Тема Проблеми українсько-російських відносин


Скачати 43.32 Kb.
Назва Тема Проблеми українсько-російських відносин
Дата 17.03.2013
Розмір 43.32 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Тема 3. Проблеми українсько-російських відносин

План

  1. Здобутки та проблеми українсько-російських взаємовідносин у 1990-ті рр.

  2. Україна між Росією та Заходом у перехідний період (к. 1990-х – 2004 р.).

  3. Українсько-російські взаємини на сучасному етапі (від 2005 р.).


1. Спочатку обґрунтуйте твердження, що українсько-російські відносини є домінантою двосторонніх відносин з прикордонними державами, стратегічно важливим і пріоритетним напрямком зовнішньої політики Росії. Розгляньте процес встановлення дипломатичних відносин між державами (14 лютого 1992 р.) і відкриття генеральних консульств Росії в Україні (Одеса, Львів, Харків, Сімферополь) та українських в Росії (Тюмень, Санки-Петербург, Владивосток). Перший посол Росії в Україні – Л. Я. Смоляков (21 травня 1992 р.); перший посол України в Росії – В. Крижанівський (23 липня 1992 р.). Проаналізуйте Договір про основи відносин між двома країнами від 19 листопада 1990 р. та його історичне значення. Визначте основні принципи взаємин: визнання суверенітету, територіальної цілісності, рівноправного та взаємовигідного співробітництва. З’ясуйте, як вирішувалися питання громадянства, розподілу загальносоюзної власності. Віднайдіть та охарактеризуйте серйозні проблеми у взаєминах між Росією та Україною («кримське» питання, розподіл Чорноморського флоту, договірно-правове оформлення кордону). Співставте зовнішньополітичні інтереси України зі стратегічним курсом Росії по відношенню до держав СНД (Указ Президента РФ від 14 вересня 1995 р.), Постановою Державної Думи РФ від 15 березня 1996 р., спрямованою на відтворення СРСР і прагнення посісти домінуюче місце в СНД. Висвітліть проблеми підготовки підписання (31 травня 1997 р.) та ратифікацію ВР України (14 січня 1998 р.) Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і Російською Федерацією. Дайте відповідь, у чому історичне значення даного документу. Співробітництво держав у різних галузях життєдіяльності.

2. При розгляді даного питання майте на увазі, що на рубежі століть Україна зазнавши поразки із європеїзацією та увійшовши у період «холодного миру» із Заходом після «касетного скандалу» 2001–2002 рр., українське вище керівництво сподівалося на підтримку Росії. Проте тут, на відміну від правління Б. Єльцина, набрав силу прагматичний курс, пов'язаний зі спробами поновити політичне домінування Росії на пострадянському просторі. Зверніть увагу на нерівність розвитку відносин між державами, що значною мірою визначалося взаємодією між кланово-олігархічними структурами обох країн. Між іншим, Л. Кучма не зустрічався так часто із жодним лідером, як із В. Путіним. Віднайдіть проблемні ділянки українсько-російських відносин у цей період. У даному контексті розгляньте докладніше прояви економічного тиску Росії на Україну (обмеження на українські товари до Росії, зокрема на продукцію цукрової та спиртової промисловості, на металовироби – труби). Нічим закінчилися тривалі переговори щодо створення газотранспортного консорціуму з Україною, яка володіла всією газотранспортною системою на своїй території та претендувала на контрольний пакет. Не сприяла поліпшенню відносин історія зі збитим українськими військами ППО російського лайнера ТУ-154 (4 жовтня 2001 р.), причому командування ЗС України спочатку взагалі відхрещувалося від причетності до трагедії. Окремо розгляньте найбільш резонансну подію політичного характеру – кризу, пов’язану з островом Тузла у Керченській протоці, яка тривала з вересня до листопада 2003 р. Підписання у вересні 2003 р. в Ялті угоди про Єдиний економічний простір (ЄЕП) з Росією, Білоруссю та Казахстаном та подальші дебати навколо її втілення у життя.

3. З’ясуйте причини «похолодання» у відносинах Росії та України. Паливна криза 2005 р. (підвищення цін на бензин і газ для України). Переговорний процес навколо газових питань 2006 р. Розкрийте особливості «газової війни» та її висвітлення в медіа просторі. Подальший економічний тиск на Україну (санкції щодо заборони на ввезення м'ясо-молочної продукції з України). Ескалація проблем Криму та Чорноморського флоту. Перегляд умов оренди Чорноморським флотом баз у Криму як реакція на підвищення ціни на газ. Інвентаризація земель та об’єктів на кримському узбережжі та викриття сваволі командування Чорноморського флоту. «Війна за маяки». З’ясуйте, як змінилися українсько-російські відносини з обранням Президентом В. Ф. Януковича. Які суперечності та здобутки у відносинах можна констатувати на сьогодні? Визначте основні параметри взаємозалежності держав на сьогодні. Газові контракти від Ю. В. Тимошенко та дискусії навколо цього. Проаналізуйте причини укладання, сутність і результати харківської угоди 2010 р.
Література

Воронов М. Киев – Москва / М. Воронов // 2000. – 2006. – 27 окт.–2 нояб. – С.5.

Газін В. П. Новітня історія країн Європи та Америки (1945–2002 роки): навч. посіб. для вузів / В. П. Газін, С. А. Копилов. – К.: Либідь, 2004. – 624 с.

Голубенко П. Україна і Росія у світлі культурних взаємин / П. Голубенко. – К.: Дніпро, 1993.– 447с.

Дещинський Л. Є. Міжнародні відносини України: історія і сучасність / Л. Є. Дещинський, А. В. Панюк. – Л., 2002. – Ч.1. – 224 с.; Ч.2. – Л., 2004. – 320 с.

Желковський С. Новий етап розвитку відносин / С. Желковський // Урядовий кур’єр. – 2006. – 23 грудня (№243). – С.1,2.

История России / под ред. А. С. Орлова. – М., 2009.

Капітоненко М. Українсько-російські відносини: асиметрія силових можливостей / М. Капітоненко // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – К., 2005. – Вип. 57, ч. 2. – С.74–79.

Касьянов Г. Україна 1991–2007: нариси новітньої історії / Г. Касьянов. – К.: Наш час, 2007. – 432 с.

Качур Р. Ми потрібні один одному / Р. Качур // День. – 2006. – 24 лист. (№205) – С. 4–5.

Концепция национальной безопасности Российской Федерации. Утверждена указом Президента РФ от 17 декабря 1997 г. // hhtp:// www. armcontrol. ru/ start.

Концепция внешней политики Российской Федерации. Утверждена Президентом РФ В. В. Путиным 28 июня 2000 г. // http://www.mid.ru/mid/vpcons.htm.

Кулицький С. Перспективи розвитку українсько-російських економічних відносин / С. Кумицький // Україна: події, факти, коментарі. – 2010. – №13. – С.7–22.

Кучик О. С. Зовнішня політика України / О. С. Кучик. – К.: Знання, 2010. – 572 с.

Мадіссон В. В. Сучасна українська геополітика: навч. посіб. / В. В. Мадіссон, В. А. Шахов. – К.: Либідь, 2003. – 176 с.

Надтока Г. М. Трансформація українсько-російських відносин в контексті нової зовнішньополітичної стратегії Росії // http://www.niss.gov.ua/resourses.html.

Парахонський Б. Асиметрія двосторонніх відносин України з Росією / Б. Парахонський // Актуальні проблеми міжнародних відносин. – К., 2005. – Вип. 57, ч. 2. – С.102–112.

Послание Федеральному Собранию Российской Федерации 10 мая 2006 г. Москва, Кремль // http://www.kremlin.ru/mainpage.shtml.

Послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутнішнє і зовнішнє становище України у 2005 році» // http://www.president.gov.ua/.

Снігур О. Чорноморський клопіт України / О. Снігур // Україна молода. – 2007. – 2 березня (№40). – С.9.

Україна та Росія у системі міжнародних відносин: стратегічна перспектива. – К.: Рада нац. безпеки і оборони, Нац. ін-т проблем міжнар. безпеки, 2001. – 624 с.

Чекаленко Л. Д. Зовнішня політика України: Підручник / Л.Д. Чекаленко. – К.: Либідь, 2006.–712с.

Схожі:

Про розроблення єдиних зразків каліграфічного письма цифр, українських...
Заслухавши і обговоривши доповідну записку департаменту за­гальної середньої та дошкільної освіти, Науково-методичного цент­ру середньої...
Р еєстраційна форма учасника Українсько-Канадського Бізнес-Форуму
Запрошуємо до участі в Українсько-Канадському бізнес-форумі, який відбудеться 05-07 вересня 2011 року на базі туристичного комплексу...
Н. Каразіна Геолого-географічний факультет Кафедра соціально-економічної...
Нємець Л. М., Сегіда К. Ю. Географія населення: українсько-російсько-англійський словник термінів та понять: навчальний посібник...
Конспект на тему : «Інфляція та її види»
Проблеми (оздоровлення), подолання інфляційних процесів в Україні, в період формування ринкових відносин
УКРАЇНСЬКО-ТУРЕЦЬКИЙ БІЗНЕС ФОРУМ 23-24 ЛЮТОГО, СТАМБУЛ

ПРЕФІКСАЛЬНА КОНВЕРГЕНЦІЯ РОСІЙСЬКИХ ДІЄСЛІВ
Робота виконана на кафедрі міжмовних комунікацій та журналістики Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського Міністерства...
Про розроблення єдиних зразків каліграфічного письма цифр, українських...
Заслухавши і обговоривши доповідну записку де- Науково-методичному центру середньої освіти
1. Принципи та рівні розвитку міжнародних економічних відносин
Міжнародні економічні відносини (МЕВ) — одна із форм міжнародних відносин. МЕВ опосередковують здійснення інших форм міжнародних...
DAAD-INFORMATIONSZENTRUM Kiew
Спеціальний мовний курс «Технічна документація. Українсько/російсько-німецький фаховий переклад»
№ ПОНЯТТЯ ТА СИСТЕМА ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА
Предмет цивільно-правового регулювання суспільних відносин. Поняття, види та ознаки особистих немайнових та майнових відносин
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка