Як розстрочити або відстрочити податковий борг


Скачати 129.63 Kb.
Назва Як розстрочити або відстрочити податковий борг
Дата 05.05.2013
Розмір 129.63 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Проект статті в газету

Податкова повідомляє:
Як розстрочити або відстрочити податковий борг

Для розстрочення або відстрочення податкового боргу платнику податків необхідно написати заяву за формою, затвердженою наказом Мінфіну України 30.11.2012 р. № 1261.

Така заява подається до органу ДПС за місцем обліку платника податків. У заяві зазначаються суми податків, зборів, штрафних санкцій, пені, сплату яких платник податків просить розстрочити або відстрочити. Окремо необхідно зазначити строк розстрочення або відстрочення та періоди сплати. При цьому, окремо вказуються суми, строк сплати яких ще не настав, а також строк сплати яких вже минув. До заяви додається економічне обґрунтування, яке складається з:

переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин (підстави для звернення платників до органів ДПС за розстроченням або відстроченням визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. № 1235);

аналізу фінансового стану;

графіка погашення розстрочених (відстрочених) сум;

розрахунків прогнозних доходів платника, що гарантують виконання графіка погашення.

Протягом 30 календарних днів з дати подання заяви керівник органу податкової служби приймає рішення щодо розстрочення або відстрочення податкових зобов'язань.

На наступний робочий день з дня прийняття рішення орган ДПС укладає з цим платником податків відповідний договір про розстрочення або відстрочення податкового боргу. Строк дії договору починається з дати його підписання.

Розстрочення та відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу платника податку регламентовано ст. 100 Податкового кодексу України.

Дніпропетровська МДПІ
Оподаткування ПДВ банківських послуг

Дніпропетровська МДПІ повідомляє, що операції з постачання послуг, які надаються банкам міжнародними платіжними системами (Visa, MasterCard) з використанням спеціальних платіжних засобів, не є об’єктом оподаткування ПДВ. (Лист від 11.01.2013 р. № 334/6/15-3115)

Дніпропетровська МДПІ
Податкова накладна

Дніпропетровська МДПІ повідомляє, що в полях «Найменування продавця» та «Найменування покупця» податкової накладної зазначається назва юридичної особи, яка відповідає назві, зазначеній у статутних документах такої особи (з відповідним відображенням розміру літер такої назви). (Лист від 15.01.2013 р. № 534/6/15-3115)

Дніпропетровська МДПІ
Заповнення податкової накладної

Дніпропетровська МДПІ повідомляє, що податкова накладна заповнюється державною мовою за встановленою формою (наказ Мінфіну України від 01.11.2011 р. № 1379). Згідно зі ст. 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова. Частиною шостою ст. 7 Закону України «Про засади державної мовної політики» встановлено, що регіональна мова або мова меншини (мови) використовується на відповідній території України в роботі місцевих органів державної влади, органів АР Крим та органів місцевого самоврядування, застосовується і вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах суспільного життя в межах і порядку, що визначаються Законом. Отже, оскільки вимоги щодо заповнення податкової накладної та безпосередньо форми останньої стосуються не лише одного певного регіону, а території України в цілому, податкові накладні мають заповнюватися державною мовою. (Лист від 05.03.2013 р. № 1284/К/15-3114)

Дніпропетровська МДПІ
Оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції

Згідно з пп. 26.1 п. 26 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції.

Водночас, постачання послуг з проектування, видання, програмування, тестування, інсталяції, впровадження, обслуговування програмних та програмно-технічних засобів не відноситься до визначення програмної продукції.

Дніпропетровська МДПІ нагадує, що відповідно до діючої норми Податкового кодексу України програмною продукцією є:

результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної, навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів чи онлайн-сервісів;

криптографічні засоби захисту інформації.

Таким чином, звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з постачання послуг у сфері інформатизації.

Дніпропетровська МДПІ
Подбайте про своєчасне подання декларації

Якщо платник податків бажає подати декларацію про майновий стан і доходи за 2012 рік поштою, то поштове відправлення йому необхідно надіслати не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації. Тобто не пізніше 20 квітня 2013 року.

Нагадуємо, що декларація подається органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника (місцем проживання) за вибором в один із таких способів:

у паперовому варіанті безпосередньо до органу ДПС;

в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку й із дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису згідно із законодавством;

надіслати поштою паперовий варіант декларації з повідомленням про вручення та з описом вкладеного.

Порядок заповнення та подання декларації про майновий стан і доходи визначено ст. 179 Податкового кодексу України.

Дніпропетровська МДПІ
Підстави для нарахування податкової знижки відображаються платником податку у річній податковій декларації

Громадяни, які мають право на податкову знижку та бажають його реалізувати, можуть повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого протягом 2012 року із заробітної плати.

Для цього їм необхідно заповнити та подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію). Разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. У 2013 році платники податку таку податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

Дніпропетровська МДПІ, що витрати, які включаються до податкової знижки, умови та підстави для її нарахування визначені у ст.166 Податкового кодексу України. Водночас у 2013 році не надаватиметься податкова знижка на суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення за наслідками 2012 року. Така знижка буде застосовуватися лише після прийняття закону про обов’язкове медичне страхування (п.1 Прикінцевих положень ПКУ).

Підстави для нарахування податкової знижки та конкретні суми відображаються платником податку у річній податковій декларації. При цьому, разом з декларацією заповнюється додаток 6 до декларації (перелік сум витрат, що включаються до складу податкової знижки). Суму податку до повернення платник розраховує самостійно.

Дніпропетровська МДПІ

Рієлтери зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом договори з оренди нерухомості до органу ДПС

Суб'єкти господарювання - рієлтери, зобов'язані надавати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості. Така інформація надсилається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

Податкові агенти податковий розрахунок подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу. Тобто, такий розрахунок подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п.49.18.2 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України).

Так, за І квартал 2013 року така інформація рієлтерами надсилається органу ДПС до 10 травня включно.

Дніпропетровська МДПІ нагадує, інформація про укладені ріелторами договори подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2012 №1248.

Дніпропетровська МДПІ
Налог на недвижимое имущество уплачивается в течение 60 дней со дня вручения налогового уведомления-решения

Такое уведомление-решение считается направленным (врученным), если оно вручено лично плательщику (или его законному представителю), отправлено на адрес по месту жительства или по последнему известному адресу с уведомлением о вручении.

В случае, когда плательщику невозможно фактически вручить уведомление-решение из-за его отсутствия по местонахождению, отказ принять налоговое уведомление-решение или по другим причинам, документ считается врученным.

Датой такого вручения является день, указанный почтовой службой в сообщении с указанием причин невручения.

В тоже время, юридические лица платят налог авансовыми взносами ежеквартально, до 30 числа месяца, следующего за отчетным кварталом. Авансовые взносы отражаются в годовой налоговой декларации.

Днепропетровская МГНИ напоминает, что с 1 января 2013 года в Украине введен налог на недвижимое имущество, отличное от земельного участка, который платят как физические, так и юридические лица, в том числе нерезиденты, которые являются владельцами объектов жилой недвижимости.

Дніпропетровська МДПІ
Регистрационное заявление плательщика НДС по форме № 1-ПДВ

Для дальнейшего упрощения процедуры регистрации плательщиков НДС в новой редакции изложены регистрационное заявление плательщика НДС по форме № 1-ПДВ (приложение 1 к Положению № 1394).

В частности, в регистрационном заявлении исключено абзацы четвертый и пятый раздела 7 (по объему поставки товаров / услуг другим плательщикам НДС), главы 8 и 9 (относительно данных об уставном капитале и балансовую стоимость активов лица), а также приложение 2 (относительно сведений об учредителях), вследствие чего заявление сократилось до двух страниц.

Одновременно в новой редакции изложены заявление об аннулировании регистрации плательщика НДС по форме № 3-ПДВ (приложение 5 к Положению № 1394).

Дніпропетровська МДПІ
Изменен порядок уплаты экологического налога

С 1 января 2013 года до подпункта 14.1.223 пункта 14.1 статьи 14 Налогового кодекса Украины внесены изменения в объем понятия «размещение отходов». В новой трактовке размещение отходов — это постоянное захоронение отходов в специально отведенных для этого местах.

Плательщиками экологического налога являются субъекты хозяйствования, а также юридические лица, не занимающиеся предпринимательской деятельностью. Это учреждения, предприятия, общественные организации и др.

Субъекты хозяйствования, которые временно хранят отходы до их передачи на утилизацию и захоронение, с 1 января 2013 года не являются плательщиками экологического налога при наличии у них договора на удаление и утилизацию отходов. В договоре определяется время, когда предприятие должно передать коммунальным или специализированным предприятиям опасные отходы (аккумуляторы, шины, люминесцентные лампы и т.д.) на утилизацию и захоронение.

Если у хозяйствующих субъектов отсутствует договор на утилизацию отходов, а они временно хранят такие отходы, в том числе опасные (аккумуляторы, шины, люминесцентные лампы и т.д.), являются плательщиками экологического налога.

Дніпропетровська МДПІ


Реестр выданных и полученных налоговых накладных плательщиков НДС нужно будет вести по новой форме

С марта этого года плательщики налога на добавленную стоимость должны вести Реестр выданных и полученных налоговых накладных по новой форме и в порядке, который утвержден Приказом Минфина № 1340.

Налогоплательщики подают в органы ГНС копии записей в реестрах за период и в сроки, предусмотренные для представления налоговой отчетности (календарный месяц, квартал).

Такой Реестр подается в электронном виде с использованием электронной цифровой подписи.

Дніпропетровська МДПІ
Чтобы избежать двойного налогообложения

Во время начисления (выплаты) физическому лицу — предпринимателю дохода от осуществления им предпринимательской деятельности, субъект хозяйствования или самозанятое лицо, которые начисляют (выплачивают) такой доход, не удерживают налог на доходы с этого физического лица.

Для этого физическому лицу — предпринимателю, который получает такой доход, необходимо предоставить юридическим лицам и физическим лицам — предпринимателям, с которыми он имеет хозяйственные отношения, копию документа, подтверждающего его государственную регистрацию в соответствии с законом как субъекта предпринимательской деятельности. Это может быть извлечение или выписка из Единого государственного реестра юридических и физических лиц — предпринимателей, в которых указываются основные виды деятельности.

В случае, если физическое лицо — предприниматель находится на упрощенной системе налогообложения, то кроме указанных документов необходимо предоставить еще и копию Свидетельства об уплате единого налога.

Плательщики единого налога освобождаются от обязанности начисления, уплаты и представления налоговой отчетности по отдельным налогам и сборам, в частности, по налогу на доходы физических лиц.

Поэтому во избежание двойного налогообложения физическое лицо — предприниматель должен предоставить юридическим лицам и физическим лицам — предпринимателям, с которыми сотрудничает копии указанных документов.

Напоминаем, что порядок налогообложения доходов, полученных физическим лицом — предпринимателем на общей системе налогообложения регулируется статьей 177, а на упрощенной — главой 1 раздела XIV Налогового кодекса Украины.

Дніпропетровська МДПІ
Порядок справляння плати за користування надрами

Розділом ХІ Податкового кодексу України (далі — Кодекс), що складається із статей з 262 по 264, запроваджено плату за користування надрами — загальнодержавний платіж, який справляється у вигляді: плати за користування надрами для видобування корисних копалин; плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

Слід зазначити, що пунктом 9 розділу І Закону України від 22 грудня 2011 року № 4235-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» (далі — Закон № 4235) пункт 263.9 статті 263 Кодексу викладено в новій редакції, де збільшено ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин на індекс промислових цін (111,3%) крім ставки по нафті та конденсату, яка залишилася на рівні 2011 року.

Форма податкових розрахунків з плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин затверджена наказом ДПА України від 24.12.10 № 1013.

Відповідно до підпунктів 263.11.1 та 264.5.1 пунктів 263.11, 264.5 статей 263, 264 Кодексу платник плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин до закінчення визначеного розділом II цього Кодексу граничного строку подання податкових розрахунків за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу (тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу), подає за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, податкові розрахунки з плати за користування надрами для видобування корисних копалин органу державної податкової служби:

за місцезнаходженням у межах території України ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини;

за місцем обліку платника у разі розміщення ділянки надр, з якої видобуто корисні копалини, в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України.

Платник протягом десяти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкового розрахунку за податковий (звітний) період сплачує податкові зобов’язання з плати за користування надрами для видобування корисних копалин та плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин у сумі, визначеній в розрахунку з плати, поданому ним органу державної податкової служби.

Дніпропетровська МДПІ
.podatki.in.ua сфера послуг;

Оновлений «Пульс» відтепер працює і для клієнтів митниці

Міндоходів здійснило ребрендинг інтерактивного сервісу «Пульс податкової», який відтепер приймає звернення представників бізнесу не тільки з податкових, а й з митних питань.

Дніпропетровська МДПІ нагадує, сервіс «Пульс податкової» було запроваджено у січні 2012 року як  такий, що дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників податкової безпосередньо керівництву служби. З цього часу «Пульс» зарекомендував себе не тільки як ефективний сервіс, а й як повноцінний консультаційний центр.

Завдяки оновленому «Пульсу» представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти ЗЕД, мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність співробітників Міністерства доходів та зборів керівництво відомства та оперативно вирішити суперечливі питання,  що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.

Номер цілодобової телефонної лінії оновленого сервісу «Пульс» Міністерства доходів та зборів для клієнтів податкової та митниці: (044) 284-00-07.

Дніпропетровська МДПІ
Увага! Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

16 квітня 2013 року з 11-00 до 12-00 в Дніпропетровській МДПІ відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян отриманих протягом 2012 року» (телефон 374-88-15).

В «гарячій лінії» візьме участь заступник начальника Дніпропетровської МДПІ Руслан Михайлович Царук.

Дніпропетровська МДПІ
УВАГА!!! СЕМІНАР!!!

2 квітня 2013 року Дніпропетровська МДПІ проводить практикум (тренінг) на тему «Нововведення по ресурсним платежам. Декларування доходів громадян отриманих протягом 2012 року. Новації, які набрали чинності у 2013 році. РРО з контрольною стрічкою в електронній формі».

Практикум (тренінг) відбудеться за адресою: смт Ювілейне, вул. Теплична, 13. Початок семінару: 10-00 год., реєстрація з 9-40. Вхід вільний.

За довідками звертатися за телефоном 374-88-13.

Дніпропетровська МДПІ
Додаток 1: Логотип «Декларуй! Україну будуй!»

Схожі:

1. Податковий борг: поняття, значення та статуси
Кафедра управління, адміністративного права і процесу та адміністративної діяльності
ЗАТВЕРДЖЕНО
Стор податковий номер юридичної особи (податковий номер або серія та номер паспорта* самозайнятої фізичної особи)
Форма №3-ПДВ ЗАЯВА ПРО АНУЛЮВАННЯ РЕЄСТРАЦІЇ
Податковий номер / номер та серія паспорта* Індивідуальний податковий номер платника
Відмітка про одержання штамп органу державної
Звітний (податковий) період 20 року, за який подається Розрахунок або уточнюється (для уточнюючого Розрахунку)
Чуднівської міжрайонної державної податкової інспекції
ДФ за І квартал 2011 року до 10 травня 2011 року. Наголошуємо! Податковий розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не...
БЮДЖЕТНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ
Фінансування бюджету (дефіцит, профіцит) та державний (місцевий) борг (ст. 14-18)
10 Фіксований сільськогосподарський податок Платниками фіксованого...
Платниками фіксованого сільськогосподарського податку можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського...
1. Чи необхідно податковому агенту подавати податковий розрахунок...
Податкового кодексу України, відповідно до якого податкові агенти подають податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого)...
                                                            ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

План Фіксований сільськогосподарський податок Збір у вигляді цільової...
Платниками фіксованого сільськогосподарського податку можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка