Місце і роль плетіння макраме в сучасному декоративно-прикладному мистецтві. Інструменти та матеріали для плетіння макраме


Скачати 121.05 Kb.
Назва Місце і роль плетіння макраме в сучасному декоративно-прикладному мистецтві. Інструменти та матеріали для плетіння макраме
Дата 11.02.2014
Розмір 121.05 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи

Розробки уроків до варіативного модулю з трудового навчання ,,Технологія виготовлення виробів у техніці макраме“ 7-9 класи


Тема: Місце і роль плетіння макраме в сучасному декоративно-прикладному мистецтві. Інструменти та матеріали для плетіння макраме.

Урок: Трудове навчання.

Клас: 9

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Мета: познайомити дітей з декоративно-прикладним мистецтвом. Навчити розрізняти нитки за характеристикою та ознаками. Розвивати творче мислення та бажання самим освоїти плетіння. Виховувати інтерес до декоративно-прикладного мистецтва,бажання засвоїти техніку плетіння.

Обладнання: Види виробів, картки з зразками ниток, інструменти для плетіння макраме, подушка, голки, ножиці,презентація до матеріалу ,,Історія виникнення макраме”.

Хід уроку:

I Організаційний момент.

II. Мотивація навчальної діяльності.

Декоративно-прикладне мистецтво це духовний світ людини – включає в себе численні види художньої практики. Це плетіння,розпис,вишивка. Одні види: кераміка,обробка кістки – виникли на зорі людської цивілізації,інші – молоді: мереживо,плетіння,витинанки.

Сьогодні ми познайомимось з мистецтвом вузликового плетіння. Це мистецтво сучасності,яке зовсім молоде,але коріння його сягає в сиву давнину.

III. Вивчення нового матеріалу.

  1. Історія виникнення макраме.

На протязі багатьох століть люди утворили дуже багато видів рукоділля. Одним з них є макраме. Його популярністю в немалій мірі, є й те, що цей вид народної творчості на потребує якихось спеціальних приладів та пристосувань. Основним знаряддям праці є умілі руки – плетіння здійснюється просто на пальцях, з під яких виходять чарівні вироби. Не дарма говорили в старовину: „ не то дорого, что из красна золота сделано, а то что добрым мастером сработано”.

Макраме своїм корінням сягає сивої давнини. Це рукоділля, як і багато інших, було поширене на Сході вже в IX столітті до нашої ери. Як свідчать археологічні знахідки, вузликове плетіння знали в різних країнах світу: в Стародавньому Єгипті, Китаї, Перу, Греції. Історичні знахідки свідчать, що вузликове плетіння використовували для різних цілей в багатьох стародавніх цивілізаціях.

Так, на Сході існувала вузликова грамота; в культурі інків була система вузликової писемності; китайці використовували вузли як пам’ятку.

Звідки ж походить макраме?

Вважають, що першими, хто почав займатися вузликовим плетінням, були моряки. Перебуваючи в далекому плаванні, вони плели рибальські сітки, канати, різні прикраси, які дарували близьким на згадку. Відомо близько чотирьох тисяч морських вузлів. Багато з них перейшли в художнє ремесло макраме.

Плетіння на Русі вважалось особливим мистецтвом. Розквіт вузликового плетіння приходиться на час формування Київської Русі. Вузол сприймається не просто як сплетіння ниток, а як символ таких понять, як життя, щастя, хліб, сонце, любов.

Зацікавленість до цього виду рукоділля не слабне на протязі багатьох віків. В різних країнах цей вид рукоділля називався по-різному: квадратне плетіння, вузликове мереживо, вузликова бахрома. В Київській Русі „узорочьє” – це головні убори, прикрашені бісером та перлами; легке взуття; сумки; збрую для коней. Та лише в XIX ст.. це плетіння стали називати макраме. Походить це слово від турецького „макрама”, що означає шарф.

Але ж ми знову повертаємось до нашої історії, де з плином часу вузликове плетіння почали називати язичним ( чаклунським ) рукоділлям. В словарі Даля – вузли в’язати – означає чаклувати, ворожити, знахарити. Плетіння вже розглядали як злочин. Покарання за нього було жорстоке: „а ще жена зеленица, чароденица, наузница, ее казнити...”.

Та з плином часу декоративне мистецтво перемогло давні забобони. За час свого існування мистецтво не раз занепадало та знову відроджувалося. Змінювалось призначення виробів, їх стиль та художнє оформлення, але техніка виконання лишалася незмінною.

  1. Інструменти та обладнання.

Для зайняти макраме потрібні такі інструменти: ножиці, сантиметр, шпильки, голки, гачок, а також клей ПВА. Інструменти зберігають в робочій коробці. Для плетіння невеликих виробів знадобиться напів м’яка подушка розміром 100 x 200 x 400 мм, яку можна пошити з цупкої тканини та наповнити її тирсою, поролоном. Можна також використати пінопласт, який теж необхідно обшити тканиною.

Що добре й зручно працювати, треба правильно організувати своє робоче місце. При плетінні невеликих виробів на подушці краще працювати за столом, тримаючи подушку на колінах. Верхньою частиною вона повинна спиратися на край стола. Виготовляючи виріб на дошці, яка прикріплена до столу, на сидіння стільця слід щось підкласти, щоб руки були на одному рівні з цією дошкою.

3.Матеріали для плетіння та їх підготовка.

Матеріалом для плетіння можуть бути: шнур, тасьма, лляна нитка, джгут, конопляний шпагат. Найкращі в роботі бавовняні нитки. Вони міцні, м’які, добре в’яжуться у вузли. Можна користуватися синтетичними нитками з нейлону або капрону. Такі нитки мають красивий вигляд, легко в’яжуться у вузли, добре фарбуються, але кінці їх швидко розпускаються, тому, закінчивши роботу, в готовому виробі їх слід легко обпалити сірниками.

Для плетіння серветок краще використовувати нитки „сніжинка” або „ромашка”.

Настінні панно можна плести з сутажу, шпагату, лляної мотузки, круглої тасьми. Косинку, шарф, серветку, комірці краще виплести з товстих вовняних ниток.

Дуже важливо правильно підготувати нитки до роботи. Це означає, що треба визначити їх довжину та кількість. Довжину ниток обирають залежно від їх товщини. Товсті нитки повинні бути довшими за тонкі, тому що під час роботи вони швидко використовуються. Нитки мають бути в 3 – 8 разів довшими за довжину готового виробу.

5.Практична робота.

Виготовлення подушки для плетіння макраме.

  1. Підбір кусочка пінопласту.

  2. Обтягнення пінопласту цупкою тканиною.

Під час роботи вчитель допомагає учням.

IV. Закріплення знань.

  1. Вправа: ,,мозковий штурм”

Які історичні відомості про виникнення прикладного мистецтва ви запам’ятали?

Коли з’явився термін Д.П.М.?

Що означає в перекладі слово ,,декор”?

Які нитки використовують у вузликовому плетінні?

V. Висновки.

Аналіз роботи дітей.

VI. Повторити конспект.
Тема: Технологія плетіння плоских вузлів. Способи кріплення ниток. Лівосторонній,правосторонній,плоский вузол. Кручений ланцюжок.

Тип уроку: комбінований.

Мета: навчити дітей пров’язувати та закріплювати нитки на основу. Формувати вміння запам’ятовувати техніку виконання вузлів за допомогою двох ниток,чотирьох ниток. Розвивати пам’ять,увагу при виконанні вузлів. Виховувати наполегливість,охайність.

Обладнання: зразки вузлів,виробів, подушки на основі пінопласту, нитки,ножиці.

Хід уроку.

І. Організаційний момент.

ІІ. Перевірка вивченого матеріалу.

1 завдання - дати характеристику матеріалів для роботи за закріпленими зразками ниток.

2 завдання – мозковий штурм.

Які історичні відомості про виникнення прикладного мистецтва ви запам’ятали?

Коли з’явився термін Д.П.М.?

Що означає в перекладі слово ,,декор”?

ІІІ. Мотивація.

Зверніть увагу на виставку. Перед вами пано, декоративна картина. Щоб зв’язати будь-яку річ треба вивчити техніку виконання вузлів. Цим ми і будемо сьогодні займатись на уроці.

ІV. Вивчення нового матеріалу. Для використання техніки вузликового плетіння необхіно знати , як правильно вив'язати основні вузли. Тож пропоную вам з ними познайоми-тися. У ході плетіння не всі нитки виконують одинакову функцію. Нитки, навколо яких плетуть, це нитки основи, а нитки, якими плетуть, – робочі. Прикріплюють нитки декількома способами. Перший спосіб: складаємо нитку навпіл, і на місці згину дістаємо петлю. Правою рукою петлю підво-димо до планки так, щоб планка була зверху. Потім перехиляємо петлю на себе через планку і протягуємо крізь неї вільні кінці ниток. Утвориться замочок знизу. Другий спосіб: утворену петлю кладемо зверху на планку. Дві вільні нитки протягуємо у петлю знизу вгору через планку. Тепер петля зверху. Утвориться замочок зверху.

Вузол «правосторонній плоский»

Для утворення такого вузла дві нитки прикріплюємо до дерев’яної планки. Утворилося чотири кінці. Середні нитки 2 і 3 - це основи. Дві крайні 1 і 4 – робочі. Правою рукою нитку 4 кла-демо на основу 2 і 3 під ліву нитку 1. Лівою рукою беремо ліву нитку 1 про-пускаємо її під основу 2, 3 і знову втягуємо в петлю. Так само пров’язуємо лівосторонній. Сплетені один за одним два вузли утворюють квадратний вузол.

Вузол «кручений ланцюжок»

На основі правостороніх або лівосторонніх вузлів утворюється ланцюжок.

V. Практична робота по пров’язуванню вузлів.

VI. Закріплення вивченого.

Скільки способів кріплення ниток ми вивчили?

Із скількох вузлів складається квадратний вузол?

Як утворюється кручений ланцюжок?

Робота в парах. Завдання один одному та самостійна перевірка знань в техніці пров’язування вузлів.

VII. Висновки.

Аналіз роботи дітей.

Підведення підсумків.

VIII. Домашнє завдання.

Повторити вивчені вузли.

Тема уроку: Техніка плетіння плоских вузлів ,,піко”, ,,шишка”

Мета: Навчити пров’язувати вузли ,,піко” ,і ,,шишка”, розвивати основи дизайну під час утворення візерунків на основі вивчеих вузлів. Виховувати естетичний смак.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: нитки, подушки, ножиці, книга А. Кузьмінової ,,Азбука макраме”. Зразки вузлів.

Хід уроку.

І. Організаційний момент.

ІІ. Перевірка вивченого матеріалу.

  1. Визначте на зразках пров’язаних вузлів їх назву.

  2. Закріпіть нитки першим,другим,третім способами.

  3. Пров’яжіть вузол за отриманою назвою.

ІІІ. Мотивація.

Перед вами книга А. Кузьмінової ,,Азбука плетіння”. Погляньте які речі пропонує виконувати автор. Це її власні розробки. А я вам пропоную створювати власні речі, ексклюзивні.Для цього потрібно багато працювати. Продовжимо вивчати вузли.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Вузол «Шишка»

На основі квадратних вузлів можна плести об’ємний вузол. Плететься ланцюжок з пяти квадратних вузлів. Потім беремо нитки основи 2 і 3, піднімаємо їх угору і протягуємо між нитками основи зверху вниз та закріплюємо квадратним вузлом. Утвориться « шишка».

«Піко» з квадратних вузлів

За допомогою квадратних вузлів можна сплести красивий ланцюжок з «вушками». Плетемо ряд квадратних вузлів на одинаковій відстані один від одного. Підтримуючи основу, підтягуємо вузли вгору. Робочі нитки утворюють красиві петлі.

V. Закріплення вивченого.

Практична робота по пров’язуванню закладки за самостійно розробленим планом на основі вивчених вузлів.

VI. Висновки.

Аналіз роботи двтей. Підведення підсумків.

VII. Домашнє завдання.

Пров’язати закладку.

Тема уроку: Техніка плетіння вузлів ,,фріволіте” , ,,репсового”.
Види репсових вузлів


Мета: Навчити пров’язувати вузли ,,фріволіте” на основі двох та чотирьох ниток. Розвивати вміння за допомогою репсового вузла утворювати бриди горизонтальні, діагональні. Виховувати наполегливість.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: нитки, ножиці, зразки пров’язаних узорів, подушка.

Хід уроку:

І. Організаційний момент.

ІІ. Повторення вивченого.

1. Зробити аналіз пров’язаних закладинок для книг один одного за поданим планом: використані вузли, оригінальність та дизайнерське рішення.

2. Вузликовий диктант. Пров’язування вузлів під диктовку.

ІІІ. Мотивація.

Давайте розглянемо виставку ваших закладинок. Вони красиві, оригінальні, але для того щоб речі виглядали більш привабливими вам залишилось вивчити два красивих, але складних вузла.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Вузол «фріволіте»

Цей вузол плететься з двох або чотирьох ниток. Прийшов із стародавнього рукоділля. Прикріплюємо до планки одну нитку два кінці. Робочу нитку 1 кладемо на основу 2, обкрутивши нею нитки основи зверху вниз, протягуємо її в петлю, яка утворилася між основою і робочою ниткою. Це половина вузла. Потім робочу нитку заводимо під нитку основи. І в петлю, яка утворилась, заводимо робочу нитку. Утворився замочок – вузол « фріволіте».

Вузол «Репсовий»

Це один із основниз вузлів макраме. У рядах плетуть вузли так: прикріплюють на планку три нитки ( шість кінців). Крайня нитка – це нитка основи, а всі інші робочі. По черзі зав’язувати вузли. Першу робочу нитку обкручуємо навколо нитки основи два рази зверху вниз.

V. Практична робота.

Пров’язування та утворення вузлів ,,фріволіте” та утворення горизонтальних та діагональних брид.

VI. Закріплення знань.

Пізнати вузол на основі схематичного зображення.

VII. Висновки.

Аналіз та оцінювання дітей.

VIII. Домашнє завдання.

Закріпити вивчені вузли.
Тема уроку: Візерунки та їх утворення

Мета: Навчити утворювати візерунки на основі вивчених вузлів. Формувати вміння самостійно компонувати вузли. Розвивати творче мислення,основи дизайну. Виховувати естетичний смак.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: нитки, подушки, зразки візерунків.

Хід уроку: І.Організаційний момент.

ІІ. Перевірка вивченого.

  1. Вузликовий диктант. Пров’язування вузлів під диктовку.

  2. Робота в парах. Перевірка вузликового диктанту.

ІІІ. Мотивація.

На попередньому уроці ми вивчили два найкрасивіших вузла. Без них неможливо утворювати візерунки у вузликовому плетінні. Сьогодні ми будемо утворювати ромби і квіти.

ІV. Новий матеріал.

Щоб утворити ром із репсових вузлів потрібно прикріпити до планки 5 ниток, 10 кінців. Ділимо нитки на дві групи по 5 у кожній за основу двох верхніх сторін ромба беремо 5 і 6 нитки. Виплітаємо верхню частину ромба вільними нитками під потрібним кутом. Потім на нитках 5 і 6 повернувши їх до центру пров’язуємо нижню частину ромба.

Практична робота. По утворюванню ромбів та квітів на основі вивчених вузлів.

V. Закріплення.

Самостійна робота по складанню візерунка на основі вивчених вузлів для 4 ниток та їх пров’язування.

VI.Висновки.

Аналіз роботи дітей. Підведення підсумків.

VII. Домашнє завдання.

Скласти схему візерунка для пров’язування кашпо.

Тема: Вузликове плетіння – макраме. Провязування кашпо

Урок: трудове навчання.

Мета: Навчити дітей використовувати отримані знання у своїй роботі. Пров’язувати та комбінувати вузли за самостійно складеними схемами. Розвивати вміння,аналізувати та бачити помилки. Виховувати охайність, наполегливість.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання для вчителя: зразки узорів в техніці макраме,презентація дитячих робіт,зразки ниток для дітей.

Обладнання для дітей: нитки,ножиці.

Хід уроку:

I Організаційний момент.

ІІ Актуалізація знань.

Шановні діти, на сьогоднішньому уроці ми будемо працювати за таким планом.

Майстерно працювати і використовувати раніше отримані знання.

Активно співпрацювати,допомагати один одному.

Коректно ставитись один до одного.

Робити висновки.

Аналізувати свої помилки.

Міркувати, мріяти, мислити.

Енергійно заряджатись на цілий день.

За першими літерами пропоную скласти слово.

Отже на сьогоднішньому уроці ми будемо продовжувати займатись вузликовим плетінням – макраме.

Що таке макраме? /слайд/

Коли виникло макраме? /короткі повідомлення дітей/

Звідки походить макраме? /повідомлення дітей,слайд/

На Русі вважали що вузликове плетіння це рукоділля майстерних рук,яке не потребувало ніяких інструментів,але для зручності в роботі використовують спеціальні пристрої.(пінопластові подушки,рамки,голки).

Які нитки використовують в роботі? /аналіз ниток/.

Робота із зразками вузлів./показ слайдів/.

Гра «Невідомий». Діти називають вузли за зразками та аналізують їх.

Робота з картками.

Познач схематично вузли

Квадратний вузол.

Вузол змійка.

Вузол-Фріволіте.

Репсовий.

Кручений ланцюжок.

Вузол шишка.

ІІІ - Вивчення нового матеріалу.

Слово декор в перекладі з французької означає – прикраса. Макраме це декоративно – прикладне мистецтво і вироби з вузлів є прикраси якими оздоблюють предмети побуту, інтер’єр. На прикладі робіт наших дітей ми бачимо оздоблену серветку,оздоблені стакани,оздоблений лоточок.

/перегляд слайдів/

Сьогодні ми будемо плести декоративну підвіску – кашпо. Свою роботу ми завжди починаємо з вибору виробу,матеріалу,розрахунків,допоміжного матеріалу. А більш детально нам допоможе інструкційна картка.
Інструкційна картка.


  1. Нарізання ниток. 12 ниток по 1,5 метра.

  2. Закріплення ниток вузлом «змійка» - петлю кладемо з однієї сторони

  3. Розподіляємо нитки на три рівні частини./по 4 нитки/

  4. Пров’язуємо ланцюжок за складеною схемою.

  5. Пров’язуємо корзину за допомогою «сітки» з квадратних вузлів.

  6. Оформлення китиці.

IV. Практична робота.

V. Закріплення знань.

Мозковий штурм

  • Що таке «декор»?

  • Що таке кашпо?

  • Які вузли використовують для плетіння?

  • Які прийоми плетіння ви використали в роботі?

  • Як правильно зробити розрахунок?

VI. Висновки.

  • Аналіз практичної роботи дітей.

  • Оцінювання дитячої роботи на уроці.

VII. Домашнє завдання.

  • Виправити помилки в своїй роботі.

Схожі:

Підготовка соломи для плетіння
Краще всього використовувати для плетіння житнє соломку. Стебло жита серед всіх злакових рослин має найбільшу довжину і відрізняється...
Технологія виготовлення виробів, плетених гачком (за зразком)
Вироби, плетені гачком. Матеріали та інструменти для плетіння. Добір гачків і ниток (пряжі)
Оберегова символіка в декоративно прикладному мистецтві
...
У Розробка уроку учителя трудового навчання Черкаської спеціалізованої...
Назва ресурсу: «Презентація та розробка уроку «Плетіння гачком як вид декоративно-ужиткового мистецтва» 7 клас
КОНКУРС ПО ДЕКОРАТИВНО ПРИКЛАДНОМУ
Центральний Будинок Художника Національної Спілки художників України, 27-31 березня 2013р
Програма спецкурсу з обслуговуючої праці для учнів 9-х класів загальноосвітніх шкіл
Основним із завдань, які вирішує трудове навчання є розвиток творчої активності учнів. Програма спецкурсу з обслуговуючої праці "Макраме"...
Одне з найдавніших ремесел, освоєних людиною. В основному для нього...
Плетіння одне з найдавніших ремесел, освоєних людиною. В основному для нього використовувалися рослинні матеріали, поширені в тій...
Одне з найдавніших ремесел, освоєних людиною. В основному для нього...
Плетіння одне з найдавніших ремесел, освоєних людиною. В основному для нього використовувалися рослинні матеріали, поширені в тій...
Уроку з трудового навчання Тема: Матеріали для матчворку, їх вла­сти­вості
Мета: навчальна: формування знань про матеріали для матчворку та їх властивості, а також інструменти для роботи
Історичні відомості про виникнення та розвиток хлібопекарського та...
Тема 1: Історичні відомості про виникнення та розвиток хлібопекарського та кондитерського виробництва, їх місце та роль у сучасному...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка