’єктів слідоутворення. Взаємодія, зв’язок об’єктів слідоутворення.

Класифікація слідів залежно від основних об’єктів слідоутворення, від механізму та характеру слідоутворення. Сліди-предмети, сліди-речовини.

Механізм утворення слідів-відображень зовнішньої будови об’єктів. Поняття слідового контакту. Класифікація слідів-відображень зовнішньої будови.

Сліди рук, структура, морфологічні особливості та властивості. Папілярні узори, їх типи та види. Виявлення, фіксація та вилучення слідів рук. Основні види ідентифікації людини по слідам рук.

Сліди ніг та взуття людини, їх класифікація. Криміналістичне значення вивчення зазначених слідів. Виявлення, фіксація та вилучення слідів ніг. Доріжка слідів ніг, її основні елементи. Значення її вивчення.

Сліди зубів та інших частин тіла людини, їх властивості, виявлення та фіксація. Сліди знарядь, інструментів та виробничих механізмів, їх класифікація, виявлення, фіксація та вилучення. Сліди транспортних засобів. Транспортний засіб як об’єкт криміналістичного дослідження, задачі, які розв’язуються в процесі такого дослідження. Класифікація слідів транспортних засобів.

Трасологічні експертні дослідження, їх види, порядок призначення, основні методи дослідження та питання, які можна розв’язати.
Тема 7. Криміналістичне дослідження зброї та слідів її застосування.

Поняття та система даної галузі криміналістичних досліджень. Фактори, які полягають в основі її формування. Об’єкти дослідження в зазначеній галузі.

Поняття криміналістичної балістики, її наукові основи. Її місце в системі даної галузі досліджень, значення в слідчій, експертній та судовій практиці.

Об’єкти балістики. Вогнепальна зброя, її криміналістичне поняття та класифікація. Механізм утворення слідів на гільзі та снаряді (кулі, дробі, картечі) під час заряджання зброї та пострілу. Обставини, які необхідно з’ясувати та можливості дослідження.

Огляд місця події. Огляд та поперднє дослідження вогнепальної зброї. Патронів та їх елементів, зіпсованих перешкод, слідів пострілу, засоби їх виявлення, зберігання, фіксації та вилучення.

Ідентифікація зброї по слідам на стріляних гільзах. Ідентифікація зброї по слідам на стріляних кулях. Ідентифікація гладкоствольної зброї по слідах на багатоелементних снарядах (дріб, картеч). Ідентифікаційне дослідження боєприпасів.

Підготовка матеріалів та призначення криміналістичної балістичної експертизи, питання, які можна розв’язати. Основи методики балістичних експертних досліджень.

Поняття холодної зброї та холодної метальної зброї, її основні ознаки, класифікація. Основні ситуації, завдяки яким холодна зброя стає об’єктом криміналістичного дослідження.

Задачі криміналістичного дослідження холодної зброї. Специфіка експертного дослідження під час розв’язання питання про віднесення об’єкта до холодної зброї. Особливості криміналістичного дослідження холодної метальної зброї. Криміналістичне дослідження об’єктів, на яких можуть бути виявленні сліди застосування холодної зброї. Особливості встановлення зв’язку між об’єктами під час застосування холодної зброї.
Тема 8. Криміналістичне дослідження документів.

Документ як об’єкт криміналістичного дослідження. Загальні правила поводження з документами – речовими доказами. Слідчий огляд документів, його задачі, методи, фіксація результатів. Види криміналістичного дослідження документів.

Почеркознавче дослідження документів. Поняття письма (письмового мовлення), почерку. Наукові основи криміналістичного почеркознавства. Навички письма. Закономірності формування та зміни навичок письма. Вчення І.П. Павлова про динамічну обробку та його розвиток в сучасній психофізиці. Індивідуальність письма та варіаційність його ознак, ідентифікаційні ознаки письма, їх класифікація.

Ознаки почерку, їх класифікація. Загальні та індивідуальні ознаки почерку, їх взаємозв’язок, діагностичне, прогностичне та ідентифікаційне значення. Ознаки зміни почерку, маскування почерку, імітація почерку, виконання рукопису незвичайними способами. Особливості дослідження підписів.

Підготовка матеріалів та призначення криміналістичної почеркознавчої експертизи. Вільні та експериментальні зразки почерку або підпису. Вимоги, які висуваються до зразків.

Питання, які можуть бути розв’язані почеркознавчою експертизою, та її можливості. Методика почеркознавчої експертизи. Особливості почеркознавчого дослідження підпису. Використання кібернетичних методів та засобів, методів математики.

Авторознавче дослідження документів. Науковознавчі основи криміналістичного авторознавства. Ознаки речових навичок письмового мовлення, їх класифікація. Ідентифікаційні та діагностичні задачі криміналістичного авторознавства.

Криміналістична авторознавча експертиза, особливості її підготовки та призначення, питання, які можуть бути розв’язані нею, можливості методики авторознавчої експертизи. Методики ідентифікації автора на підставі використання електронно-обчислювальної техніки.

Поняття техніко-криміналістичного дослідження документів, його задачі та види.

Поняття, засоби та ознаки змін первинного змісту документів та методи їх виявлення. Засоби відтворення первинного змісту документу.

Виявлення невидимих та слабо помітних текстів. Відтворення та дослідження тексту спалених та розірваних документів.

Дослідження друкованих документів. Коло питань, які вирішуються під час дослідження друкованих документів. Ознаки шрифту, механізму друкарської машинки та особливостей технічних навичок та письмового мовлення виконавця, які відображаються в тексті. Встановлення групової належності та ідентифікація друкарської машинки.

Дослідження поліграфічної продукції. Ознаки, які характеризують рід поліграфічного дослідження документу, його види та різновид. Особливості дослідження документів, які виготовлені засобами розмножувальної (копіювальної) техніки та за допомогою ЕОМ.

Можливості дослідження матеріалів документів: паперу, фарбуючих речовин, клеючих речовин і т.д.
Тема 9. Криміналістична ідентифікація людини за ознаками зовнішності.

Поняття, наукові основи та задачі криміналістичного вчення про зовнішність людини (габітологія). Характеристика елементів та ознак зовнішності, їх класифікація. Особисті елементи та ознаки (функціональні та загальнофізичні). Особливі прикмети та характерні риси. Супутні (додаткові) елементи та їх ознаки.

Система опису елементів та їх ознак.

Джерела інформації про ознаки зовнішності. Засоби фіксації ознак зовнішності (опис, фотографування, відеозапис, мальовані та композиційні портрети – “ізоробот”, “фоторобот”), об’ємні маски та моделі.

Використання інформації ознак зовнішності в розшуковій, ідентифікаційній та криміналістичній реєстрації.

Криміналістична фотопортретна експертиза, предмет та призначення, її можливості.

Методика комплексної ідентифікації особи, використання математичних та кібернетичних методів дослідження.
Тема 10. Криміналістичне дослідження запахових слідів.

Криміналістичне дослідження запахових слідів (криміналістична одорологія).

Поняття, наукові основи, задачі, об’єкти та методи криміналістичної одорології. Можливості одорологічної ідентифікації та її роль в розкритті та розслідуванні злочинів.

Запаховий слід та його властивості; фактори, які впливають на збереження запахових слідів. Основні правила та прийоми виявлення, вилучення, консервації та збереження запахових слідів.

Лабораторне дослідження запахових слідів з використанням біодетектора (одорологічна ідентифікація).

Використання посадово-розшукового пса під час огляду місця події.
Тема 11. Криміналістичне дослідження акустичної інформації.

Криміналістичне дослідження засобів звуко-, відеозапису та іншої акустичної інформації (відеофоноскопічна експертиза).

Поняття відеофоноскопічного дослідження. Завдання, об’єкти та методи дослідження. Звуко- та відеозапис і характер інформації, який міститься в ньому.

Види фоноскопічних досліджень. Можливості відеофонскопічної експертизи.
Тема 12. Криміналістичне дослідження окремих речовин та матеріалів.

Поняття криміналістичного дослідження окремих речовин та матеріалів. Задачі, об’єкти та методи дослідження.

Сліди матеріалів, речовин та виробів з них. Механізм їх утворення. Виявлення, фіксація та вилучення цих слідів.

Криміналістична експертиза матеріалів, речовин та виробів з них (КЕМРВ), основні методи дослідження, питання, які можуть бути розв’язані під час проведення експертизи.
Тема 13. Інформаційне забезпечення криміналістичної діяльності.

Поняття, значення та система інформаційно-довідкового забезпечення криміналістичної діяльності. Криміналістична реєстрація – поняття та теоретичні основи. Об’єкти криміналістичної реєстрації. Класифікація криміналістично важливих обліків (за охопленням, функціональними ознаками, засобами та формами обліку).

Оперативно-довідковий облік. Призначення, об’єкти такого обліку та види. Облікова алфавітна картотека. Облікова дактилоскопічна карта. Дактилоскопічна формула.

Розшуковий облік. Призначення, об’єкти та види такого обліку. Автоматизовані інформаційно-пошукові системи (АІПС), які використовуються з метою розшуку – їх поняття та види.

Криміналістичний облік. Призначення, об’єкти та види такого обліку. Відмінність даного виду обліку від двох попередніх та їх зв’язок з експертно-криміналістичними обліками.

Експертно-криміналістичні довідково-допоміжні колекції та карточки. Призначення та види зазначених колекцій та карток. Інформаційно-пошукові системи (ІПС) в структурі даного обліку. Банки допоміжних даних.
Тема 14. Основи криміналістичної тактики.

Криміналістична тактика як частина криміналістики: поняття, задачі, структура та зміст. Її зв’язок та співвідношення з криміналістичною технікою та криміналістичною методикою розслідування. Поняття слідчої тактики. Використання даних логіки, психології, науки управління, наукової організації праці та інших наук.

Поняття, зміст, структура та логіко-інформаціний зміст слідчої дії, тактичного прийому, тактичної операції. Тактика слідчих дій та її співвідношення з процесуальним порядком їх провадження. Тактичні рекомендації (щодо застосування прийомів) та процесуальні норми, їх співвідношення. Тактичні комбінації. Проблема та критерії допустимості тактичних прийомів та їх комбінацій. Тактичні аспекти організації та планування окремих слідчих дій та тактичних операцій. Можливості та умови застосування тактичних прийомів під час судового розгляду справи.

Планування та організація слідчих дій та тактичних операцій. Загальні питання. Які мають бути відображені в плані слідчих дій та тактичних операцій. Форма планів.
Тема 15. Форми використання спеціальних знань під час розслідування.

Форми застосування спеціальних знань під час розслідування та судового розгляду цивільних та кримінальних справ. Застосування спеціальних знань слідчим за участі спеціаліста та шляхом експертизи.

Використання спеціальних знань в формі залучення спеціаліста до слідчих дій.

Роль експертизи в розкритті та попередженні злочинів. Класифікація судових експертиз. Організація та структура судово-експертних установ в Україні.

Підготовка до провадження експертизи за конкретною справою. Вибір експерта, ознайомлення його з матеріалами справи, які стосуються предмету експертизи. Взаємодія слідчого з експертом під час підготовки, під час провадження експертного дослідження та після його завершення.

Особливості організації та провадження повторної, додаткової, комісійної та комплексної експертиз. Види висновків експерта.

Наукові критерії оцінки достовірності та доказового значення висновку експерта.
Тема 16. Тактика слідчого огляду.

Основні поняття, задачі та принципи слідчого огляду. Види слідчого огляду.

Огляд місця події. Поняття, загальні та спеціальні задачі. Основні вимоги, які висуваються щодо огляду місця події. Учасники огляду, їх роль в огляді. Доцільність участі в огляді підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого, свідка.

Стадії огляду, їх зміст та задачі. Методи та тактичні прийоми огляду на кожній стадії. Способи просторового охоплення місця події. Вибір початкової точки та направлення руху. Методи (способи) пересування в процесі огляду. Об’єктивний та суб’єктивний методи. Вузловий метод. Особливості використання під час огляду науково-технічних засобів та допомоги спеціалістів.

Оперативно-розшукові заходи, пов’язані з оглядом місця події. Негативні обставини. Поняття, особливості оцінки та використання в процесі розслідування. Інсценування: поняття, види, засоби.

Поверхневий огляд трупу на місці його виявлення. Методи фіксації місцезнаходження і пози трупу та інших об’єктів. Особливості фіксації положення трупу, який висить в петлі. Міри щодо збереження слідів. В тому числі мікрочастинок на тілі та одежі трупу.

Фіксація ходу та результатів огляду. Протокол огляду. Види планів та схем і засоби їх креслення.
Тема 17. Тактика допиту та очної ставки.

Поняття, задачі, значення та види допиту. Поняття очної ставки. Загальні тактичні положення допиту та очної ставки. Стадії допиту. Підготовка і планування допиту та очної ставки.

Психологічні основи допиту. Психологія взаємовідносин на допиті за умов конфліктної та безконфліктної ситуації. Учасники взаємодії, особлива роль слідчого в організації та проведенні допиту. Психологічний контакт. Поняття, умови та прийоми його встановлення. Психологічний вплив, зміст, умови та межі його використання. Рефлексія, рефлексивні судження, рефлексивне керівництво. Психологічні особливості формування показань. Довільне та недовільне запам’ятовування. Ремінесценція. Можливі дефекти та недоліки в повідомленій допитаним інформації; прийоми їх подолання.

Тактичні прийоми допиту свідків та потерпілих. Формування показань свідків. Свідки-очевидці активні та пасивні. Специфіка формування показань потерпілих. Тактика допиту зазначених осіб.

Допит підозрюваного. Тактичні прийоми допиу підозрюваного за умов конфліктної та безконфліктної ситуації. Тактичні прийоми перевірки алібі. “Докази поведінки”.

Допит обвинуваченого в ситуації, коли в системі доказів, які знаходяться в розпорядженні слідчого, містяться прогалини. Особливості тактики допиту за наявності у слідчого достатньої сукупності викриваючих доказів. Основні тактичні правила ефективного використання доказів під час проведення допиту за умов конфліктної ситуації.

Самооббріхування. Поняття, виявлення, діагностика. Тактика викриття та подолання брехливого зізнання.

Особливості тактики допиту неповнолітніх та малолітніх. Допит неповнолітніх обвинувачених.

Тактика допиту під час проведення очної ставки. Тактичні рекомендації щодо вибору черговості допиту під час проведення очної ставки. Тактичні прийоми, які дають можливість уникнути навідного характеру очної ставки.

Фіксація ходу і результатів допиту та очної ставки. Застосування звуко- та відеозапису. Ситуації, за яких застосування звуко- та відеозапису є найбільш доцільним. Етичні аспекти тактики допиту.
Тема 18. Тактика пред’явлення для впізнання.

Поняття, задачі та психологічні основи тактики пред’явлення для впізнання. Ідентифікація як методологічна основа впізнання осіб та предметів. Об’єкти впізнання: люди, трупи і предмети. Види впізнання в натурі (людина), впізнання за фотознімками, кінозображеннями, відеозаписами, масками і зліпками з окремих елементів та частин тіла померлих, загиблих або вбитих.

Тактичні прийоми підготовки до цієї слідчої дії. Триєдина задача допиту особи, яка впізнає – перевірка можливості спостереження нею об’єкту, виявлення психофізіологічних проявів особи, яка впізнає, з’ясування можливості впізнання допитуваним певного об’єкту в певний момент слідства. Криміналістична експрес-діагностика. Добір об’єктів впізнання. Застосування науково-технічних засобів.

Тактичні прийоми проведення пред’явлення для впізнання живих осіб, предметів, фотопортретів, трупів. Особливості впізнання осіб по кіно- та відеофільмам. Впізнання за функціональними ознаками – усним мовленням та ін. Впізнання за фонограмою. Зустрічне впізнання. Можливості повторного впізнання.

Фіксація ходу та результатів впізнання. Оцінка результатів пред’явлення для впізнання.
Тема 19. Тактика обшуку та виїмки.

Поняття, задачі та види обшуку. Процесуальні та логічні основи обшуку. Поняття виїмки. Підготовка та основні тактичні прийоми обшуку та виїмки. Психологічні особливості обшуку.

Обшук в помешканнях та інших приміщеннях (господарських спорудах, на робочому місці, місць в готелях, гуртожитках і т.ін.).

Обшук ділянок місцевості. Обшук приватних гаражів, автомобілів, маломірних суден, приватних літаків і т.ін. Особистий обшук. Засоби пошуку тайників: використання органів чуття, інструментальних методів (застосування науково-технічних засобів) і психологічних прийомів.

Тактичні особливості операції щодо одночасного обшуку та затриманню підозрюваних.

Фіксація результатів обшуку та виїмки. Особливості фіксації виявлення тайників та того, що в них містилося, в протоколі та за допомогою фотографування, кінознімання, відеозапису, планів та схем.
Тема 20. Тактика відтворення обстановки та обставин події.

Поняття та процесуально-криміналістичне значення відтворення обстановки та обставин події злочину. Відмінність відтворення обстановки та обставин події від інших слідчих дій: огляду місця події, допиту, слідчого експерименту. Правові підстави проведення відтворення обстановки та обставин події. Типові ситуації, за яких доцільне проведення відтворення обстановки та обставин події.

Основні тактичні правила відтворення обстановки та обставин події. Особливості використання науково-технічних засобів. Фіксація ходу, умов та результатів відтворення обстановки та обставин події.
Тема 21. Загальні положення криміналістичної методики.

Поняття, задачі, предмет та структура методики розслідування. Інформаційні джерела методики розслідування. Загальнотеоретична частина та окремі методики розслідування. Поняття методичної рекомендації.

Наукові основи методики розслідування. Інформаційно-теоретичне підґрунтя методики розслідування. Загальні принципи методики. Інформаційна структура окремих методик. Криміналістична класифікація злочинів. Методологічне підґрунтя методики розслідування. Організаційно-управлінські методи провадження розслідування. Аналітико-пізнавальні методи вивчення даних розслідування.

Ситуаційні особливості етапів розслідування. Види типових слідчих ситуацій, характерних для різних етапів розслідування, і основні напрямки спрямування розслідування в кожному з них.
Тема 22. Методика розслідування вбивств.

Криміналістична характеристика вбивства. Поняття методики розслідування вбивств.

Місце вбивства та місце виявлення трупу. Засоби вбивства. Дії щодо підготовки до вбивства. Дії, які безпосередньо призвели до вчинення вбивства. Дії щодо приховування вбивства. Характеристика потерпілого по справах щодо вбивства. Характеристика вбивць. Значення закономірностей між елементами криміналістичної характеристики та діями слідчого щодо розшуку вбивці.

Типові слідчі ситуації та типові слідчі версії по справах щодо вбивства.

Типові завдання підготовчого етапу розслідування. Порушення справи та першочергові дії слідчого при виявленні трупу. Дії слідчого при зникненні людини.

Головні завдання першочергового етапу розслідування за різноманітних типових ситуацій. Міри щодо встановлення особи потерпілого. Засоби встановлення причин смерті. Прийоми виявлення суті та механізму події, яка відбулася. Встановлення місця скоєння вбивства. Визначення часу настання смерті. Визначення ознак суб’єктивної сторони злочину. Виявлення очевидців. Встановлення та розшук вбивці.

Задачі наступних етапів розслідування.

Роль автоматизованих інформаційних систем та автоматизованих банків даних під час провадження розслідування.

Особливості тактики провадження слідчих дій по справах щодо вбивства.

Специфіка взаємодії слідчого з органами дізнання по справах щодо вбивства.


Тема 23. Методика розслідування статевих злочинів.

Криміналістична характеристика статевих злочинів. Криміналістична характеристика зґвалтувань та насильницьких злочинів сексуального характеру. Особливості криміналістичної характеристики інших статевих зазіхань. Використання її даних з метою розкриття та розслідування зазначених злочинів.

Типові слідчі ситуації по справах щодо зґвалтування та інших сексуальних посягань і особливості планування розслідування. Аналіз заяви про статеве посягання, основні елементи такої заяви, особливості її перевірки. Основні задачі, які мають бути розв’язані під час проведення розслідування.

Початковий етап розслідування. Комплекс слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, спрямованих на одержання та закріплення первинної інформації про злочин. Дослідження тіла та одягу потерпілої (потерпілого), судово-медична та біологічна експертизи, огляд місця події. Тактика першого допиту потерпілих. Допит підозрюваного (якщо він є). Дослідження його тіла, одежі, обшук та інші слідчі дії. Специфіка організації та проведення пошукової діяльності щодо встановлення та затримання злочинця, який не відомий потерпілій (потерпілому). Взаємодія слідчого з оперативно-розшуковими органами. Розшук встановленого злочинця.

Подальший етап розслідування. Специфіка перевірки та оцінки доказів, які збираються. Допит та викриття винних. Виявлення ступеню участі та вини учасників групового посягання. Збір даних щодо особи обвинувачених та потерпілих. Оцінка стану алкогольного сп’яніння потерпілих.

Особливості використання автоматизованих інформаційних систем та банків даних.
Тема 24. Методика розслідування крадіжок, грабежів, розбоїв.

Криміналістична характеристика посягань на державне, чуже майно шляхом крадіжок, грабежів та розбійних нападів. Коло обставин, які підлягають встановленню.

Типові слідчі ситуації та слідчі версії. Планування та організація розслідування.

Особливості розслідування крадіжок зі зломом.

Першочергові слідчі дії та оперативно-розшукові заходи. Допити свідків та потерпілих. Огляд місця події. Використання даних криміналістичної реєстрації, типових інформаційних систем і банків даних. Виявлення та розшук підозрюваних і краденого майна. Криміналістичні та інші експертизи. Допит підозрюваних та обвинувачених. Перевірка показань. Викриття інсценування крадіжки.

Особливості розслідування кишенькових крадіжок.

Особливості розслідування грабежів та розбійних нападів. Першочергові слідчі дії та оперативно-розшукові заходи. Допити потерпілих та свідків. Огляди. Судові експертизи. Допити підозрюваних. Пред’явлення для впізнання і відтворення обстановки та обставин події. Викриття інсценування грабежів та розбоїв.
Тема 25. Методика розслідування податкових злочинів.

Криміналістична характеристика податкових злочинів. Загальне поняття про податок та податкову систему України. Зв’язок податкової злочинності з фінансовими злочинами. Способи вчинення податкових правопорушень. Характеристика податкових злочинців.

Типові слідчі ситуації та версії. Підстави для порушення кримінальних справ стосовно податкових злочинів. Методи перевірки підстав щодо порушення кримінальної справи. Першочергові та подальші слідчі дії під час провадження розслідування.

Особливості тактики провадження виїмки документів та обшуку, огляду документів, допиту. Специфіка використання спеціальних знань.
Тема 26. Методика розслідування посадових злочинів.

Криміналістична характеристика посадових злочинів. Криміналістична характеристика хабарництва та корупції. Обставини, які обтяжують їх розслідування. Особливості окремих елементів криміналістичної характеристики. Обставини, які підлягають з’ясуванню під час провадження розслідування.

Типові слідчі ситуації, версії та планування розслідування.

Першочергові та подальші слідчі дії з врахуванням слідчих ситуацій. Затримання хабарника на гарячому ( на місці злочину). Тактика окремих слідчих дій.


  1. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ.


Криміналістика – наука про закономірності, які полягають в основі злочинної діяльності та організації розслідування злочинних правопорушень.

Структуру криміналістики складають чотири розділи, які послідовно розглядають систему теоретичних положень щодо виявлення закономірностей криміналістичної діяльності, які мають методологічне значення для розслідування злочинів, застосування тих чи інших технічних засобів для виявлення, фіксації, вилучення та дослідження слідів, а також інших доказів, організації та планування розслідування, тактики проведення окремих слідчих дій, методики розкриття окремих видів злочинів. Кожен наступний розділ базується на системі понять розглянутих в попередніх розділах, що створює цілісність та єдність між концептуальними засадами науки криміналістики.

Вивчення криміналістики слід почати з оволодіння предметом цієї навчальної дисципліни, тобто закономірностями, які мають методологічне значення. Серед таких закономірностей, наприклад, можна виділити обумовленість певних слідів застосуванням певного знаряддя злочину, що в свою чергу обумовлює спосіб вчинення злочину та визначає ступінь професіоналізму злочинця. Чітке усвідомлення факту обумовленості одних явищ, подій та вчинків іншими допоможе сформувати вірне розуміння мети і тактичних прийомів побудови окремих слідчих дій, а також визначити ту чи іншу спрямованість розслідування злочинного правопорушення.

Провадження будь-якої слідчої дії має за мету одержання доказової інформації. Одержання доказової інформації передбачає, по-перше, знання ідентифікаційних ознак слідів, які містять в собі доказову інформацію, по-друге, знання класифікаційних ознак криміналістичних слідів, по-третє, наявність навичок та вмінь застосування техніко-криміналістичних засобів щодо виявлення, фіксації, вилучення і попереднього дослідження слідів. Наприклад, знання основних прийомів фотографування допоможе при провадженні огляду місця події зафіксувати ідентифікаційні ознаки того чи іншого виявленого сліду, що, в свою чергу, надасть можливість провести класифікаційне дослідження та встановити той об’єкт, що залишив знайдений слід.

Таким чином, завдання тематичних лекційно-семінарських занять полягає в тому, що студент в своїй свідомості має сформувати теоретико-техніко-тактичний комплекс криміналістичних понять та закономірностей, який в подальшому складе підгрунтя для успішного опанування методикою розслудування окремих злочинів.

Готуючись до семінарських занять студенту перш за все необхідно звернути увагу на зміст тематичного заняття, визначити його мету та зробити добір необхідної навчальної та наукової літератури для підготовки заняття.

Аналізуючи тематичні питання до семінарського заняття, студенту слід пам’ятати про чітке, логічне та послідовне викладення відповіді на кожне питання, яке має бути відображене, в свою чергу, за певною схемою і містити в собі:

• структуру відповіді;

• концептуальні тематичні поняття;

• обгрунтування наведених понять;

• теоретичні та практичні приклади;

• висновки.

Особливу увагу слід приділити чіткому структурованому розмежуванню концептуальних засад криміналістики та формуванню єдиної цілісної системи теоретичних знань, поєднаних з практичними навичками та вміннями.

  1   2   3   4

Схожі:

Допущено Міністерством охорони здоров'я України як підручник для студентів медичних вузів Київ
С89 Судова медицина: Підручник для студентів мед вузів. / Концевич І. О., Михайличенко Б. В. та ін.; За ред. І. О. Кон­-цевич, Б....
ЗАТВЕРДЖУЮ
Робоча програма з дисципліни «Криміналістика» для студентів спеціальності «Правознавство” денної та заочної форм навчання
12. 00. 09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза;...
Укладач: кандидат юридичних наук, доцент Кириченко О. В. – Дніпропетровськ: ДДУВС, 2013. – 11 с
Інформація для науково-педагогічних працівників, студентів та аспірантів...
Нською асоціацією порівняльного правознавства. Журнал входить до переліку фахових видань ВАК України у галузі юридичних та політичних...
Роман Гром’як
Посібник для студентів гуманітарних факультетів вищих навчальних закладів. — Тернопіль: Підручники і посібники, 1999. — 224 с
ЛЕКЦІЙ для студентів 4 курсів МЕД-1, МЕД-4
ТЕМАТИЧНИЙ та КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН ЛЕКЦІЙ для студентів 4 курсів МЕД-1, МЕД-4 факультетів
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ ТА ПРАКТИЧНИХ...
ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ "КРИМІНАЛІСТИКА" (відповідно до вимог ЕСТS)
ISBN 5-7773-0026-Х ББК 65. 28я7 © Черевко Г. В.,, Ящив М. I., 1995 Від
Допущено Міністерством сільського господарства і продовольства України як навчальний посібник для студентів сільськогосподарських...
Міністерство освіти і науки України Міністерство охорони здоров'я...
Втілення Болонської системи вищої освіти в Україні, зокрема медичної, в сучасний період розвитку потребує розробки навчальної літератури...
ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ
Опорний конспект лекцій для студентів кооперативних вузів спеціальностей: 0502. 01 “Менеджмент організацій”, 0502. 06 “Менеджмент...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка