Дудар Олександр Миколайович голова Любарської районної державної адміністрації


Скачати 95.06 Kb.
Назва Дудар Олександр Миколайович голова Любарської районної державної адміністрації
Дата 22.02.2016
Розмір 95.06 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ЛЮБАРСЬКИЙ РАЙОН


2014



Дудар Олександр Миколайович –

голова Любарської районної державної адміністрації


Рогальська Людмила Миколаївна

голова Любарської районної ради

Районний центр – смт Любар

Адреса Любарської районної державної адміністрації:

Поштовий індекс 13100, смт Любар, вул. Леніна, 39

Код (04147) Телефон: 2-38-05, факс: 2-38-09

Електронна адреса: РДА: lubar_tr@lub.zt.ukrtel.net

Районної ради: [email protected]

Символіка Любарського району
Герб: в червоному полі щита декоративне, золоте «жовте» зображення крокуючого птаха. Такий тип зображення характерний для гравіровок нанесених на давньоруські ювелірні прикраси (колти, браслети). Герб обрамлений вінком із зеленого дубового і лаврового листя та золотих колосків пшениці обвитих синьо-жовтою стрічкою, яка вигнута під гербом дужкою з написом «Любарський район», з під якої виходить червоний кетяг калини. Щит увінчує декоративна барокова композиція, в центрі якої золоте сонячне коло, над яким звисають два червоних кетяги калини.


Герб Любарського району
Герб: зображення птаха Переплута взяте із давньоруської прикраси - колта, знайденого у скарбі в межах колишньої Болохівської землі. Такого роду птах вважався відображенням давньоязичницької віли – русалки, образ якої поєднував у собі різні іпостасі небесної богині та ідеограму так званих «коренів», які утворюють досить самостійний клас давньоруських символів, котрі створювались як окремо, так і в супроводі фантастичних фігур – грифонів, семарглів і самого божества коренів, води та родючості Переплута.

Як бачимо корені використовувались в ряду зоо- та антропоморфних символів рослинності і родючості (за Б.Рибаковим).

Таким чином в даному гербі запропонований знак, що символізує з однієї сторони давню історію Болохівщини (тепер Любарщини, з центром у Болохові неподалік сучасного Любара), з іншої символ багатства та достатку.

Дубове листя – символ могутності, міці та сили;

Лаврове листя – слави, величі і пошани;

Золоте колосся – символ багатства, добробуту, достатку і життя;

Червона калина – національний символ України;

Сонячне коло – символ сонця, багатства, світла і вічного руху життя.

Прапор: прямокутне полотнище, (співвідношенням 2:3) яке складається із трьох смуг – червоної, жовтої і червоної (співвідношенням їхньої ширини 2:1:2). В центрі полотнища зображення герба Любарського району, декоративний картуш якого виконаний (золотим кольором).

Прапор Любарського району

Прапор: червоний колір повторює колір гербового щита, жовта смуга по середині полотнища символізує межу між Поділлям та Волинню, яку займала колишня Болохівська земля. Герб на прапорі є символом об’єднання всіх Болохівських міст навколо єдиного центру Болохова (тепер Любара).


Адміністративно-територіальний поділ.
Любарський район розташований у південно-західній частині Житомирської області і межує з Романівським, Чуднівським районами Житомирщини, Староконстянтинівським, Старосинявським і Полонським районами Хмельничинни та Хмільницьким районом Вінницької області.

Площа району становить – 757 км2 . Площа району за своєю конфігурацією є компактною. Районний центр селища міського типу Любар розташований за 85 км від обласного центру м.Житомира і за 24 км від залізничної станції Печанівка. Відстань від столиці України м.Києва – 225 км.

У північній частині Любарщини рельєф рівнинний, слабохвилястий з невеликими підвищеннями. В центральній і південній частині рельєф представляє собою слабо хвилясту територію, яка розділена в окремих місцях ярами.

Клімат району помірно - континентальний з теплим відносно вологим літом і м’якою зимою. Середньорічна кількість опадів становить – 586 мм.

Гідрологічна мережа району досить розгалужена. Вона представлена 11-ма ріками, які відносяться до другої групи рік України, а також підземними водами, ставками, болотами.

З півдня на північ територію району перетинає тихоплинна річка Случ (басейн Прип’яті) протяжність в районі якої складає 34,3 км.

На річках району збудовано 3 водосховища, Пединківське – площею 43 га, Любарське – площею 60 га, Борушківське – площею 100 га.

На території району розміщено 62 ставки загальною площею 602,4 га.

Район має різноманітні природні ресурси, сприятливі умови для відпочинку, полювання та риболовства.

Землі Любарщини багаті на молібден, каолін, торф, вапняки, граніти (в т.ч. габро і лабрадорит), пісок, глину.

Грунти регіону – чорноземи, сірі та світло-сірі підзолисті.

Загальна площа лісів в районі складає 4,9 тис га., вони в основному мішані, з перевагою сосни, ялини, дуба, граба, липи, берези.

Ліси та луки – багаті на гриби, медоносні рослини, що сприяє розвитку бджільництва.

Район аграрний і при дотриманні умов агротехніки є можливість отримувати високі врожаї зернових культур, цукрових буряків, картоплі, овочів і фруктів.

Сприятливий наш край і для розвитку м’ясо –молочного тваринництва.

Любарщина є досить перспективною для вкладення інвестиційних коштів, район розміщений у вигідному геологічному положенні, має значні природні та трудові ресурси.

Адміністративно-територіальні одиниці

До складу Любарського району входять 48 населених пункти, підпорядкованих одній селищній та 24 сільським радам.

Історія краю

Любарщина має древню та багату подіями історію.

Сучасна назва селища міського типу Любар пов’язана з іменем відомого князя Любарта, який у середині ХІУ століття заснував поблизу літописного Болохова на високому березі річки Случ укріплення з посадом.

Предки любарчан брали активну участь у повстаннях ХІУ століття проти національного, релігійного і соціального поневолення, очолюваних Криштофом Косинським і Северином Наливайком, у визвольній війні українського народу 1648-1654 роках під керівництвом Богдана Хмельницького.

В ті часи Любар був полковим містом – тут розташовувався Любартівський полк, у ньому двічі побував Богдан Хмельницький.

Любарчани брали активну участь у повстаннях Семена Палія в кінці ХУІІ століття, в Коліївщині 1768 року, і під проводом Устима Кармелюка в першій третині ХІХ століття.

З Любаром пов’язана діяльність декабристів Сергія і Матвія Муравйових-Апостолів, Михайла Бестужева-Рюміна, Артамона Муравйова, на честь яких у райцентрі встановлено стелу.

В районі знаходиться 96 пам’ятників історії і культури, споруджено 112 пам’ятних знаків та обелісків воїнам-визволителям і односельчанам, які брали участь і загинули в боях з німецько - фашистськими загарбниками під час Великої Вітчизняної війни.

Природні ресурси (корисні копалини)

  • Землі району багаті на такі корисні копалини: молібден, каолін, торф, вапняки, граніти.

  • Грунти – чорноземи, сірі та світло – сірі опідлозені.

  • Ліси, в основному мішані, з перевагою сосни, ялини, дуба, граба, липи, ясена, береста. Вони займають 4,9 тис.га.

  • Лісі й луки - багаті на гриби, медоносні рослини, що сприяє розвитку бджільництва.

  • В районі нараховується 2 родовища суглинків для виробництва цегли,

  • балансові запаси яких становлять 703 тис.м.куб.

  • Родовища розміщені в селах Стара Чортория, Березівка

  • Родовища гранітів розміщені в селах Коростки , Кутище запаси яких становлять 3457 тис.м.куб.



Економіка району

Любарський район сільськогосподарський, основними галузями є – рослинництво та тваринництво.

На території району здійснюють діяльність 55 сільськогосподарських підприємств в тому числі: 35 фермерських господарств, 7 господарських товариств, 7 приватних підприємств, 2 державних підприємства та 4 підприємства інших форм власності.

Крім того на території району функціонують 3 промислових підприємства, 52 малих підприємств.

В районі широко розвинена соціальна інфраструктура.

Сільське господарство
Загальна площа сільськогосподарських земель по всіх господарюючих суб’єктах в аграрному секторі складає 63,4 тис.га, в тому числі – 46,2 тис.га ріллі , 2,7 тис.га сіножатей, 4,9 тис.га пасовищ.

Площа ріллі сільськогосподарських підприємств складає 37,8 тис.га, підсобних господарств населення 8,4 тис.га.

В галузі рослинництва район спеціалізується на виробництві зерна, якого щорічно вирощується більше 133,0 тис. тонн, цукрових буряків – більше 20,0 тис. тонн, картоплі понад 42,0 тис. тонн.

В галузі тваринництва – на виробництві молока, якого щороку виробляється по всіх категоріях господарств понад 35,0 тис. тонн і м’яса, якого реалізується понад 3,4 тис. тонн.
Промисловість

Промислову продукцію в районні виробляють три підприємства різних форм власності.

Щороку реалізується промислової продукції на суму понад 37,0 млн. грн.

Промисловістю району виробляється масло тваринне, сири тверді, кисломолочна продукція, казеїн, м’ясо продукти заморожені, кондитерські вироби.
Енергетика

Постачання природного газу споживачам району здійснює ВАТ «Житомиргаз» через Чуднівське управління по експлуатації газового господарства.

На його балансі 7655 газифіковах об’єктів нашого району.

Для потреб населення та комунально-побутових споживачів щорічно використовується 15 млн. куб. м. природного газу.

В районні газифіковано 44 населених пунктів, покладено 540,6 км. газових мереж.

Основним постачальником електричної енергії споживачам Любарщини є Район електричних мереж, яке входить до складу ВАТ «ЕК Житомиробленерго».

Всього на балансі РЕМу перебуває 421,2 км повітряних ліній 10 кВт, 518,1 км. повітряних ліній 0,4 кВт, 17 трансформаторних підстанцій різних потужностей.
Зв’язок
Послуги зв’язку в районні надають:

1. ПАТ «Укртелеком» Житомирська філія цех телекомунікаційних послуг №4 смт Любар

2. Цех поштового зв’язку №6 Житомирської дирекції УДППЗ «Укрпошта».

Торгівля та побут

Забезпечення жителів району товарами широкого вжитку здійснює 172 заклади торгівлі. Ресторанне господарство нараховує 20 закладів різних форм власності .

Обсяги роздрібного товарообороту становлять більше 80,3 млн. грн.

Побутові послуги населенню надає 72 приватних підприємців-фізичних осіб.

Мале підприємництво

На території району проводять господарську діяльність 902 фізичних осіб приватних підприємці та 388 юридичних осіб.

Щорічна кількість суб’єктів підприємницької діяльності фізичних осіб підприємців збільшується.

З метою спрощення реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та впорядкування сфери надання дозволів і погоджень суб’єктам підприємницької діяльності при районній державній адміністрації функціонує «Центр надання адміністративних послуг»
Фінансово-кредитна інфраструктура
Фінансово-кредитна система досить розгалужена.

Її представляють:

  • Любарське відділення Житомирської обласної дирекції «Райффайзен Банк «Аваль»;

  • Любарський ТББС Житомирського РУЗАТКБ «Приватбанк»;

  • Любарське відділення «Правекс-банку»

  • Любарська філія Бердичівського відділення Ощадного банку України:

Наданням страхових послуг займаються слідуючі суб’єкти::

  • Любарське відділення ВАТ «Національна акціонерно-страхова компанія «Оранта»:

  • Житомирська філія ЗАТ «Українська страхова компанія «Княжа»

  • Страхова компанія «Провідна»


Соціальна інфраструктура
В районі функціонує 30 загальноосвітніх шкіл, Любарська гімназія №1, 25 дошкільних дитячих закладів, виховується 891 дитина. В загальноосвітніх школах навчається 3103 учнів та працює 505 учителів.

У Державному аграрному технікумі, який знаходиться у селі Нова Чортория здобувають професію 610 учнів. У Любарському технічному ліцеї – 365 учнів.

Медичну допомогу населенню надають: Любарська центральна районна лікарня, центр первинної медико-санітарної допомоги, вісім сільських амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, 17 фельдшерських і 11 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Медикаментозне забезпечення населення здійснюють 5 аптек та 7 аптечних кіосків, в смт Любар функціонує оптика.

Культурне життя Любарщини має багаті традиції.

Культурно-просвітницьку роботу в районі здійснюють: районний та 18 сільських Будинків культури, а також 15 клубних установ.

Функціонує історико-краєзнавчий музей, школа мистецтв, районна та 32 сільські бібліотеки для дітей та дорослих, загальний книжковий фонд складає 275,9 тисяч примірників різноманітної літератури.

Діє 5 народних, один зразковий та 125 аматорських колективів художньої самодіяльності.

Видається районна газета «Новий день».

Релігія

У районі зареєстровано та діють 55 релігійних общин, які належать Українській православній церкві Московського патріархату, Українській православній церкві Київського патріархату, римо-католицьким Євангельським християнам-баптистам та інші.

На території району в смт Любар діє римсько – католицький костьол.

Функціонує римсько-католицький благодійний дієцезіальний центр «Карітас-Спес».

Схожі:

РЕГЛАМЕНТ
Центру надання адміністративних послуг Любарської районної державної адміністрації Житомирської області
ПОЛОЖЕННЯ
Управління фінансів Чуднівської районної державної адміністрації є структурним підрозділом районної державної адміністрації підпорядковується...
Управління агропромислового розвитку Новомиргородської райдержадміністрації
Управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації є структурним підрозділом районної державної адміністрації,...
Голова районної державної адміністрації І. КУЧЕР ЗАТВЕРДЖЕНО
Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики на виконання розпорядження голови Кіровоградської...
УКРАЇНА РОЗПОРЯДЖЕННЯ ГОЛОВИ ПЕТРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ...
Президента України, Кабінету Міністрів України, запитами і зверненнями народних депутатів України, розпорядженнями і дорученнями...
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Відповідно до статті 53 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” на виконання розпорядження голови районної державної...
УКРАЇНА РОЗПОРЯДЖЕННЯ ГОЛОВИ НОВОМИРГОРОДСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
Затвердити План дій районної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування з підготовки до паводків, пропуску льодоходу...
ОХТИРСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ДОРУЧЕННЯ ГОЛОВИ ОХТИРСЬКОЇ...
Охтирської районної державної адміністрації, враховуючи рекомендації колегії від 27. 02. 2013
Про стан реалізації чинного законодавства
Заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу кадрової роботи апарату Новомиргородської районної державної адміністрації...
ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка