УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ


Скачати 88.19 Kb.
Назва УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Дата 25.03.2013
Розмір 88.19 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи

У К Р А Ї Н А

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ


УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я

  1. вул. Шевченка, 46, м. Хмельницький, 29000

  2. тел/факс (0382) 76-51-65, Е-mail: zdorovya@mail.ru Код ЄДРПОУ 02013337



Рішення колегії
«25» квітня 2012р. протокол № 3/1


В області, як і в нашій країні, хвороби кровообігу визнані пріоритетними із врахуванням їх поширеності, інвалідизації та смертності населення, в тому числі, і в працездатному віці.

Для лікувальних закладів області усіх рівнів актуальними залишаються питання, пов′язані із запобіганням, діагностикою та лікуванням патології серцево-судинної системи.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2006 року № 761 «Про затвердження Державної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006-2010 роки», наказу МОЗ України від 21.12.2006р. № 847/71, управлінням охорони здоров′я ОДА було видано наказ від 01.02.2007р. № 30/1, яким затверджено План реалізації заходів щодо забезпечення виконання Програми. Хід реалізації заходів Державної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006-2010 роки області постійно контролювався управлінням охорони здоров′я: щоквартальні звіти лікувальних закладів, заслуховування на оперативних нарадах та колегіях управління.

З метою зниження смертності та інвалідності населення від серцево-судинних захворювань (ССЗ) та судинно-мозкових захворювань медичними працівниками лікувальних закладів усіх рівнів проводились заходи, спрямовані на пропаганду здорового способу життя, активізацію боротьби із шкідливими звичками (в першу чергу тютюнопалінням, зловживанням алкоголю). Щорічно з питань профілактики ССЗ проводилось понад 100 теле- та радіопередач. Була забезпечена систематична публікація в обласних та районних газетах матеріалів з формування здорового способу життя.

В 2010р. кількість ліжок неврологічного відділення збільшено на 20 для діагностики та лікування гострої цереброваскулярної патології.

З 2009р. в області проводиться моніторинг складних порушень ритму серця та провідності, частина з яких ввійшла в звітність інформаційно-аналітичного центру.

Розроблена регіональна програма переоснащення ЛПЗ області обладнанням для діагностики та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань.

В звітних роках забезпечено підвищення кваліфікації в повному об′ємі згідно заявок лікувальних закладів лікарів кардіологів, неврологів, функціональної діагностики.

З 2009р. кафедра терапевтичних дисциплін ФПО Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова одержала ліцензію МОЗ України і проводить місячні ПАЦ для кардіологів області, що суттєво підвищило своєчасність та повноту охоплення післядипломною освітою.

В області станом на 01.01.2012р. працює 97 кардіологів, з них: 37 лікарі вищої кваліфікаційної категорії, 30 лікарів першої, 15 – другої.

При перевірці діяльності ЛПЗ області, включаючи їх акредитацію, обласними фахівцями здійснюється контроль за дотриманням стандартів лікувально-профілактичного процесу згідно протоколів МОЗ України.

У відділенні кардіохірургії обласної лікарні запроваджена методика профілактики аритмій згідно затверджених рекомендацій асоціації кардіологів України. В 2009р. освоєна методика імплантації кардіовертера-дефібрилятора (за 2009р. 3 імплантації, 2010р. 4 імплантації).

В теперішній час в усьому світі відмічається тенденція до збільшення чисельності хворих з цереброваскулярною патологією і, насамперед, з гострим інсультом.

Проблема судинно-мозкових захворювань в державі поставлена поряд з серцево-судинними захворюваннями на 1 місце. Попередження цих захворювань та надання медичної допомоги хворим є пріоритетним напрямком галузі і в нашій області.

За 2011 рік в області серед дорослого населення зареєстровано 66 403 хворих з персброваскулярпими хворобами, тобто, па 2% більше, ніж у 2010 році і це становило 615,8 на 10 тис. дорослого населення, що значно нижче показника України. Найнижча поширеність ЦВХ у 2011 році реєструється в м.Кам'янець-Подільському (317,5), Полонському (356,5), Ярмолинецькому (362,1) районах.

Щодо низької реєстрації цереброваскулярних захворювань, отже диспансерного нагляду і лікування цих хворих, я постійно звертаю увагу неврологів на нарадах. Однак, ситуація змінюється дуже повільно. У І кварталі 2012 року поширеність ЦВХ становила 202,2 на 10 тис. дорослого населення.

Найнижчі рівні реєстрації цереброваскулярних хвороб знову ж реєструються у м.Кам'янець-Подільському - 103,4 на 10 тис. дорослого населення, Полонському - 102,4, Ярмолинецькому - 73,4 районах. Тобто, в тих територіях, на які вже вказувалося за підсумками 2011 року. Та ще до них приєдналися Волочиоький район, в якому поширеність ЦВХ у 2,5 рази нижче обласного показника, у Новоушицькому районі поширеність цих хвороб у 2 рази реєструється нижче ніж в області в цілому. Низькі показники реєстрації і в Деражнянському, Городоцькому, Красилівському, Летичівському, Чемеровецькому, Теофіпольському районах.

При належній реєстрації цереброваскулярних хвороб, забезпечені
достатнього диспансерного нагляду і необхідного лікування, в області не
було б такої неоднозначної ситуації щодо захворюваності населення на
інсульти.

У 2011 році кількість померлих з приводу цереброваскулярних хвороб 1 дещо знизилась до 3 317 осіб і становила 250,6 на 100 тис. населення. При аналізі структури смертності від ЦВХ виявлено що у 2011 році внаслідок мозкового інсульту померло 1 482 хворих. Інша кількість хворих, яка становить 1 835 осіб, померла від інших форм ЦВХ і їх кількість займає 58% у структурі смертності від всіх ЦВХ. Найвищі рівні смертності від цереброваскулярних хвороб, які в 2-1,5 рази перевищують обласний показник, зареєстровані в Городоцькому (500,2), Волочиському (449,2), Деражнянському (448,7) та Красилівському районах (414,5).

Тромболітична терапія - єдиний заснований на використанні лікарських засобів лікувальний підхід, що забезпечує при гострому ішемічному інсульті достовірний клінічно значимий вплив на наслідки.

Тромболітична терапія при гострому ішемічному інсульті повинна починатись не пізніше 3 годин після появи симптоматики. Проведення можливе лише після обстеження на комп'ютерному томографі і виключення геморагічного інсульту або ж пухлини головного мозку.

В нашій області впровадження нього методу стримується відсутністю цілодобової роботи комп'ютерних томографів. Однак, все ж таки деякі можливості існують: в обласній лікарні, в Хмельницькій та Кам'янець-Подільській міських лікарнях, ІІІепетівській ЦРЛ. Це ті території,в яких функціонують комп'ютерні томографи.

На підставі викладеного вище та основних положень доповідей, колегія вирішила:

  1. Інформацію про стан виконання Державної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006-2010 роки в ЛПЗ Хмельницької області взяти до відома.

  2. Вважати, що стан надання медичної допомоги хворим із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями в області таким, що потребує удосконалення.

  3. Заступнику начальника управління ПСЗ і охорони здоров′я Хмельницької міської ради, начальнику управління охорони здоров′я Кам′янець-Подільської міської ради, головним лікарям районів, обласних ЛПЗ:

    1. Активізувати санітарно-просвітницьку роботу в стаціонарах і поліклініках ЛПЗ усіх рівнів, в першу чергу стосовно боротьби із факторами ризику розвитку і прогресування серцево-судинних і церебро-васкуляних захворювань.

    2. Активізувати роз′яснювальну роботу лікарів терапевтів, кардіологів, загальної практики серед показаних хворих щодо необхідності проведення агіографічних обстежень, а також скерування їх в разі потреби на кардіохірургічне лікування.

- протягом року

  1. Вжити необхідних заходів щодо повного забезпечення відділень, які надають допомогу хворим на гострий коронарний синдром, експрес-діагностичними системами для визначення вмісту тропоніну-Т для діагностики гострого інфаркту міокарда

- І півріччя 2012р.

  1. Забезпечити впровадження обов′язкового визначення ліпідного спектра плазми крові з рівня міських лікарень, поліклінік, ЦРЛ згідно з клінічними протоколами.

- постійно

  1. Забезпечити консультування хворих на МІ на дому неврологами і госпіталізацію в перші 3 години захворювання у відділення інтенсивної терапії (неврологічні відділення) міських та центральних районних лікарень.

  2. Забезпечити станції та відділення швидкої медичної допомоги медикаментами та медичною апаратурою, необхідними для надання невідкладної допомоги хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу.

  3. Вжити заходів для пріоритетного забезпечення медикаментами неврологічних відділень для надання медичної допомоги хворим з гострими порушеннями мозкового кровообігу.

  4. Зобов′язати міських та районних неврологів:

    1. Провести до 15.05.2012р. аналіз ситуації щодо захворюваності населення на цереброваскулярні хвороби та гострі мозкові порушення, розробити заходи щодо зниження захворюваності та смертності від них.

    2. Провести цикли занять з діагностики та надання невідкладної допомоги при мозкових інсультах для лікарів загально-лікувальної мережі (в першу чергу для терапевтів, медицини невідкладних станів, сімейних лікарів) для фельдшерів ФАПів.

  5. Взяти на особливий контроль дооснащення кабінетів (відділень) функціональної діагностики підвідомчих ЛПЗ необхідним обладнанням (згідно табелю) для ранньої повноцінної діагностики серцево-судинних захворювань (велоергометрів, холтер-моніторів ЕКГ, ехокардіографів).

- ІІ півріччя 2012р.

  1. Забезпечити дотримання клінічних протоколів надання екстреної медичної допомоги в першу чергу при гіпертонічній хворобі, ішемічній хворобі серця та гострому коронарному синдромі, а також при гострих порушеннях мозкового кровообігу на всіх етапах надання допомоги пацієнтам.

- постійно

  1. Провести засідання медичних рад по результатах вивчення в містах і районах стану допомоги хворим із серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями.

- вересень 2012р.

  1. Головному лікарю Хмельницької обласної лікарні А.С.Флаксембергу:

    1. Налагодити цілодобове проведення тромболізису хворим на ішемічний інсульт в умовах ХОЛ згідно показів із діючих протоколів МОЗ.

- ІІ квартал 2012р.

  1. Організувати інформаційне забезпечення ЛПЗ області щодо діяльності кардіохірургічного відділення (по структурі діагностичних і лікувальних методик) в розрізі міст і районів.

- щоквартально

  1. Головному лікарю ХОКД Салабаю І.О.:

    1. Забезпечити повноцінну консультацію кардіохірургів для стаціонарних хворих ХОКД згідно вимог протоколів МОЗ.

- постійно

    1. Активізувати виїздну консультативно-методичну роботу кардіологів ХОКД в ЦРЛ області із врахуванням їх показників і відповідних потреб.

  1. Головному лікарю центру здоров′я Небесній Л.Ф.

    1. Забезпечити ЛПЗ області необхідними матеріалами на первинній і вторинній профілактиці серцево-судинних та церебро-васкулярних захворювань.

- І півріччя 2012р.

  1. Здійснювати цільову перевірку ЛПЗ області по здійсненню їх профільної санітарно-освітньої роботи в умовах стаціонарів усіх рівнів. Результати перевірки доповісти на позапланових та оперативній нараді УОЗ

  • ІІІ квартал 2012р.

  1. Підготувати до 01.06.2012р. для населення області освітню програму первинної та вторинної профілактики цереброваскулярних хвороб, забезпечити її висвітлення в засобах масової інформації.




  1. Начальнику інформаційно-аналітичного центру Юлик О.О.:

    1. Організувати перевірку достовірності статистичної інформації про смертність від серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань в 4-х районах області з найвищими показниками

- ІІІ квартал 2012р.

  1. Головним штатним і позаштатним профільним фахівцям УОЗ: терапевту В.І.Паламарчуку, кардіологу В.В.Васильківському, невропатологу О.В.Костюку, нейрохірургу Левицькому В.М., нейрохірургу Кланці А.І.

    1. Систематично проводити науково-практичні конференції для профільних фахівців і лікарів первинної ланки з висвітленням новітніх методів первинної і вторинної профілактики та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань.

- щоквартально

  1. Вести постійний моніторинг якості роботи ЛПЗ області по покращенню кваліфікованої медичної допомоги хворим із серцево-судинними та судинними мозковими захворюваннями.

Про результати систематично доповідати на колегіях, оперативних нарадах УОЗ, конференціях профільних фахівців.

- постійно

8.3. Забезпечити контроль за своєчасним та якісним наданням медичної допомоги з СС та ЦВ патологією.

- постійно

  1. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на першого заступника начальника управління Козака А.Є.



Голова колегії Н.В.Свестун

Секретар колегії Н.В.Живуліна




Схожі:

УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс (0382) 76-51-65, прим.(0382) 79-52-03
УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс (0382) 76-51-65, прим.(0382) 79-52-03
УКРА Ї Н А ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕПАРТАМЕНТ...
«Особливості проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах в 2012/2013 навчальному році»
ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
...
ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Структура причин смерті не зазнає змін: на 1 місці залишаються хвороби системи кровообігу (60,2%), на 2 – новоутворення (12,1%),...
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46, факс (0382) 76-51-65, тел. (0382) 79-52-03
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс (0382) 76-51-65, тел. (0382) 79-52-03
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46, факс (0382) 76-51-65, тел. (0382) 79-52-03
УКРАЇНА ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
Україна, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46 факс ( 0382) 76-51-65, прийм.( 0382) 79-52-03
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка