Полтавський національний педагогічний УНІВЕРСИТЕТ імені В. Г. КОРОЛЕНКА Кафедра виробничо-інформаційних технологій та безпеки життєдіяльності ПРАКТИЧНА РОБОТА №3 Розслідування нещасних випадків пОЛТАВА-2011 Розслідування нещасних випадків


Скачати 123.05 Kb.
Назва Полтавський національний педагогічний УНІВЕРСИТЕТ імені В. Г. КОРОЛЕНКА Кафедра виробничо-інформаційних технологій та безпеки життєдіяльності ПРАКТИЧНА РОБОТА №3 Розслідування нещасних випадків пОЛТАВА-2011 Розслідування нещасних випадків
Дата 21.03.2013
Розмір 123.05 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


полтавський національний педагогічний УНІВЕРСИТЕТ

імені В.Г. КОРОЛЕНКА

Кафедра виробничо-інформаційних технологій

та безпеки життєдіяльності


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3
Розслідування нещасних випадків

пОЛТАВА-2011


Розслідування нещасних випадків
Мета роботи: ознайомлення з нормативними документами по розслідуванню нещасних випадків, набуття вмінь проведення розслідування нещасних випадків з робітниками та учнями шкіл.
Загальні відомості
Нещасний випадок – це раптове погіршення стану здоров’я людини, поранення, травми, гострі професійні захворювання та отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження виробничими випромінюваннями, отриманими внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха, контакту з тваринами, комахами, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше, а також випадки смерті на підприємстві.

Основні нормативні документи, які регулюють порядок розслідування нещасних випадків на виробництві є „Положення про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві” (2004р.) та „Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах” (2001 р).

Слід пам’ятати, що розслідуванню підлягають всі нещасні випадки, в тому числі й побутові. В залежності від тяжкості нещасних випадків відрізняють спеціальне розслідування (групові або смертельний нещасний випадок) та звичайне розслідування.

Про нещасний випадок керівник підприємства повинен надіслати повідомлення в робочий орган соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, а також при потребі – в установу державної санітарно-епідемічної служби, органи державної пожежної охорони.

При звичайному розслідуванні комісія призначається наказом керівника підприємства. Комісію очолює керівник служби охорони праці ( у школі – завуч), звичайно до комісії залучається представник профкому та керівник підрозділу, в якому стався нещасний випадок, якщо він не був безпосереднім організатором робіт. До складу комісії може бути залучений за згодою представник Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві. Комісія на протязі 3-х діб проводить розслідування: отримує пояснювальну записку, висновок медичного закладу, вивчає місце події, нормативні акти з охорони праці, посадові інструкції та інші документи, які регулюють питання охорони праці, пов’язані з нещасним випадком. За матеріалами розслідування складається акт форми Н-5, в якому робиться висновок про зв’язок нещасного випадку з виробництвом. Якщо випадок, пов’язаний з виробництвом, то на основі Н-5 оформлюється акт Н-1, а якщо непов’язаний – акт форми НПВ.

Акти поділяються на підпис директору, який протягом доби повинен їх підписати.

Потім акти розсилаються:

  • потерпілому ( акт Н-1 або НПВ, копія Н-5);

  • у Фонд (акти Н-1 або НПВ та Н-5);

  • у вищестоящу організацію (акт Н-1);

  • в Держгірпромнагляд (акт Н-1);

  • в підрозділ ,де стався нещасний випадок (Н-1 абоНПВ );

  • в службу охорони праці (всі матеріали розслідування);

  • в інші організації, які брали участь в розслідуванні(акт Н-1).

Після повернення робітника до праці адміністрація оформлює повідомлення про результати нещасного випадку.

При спеціальному розслідуванні комісія утворюється територіальним управлінням Держгірпромнагляд або Кабінетом Міністрів України. Термін розслідування – 10 діб. За результатами оформлюється акт спеціального розслідування (Н-5) та акти Н-1 або НПВ, крім цього оформляються матеріали спеціального розслідування (див.[31] ).Адміністрація у п’ятиденний термін після закінчення розслідування надсилає копії всіх матеріалів органам прокуратори та іншим органам, потерпілому надсилається акт Н-1 або НПВ, а також акт спеціального розслідування.

Якщо нещасний випадок полягає в гострому отруєнні або професійному захворюванні, то розслідування ведуть представники органів державної санітарно-епідемічної служби. До роботи в комісії обов’язково залучається керівник підприємства та представник служби охорони праці. Оформляються акти за формою П-4, а також акти Н-1.

При розслідуванні нещасних випадків з учнями, вихованцями, студентами, слухачами, аспірантами, які пов’язані з навчально-виховним процесом комісії утворюються наказом директора або вищестоящої організації (спеціальне розслідування)[12] – райвно, обласним управлінням освіти або Міністерством освіти та науки України. За результатами розслідування оформляються акти форми Н-Н. В розслідувані, якщо на це не було особливих причин, не беруть участь Фонд та Держгірпромналяд .





Хід роботи
1.Ознайомитися з порядком розслідування нещасного випадку.

2.За завданням визначити тяжкість нещасного випадку і скласти схему розслідування. Для складання схеми ознайомитися з положеннями по розслідуванню нещасних випадків [34,35] .

3.Оформити документи розслідування, починаючи з наказу про створення комісії ,а також матеріалів роботи комісії відповідно до конкретного завдання та порядку розслідування.


Методичні поради до проведення розслідування
Складання схеми розслідування нещасних випадків на виробництві.

Схема повинна(мал..4.1) відображати послідовність дій та терміни їх виконання від моменту виникнення нещасного випадку до повідомлення про його наслідки.

На схемі потрібно вказувати посади осіб та їх дії, назви матеріалів, які застосовують при розслідуванні та оформленні, а також назви організацій та фізичних осіб, які беруть участь в розслідуванні та яким відправляють повідомлення, акти та інші матеріали розслідування.
Складання плану розслідування нещасного випадку.
За основу можна прийняти такий план:

1.Ретельно перевірити, чи збережено обставини на місці події (місцезнаходження інструменту, пристроїв, засобів виробництва та захисту).

2.З’ясувати положення тіла потерпілого після нещасного випадку.

3.З’ясувати, хто давав завдання, його характер, який інструмент, пристрої необхідно було застосовувати.

4.Уточнити необхідність проведення роботи саме в цьому місці.

5.Вилучити наряд або розпорядження на виконання роботи, під час якої виник нещасний випадок.

6.Визначити місце, з якого проводилась робота в момент нещасного випадку.

7.Ознайомитися з технічним та санітарним станом приміщення, в якому стався нещасний випадок.

8.Взяти пояснення від керівника робіт, потерпілого, роботодавця, свідків, які працювали рядом.

9.Вилучити журнал проведення інструктажу з охорони праці та зняти копію з особистої картки потерпілого, зняти копії інструкції з охорони праці.

10.Отримати висновок медпункту та медичного закладу про характер ушкодження.

Проведення розслідування.

Під час розслідування нещасного випадку підлягає ретельному огляду (якщо необхідно й експертизі):

  • робоче місце та обладнання, на якому виник нещасний випадок;

  • інструмент, прилади та інші предмети, якими було нанесено травму;

  • засоби індивідуального захисту, якими користувався потерпілий, з метою з’ясування їх захисних якостей;

  • засоби колективного захисту, сигналізація, блокуючи пристрої;


Матеріали обстеження місця події

1.Схема.

2.Фото.

3. …
Мал.4.1. Схема розслідування нещасного випадку без тяжких наслідків.


  • в цілому цех (дільниця), з метою визначення технічного стану робочих місць, обладнання, аналогічних тому, на якому виник

  • нещасний випадок для встановлення існуючої системи безпеки праці.


В процесі розслідування треба отримати:

  • пояснення потерпілого (додаток 6);

  • пояснення свідків (додаток 6);

  • пояснення керівника робіт;

  • ознайомлення з нормативно-технічної документацією стосовно вимог охорони праці до відповідного робочого місця посадової інструкції потерпілого, іншими документами (див. „Положення”);

оформити:

  • акт розслідування нещасного випадку, форма Н-5;

акт про нещасний випадок на виробництві, форма Н-1 або акт про нещасний випадок на підприємстві, не пов’язаний з виробництвом, форма НПВ.

В процесі розслідування відповідальним етапом є класифікація нещасного випадку: пов’язаний з виробництвом чи ні. Перед усім слід пам’ятати, що розслідуються всі нещасні випадки, які трапились з працівниками підприємства, при цьому тільки в процесі розслідування встановлюють категорію нещасного випадку та приймають рішення про взяття його на облік.

Основними критеріями за якими нещасний випадок відносять до категорій, пов’язаних з виробництвом є:

  • приналежність місця випадку території підприємства;

  • співпадіння часу виникнення нещасного випадку з робочим часом (до робочого часу входять обслуговування знарядь до роботи або після роботи та аналогічні дії);

  • виконання виробничих завдань, а також дій в інтересах підприємства, які виконувались без доручення.

Більш докладніше дивися (пункт 3 [34]). Не беруться до обліку випадки, якщо при розслідуванні встановлено, що він стався:

  • в результаті сп’яніння (за висновком медичного закладу);

  • під час здійснення злочину (за рішенням суду);

  • в разі природної смерті (за висновками судово-медичної експертизи);

  • під час спортивних ігор та розважальних заходів, як що при цьому відсутній виробничий фактор.

Порушення вимог охорони праці, недисциплінованість, особливо недбалість потерпілого при виконанні ним трудових обов’язків не можуть бути підставою для кваліфікації нещасного випадку як не пов’язаного з виробництвом.

Методичні рекомендації до заповнення актів форми Н-1 та форми НПВ
Акт складається з текстової і кодової частин, які заповнюються відповідно до міжгалузевих, галузевих класифікаторів з використанням установлених термінів відповідно до Єдиного державного реєстру підприємства і організацій України (ЄДРПОУ), класифікатора об’єктів адміністративно - територіального устрою України (КОАТУУ), загального міжгалузевого класифікатора „Система позначення органів державного управління (СПОДУ) 1.74.001”. Коди зазначаються в клітинках.

Нумерація актів на підприємстві ведеться з початку року із січня по грудень.

Прізвище, ім’я та по – батькові потерпілого, адреси та інші титульні відомості вказуються повністю, скорочення не допускаються. Час події вказується з точністю до хвилин .

Форма власності: держава, комунальна, приватна, фізична особа.

Вказується безпосереднє місце нещасного випадку, де стався нещасний випадок. Наприклад: В зоні стоянки автотранспорту, а не просто на території підприємства.

Якщо немає можливості вказати місце з необхідною точністю, то слід назвати ту частину машини, агрегату, споруди, де знаходився потерпілий у момент нещасного випадку.

Професія (посада), розряд (клас) записується відповідно до Державного класифікатора професій (ДК - 003 - 95). У разі, коли потерпілий має кілька професій, зазначається, та під час якої стався нещасний випадок.

Стаж роботи загальний та стаж роботи потерпілого за професією (посадою), на яку оформлений потерпілий, за виконуваною роботою, під час якої стався нещасний випадок, береться із записів трудової книжки і рахується число повних років, кількість місяців і днів.

Дата проведення (завершення) навчання за професією проставляється для робіт із підвищеною небезпекою. Це дата видачі документа підготовки працівника, яка проведена в закладі освіти. Запис повинен мати вигляд: протокол кваліфікаційної комісії, наказ по підприємству. Якщо потерпілий є учнем: навчається, якщо навчання не проводилось або не вимагається, то вносяться відповідні записи.

Дати запису про проведення інструктажів беруться з відповідних журналів реєстрації інструктажем. Якщо по ряду причин журнал реєстрації інструктажу не зберігся, то в п. 4.2. указується: «дані про проведення інструктажу не встановлені», або «дані не збереглися», а якщо виявлено, що інструктаж не проводився, то робиться запис «інструктаж не проводився».

В разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-допуску. В таких випадках дату проведення цільового інструктажу необхідно брати з наряду - допуску, так як його реєстрація в журналі не обов’язкова.

Дата перевірки знань за професією чи видом роботи, під час виконання якої стався нещасний випадок, вказується лише для робіт з підвищеною небезпекою. Дані беруться із протоколу засідання комісії з перевірки знань із

питань охорони праці і посвідчення працівника, який проходив перевірку знань на підприємстві, наприклад 20 червня 2001 року. Протокол №2.Періодично перевірка знань із працівниками для робіт з підвищеною небезпекою проводиться не рідше одного разу на рік.

Дата проходження медоглядів береться з карти особи, яка підлягає медичному огляду. Якщо працівник не підлягає медичному огляду, то записується «медогляд непотрібний».Якщо особа підлягає медичному огляду попередньому чи періодичному, а він не проводився, то записується «медогляд не проводився».

Під час опису обставин нещасного випадку дається стисла характеристика умов праці та дій потерпілого, викладається послідовність подій, що відбувалися перед настанням нещасного випадку, описується процес праці, а також зазначається, хто керував роботою або організував її.

При описі обставин необхідно дотримуватися наступного: обставини слід викладати коротко: до акту необхідно вносити лише те, що встановлено комісією по розслідуванню. Потрібно вказати конкретну операцію, яка виконувалася в момент нещасного випадку. Якщо нещасний випадок стався внаслідок неправильних прийомів роботи працівниками, які знаходилися поряд, необхідно визначати, в чому полягає порушення.

Слід вказати положення (позу), в якій знаходився потерпілий, виконуючи операцію, в той момент, коли стався нещасний випадок, а також після цього.

Стан обладнання, інструментів, пристосувань, якими працював потерпілий у момент нещасного випадку (несправність, відповідність, даній операції і т.п.) характеризується, якщо нещасний випадок пов’язаний із застосуванням обладнання, інструменту і пристосувань.

При описі стану майданчика, на якому (чи з якого) проводилася робота, потрібно вказати, де знаходився потерпілий(стояв потерпілий на підлозі, підставці) і який стан поверхні підлоги і т.п..

До характеристики умов праці на робочих місцях у момент нещасного випадку входять: температура, загазованість, пил, освітленість і т.п..

Вказується чим нанесена травма потерпілому (частина обладнання, споруди, інструмента, пристосувань, окалина, пил, газ, нагріте тіло, тепловипромінювання і т.п.), характер травми, нанесеної потерпілому (забій, перелом, гостре отруєння, опік і т.п.) і ушкоджена частина тіла.

Відомості про вид події зазначаються і кодуються відповідно до розділу 1 наведеного нижче класифікатора. Відомості про шкідливий або небезпечний фактор та його значення зазначаються відповідно до ГОСТ 12.0.003.„Небезпечні та шкідливі виробничі фактори. Класифікація”.

Зазначаються і кодуються три причини нещасного випадку. Основна причина нещасного випадку зазначається і кодується першою. Основна причина – та, внаслідок якої виник нещасний випадок. Другорядні причини можуть сприяти і навіть наближують момент нещасного випадку, ускладнюють наслідки, але не викликають його. Технічна причина зазначається першою.

До причин включаються перевищення гранично допустимих норм впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів, невідповідність та недостатність засобів колективного, індивідуального та медичного захисту встановленим вимогам (якщо ці причини вплинули на подію).

Після кожної причини зазначається, які конкретно вимоги законодавчих і нормативно-правових актів із питань охорони праці, інструкцій з безпечного ведення робіт, посадових інструкцій були порушені (із зазначенням відповідних статей, розділів, пунктів, тощо).Якщо причин нещасного випадку більше ніж три, інші причини зазначаються лише у текстовій частині акта.

Діагноз зазначається згідно з листком непрацездатності або довідкою лікувально-профілактичного закладу і кодується відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем здоров’я (МХК-10).

Запис про перебування потерпілого в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння робиться на підставі висновку, що складається лікарем, який проводив огляд потерпілого

У пункті 10 зазначаються посадові особи і працівники, у тому числі потерпілі, які допустили порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці із зазначенням статей, параграфів, пунктів тощо.

Свідками нещасного випадку є особи, які безпосередньо були в контакті з потерпілим, чи брали яку-небудь участь (у ліквідації аварії, наслідків випадку, наданню першої допомоги і т.п.).

Визначення заходів усунення причин нещасних випадків - заключний етап складання акта форм Н-1. В акті мають бути вказані конкретні заходи щодо усунення причин нещасного випадку. Заходи перш за все мають бути спрямовані на ліквідацію порушень правил і норм з охорони праці. Тому необхідно визначити організаційно-технічні заходи, а не підміняти їх організаційними заходами та адмініструванням. Не слід вносити до цього пункту заходи щодо накладення стягнень.
Контрольні запитання
1. Які нещасні випадки з учнями підлягають розслідуванню?

2. Кому повинен повідомити про нещасний випадок свідок, працівник чи сам потерпілий на підприємстві?

3. Хто розслідує нещасний випадок з учнем?

4. Що входить в матеріали розслідування нещасного випадку?

5. Які нещасні випадки підлягають спеціальному розслідуванню?

6. Що входить до матеріалів спеціального розслідування нещасного випадку?



Схожі:

Полтавський національний педагогічний УНІВЕРСИТЕТ імені В. Г. КОРОЛЕНКА...
Для характеристики ефективності роботи з охорони праці використовують наступні показники
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ВПБ УМВС України в Миколаївській області полковник вн сл
Тема : Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру (в побуті), та нещасних випадків, професійних захворювань...
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 25 серпня 2004 р. № 1112...
Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві
Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків...
Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, 270-2001-п, 22. 03. 2001Документи,що
4 2: Травматизм та професійні захворювання. Заходи що до їх запобігання....
Тема 2: Травматизм та професійні захворювання. Заходи що до їх запобігання. Порядок проведення розслідування нещасних випадків на...
План проведення семінарського заняття з безпеки праці з особовим...
ТЕМА: 4 Вимоги безпеки праці принесенні служби, гасінні пожеж, розбиранні будівельних конструкцій і роботі з ручним інструментом...
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВ А від 25 серпня 2004 р. N 1112
Затвердити такі, що додаються: Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВ А від 25 серпня 2004 р. N 1112
Затвердити такі, що додаються: Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків
Дипломатичної служби під час роботи у закордонній дипломатичній
Затвердити Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві,...
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник Миколаївського РВ підполковник вн служби
Постанова КМУ №1112 від 25 серпня 2004р. “Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка