Лекція Місце проведення: учбовий клас Література


Скачати 80.32 Kb.
Назва Лекція Місце проведення: учбовий клас Література
Дата 11.04.2013
Розмір 80.32 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Право > Лекція
Затверджую

Начальник Миколаївського РВ

підполковник вн. служби

О.В.Аралін

П Л А Н - К О Н С П Е К Т

Для проведення занять по гуманітарної підготовці

з нач. складом РВ

Тема: № :3 Головні напрямки реформування та розвитку МНС України. Шляхи діяльності органів

Управління щодо реалізації поставлених завдань.

Навчальна мета: Вивчити напрямки та шляхи розвитку МНС України

Час: 1 година ( лекція )

Місце проведення: учбовий клас

Література: ВИТЯГ з НАКАЗУ МНС УКРАЇНИ від 26.10.2005р. № 282

“Про реалізацію рішень Колегії МНС України від 21 жовтня 2005 року № 2-4

Порядок проведення заняття:

  1. Організаційний момент – 2 хвилин:

  • перевірка присутніх;

  • оголошення теми і мети заняття, питання, які вивчатимуться.

  1. Контроль знань - 3 хвилин:

  • перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

  1. Викладення матеріалу теми – 30 хвилин:

Питання, які вивчатимуться:

1. Головні напрямки реформування та розвитку МНС України

2. Шляхи діяльності органів Управління щодо реалізації поставлених завдань.

Проаналізувавши діяльність системи Міністерства у січні-вересні 2005 року, Колегією Міністерства відмічено деякі позитивні здобутки, недоліки і прорахунки, визначено пріоритетні завдання до кінця 2005 року та на найближчу перспективу.

Реалізуються вимоги Закону України від 24 червня 2004 року „Про правові засади цивільного захисту”, Указів Президента України від 20 квітня 2005 року №681 „Про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи” та від 10 жовтня 2005 року № 1430 „Про Положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи”.

Виконуючи акти законодавства, Президента України, Кабінету Міністрів України додатково здійснено ряд організаційних та практичних заходів, спрямованих на удосконалення єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій, її функціональних та територіальних підсистем.

Завершується реалізація Державної програми перетворення військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року.

Підрозділами Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту забезпечено негайне реагування на 284 класифіковані надзвичайні ситуації з виїздом до місця їх виникнення, що на 33% більше, ніж за аналогічний період минулого року (214 НС).

З початку року вилучено та знешкоджено більш ніж 29 тис. вибухонебезпечних предметів.

Під час ліквідації наслідків пожеж врятовано життя 3 тис. 78 осіб та матеріальних цінностей на суму 721 млн. 228 тис. гривень.

Водночас законодавча і нормативна база у сфері цивільного захисту вимагає негайної гармонізації. На даний час вона не тільки не сприяє розвиткові системи цивільного захисту, а гальмує його. Система управління розбалансована, аварійно-рятувальні сили не упорядковані, технічно виснажені, а Оперативно-рятувальна служба цивільного захисту до кінця не організована.

Негативно відбиваються на загальному стані природно-техногенної безпеки і неефективність наглядової та превентивної діяльності, обмежені можливості служби прогнозування, а останнім часом нехтування її необхідністю.

В Україні за 9 місяців 2005 року виникло 36тис. 849 пожеж, що на 8,5 % більше ніж за аналогічний період 2004 року, кількість загиблих внаслідок пожеж людей збільшилась на 12,4 % (2 тис. 646 осіб), травмовано на пожежах 1тис. 366 осіб (збільшення 4,4%. Прямі збитки від пожеж збільшились на 37,2 %.

Вогнем знищено та пошкоджено 15 тис. 222 будівлі і споруди різного призначення (збільшення на 19,6 %), 1 тис. 789 одиниць техніки (збільшення на 3,2 %).

При загальному зменшені на 4,5 % кількості пожеж на об‘єктах, які контролюються органами державного пожежного нагляду, недостатньо вживається заходів по приведенню у пожежонебезпечний стан об‘єктів Житомирської, Донецької, Миколаївської .... областей, на яких відбулося погіршення протипожежного стану та збільшення кількості пожеж.

До найбільш характерних недоліків у роботі можна віднести низький рівень ефективності прийнятих рішень та шляхів їх реалізації, консерватизм у роботі, безвідповідальність керівництва.

Відмічається покращення роботи щодо зниження адміністративного тиску на громадян порівняно з аналогічним періодом 2004 року (1,5 %- 2005 рік, 1,8 % -2004рік).

Забезпечено виконання завдань щодо формування страхового фонду документації України на вироби і об‘єкти мобілізаційного, оборонного та господарського призначення, об‘єкти систем життєзабезпечення населення та транспортних зв‘язків, об‘єкти культурної спадщини, а також ведення Державного реєстру потенційно небезпечних об‘єктів.

Здійснювалось прогнозування погодних умов, водного режиму, стану і врожайності сільськогосподарських культур, складались та доводились до споживачів попередження про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища. В цілому організаціями Держгідрометслужби за 9 місяців поточного року складено більше 200 тис. прогнозів, попереджень про небезпечні та стихійні гідрометеорологічні явища. Середня справджуваність гідрометеорологічних прогнозів склала 90 %.

З метою забезпечення безумовного виконання завдань, покладених на Міністерство, зокрема тих, які випливають з виступу Президента України на засіданні Уряду 5 жовтня 2005 року, Указу Президента від 10 жовтня 2005 року № 1430 „Про Положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи” Колегія,

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити пріоритетні завдання Міністерства на найближчу перспективу, які випливають з виступу Президента України В.А. Ющенка на засіданні Уряду 5 жовтня 2005 року:

- утримувати високу готовність, запобігати виникненню надзвичайних ситуацій, своєчасно і ефективно реагувати на них і тим сприяти формуванню економіки росту. Для цього розробити чітку і виважену стратегію розвитку цивільного захисту країни, зокрема завершити реформування сил цивільного захисту;

- сприяти Урядові в реалізації стратегії розвитку країни шляхом термінової розробки та впровадження першочергових заходів, спрямованих на усунення негативних тенденцій, закладення підвалин для сталого функціонування об‘єктів економіки, особливо в осінньо-зимовий період. Вжити вичерпних заходів для недопущення виникнення на них аварійних ситуацій. З цією метою наполегливо проводити профілактично-роз‘яснювальну роботу, а також виховувати культуру безпеки серед населення.

- принципово, відкрито і лише в межах законодавства реалізувати регуляторну політику у сфері природно-техногенної, пожежної і промислової безпеки. Усунути чинники виникнення конфліктів між інспекторами і суб‘єктами перевірок і тих, що ускладнюють порядок надання дозволів на той чи інший вид діяльності;

- розширити повноваження і відповідальність регіонів за стан цивільного захисту, для цього розробити необхідні зміни до законодавчої та нормативної бази;

- забезпечення збалансованого виконання бюджету поточного року та формування соціально виваженого бюджету на 2006 рік, насамперед для забезпечення реалізації Чорнобильських програм, технічного переоснащення сил реагування, інших програм , пов‘язаних із соціальним захистом і забезпеченням рядового та начальницького складу цивільного захисту;

-забезпечити високий рівень виконавської дисципліни, апаратної культури і відповідальності посадових осіб, працівників і особового складу...Для цього припинити практику клопотань про перенесення термінів виконання доручень, а також забезпечити організаційну, адміністративну та дисциплінарну відповідальність за порушення термінів виконання документів.

- ПРИМІТКА: основні завдання до кінця 2005 року безпосередньо для підрозділів ГУ МНС України в Миколаївській області – дивись: План заходів ГУМНС по рішенням Колегій - телефонограма № 981 від 21.11.2005р. вих.. № 69\ 5908 від 19.11.2005р.

  1. Схвалити пріоритетні напрямки розвитку системи МНС України у 2006 році :

  • підвищення готовності органів і підрозділів ЦЗ до виконання завдань за призначенням за рахунок об‘єднання усіх аварійно-рятувальних служб і формувань, гармонізації нормативної бази у сфері цивільного захисту населення ( до грудня 2006 року – створення Оперативно-рятувальної служби ЦЗ; утворення інформаційно-диспетчерської Служби допомоги населенню за телефонним номером „112”; створення мобільного рятувального центру МНС України; до вересня 2006 року сприяння прийняттю Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про правові засади цивільного захисту”;

  • реформування державного нагляду і контролю у сфері захисту населення і територій від НС, пожежної безпеки та охорони праці (до лютого 2006 року – приведення у відповідність нормативно-правових актів сфери компетенції МНС України;

  • реорганізація державної системи моніторингу за небезпечними природними та техногенними об‘єктами і процесами шляхом розвитку системи раннього оповіщання, вдосконалення функціонування єдиної державної інформаційно-аналітичної системи з питань прогнозування НС та системи класифікації НС (до грудня 2006 року - виконання заходів Комплексної програми розвитку системи зв‘язку, оповіщання та інформатизації МНС України; здійснення паспортизації не менш ніж 600 потенційно-небезпечних об‘єктів; створення страхового фонду документації);

  • вдосконалення системи державного управління у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, та законодавчої бази з цих питань ( здійснення заходів, пов‘язаних із 20-ою річницею Чорнобильської катастрофи; внесення змін до законодавчих актів по статусу та соціальному захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС)

  • перетворення об‘єкта „Укриття” в екологічно безпечну систему та забезпечення зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської атомної станції ( початок звільнення реакторів енергоблоків 1 і 3 від ядерного палива, введення в експлуатації заводу з переробки рідких радіоактивних відходів; належне зберігання відпрацьованого ядерного палива у сховищах...)

  • поглиблення міжнародного співробітництва в галузі попередження НС та ліквідації їх наслідків ( укладання міждержавних угод з питань співробітництва в галузі попередження НС і ліквідації їх наслідків та проведення міжнародних навчань).

3. Згідно рішення колегії МНС України від 21.10.2005 року основні зусилля до кінця 2005 року повинні бути зосереджені на:

- забезпеченні комплексного розв’язання проблем захисту населення і територій в інтересах безпеки окремої людини, суспільства, збереження національного надбання і довкілля;- подальшому вдосконаленні державного управління у сфері цивільного захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

- виконанні Державної програми перетворення військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року;

- зміщенні основних акцентів на попередження виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, підвищенні ефективності превентивних заходів, прогнозування надзвичайних ситуацій, оперативності реагування на них, вдосконалення діяльності наглядових органів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям;

- більш рішучій реалізації регіональних, місцевих та об’єктових заходів щодо зниження рівня техногенно-екологічних ризиків у рамках Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000-2005 роки;

- накопиченні на всіх рівнях матеріально-технічних резервів для проведення запобіжних заходів та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій відповідно до встановлених нормативів;

- виконанні комплексу заходів щодо удосконалення структури підрозділів. кадрової політики, правової роботи, поліпшення виконавської дисципліни і роботи зі зверненнями громадян, технічного та інформаційного забезпечення діяльності ГУ МНС;

- популяризації професії рятувальника, гласності, прозорості, відкритості у діяльності ГУ МНС, зміцнення дисципліни і законності.
Закріплення вивченого матеріалу – 5 хвилин.

Питання для закріплення: 1. Головні напрямки реформування та розвитку МНС України

2. Шляхи діяльності органів Управління щодо реалізації поставлених завдань.

Підбиття підсумків – 5 хвилин:

вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги;

оголосити оцінки;

відповісти на запитання.

План -конспект склав: Начальник 2-го караулу

ст. лейтенант вн.служби. О.В. Змінко.

Схожі:

Лекція Місце проведення: учбовий клас Навчально
Тема №14. Історія Української державності. Вимоги і етапи становлення Української держави
Лекція; 2 години – практ. Місце проведення
Тема : робота в протигазах АСП-2 у теплодимокамері. Правила безпеки праці при роботі в АСП Відпрацьовування нормативів ГДЗС
Лекція Місце проведення: учбові класи підрозділів Навчально
Незалежна держава Україна в 1991-1992 роках відмовилася від імперських державних символів колишнього Радянського Союзу і прийняла...
Календарно тематичне планування з зарубіжної літератури для 8 класу
Художня література як мистецтво слова, її місце серед інших видів мистецтва. Місце національних літератур у всесвітньому літературному...
Місце проведення Обласна виставка-конкурс проводиться в м. Вінниця...
Підведення підсумків роботи гуртків декоративно-ужиткового мистецтва та творчих об’єднань учнів
Протокол про підсумки голосування на чергових (річних) Загальних...
Місце проведення: Україна, м. Черкаси, вул. Першотравнева, 72, будівля заводоуправління
Цієї презентації практичне заняття: «Робота з фізіотерапевтичною...
Я, Литовчак Іванна Володимирівна, брала активну участь у класному і позакласному життя Українського медичного ліцею 11-А класу. Написала...
Методичні рекомендації щодо ведення журналу
Журнали класів на одній паралелі позначаються цифрами і відповідними літерами українського алфавіту, наприклад: 5-А клас, 5-Б клас,...
Протокол про підсумки голосування на чергових (річних) Загальних...
Місце проведення: Україна, Донецька область, м. Горлівка, бул. Димитрова, буд. 74, 1 поверх, великий зал
Конкурсів фахової майстерності серед
Дата проведення 30листопада 2011 р. Місце проведення: Навчальна майстерня штукатурів
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка