ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Виникнення державного суду. Форми захисту цивільних прав. Поняття і види позовів (action). Засоби і форми непозовного захисту. Поняття позовної давності


Скачати 213.23 Kb.
Назва ПЛАН ЛЕКЦІЇ: Виникнення державного суду. Форми захисту цивільних прав. Поняття і види позовів (action). Засоби і форми непозовного захисту. Поняття позовної давності
Дата 18.03.2013
Розмір 213.23 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ПЛАН ЛЕКЦІЇ:
1. Виникнення державного суду. Форми захисту цивільних прав.

2. Поняття і види позовів (action). Засоби і форми непозовного захисту. Поняття позовної давності.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА:
1. Калюжний Р.А. Римське приватне право:Курс лекцій. – К. :Істина, 2005. – 144с.

2. Трофанчук Г.І. Римське приватне право:Навчальний посібник. – Атіка, 2006. – 248с.

3. Пухан Иво, Поленак-Акимовская Миряна. Римское право(базовый учебник).- М.:Издательство ЗЕРЦАЛО, 2000. - 448с.

4. Подопригора А.А. Основы римского гражданского права: Учеб. пособие для студентов юрид вузов и факультетов. – 2-е изд., перераб. – К. :Вентури, 2002. – 288с.

5. Підопригора О.А. Римське приватне право: Підручник для студентів юрид. Спец. Вищих навч. закладів: Вид. 3-є, перероб. Та доповн. – К. :Видавничий Дім «Ін Юре», 2001. – 440 с.

6. Латинские юридические изречения / Составитель и автор предисловия проф. Е.И. Темнов. – М. :Издательство «Экзамен»,Право и закон, 2003. – 384с.

7. Харитонов Є.О. Вступ до цивільного права України: Навч. Посібник. – К. :Істина, 2006.- 288с.

8. Харитонов Є.О. Рецепція римського приватного права: (Теоретичні та історико-правові аспекти)- Одеса. 1997.

9.Бабичев Н. Т., Боровский Я. М. Словарь латинских кры­латых слов.- М., 1988.

10. Косарев А. И. Римское частное право.- М., 1998.

11. Макарчук В. С. Основи римського приватного права.-К., 2000.

12.Штаерман Е. М. Римское право // Культура Древнего Рима: В 2-х томах.- Т. 1.- М., 1985.

МЕТА ЛЕКЦІЇ:
Пояснити студентам необхідність вивчення особливостей цивільного процесу в Римі та значення засвоєння даної теми для подальшого опанування вітчизняним цивільним правом та процесом. Сформувати у свідомості студентів уявлення про поняття, специфіку, етапи розвитку римського цивільного процесу.
ВСТУП

Здійснення права складається в здійсненні особою правочинів, що слугують задоволенню її позитивних інтересів і в захисті їх від правопорушень.Функції державного суду на початку виникнення були зумовлені наявністю права публічного і приватного. Справи, що стосувалися інтересів держави, розглядалися публічним судом (indicia publica). Майнові спори належало розглядати в цивільних судах (iudicia privata).

Формами римського судочинства були легісакційний, формулярний, когніційний (екстраординарний) і інтердикційний процеси. У класичному римському праві позов (actio) є правом домагатися через суд того, що тобі належить, тобто - це звернення до суду за захистом своїх порушених прав.

У Стародавньому Римі була розроблена ціла система позовів. Найтиповішими з них були: речовий позов (actio in rem) і особистий позов (actio in personam). Якщо предметом спору є право на річ, то це - речовий позов (віндикаційний, негаторний, публіціанський та ін.). Коли предметом спору є певна дія, право вимагати виконання якої належить позивачеві, - це особистий позов (позови договору або іншого зобов'язання).
1. Виникнення державного суду. Форми захисту цивільних прав.
У найдавніший період римської історії захист май­нових прав та інтересів жителів Риму здійснювався власними силами потерпілого: кожен, хто вважав своє майнове право порушеним, розправлявся з кривдни­ком власними силами, залучаючи для цього родичів, друзів. Це був період саморозправи. При цьому пра­вий той, хто переміг.

Відображення приватної саморозправи знаходило у Законах XII Таблиць, де зазначається:

1) Злодій, впійманий господарем чи його слугами (ра­бами) «на гарячому» піддавався публічному побиттю різками, після чого віддавався на розсуд потерпілому.

2) Нічний злодій або крадій, впійманий зі зброєю в руках, піддавався смертній карі на місці злочину або продавався у рабство.

Але з часом приватна саморозправа стала непри­йнятною для розвинутого суспільства.

Перехід від приватної саморозправи до державного суду в Римі був довготривалим процесом, який відбу­вався поступово у декілька стадій.

На першій стадії приватна саморозправа поступово обмежується і встановлюється регламентований по­рядок відплати стосовно зловмисника. Типовим мето­дом такої розправи стало відображене в Законах XII Таблиць покарання за принципом таліону: «Якщо хто-небудь заподіяв каліцтво і не помириться з потер­пілим, то хай йому самому буде вчинено те ж саме». В іншому місці цієї пам'ятки зазначається, що у ви­падку ненавмисної потрави посівів твариною, її слід видати потерпілому або відшкодувати вартість запо­діяних збитків.

Другим кроком на шляху до державного суду було встановлення системи добровільних чи примусових викупів (композицій) за причинену кривду, образу, нанесення каліцтва.

І, нарешті, приватна саморозправа повністю при­пиняється, а спори незалежно від їх значимості і ха­рактеру передаються до державного суду. Тобто за­хист прав і майнових інтересів громадян набуває дер­жавної ваги.

Римське право визнавало принцип - «насилля до­зволено відбивати силою». Навіть у розвиненому пра­ві Стародавнього Риму ще зберігались відгуки само­розправи, до якої перш за все слід віднести самозахист. Під ним розумілося самостійне відбиття насилля, яке загрожувало порушенням прав громадянина. Це був своєрідний примітивний захист свого права. Кредитор мав право розшукати боржника і силою примусити його сплатити борг.

Але спроба застосувати силу для відновлення пору­шеного цивільного права вела до несприятливих на­слідків для кредитора. Так, кредитор, який самоправ-но захопив майно боржника для задоволення власних потреб, був зобов'язаний не тільки повернути захоп­лене, а й втрачав право вимоги (Закон імператора Марка Аврелія). Іншим законом (IV ст. н. е.) встанов­лювалося, що особа, яка силою захопила власну річ у її фактичного володаря (орендатора, боржника,найманця тощо) позбавлялася права власності на цю річ і повинна була повернути її володарю (відтепер він став ЇЇ власником). А якщо до того ж виявиться, що за­хоплена річ йому не належить на правах власності (наприклад, господар позичив сусідові плуга для об­робки поля, а самочинно відібрав в рахунок погашен­ня боргу коня), то він не тільки повертав відібрану річ, а й сплачував вартість цієї речі (в даному випадку -коня) особі, у якої він ЇЇ відібрав.

Звернемо увагу на таку особливість правового за­хисту в Римі: право надавало захист лише тоді, коли органи держави встановлювали для певної категорії суперечок ті чи інші позови, надавали можливість «пі­дібрати» позов до конкретної спірної справи. Іншими словами: якщо позов встановлено - захист буде нада­но, якщо ні - права на захист не буде надано (в такому разі виконання зобов'язання однією стороною було лише моральним обов'язком).

Нам невідомо, коли саме виник державний суд у Римі. Але зрозуміло, що він виник разом з утворенням державних органів, оскільки був і залишається скла­довою державного апарату.

Виходячи з наявності у Римі публічного та приват­ного права, суди публічні розглядали справи, що сто­сувалися інтересів держави; майнові спори і де­які дрібні кримінальні справи розглядали у цивільних судах.

Перш ніж перейти до висвітлення рис судочинства, розглянемо необхідні особливості судового процесу, його поняття. Діяльність судових органів, спрямоване на здійснення правосуддя, називається судовим проце­сом. Залежно від характеру розглядуваних справ він поділявся на кримінальний і цивільний. Криміналь­ний судовий процес розглядався в навчальному курсі «Історія держави і права зарубіжних країн». Ми аналі­зуватимемо процес цивільний. Особа, яка вважала своє майнове право порушеним і котра зверталася до суду за захистом є позивач. Вимога позивача, подана до суду щодо надання захисту порушеному праву -позов. Тобто, позов є не що інше як право особи задо­вольнити в судовому порядку свої вимоги. Особа, до якої заявлена претензія чи вимога позивача - відпо­відач.

Характерною особливістю римського цивільного процесу класичного періоду був поділ його на дві ста­дії провадження:

а) розгляд справи у претора (jus);

б) розгляд справи у суді (judicum).

Провадження у цих двох стадіях докорінно відріз­нялося від сучасного цивільного судочинства. Сучас­ний суд першої інстанції (районний чи міський в міс­тах без районного поділу) розглядає справу від почат­ку до кінця і виносить рішення. Якщо таке рішення не оскаржене у встановленому законом порядку, воно вступає в законну силу і приводиться до виконання. У випадку оскарження прийняте рішення переглядає суд другої інстанції.

У Стародавньому Римі судочинство розпочина­лося із розгляду справи у претора (стадія jus). Сторо­ни викладали вимоги, заявляли претензії. Якщо відпо­відач визнавав вимогу і зобов'язувався її виконати, подальший розгляд справи припинявся. У разі його незгоди, претор просив свідків засвідчити зроблені сторонами заяви і передавав справу на розгляд судді (стадія judicum).

Таким чином, jus і judicum є не дві інстанції, а два етапи одного й того лс судового провадження. Без роз­гляду справи у претора її розгляд у суді був немож­ливий.

Така організація судового процесу існувала в Римі впродовж століть. Вона вважалася нормальним орди­нарним (тобто звичайним) порядком. Тому, коли в пе­ріод монархії поділ судового процесу на дві стадії був скасований, він дістав назву екстраординарного (над­звичайного).

З давніх-давен утверджуються деякі загальні пра­вила цивільного процесу:

• сторонам дозволяються давати відвід запропоно­ваному претором судді або самим пропонувати власну погоджену кандидатуру;

• крім суддів, що призначалися претором, існували ще так звані арбітри (прообраз пізніших судів присяжних). Вони теж призначалися претором і утворю­вали спеціальні рекуператорні (тобто колегіальні -у складі 3, 5 чи 7 суддів) суди;

• визнавалось, що ніхто не може бути суддею у власній справі;

• коли права сторін неясні, слід підтримувати від­повідача, а не позивача і в сумнівних випадках при­ймати більш м'яке рішення;

• один свідок - не свідок;

• ніхто не може бути двічі покараний з один і той самий делікт;

• за заздалегідь неправильне рішення суддя відпо­відав власним майном;

• неповага до суду тягне за собою карну чи матері­альну відповідальність.

Неважко зрозуміти, що багато з цих правил судо­чинства покладені в основу сучасного цивільного су­дового процесу.

Форми цивільного процесу

Як вже зазначалось, в ранньому римському праві переважав самозахист порушеного майнового права, на зміну якому прийшов позовний захист. Право на позов могло бути реалізоване як у приватних, так і у багатьох публічних відносинах за допомогою спе­ціальної юридичної процедури, що дістала назву судо­вого процесу.

Впродовж тривалого періоду розвитку римського права судовий процес декілька разів змінювався за формою і своїм внутрішнім змістом. Його найдавні­шою формою був легісакційний процес, який існував за часів республіки до 126 р. до н. е. Він був організо­ваний на противагу застарілим формам приватної са-морозправи, яка з формально-юридичної точки зору зіставлялася із законом дуже віддалено. До його основних рис слід віднести:

По-перше, він відзначався обтяжливим формаліз­мом і складною процедурою, охоплюючи досить вузь­ку сферу господарського обігу. Спробуємо роз'яснити це детальніше.

Процес розгляду суперечки розпочинався звертанням позивача зі своєю вимогою до претора. Для під­твердження своїх вимог була встановлена спеціальна форма звертання, найменший відступ від якої автома­тично позбавляв позивача права на позов, процес при­пинявся.

Позовні форми (форми звертання до претора, свого роду заяви до нього) знали жерці, які тримали їх у су­ворій таємні і надавали за відповідну плату.

Вже на цьому етапі для позивача закладались «під­водні камені», які могли призвести до припинення процесу, а відтак - до неможливості отримати захист порушеного права: а) позивач міг не знати форми звер­тання; б) понтифік-жрець не надав йому необхідної до­помоги у правильному складанні форми; в) у позивача не було коштів на оплату юридичної послуги понтифі-ка; г) не завжди вдавалося точно запам'ятати зміст по­зовної форми і відтворити його у присутності претора.

По-друге, водночас із звертанням до претора позивач був зобов'язаний доставити до нього спірну річ. Якщо мова йшла про спірну рухому річ, вона приносилася чи привозилася до претора, нерухомі речі доставлялись під виглядом їх символів (грудка землі зі спірного поля, камінь з будинку, жмут шерсті з тварини та ін.).

По-третє, позивач повинен був внести грошовий заклад - сакрамент у розмірі 50 асів (за Законами XII Таблиць). Якщо вартість спірної речі перевищува­ла 1000 асів, розмір закладу зростав до 500 асів. У разі виграшу справи сакрамент повертався, а в разі програ­шу - надходив до державної скарбниці.

По-четверте, на позивача покладалося забезпечен­ня явки відповідача на судоговоріння (до претора і в суд), не зупиняючись при цьому перед застосуванням сили. Без відповідача суд претора не розпочинався. Зрозуміло, наскільки зробити це було непросто, особ­ливо коли відповідач займав високу посаду.

По-п'яте, звернутися до претора можна було у спе­ціально відведені дні. Заборонялося звертатися у се­зон сільськогосподарських робіт, у дні трауру, свят, під час війни тощо.

По-шосте, процесуальні дні у претора відбувалися в присутності 5-7 свідків. Вони не були свідками у справі, а мали засвідчити саму процедуру дійства у претора, тобто здійснити літісконтестацію (засвідчення супе­речки). Це мало важливе значення, оскільки погашало позов, тобто позбавляло позивача права повторно по­дати позов по тій же справі проти того ж відповідача.

Судочинство у претора розпочиналося із ритуалу, який називався віндикацією (vindicatio). Позивач брав у руки віндикту - спеціальну палицю, яка символізу­вала спис воїна, клав ЇЇ на спірну річ або її символ і проголошував: «По праву квіритів я запевняю вас, що ця спірна річ належить мені». Якщо відповідач мовчав (мовчання - знак згоди) або висловлював згоду з твердженням позивача, позов вважався визнаним і процес на цьому завершувався. Якщо ж відповідач не визнавав позову, то він мусів здійснити ті ж самі дії -накласти свою віндикту на спірну річ і виголосити та­кі ж самі слова (здійснити контрвіндикацію).

Всі ці формально обумовлені обов'язкові процесу­альні дії відбувались у присутності претора і свідків. Претор, вислухавши сторони, оголошував присуд: «Обидва залиште річ». Сторони знімали з речі свої віндикти, і позивач запитував відповідача: «На якій підставі ти претендуєш на цю річ?» Відповідач заяв­ляє: «На підставі права» і наводить необхідні докази, дає пояснення.

Вислухавши сторони, претор підводить підсумок суперечки, вирішує питання про те, у кого залишаєть­ся спірна річ до закінчення розгляду справи. Сторони в урочистій формі звертаються до свідків і просять їх засвідчити все, що вони бачили і чули у претора. На цьому провадження справи у претора закінчувалося. У присутності свідків претор призначав суддю, і спра­ва переходила у другу стадію - до суду (in judicum).

Отже, провадження справи у претора не було роз­глядом її за суттю. Тут не оцінювалися докази, не вик­ликалися свідки по справі, не заслуховувалися їхні показання тощо.

На другій стадії справу розглядав присяжний суддя або судова колегія. Суд збирав докази, перевіряв їх достовірність, заслуховував показання свідків. Про­цес проходив у простій, доступній формі. Суддя

визначав потрепілого і винуватого, виносив присуд, який був остаточним і не підлягав ні оскарженню, ні о протестуванню.

На перший погляд, легісакційний процес трохи на­гадує спектакль, де кожен із учасників грає свою роль. Не відкидаючи його формалізму і консерватив­ності, варто зазначити, що творці римського права за допомогою такого ритуалу привчили громадян до не­обхідності дотримання судової процедури. Був підго­товлений благодатний ґрунт поваги до права, коли дотримання букви закону переросло у поклоніння ду­ху права, відкинуло назавжди свавілля і беззаконня.

Формулярний процес

У пізньореспубліканський період інтенсивний роз­виток сільсько'го господарства, ремесел, пожвавлення торгівлі, лихварства призвели до значного зростання майнових суперечок, які було неможливо розглядати за складною процедурою легісакційного процесу. Життя вимагало, щоб судочинству була надана більш гнучка і доступна форма. Спрощений порядок судово­го процесу з'явився спочатку в практиці претора пе-регринів, оскільки застосовувати до перегринів ци­вільні форми legis actio було не дозволено. Згодом і міський претор (претор квіритів) став практикувати цей спрощений порядок. У чому його суть?

По-перше, позивач звільнявся від неухильного обов'язку формулювати свої вимоги у чітко визначеній формі. Він викладав претору свої прохання вільно, без дотримання формальностей і відповідного ритуалу.

По-друге, на претора покладався обов'язок юридич­не грамотно сформулювати позовні вимоги. Після заслуховування пояснення сторін, їхніх доказів і запе­речень претор самостійно формулював юридичну сут­ність суперечки. Зміст спору він викладав у спеціаль­ній записці судді - формулі. Звідси і назва процесу -формулярний.

По-третє, подібно до легісакційного, формуляр­ний процес також поділявся на дві стадії: судочинство у претора та розгляд справи у суді. Відмінність поля­гала в тому, що значно спрощувалася судова процеду­ра; формулярний процес дав змогу перетворити застаріле римське цивільне право з вузьконаціонального, полісного у всесвітньовизнане, абстраговане від своєї основи приватне право; позбавлений формалізму цей процес виявився досить гнучким та ефективним щодо захисту інтересів власника.

Саме формулярний процес у поєднанні з претор­ською діяльністю сприяв досягненню римським при­ватним правом своєї завершеності (досконалості).

Відмінною ознакою формулярного процесу була заміна формально-ритуальних дій на першій стадії формулою, яка була основою процесу - метою про­вадження на першій стадії та юридичною підставою на другій.

Складовими преторської формули були:

1. Призначення судді, якому доручалося розгляну­ти справу. Наприклад: «Нехай Октавій буде суддею».

2. Інтенція - виклад змісту претензій позивача. Претензія могла ґрунтуватись на діючих нормах ци­вільного права або її не можна було обґрунтувати дію­чими нормами. Щодо останнього, то претор, коли вва­жав її справедливою, мав описати ті факти, якими пояснювалася преторська підтримка даної претензії.

3. Кондемнація - доручення судді звинуватити чи виправдати відповідача залежно від підтвердження чи спростування інтенції.

4. Додатковими частинами формули була ексцепція і проскрипція. Ексцепція - це заперечення відповідача проти вимог позивача. Але не всяке заперечення було ексцепцією. Якщо, наприклад, в інтенції мова йде про заборгованість відповідача в сумі 100 сестерцій, а від­повідач заперечує борг, заявляючи, що він нічого не винен, то це - заперечення самого позову. Коли ж від­повідач погоджується з фактом позики 100 сестерцій, але вказує, що це було зроблено за надзвичайних обставин і просить дати відстрочку виплати боргу, то це - ексцепція. Проскрипція - додаткові пояснення судді з боку претора обставин суперечки, відносин сторін та ін.

Таким чином, преторська формула була не лише формулюванням юридичної сутності майнового спору, а й своєрідною інструкцією, вказівкою судді, як треба вирішувати справу з урахуванням конкретних обста­вин. Формула містила в собі певні обов'язкові межі, в яких суддя вирішував майновий спір. Тому помилка претора у формулі автоматично призводила до помил­ки судді. І все ж, найістотнішим у формулярному про­цесі була не формула, а те, що претор переставав бути простим статистом, фіксатором ритуальних дій. Він починає формулювати основи приватно-правової по­літики в державі. Зростає його вплив у судовій сфері.

Друга стадія формулярного процесу - judieum -практично нічим не відрізнялася від такої ж стадії у легісакційному процесі. Щоправда, якщо відповідач оскаржував у суді законне рішення по справі, запере­чував проти рішення суду, а підтвердити свої вимоги не міг, він відповідав у подвійному розмірі. Таким за­собом виховувалася повага до суду і унеможливлюва­лася нескінченна судова тяганина.

Екстраординарний процес

Ще в класичний період розвитку римського права поряд із застосуванням розглянутих вийде двох форм судового процесу були випадки, коли спірні майнові питання розбирались магістратом особисто, без пере­дачі справи присяжному судді. З точки зору правосві­домості римлян, які століттями звикли до двостадій-ного процесу, одноосібний розгляд справи був незви­чайним (екстраординарним) явищем.

Певний час такий процес існував поряд з першими двома. Але на кінець III ст. н. е. екстраординарний процес повністю витісняє формулярний. Новий поря­док розгляду суперечок мав безперечні переваги - од­на стадія (розгляд справи лише у суді) забезпечувала оперативність судочинства.

До основних характеристик екстраординарного процесу слід віднести:

• Судові функції виконували адміністративні органи.

• Розгляд справи втратив свій публічний характер і відбувався лише у присутності сторін і почесних гостей.

• Якщо позивач на засідання не з'являвся, то спра­ва припинялася, а коли не з'являвся відповідач, спра­ва розглядалася без нього.

• Принциповим нововведенням процесу було вста­новлення офіційного виклику відповідача до суду.

• Вперше запроваджувалося судове мито.

• Допускалося оскарження судового рішення у ви­щу інстанцію, включаючи самого імператора.

У добу пізньої імперії одночасно з екстраординар­ним процесом з'явився і діяв ще один різновид спро­щеного судочинства - лібелярний (або рескриптний} процес. Він відображав посилення адміністративної влади правителя та його посадових осіб і був найко-ротший за термінами.

Сторона у суперечці (позивач чи відповідач) або дер­жавний орган зверталися з листом до імператора з про­ханням надати рескрипт щодо спірного питання. Рес­крипти відображали юридичні/ точку зору імператора, хоч і не мали характеру судового рішення. Починаючи з III ст. н. е., видання рескриптів стало антиподом юри­дичних консультацій правознавців і характеризувало занепад правової науки та юридичної практики.

На основі рескриптів виник «рескриптний процес» як особливий вид провадження. Перед тим, як подати позов до суду, сторона зверталася до імператора з осо­бистим проханням висловитися зі спірного питання. У розробці рескриптів брали участь радники глави дер­жави, правознавці, видатні юристи. Цей шлях вимагав чималих затрат і був не під силу будь-кому. Але він, ра­зом з тим, захищав сторону від свавілля суддів першої інстанції, які були пов'язані думкою імператора. Пра­витель міг також відіслати заявника до судді, давши ос­танньому відповідну вказівку щодо вирішення спору.
ВИСНОВКИ З 1 ПИТАННЯ:
Формами здійснення захисту прав і інтересів громадян в Стародавньому Римі були: самозахист і державний захист.

Функції державного суду на початку виникнення були зумовлені наявністю права публічного і приватного. Справи, що стосувалися інтересів держави, розглядалися публічним судом (indicia publica). Майнові спори належало розглядати в цивільних судах (iudicia privata).

Формами римського судочинства були легісакційний, формулярний, когніційний (екстраординарний) і інтердикційний процеси.

Легісакційний процес (per legis actiones)- найдавніша форма судочинства, що відзначався обтяжливим формалізмом, складною процедурою і був розрахований на досить обмежений господарський обіг.

Формулярний процес (per formulas actiones) - це форма судочинства, заснована на процесуальній формулі, яка була метою впровадження на першій стадії у претора (in iure) юридичною підставою для впровадження на другій, в суді (in iudicio) .

Когніційний процес (екстраординарний, cognitio extraordinaria) - форма судочинства, яка склалась у період домінату. Однобічний, більш швидкий, допускав заочний розгляд справ, при відсутності відповідача.

Інтердиктний процес (actiones ex interdicto) - форма процесу, що грунтувалася на положеннях магістратів і був виразом їх адміністративної влади.

2. Поняття і види позовів (action). Засоби і форми непозовного захисту. Поняття позовної давності.
Для римського приватного права типовим був по­зовний захист. Було розроблено розгалужену систему позовів, які доповнювалися преторськими едиктами, охоплюючи таким чином більшість суспільних відно­син у державі та захищаючи від правопорушень ос­новні приватноправові інститути.

За своєю логікою позови поділялись на: персональ­ні (особисті) та речові. Якщо предметом суперечки бу­ло право на річ, то це був речовий позов. Порушником такого права потенційно могла бути не тільки особа, яка порушила право на річ, а й будь-яка третя особа, у якої ця річ виявилася. Тому захист засобом речового позову мав відносний характер.

За своїм змістом римське право поділяло позови на: позови суворого права та позови доброї совісті. Ос­новна відмінність між иими полягає в тому, що при застосуванні позову суворого права суддя був пов'яза­ний з буквою договору чи закону і не міг від них від­ступити, навіть якщо і вважав, що допустить помилку. При застосуванні позову доброї совісті суддя виясняв справжню волю сторін, приймав до уваги їхні доводи, наміри та результати.

За обсягом і метою позови поділялись на позови для поновлення порушеного права (тут задовольнялася ви­мога позивача щодо повернення речі, сплати боргу, чи відшкодування збитків), штрафні позови (мали на ме­ті піддати винуватого приватному покаранню - штра­фу) і позови, спрямовані на відшкодування збитку і по­карання винуватого (застосовувалися у випадку, коли вимагалася сплата не лише вартості пошкодженої чи знищеної речі, а вищої її ціни).

Окремою групою серед позовів були позови за ана­логією, їх суть полягала в тому, що вони застосовува­лися претором чи суддею до подібної ситуації, яка не підлягала під якийсь відомий у праві прямий позов.

Позови за фікцією займали окреме місце. При їх за­стосуванні претор, видаючи судді формулу, пропону­вав допустити існування таких фактів, яких насправді не було (фікція), а тоді підвести під них нове право-відношення. Це давало особі правовий захист у тому випадку, коли квіритське право (закон) такого захис­ту не надавало.

Крім позовного захисту майнових прав, застосову­валися різноманітні засоби непозовного захисту -преторський захист адміністративними формами: ін­тердикти, стипуляція та реституція.

Інтердикти - це розпорядження претора щодо забо­рони здійснювати які-небудь протиправні дії. Вони ши­роко застосовувалися як правовий засіб проти само­правності (не роби так, бо будеш покараний).

Стипуляція була обіцянкою заплатити певну суму як форму забезпечення виконання вже існуючих зобов'язань або попередження від можливих негатив­них наслідків. Вона виголошувалася в урочистій обстановці, в присутності претора. Наприклад, спо­руджений на сусідній ділянці ставок загрожував у разі зливи затопити сусідню земельну ділянку і знищити врожай. Сусід звертався до претора з проханням, щоб власник ставка дав обіцянку відшкодувати збитки, як­що вода прорве греблю.

Реституція - (поновлення у первісний стан) засто­совувалась у суворо визначених випадках, коли пра­вові наслідки, які виярилися після здійснення якогось правочину (наприклад, угоди), стали невигідними чи шкідливими для однієї зі сторін. Підставами для рес­титуції були: неповноліття особи, обман, помилка, погроза, відсутність однієї зі сторін. Для застосування реституції вимагались дві умови: а) наявність шкоди у потерпілої сторони; б) термін не більше одного року після настання юридичного факту.

Позовна давність

Позовною давністю називають встановлений зако­ном термін для захисту порушеного права в суді. Спочатку цивільні позови давністю не обмежува­лися: доти, поки існувало саме право, існувало і право на позов, тобто право на судовий захист. Згодом пре­тори обмежують право на захист строком в один рік (це пов'язувалося із терміном повноважень самого претора). Далі було встановлено строкові обмеження для деяких цивільних позовів. Нарешті, у 424 р. імпе­ратор Феодосій II ввів спеціальні строки для по­гашення права на позов тривалістю ЗО років. Згодом для деяких позовів (щодо державної скарбниці, церковного майна) встановлюються триваліші термі­ни - 40 років.

Встановлення жорстких термінів позовної давності вимагало точного визначення початку їх перебігу (від­правної точки відліку часу). А це залежало від харак­теру правовідносин. Так, у строкових договорах початком перебігу позовної давності вважався наступ­ний день після закінчення договірного строку. На­приклад: договір позики грошей було укладено з 1.01.72 р. н. е. на 5 років. Позовна давність розпочинає перебіг з 2.01.77 р. н. е. Якщо в договорі строк вико­нання не зазначений, то він спливає через 7 днів після заяви вимоги кредитора. У спорах про речове право перебіг позовної давності починається з того часу, ко­ли у суб'єкта речового права (власника) виникає пра­во на позов, тобто, коли йому стало відомо, де знахо­диться його річ.

Нормальний перебіг позовної давності може пере­риватися і призупинятися. Перерва настає з двох під­став:

а) підтвердження боргу. Мається на увазі те, що боржник своїм проханням про відстрочку боргу не тільки не заперечує наявність боргу, а й підтверджує його. Тоді позовна давність переривається і почина­ється спочатку. Час, що сплинув до перерви, до уваги не береться;

б) подання позову, який не був розглянутий судом внаслідок того, що сторони досягли мирної угоди про відстрочку боргу.

Призупинення на певний термін перебігу позовної давності може бути викликане певними обставинами, після усунення яких позовна давність продовжувала­ся. До таких обставин належала війна, стихія, епіде­мія, неповноліття правомочної особи.

Сплив терміну позовної давності тягнув за собою погашення права на позов, однак не припиняв права вимоги на річ. Спірне право продовжувало існувати, проте воно вже було позбавлено правового захисту з боку держави.
ВИСНОВКИ З 2 ПИТАННЯ:
В Римі було розроблено розгалужену систему позовів, які доповнювалися преторськими едиктами, охоплюючи таким чином більшість суспільних відно­син у державі та захищаючи від правопорушень ос­новні приватноправові інститути.

За своєю логікою позови поділялись на: персональ­ні (особисті) та речові. Позовною давністю називають встановлений зако­ном термін для захисту порушеного права в суді. Отже, як правова категорія у римському праві вона виникла до­сить пізно, в класичний період вона не існувала. На перших порах лише для деяких позовів застосовува­лися законні терміни, звідси і виникла позовна дав­ність. Але такі законні терміни були короткочасними, вони погашали саме матеріальне право (тобто сам факт - заподіяння збитку), а відтак - і право на судо­вий захист його в суді.

висновки З ТЕМИ:
Ознайомившись із видами процесу, студент повинен звернути особливу увагу на питання про позови (асtіо - акціо), вивчити поняття і види позовів.

Необхідно мати на увазі, що римське приватне право представляє собою систему позовів. Ця його особливість зв'язана в першу чергу з тим, що порушене право могло бути захищене, якщо судові магістрати (в основному претори) давали стороні (позивачу) позов проти іншої сторони (відповідача). Користуючись своєю владою, претор в едиктах вказував, які нові відносини, породжені життям, він брав під свій захист (навіть всупереч вказівці старого закону). Відповідно до цього претор видавав позивачу формулу позову. Отже, зробити висновок про те, чи діє та або інша норма, чи захищається те або інше суб'єктивне право, можна було тільки на підставі факту надання позовного захисту або відмови в ньому. Згодом формули позовів у практиці претора типізуються, тобто для позовів однієї категорії виробляються однакові формули. Таких формул було багато. Звідси і виникає відзначена характеристика приватного права як системи позовів.

Потрібно виявити і знати призначення і різницю позовів речових і особистих. Речовий позов — actio in rem (акціо ін рем), особистий позов—actio in personam (акціо ін персонам).

Особистий позов служить цілям охорони права особи від порушень з боку певної особи (осіб). Тому він і одержав назву «особистий». Цей позов застосовується, коли є зобов'язальні правовідносини. Один з учасників зобов'язального правовідношення (кредитор) вправі пред'явити особистий позов до іншого учасника цього правовідношення (боржника), тобто вправі вимагати вчинення останнім визначеної дії. Отже, особистий позов є зобов'язальним позовом. Такий захист став називатися відносним, оскільки, на відміну від абсолютного, він захищає суб'єкта права від неправомірних дій не будь-якої, а заздалегідь відомої особи. Особистий позов можливий тільки відносно конкретно визначеної особи.

Треба знати призначення штрафних позовів і кондикцій. Серед особливих засобів преторського захисту повинні бути відзначені: введення у володіння, інтердикт (заборона) і restitutio in integrum (реституціо ін інтегрум), тобто відновлення в початкове положення.

Схожі:

Поняття, походження держави. Функції та форми держави
Поняття і види форми правління, форми державного устрою і форми державно-правового режиму
Поняття, походження держави. Функції та форми держави
Поняття і види форми правління, форми державного устрою і форми державно-правового режиму
План Поняття трудових спорів, їх види та причини виникнення Порядок...
У 1997 p судами різних рівнів 84,3% таких позовів було задоволене; у 1998 p. із 247 519 позовів позитивно для найманих працівників...
Тема: Об’єкти цивільних прав (6 годин)
Поняття та види об’єктів цивільних прав. Оборотоздатність об’єктів цивільних прав
Закон як джерело державного права. Види законів
Республіка – поняття і сутність. Ознаки республіканської форми правління. Види республік
Перелік питань з цивільного права України для складання комплексного...
Поняття позовної давності. Правовідносини, на які позовна давність не поширюється
План Поняття і види актів суду першої інстанції. Відмінність рішення...
Негайне виконання рішення суду, визначення порядку виконання, надання відстрочки і розстрочки виконання рішення. Звернення рішення...
План Спілкування і комунікація. Функції спілкування. Види, типи і...
Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики : підручник. – ВЦ «Академія», 2004. – 344 с
ТЕМА 10: СТРОКИ І ТЕРМІНИ. ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ
«строк», «термін», «присікальний строк», «гарантійний строк», «відкладальні строки», «скасувальні строки», «позовна давність», «спеціальна...
Тема дисципліни
Тема заняття: Вирішення ситуацій із обчислення строків, термінів, початку перебігу позовної давності. Зупинення перебігу позовної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка