МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ М. КОМСОМОЛЬСЬКА Методрозробка гри


Скачати 105.93 Kb.
Назва МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ М. КОМСОМОЛЬСЬКА Методрозробка гри
Дата 03.11.2013
Розмір 105.93 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ М.КОМСОМОЛЬСЬКА

Методрозробка гри

«Суд над алкоголем»

Розробила і провела

викладач правознавства

професійного гірничого ліцею

м. Комсомольська

Гусарова

Валентина Володимирівна

2011 рік
Мета заходу:

- ознайомити учнів із визначеним законодавством кримінально – процесуальним процесом (судом);

- сприяти формуванню здорового способу життя;

- виховання правосвідомої поведінки молоді.

Учасники: учні 1-2 курсів

Обладнання: необхідні меблі для стилізації зали засідань суду, мультимедійний комплекс, презентація до гри, відеоролики соціальної реклами, висловлювання видатних людей про шкідливість алкоголю.

Місце проведення: актова зала ліцею

Епіграфи гри:

«Якщо в країні багато злодіїв і п’яниць,

то це завдає багато шкоди чесним людям»

(А. Нової)

«Хто вино любить – той себе губить»

(Народна мудрість)

Хід заходу
1. Вступне слово ведучого

2. Засідання суду (рольова гра)

3. Виступи соціальних партнерів ліцею

4. Заключне слово ведучого
Ведучий: Доброго дня, шановні присутні! Сьогодні ми зібралися з вами у цьому залі, щоб провести засідання відкритого судового процесу над алкоголем. Явище алкоголізації дітей та підлітків в Україні - це реалії сьогодення. Але шляхи вирішення цієї проблеми, безумовно, є. Кожен із нас робить свій вибір, від якого буде залежати наше подальше життя. Тож шановні присутні, перед початком роботи суду ми пропонуємо вам переглянути відеоматеріали по темі нашого заходу (демонстрація відео роликів соціальної реклами «Пиво вбиває» та «В твоїх руках майбутнє»).

Я представляю наших учасників судового засідання:

секретар суду – учениця гр.5/10 Ліна Танасевська;

прокурор – учень групи Т-2/11 Шулешко Сергій;

адвокат – Максим Нотов учень групи 4/09;

свідки захисту – Ясінський Назар група 4/11, Шамрицький Святослав група 2/09;

свідки звинувачення – Меклеш Марина група 5/10, Котенко Микола група 4/11, Шиндель Карина група 5/11.

підсудний – Чикунов Євген група Т-1/11

головує на процесі суддя – учень гр.Т-2/11 Кирилов Максим;

(учні займають місця в залі)

експертна група – наші соціальні партнери:

лікар нарколог Черняк Микола Іванович,

член громадської організації «Зцілення» Богодист Юлія.

А зараз ми переходимо до нашої основної частини – засідання суду.

Секретар суду: Прошу всіх піднятися. Суд іде!

Суддя: У відкритому судовому засіданні слухається справа про обвинувачення Алкоголю. Алкоголь обвинувачується в таких злочинах:

  • Спонукання до розбійних нападів, хуліганства, убивств

  • У деградації особистості

  • Проявах насилля та знущань

З’ясовуємо особу підсудного. Ваше ім’я підсудний?

Підсудний: Алкоголь.

Суддя: Дата народження?

Підсудний: близько 3,5 тис. років

Суддя: Чи визнаєте себе винним у скоєні вищезазначених злочинів?

Підсудний: Ні!

Суддя: Обвинувач, вам слово.

Прокурор: Шановний суд! Я від імені жертв алкоголю звинувачую це зло, стверджую, що воно – найнебезпечніше із зол. Його безвинні, на перший погляд, дії низькі за своєю сутністю, але наслідки цих дій жахливі, тому що вони призводять до загибелі незліченної кількості людей, калічать душі, розбивають родини, завдають шкоди всьому, що нас оточує.

Суддя: Якими фактами ви можете підтвердити своє звинувачення.

Прокурор: Прошу вас вислухати свідків звинувачення.

Секретар суду: До зали суду запрошується, свідок звинувачення – Світова література.

Суддя: Свідок, назвіть своє ім’я.

Свідок: Я – Світова література. Шановний суд, я говорю від імені найвідоміших прозаїків: Гі де Мопассана, Федора Достоєвського, Миколи Гоголя, Панаса Мирного і багатьох інших, хто не може бути присутнім у цьому залі, але чиї багатотомні праці можуть бути залучені до справи.

Згадайте, у новелі «Гарсон, келих пива!», Мопассан розповідає про графа Жана де барі, який у 33 роки мав вигляд обшарпаної людини, яка звикла проводити дні у пивній з 12 дня і до 2 ночі, спускаючи гроші на кухлі пива. Зовнішній вигляд графа відштовхував відвідувачів оскільки на ньому була одежа, що не відповідала статурі, обшарпана та замизкана. Сальне, сіде волосся звисало пасмами, зморщене та пом’яте обличчя, косматі брови, довгі вуса та густа борода, шкіра сумлінної чистоти графа – робили його старшими на 15 років. За час бесіди зі своїм колежанином граф випив 5 келехів пива, а на столі перед ним вже стояли спустошені 7 келехів. Графу було байдуже як він виглядає, що відбувається навкруги, він втратив вже давно смак до життя, ні до чого не прагнув, спускаючись потроху у прірву байдужості до усього крім пива.

Велику кількість прикладів протиправної поведінки ми також можемо віднайти у Ф. Достоєвського в романі «Злочин і кара», а саме: «шалості» п’яних мужиків, які забивають на смерть коняку, тільки тому,що та не може зрушити воза; Разуміхін, який міг пити до безтями та недозволені вчинки робити; тяжке тілесне ушкодження п’яного Мармеладова під копитами коней…

Наведені приклади свідчать про те, що під впливом алкоголю чиняться неподобства, хуліганство та вбивство. В мене все, Ваша честь.

Захисник : Я протестую! Мій підзахисний не винний, ніхто не заставляв наведених нам в якості приклада осіб долучатися до чарки, а потім чинити неподобства.

Суддя: Протест відхилено. Запрошуємо до зали наступного свідка.

Свідок: Я - Біологія. В наш час людей залежних від алкоголю чи наркотиків називають хімічно залежними, із часом у них в організмі відбуваються суттєві зміни. Вченими доведено,що спирти отруйні, а етиловий спирт здатний добре розчинятися в міжклітинній рідині, він потрапляє у всі клітини організму, порушуючи функції клітин, призводячи до їх загибелі. Ваша честь! Зверніть увагу, що при вживанні: 100г – гине 3000 клітин, а при 100г горілки – 7500 клітин. Зіткнення еритроцитів з молекулами спирту призводить до згортання клітин крові. Білок під впливом етанолу денатурує, а це значить, що він втрачає складну структуру , а отже і свої функції. В свою чергу , руйнування білків викликає смерть живого. В мене все, Ваша честь.

Суддя: Прошу запросити наступного свідка.

Секретар: До суду запрошується кореспондент громадсько-правового тижневика «Іменем Закону».

Свідок: Ваша честь, я - журналіст. Редакція нашого тижневика має підтверджену з інших джерел інформацію про те, що під впливом алкоголю відбуваються протиправні діяння, злочини, недбалість, які мають летальні випадки.

Так, у Казахстані у липні 2011 року 40-річний безробітний будучи у стані алкогольного сп’яніння вирішив проїхати по гриби до лісу з комфортом, викрав машину швидкої допомоги. Стосовно «грибника» складено не тільки адмінпротокол за керування транспортним засобом у нетверезому стані, але й порушено кримінальну справу по факту викрадення авто.

У 2001 році у Великобританії загинув найабсурднішим чином 44-річний професор екології з Оксфордського університету, який мав звичку пити лабораторний етанол під час дослідів. Смерть наступила відразу після того, як науковець зробив пару ковтків метанолу, цю речовину професор взяв випадково, невірно прочитавши напис на пробірці.

Віртуальна премія Дарвіна була присуджена жителю Туманного Альбіону Крістоферу Піперу, який прийшовши додому добряче «залитий» пивом, продовжив пиятику удома. Між стаканами він вирішив заправити зрідженим газом запальничку, але пролив займисту речовину на свій светр. Вирішивши продемонструвати дружині, що він тримає ситуацію під контролем, чоловік хвалькувато підпалив на собі одяг, але втримати під контролем полум’я вже не зміг. Зрештою, на невдасі не залишилося жодного вцілілого шматка шкіри, чоловік помер у лікарні. Так дурість вкоротила віку людині та нанесла матеріальні збитки родині.

Перебуваючи під парами оковитої, двоє молодиків із Рівненщини погодились брати участь у розбійному нападі на родину підприємця із прикордонної території Білорусії. Очі молодикам позастилали ще й обіцяні за справу гроші. Трагедія відбулась у будинку господарів серед ночі, коли нападники потрапили до будинку, вони застрелили господаря, тяжко поранили його дружину, яка померла в лікарні, прострелили плече сину. 16 – річний юнак та його 13 – річна сестра залишились сиротами. Нападники були затримані через кілька годин. Брестський окружний суд виніс вирок усім учасникам розбою. Винний у смерті дорослих господарів будинку, громадянин України, Руслан В. засуджений на смертну кару, а його кум отримав 20 років ув’язнення, організатор злочину проведе у тюрмі 23 роки.

Чи могли не статися ці прикрі випадки, могли, якби голови були тверезі. У мене все.

Секретар: До суду запрошується свідок звинувачення – лікар.

Свідок: Я лікар - нарколог поліклінічної служби і маю багато прикладів про вплив алкоголю на організм людини та зміни, що відбуваються в організмі п’яниць. Якщо вино і є «ліками», то його терапевтична широта замала, а більш розповсюджений алкогольний гепатит печінки( далі лікар розповідає про зміни в організмі людини при вживанні алкоголю).

Суддя: Переходимо до заслуховування свідків захисту.

Секретар: До зали суду запрошується свідок Діоніс, він же Бахус.

Діоніс: Я один з найпопулярніших богів стародавньої Греції, бог рослинності, родючості, покровитель виноградарства та виноробства. Я живу серед людей, звеселяючи вином їхні серця. Я благословляю цей чудодійний еліксир, що приносить велику користь, що дарує радість і здоров’я, печаль і страждання. Мій культ був пов'язаний з циклом народних свят, які проходили з піснями, жартами, веселощами, імпровізованими виставами, з обов’язковими змаганнями «свято жбанів» (хто більше вип’є вина). Давні арії – народ, що населяв межиріччя Дністра і Дніпра, тобто ваші пращури, теж уміли з пророслого ячменю і хмелю варити п’янкий напій. Вони добре знали технологію перегону, а отже й уміли отримувати міцні алкогольні напої. Різні п’янкі напої вживали з ритуальною метою щодня чи в певні періоди річного сільськогосподарського циклу і нічого хибного в цьому не було.

У різні часи до мого образу звертались живописці – Тіціан, А. Караччі, П. Рубенс; скульптори – І. Даннекер, Б. Торвальдсен; музиканти – К. Дебюссі, Р. Штраус, О.Даргомижський, прославляючи себе , використовуючи міфи про мене.

Секретар: До зали суду запрошується менеджер компанії «Win – Expo Ukraine».

Свідок: Я менеджер компанії «Win – Expo Ukraine» хочу розповісти про заходи присвячені виноробству, які нещодавно відбулися в столиці України. Більш ніж 50 компаній із України та 7 країн світу до 10 листопада представляли свою продукцію на виставках, салонах та фестивалі вина. За цей час заходи відвідали більше ніж 10 тис. осіб, із них тільки 1% – цільова аудиторія (торгові представники, винороби, інвестори, менеджери, представники ЗМІ, іноземні дипломати), а інші 99% - прості поціновувачі від Бахуса – прості громадяни, які мали можливість дегустувати представлені вина. На Київський декаді багато говорилось про користь вина, про енотерапію – лікування вином. Винороби поснували, що мала кількість вина лікує деякі хвороби, тому людині треба знати міру: коли вино – ліки, а коли – отрута.

Захисник : Як бачите, Ваша честь, люди самостійно обирають лінію поведінки, визначають, що і як вони будуть робити. І в стародавній Греції, Вавілонії, Індії та інших країнах світу здавен зналися на спиртних напоях. То до чого ж тут мій підзахисний? Я пропоную перейти до дебатів по справі.

Суддя: Якщо заперечень у звинувачення, підсудного та свідків немає, ми переходимо до дебатів по справі. До слова запрошується прокурор.

Прокурор: Шановний суд! Ваша честь! Звинувачення вважає, що вина підсудного – Алкоголю повністю доведена у залі суду. Свідки, яких ми заслухали привели нам цілу низку фактів наскільки небезпечним є Алкоголь. До того ж і в свідченнях Діоніса ми почули слова про печаль і страждання пов’язані із вином, тобто алкогольними напоями. Алкоголь – це зашморг на шиї людства. Недарма в народі є прислів’я: «Хто вино любить – той себе губить», а відомий німецький поет Й. Гете колись зазначив: «…Людство могло б досягти неймовірних успіхів, якби було більш тверезим». За останні 10 років вживання в Україні тільки пиво зросло практично у 3 рази. Щоденно зростає кількість підлітків, які вживають алкоголь. Як наслідок, неадекватна поведінка підлітка, правопорушення, а то й злочини. Майже кожне друге пояснення по зареєстрованим правопорушенням починається зі слів «ми з друзями випили…». Ваша честь! Ще у 1975 році всесвітня асамблея охорони здоров’я винесла рішення: «Вважати алкоголь наркотиком, який підриває здоров’я». сьогодні ми ведемо мову за здоров’я не тільки окремої людини, але і за здоров’я нації, суспільства, яке руйнується алкоголем. А виробництво та продаж алкогольних напоїв – це бізнес і власники цього бізнесу підуть на все, щоб забезпечити собі прибутки. Тому звинувачення вимагає винести підсудному вирок – засудити до вічного вигнання та забуття.

Суддя: До дебатів запрошується захист.

Захисник : Ваша честь! За даними ВООЗ середньостатистичний громадянин Чехії випиває за рік 157 літрів пива, громадянин Німеччини – 116 літрів пива. В деяких країнах світу відбуваються пивні чи винні фестивалі… і ніхто не звинувачує Алкоголь. Я продовжую наполягати на тому, що мій підзахисний не винний, а уся провина покладається на конкретних осіб, які не вміють керувати своїми емоціями, вчинками вживши алкоголю.

Суддя: Підсудний, вам слово.

Алкоголь: Я не визнаю себе винним ні в убивствах, ні в розбійних нападах чи хуліганстві. Я не винен у деградації особистості. Я нікому не допомагав. У чому мне обвинувачують? Скільки існує світ, стільки існую і я. А світ – вічний.

Суддя: До слова запрошуються експерти.

(Виступи експертів, соціальних партнерів ліцею: спеціалісти ЦСССДМ та громадських організацій)

Суддя: Після детального розгляду справи, з огляду на всі зауваження прокурора й захисника, показання свідків, виступи експертів, суд постановив:

  1. Визнати Алкоголь один з найтяжчих людських пороків.

  2. Визнати його винним у хуліганства, розбійних нападах та інших злочинах, вчинених під його впливом.

  3. Засудити Алкоголь до вічного вигнання та забуття.

Ведучий: Шановні присутні, шановні учасники процесу суд завершив свою роботу. Сьогодні ми з вами почули про те, що отрута, яка діє не відразу, не стає менш небезпечною. Пам’ятайте:

  • Серед довгожителів немає ледарів, ненажер і п’яниць.

  • Люди, які п’ють тільки воду, мають кращій апетит і краще зберігають свої почуття й пам'ять, ніж ті котрі п’ють вино, а інші алкогольні напої.

  • Вино не містить у собі будь – яких корисних речовин, яких немає в інших продуктах харчування.

  • Сучасна медицина знає набагато більше безпечних методів профілактики та лікування захворювань порівняно з алкоголем.

Тож, збережіть своє фізичне і психічне здоров’я. Цінуйте життя, у його прекрасних митях.

Дякуємо за увагу!

Схожі:

ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ М. КОМСОМОЛЬСЬКА
Навчальна: систематизувати та узагальнити знання та вміння учнів з теми «Циліндр»; вивчити конус та його елементи; застосувати математичні...
ПРОФЕСІЙНИЙ ГІРНИЧИЙ ЛІЦЕЙ М. КОМСОМОЛЬСЬКА
Навчальна – розкрити світ почуттів і пристрастей, створений поетичним словом великого майстра на основі поезій «Чого являєшся мені...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ЛОЗІВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ НАКАЗ
України від 23. 08. 2012 р. №943 “Про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10. 06. 2011 №572 "Про Типові навчальні плани початкової школи", рішення...
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
Представництво ООН в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України проводить конкурс, присвячений важливій...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Всеукраїнська акція "Моральний вчинок", ініційована Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі за...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
Севастопольської міських державних адміністрацій на виконання листа Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 16....
Відповідно до протоколу засідання журі конкурсу від 06. 04. 2013 року
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ З ПИТАНЬ ОСВІТИ, НАУКИ, СІМ’Ї ТА МОЛОДІ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ...
Міністерство освіти і науки України Донецька облдержадміністрація...
У методичній розробці виховного заходу поданий цикл зимових свят українців: святкування Різдва, Щедрого вечора та Водохреща
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка