ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки


Скачати 116.24 Kb.
Назва ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Дата 24.05.2013
Розмір 116.24 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
„ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник ДПЧ-15

майор в/с

В.В.Мокренко

«__»_________2006р.


П Л А Н - К О Н С П Е К Т

Проведення заняття із гуманітарної підготовки

з молодшим та рядовим нач. складом ДПЧ-15

Тема № 18: Державна символіка України та Геральдична символіка МНС України – важливі складові формування патріотизму працівників МНС України.
Навчальна мета: ознайомлення особового складу з геральдичною символікою Міністерства

Час – дві академічні години (90 хвилин)

Місце проведення – учбовий клас або актовий зал

Навчально-матеріальне забезпечення:

Література: Указ Президента України від 01.09.2003 року № 950 „ Про символіку Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи”. Учбові підручники з української мови.
Порядок проведення заняття :

  1. (Перед початком занять) – Провести інформування слухачів з громадсько-політичних, міжнародних та правових питань, про діяльність МНС України, стан дисципліни та роботу, що проводиться щодо її зміцнення. – 10 хв.

Примітка: також можливо ознайомити особовий склад з останніми документами, які надійшли в підрозділ з МНС, ГУ МНС для широкого ознайомлення працівників.

  1. Організаційний момент - 2 хв. :

  • перевірка присутніх;

  • оголошення теми і мети заняття, питання, які вивчатимуся.

2. Контроль знань - 3 хв. :

  • перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

  1. Викладення матеріалу теми - 25 хв. (якщо на тему відведено 1 год.)



Питання , які вивчатимуся :

1. Державна символіка України .

2. Геральдична символіка МНС України


1. Державна символіка України .

1.1: Державні символи.

Процес формування української нації та націоналізму, що відбувався у другій половині ХІХ ст., актуалізував проблему творення політичних символів, здатних виступити засобом самоорганізації української спільноти. Державні символи- це закріплені в законодавстві країни офіційні знаки (зображення, предмети) чи звукові вираження, які в лаконічній формі виражають одну або декілька ідей політичного чи історичного характеру та символізують суверенітет держави.

Після відновлення державної незалежності українські національні символи: герб, гімн, прапор були затверджені як державні символи України (січень-лютий 1992 року), а згодом 28 червня 1996 року Конституція України в ст. 20 підтвердила також введення їх в ранг державних символів.

1.2. Державний гімн.

Державний гімн - це урочистий музичний твір на вірші програмного характеру. Державний гімн є символом державної єдності. З гімну починаються урочисті збори, свята, гімном їх і закінчують. Державний гімн слухають завжди стоячи.

16 січня 1992 року державним гімном України було затверджено написану в 1863 році українським композитором М. Вербицьким пісню “Ще не вмерла Україна” на слова П. Чубинського.

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про Державний Гімн України

( Відомості Верховної Ради (ВВР), 2003, N 24, ст.163 )

Стаття 1. Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького із словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського в такій редакції:

"Ще не вмерла України і слава, і воля,

Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля.

Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду".

Стаття 2. Встановити, що урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України.

Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів.

Стаття 3. Наруга над Державним Гімном України тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Стаття 4. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України

м. Київ, 6 березня 2003 року

1.3. Державний герб.

Історичні джерела засвідчують: тризуб був на древках прапорів, під якими воїни Святослава йшли у похід. За часів князювання Володимира Великого і Ярослава Мудрого у Києві золоті й срібні монети карбували із зображенням тризуба. Тризуб, як знак князівської влади згодом зображувався на печатках, якими скріпляли міжнародні договори, хоч офіційним гербом у сучасному розумінні він не був.

Знак тризуба можна побачити й на цеглі зруйнованої Десятинної церкви в Києві, на плитах Успенської церкви у Володимирі-Волинському, збудованої наприкінці XII ст. тощо.

Символ тризуба використовували українські частини (січові стрільці) у складі австрійської армії в роки Першої світової війни, вояки Української повстанської армії в роки Другої світової війни.

Тризуб на синьому фоні як державний герб Української Народної республіки був затверджений Центральною радою 22 березня 1918 року.

Гербом тризуб залишився і в часи Гетьманату (1918 р.) та Директорії (1918-1930р.р.), використовувався також на грошових знаках, що їх випускала Центральна Рада. Після 22 січня 1919р., коли об‘єдналися УНР і ЗУНР, тризуб був спільним гербом для цієї державності.

На землях України тризуб має безперервну тисячолітню традицію, тому він був визнаний за національний символ і як символ української держави. Нині Верховна рада України тризуб затвердила як малий Державний Герб України. У 1996 році було прийнято Конституцією України, де у статті 20 зазначено, що великий Державний герб встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба війська Запорізького. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого, тобто малий Державний Герб України.

19 лютого 1992 року після гострих дискусій Верховна Рада України затвердила малий герб України – тризуб.

Як вважають вчені, головна ідея тризуба- це число три, поєднання трьох основ буття, троїстість (тривимірність життєвого простору). Основою світобудови є повна врівноваженість усіх енергій, тобто Абсолют. Порушення цієї рівноваги пробуджує два протилежні полюси: позитивний і негативний, чоловіче і жіноче, батьківське і материнське начало. Поєднання цих протилежних сил породжує третю синівську силу, що і відображає тризуб.

Як бачимо, тризуб не є нинішньою вигадкою, він - дорогоцінний духовний спадок багатьох поколінь, яким треба пишатися.

1.4. Державний прапор.

Прапор як символ чи засіб сигналізації виник ще за античних часів, а в Європі поширився в добу середньовіччя.

На землях Київської Русі здебільшого використовували червоний прапор із золотим тризубом - двозубом. Синій і жовтий кольори бачимо пізніше в гербах Львівщини, Поділля, Холмщини, Закарпаття.

Великого розвитку набуло українське прапорництво в героїчну козацько-гетьманську добу. Відбулося збагачення форм полотнища, колірної гами . З‘явився новий прапорний колір- малиновий, який стає основним у запорізьких козаків.

Блакитні (сині) полотнища із золотим чи жовтим зображенням хреста, небесних світил, зброї, різних святих почали переважати у XVII ст. Синя і жовта барви поширюються й у XVIII ст. Поєднання їх знаходимо в полкових знаменах Київського, Лубенського, Черніговського повітів.

У жовтні 1848 р. Головна Руська Рада у Львові ухвалила як остаточні символи українського народу герб Романовичів- золотий лев на блакитному полі і похідне від нього жовто-синє поєднання кольорів прапора.

Жовто-сині чи синьо-жовті колірні поєднання поширилися на українських землях, що перебували під владою Австро-Угорщини, а на початку XX ст.- на Наддніпрянській України. Жовто-блакитні прапори використовували Українські січові стрільці.

З 1917 р. на масових мітингах і демонстраціях майоріли жовто-блакитні знамена

У березні 1918 році Центральна Рада затвердила жовто-блакитний прапор як символ Української Народної Республіки. З приходом до влади П.Скоропадського прапор був замінений на синьо- жовтий і таким уже і залишився.

В атмосфері національного піднесення, викликаного Актом проголошення незалежності, 4 вересня 1991 року було ухвалено історичне рішення про підняття над будинком Верховної Ради України національного синьо-жовтого прапора/ А 28 січня 1992 року синьо-жовтий прапор було визнано Державним прапором України.

В теперішньому трактуванні синьо-жовтий прапор України у співвідношенні ширини і довжини 2:3 поєднує безхмарне небо (символ миру) та жовті пшеничні лани (символ достатку).

2. Геральдична символіка МНС України .
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про символiку Мiнiстерства України з питань
надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення
вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи

1. Заснувати емблему i прапор Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, штандарт Мiнiстра, герб центрального апарату цього Мiнiстерства. 2. Затвердити:

опис та малюнок емблеми Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи (додатки N 1 i N 2) ( 950а/2003 );

опис та малюнок прапора Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи (додатки N 3 i N 4) ( 950а/2003 );

опис та малюнок штандарта Мiнiстра України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи (додатки N 5 i N 6) ( 950а/2003 );

опис та малюнок герба центрального апарату Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи (додатки N 7 i N 8) ( 950а/2003 );

порядок використання емблеми i прапора Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, штандарта Мiнiстра, герба центрального апарату Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи (додаток N 9).

  1. Установити, що органи, пiдроздiли i навчальнi заклади Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи можуть мати службовi прапори. Описи та малюнки зазначених прапорiв, порядок їх використання, а також перелiк органiв, пiдроздiлiв i навчальних закладiв, якi можуть мати цi прапори, затверджуються Мiнiстром України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи за погодженням з Комiсiєю державних нагород та геральдики.

  2. Президент України м. Київ, 1 вересня 2003 року
    N 950/2003

Додаток N 1 до Указу Президента України вiд 1 вересня 2003 року N 950/2003

Опис емблеми МНС України

Емблема Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи являє собою прямий рiвностороннiй хрест iз розбiжними кiнцями жовтогарячого кольору i золотими пружками.

У центрi емблеми вмiщено зображення Знака Княжої Держави Володимира Великого золотого кольору на синьому полi в обрамленнi вiнка з дубового листя золотого кольору.

На сторонах хреста вмiщено зображення рiвностороннiх трикутникiв синього кольору, спрямованих до центру емблеми, а мiж сторонами хреста - стилiзованi зображення язикiв полум'я жовтогарячого кольору iз золотими пружками.

Додаток №3 до Указу Президента України № 950\2003 від 1 вересня 2003р.

Опис
прапора МНС України

Прапор Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи являє собою прямокутне полотнище бiлого кольору iз спiввiдношенням сторiн 2:3.

У центрi полотнища розмiщено зображення емблеми Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи. Висота емблеми дорiвнює 2/3 висоти полотнища, а ширина - 1/2 ширини полотнища. Дiаметр вiнка становить 1/4 ширини полотнища.

Обидвi сторони полотнища iдентичнi.

Додаток №5 до Указу Президента України № 950\2003 від 1 вересня 2003р.

Опис
штандарта Мiнiстра України з питань надзвичайних
ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв
Чорнобильської катастрофи

Штандарт Мiнiстра України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи являє собою бiле квадратне полотнище розмiром 90 х 90 см iз зображенням у центрi геральдичного знака Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи. Геральдичний знак складається з емблеми Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, на тлi якої розмiщено зображення золотої лiкторської фасцiї.

Полотнище по периметру облямовано золотою лиштвою у виглядi орнаменту з дубового i калинового листя. Сторони штандарта, крiм верхнього краю полотнища, прикрашенi золотою бахромою.

Поле зворотної сторони штандарта без зображень.

Древко штандарта дерев'яне чорного кольору. Верхiвка древка стрiлоподiбна з жовтого металу, у центрi якої вмiщено рельєфне зображення емблеми Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи. Верхнiй край полотнища за допомогою шнура прикрiплюється до основи верхiвки древка.

Додаток №7 до Указу Президента України № 950\2003 від 1 вересня 2003р.

Опис герба центрального апарату МНС України

Герб центрального апарату Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи являє собою круглий бiлий щит iз золотим окуттям, у центрi якого розмiщено геральдичний знак Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи.

Додаток №9 до Указу Президента України № 950\2003 від 1 вересня 2003р.

Порядок
використання емблеми i прапора МНС України, герба центрального апарату
Мiнiстерства

1. Емблема i прапор Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи є офiцiйними вiдмiтними символами, що вказують на належнiсть до цього Мiнiстерства.

2. Емблема встановлюється в службовому кабiнетi Мiнiстра України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, залi засiдань колегiї Мiнiстерства, а також використовується на прапорi Мiнiстерства, штандартi Мiнiстра, службових прапорах органiв, пiдроздiлiв i навчальних закладiв Мiнiстерства, гербi його центрального апарату, на знаках розрiзнення форменого та спецiального одягу вiйськовослужбовцiв та осiб рядового i начальницького складу, якi проходять службу в Мiнiстерствi, в емблемах органiв, пiдроздiлiв i навчальних закладiв, вiдомчих заохочувальних вiдзнаках, на бланках службової документацiї, печатках, транспортних i спецiальних засобах, будинках та спорудах Мiнiстерства.

3. Прапор Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи встановлюється на будинках i спорудах Мiнiстерства, пiднiмається на його морських та рiчкових суднах.

4. Штандарт Мiнiстра України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи встановлюється в його службовому кабiнетi.

Штандарт може використовуватися пiд час проведення урочистих ритуалiв та iнших заходiв за участю Мiнiстра, а також за його розпорядженням пiд час важливих подiй державного значення.

5. Вiдтворення зображення емблеми i прапора Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, штандарта Мiнiстра, герба центрального апарату Мiнiстерства може бути виконано в одноколiрному варiантi i допускається у розмiрах, що вiдповiдають метi застосування символiки, iз збереженням установлених пропорцiй.

6. Зображення емблеми i прапора Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, штандарта Мiнiстра, герба центрального апарату Мiнiстерства допускається на друкованiй, рекламно-iнформацiйнiй та сувенiрнiй продукцiї, кiно-, вiдео- та фотоматерiалах, що видаються (виготовляються) Мiнiстерством або на його замовлення.

7. В iнших випадках порядок використання емблеми i прапора Мiнiстерства України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи, штандарта Мiнiстра, герба центрального апарату Мiнiстерства та порядок їх виготовлення встановлюються Мiнiстром України з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи.

Глава Адмiнiстрацiї Президента України

4. Закріплення вивченого матеріалу 3 - хв.

4.1. Державна символіка України .

4.2. Геральдична символіка МНС України
5. Підбиття підсумків - 2 хв. :

  • вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги ;

  • оголосити оцінки ( якщо проводилося опитування або тестування);

  • відповісти на запитання.



План-конспект склав:

В.о. заст.нач.ДПЧ-15

по роботі з персоналом

ст. лейтенант вн.сл. С.В. Баланенко

Схожі:

ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №12, 21 Інтеграційні процеси у Європейському Союзі і перспективи подальшого розширення ЄС
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №21 Інтеграційні процеси у Європейському Союзі і перспективи подальшого розширення ЄС
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №14: “Тарас Шевченко національна гордість українського народу. Життя та
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Навчальна мета: Ознайомлення особового складу з тенденціями демократичних перетворень в Україні
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Навчальна мета: Ознайомлення особового складу з тенденціями демократичних перетворень в Україні
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Навчальна мета: Ознайомлення особового складу з тенденціями демократичних перетворень в Україні
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №20 Основні міжнародні та національні політико – правові документи з прав людини
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №20 Основні міжнародні та національні політико-правові документи з прав людини
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №6 “Службовий етикет і культура поведінки працівника МНС України на службі та у побуті
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №6 “Службовий етикет і культура поведінки працівника МНС України у на службі та в побуті
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка