ТИПОВІ НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ ДЛЯ ОСНОВНОЇ ТА СТАРШОЇ ШКОЛИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У СТРУКТУРІ 12-РІЧНОЇ ШКОЛИ Пояснювальна записка


Скачати 1.92 Mb.
Назва ТИПОВІ НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ ДЛЯ ОСНОВНОЇ ТА СТАРШОЇ ШКОЛИ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У СТРУКТУРІ 12-РІЧНОЇ ШКОЛИ Пояснювальна записка
Сторінка 1/19
Дата 13.08.2013
Розмір 1.92 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
м. Київ

№ 357 від 07.05.2007
Про внесення змін до наказу

МОН України від 23.02.2004 року

132 «Про затвердження Типових

навчальних планів загальноосвітніх

навчальних закладів 12-річної школи»
На виконання Закону України "Про загальну середню освіту", постанов Кабінету Міністрів України від 16.11.2000 р. № 1717 "Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання", від 14.01.2004 р. № 24 "Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти" та від 13.04.2007 р. № 620 „Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2000 р. № 1717”
НАКАЗУЮ:
1. Внести зміни до Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів для основної та старшої школи (додатки 1-25).
2. Типові навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів 12-річної школи опублікувати в "Інформаційному збірнику Міністерства освіти і науки України", газеті "Освіта України", розмістити на сайті міністерства.
3. Визнати таким, що втратив чинність наказ Міністерства освіти і науки України від 09.03.2005 р. № 145 „Про внесення змін до наказу МОН № 132 від 23.02.2004 року „Про затвердження Типових навчальних планів Загальноосвітніх навчальних закладів 12-річної школи”.
4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Тесленка В.В.

Міністр С.М. Ніколаєнко


ТИПОВІ НАВЧАЛЬНІ ПЛАНИ ДЛЯ ОСНОВНОЇ ТА СТАРШОЇ ШКОЛИ

ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

У СТРУКТУРІ 12-РІЧНОЇ ШКОЛИ
Пояснювальна записка

Типові навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів П і Ш ступенів розро­блені на виконання Закону України "Про загальну середню освіту, Національної докт­рини розвитку освіти, постанов Кабінету Міністрів України "Про перехід загальноосві­тніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання" від 16.11.2000 р. № 1717, "Про затвердження Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти" від 14.01.2004 № 24, „Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2000 р. № 1717” від 13.04.2007 р. № 620.

Вони враховують вимоги Концепції загальної середньої освіти (12-річна школа) та Концепції профільного навчання щодо організації навчального процесу в загальноосвітніх навчальних закладах.

Типові навчальні плани основної і старшої школи передбачають реалізацію осві­тніх галузей Базового навчального плану через навчальні предмети і курси. Вони охоплюють інваріантну складову, сформовану на державному рівні, яка є спільною для всіх загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності, та варіативну складову, в якій передбачені додаткові години на предмети та курси за вибором, факультативи, індивідуальні та групові заняття.

Відповідно до основних типів загальноосвітніх навчальних закладів передбачено окремі варіанти типових навчальних планів основної школи (додаток 1), старшої школи (додатки 6-17), для навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин (додатки 4, 21), для навчальних закладів з українською мовою навчання з вивченням мов національних меншин (додатки 2, 19), для навчальних закладів з українською мовою навчання з вивченням двох іноземних мов (додатки 3, 20), для однокомплектних загальноосвітніх навчальних закладів (додаток 18), для вечірньої (змінної) загальноосвітньої школи (очна та заочна форми навчання) (додатки 22-23), типовий навчальний план-схема спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв, колегіумів, класів з поглибленим вивченням окремих предметів ( додаток 25. .

Інваріантна складова типового навчального плану основної школи (додатки 1-4) забезпечує реалізацію змісту шкільної освіти на рівні Державного стандарту. Типовий навчальний план старшої школи (додатки 6-17) реалізує зміст освіти залежно від обраного профілю навчання. Кожен з профілів передбачає вивчення предметів на одному із трьох рівнів (додаток 5):

- рівні стандарту - навчальні предмети не є профільними чи базовими (наприклад, математика в художньо-естетичному профілі, історія у фізико-математичному профілі);

- академічному рівні - навчальні предмети не є профільними, але є базовими чи наближеними до профільних (наприклад, хімія у фізичному профілі);

- профільному рівні, який передбачає поглиблене вивчення відповідних предметів, орієнтацію їх змісту на майбутню професію (наприклад, мови та літератури на філо­логічному профілі).

Водночас в окремих навчальних планах передбачено вивчення предметів на рівні, що розширює зміст рівня стандарту, або академічного рівня. Наприклад вивчення фізики у хіміко-технологічному профілі, або математики - в економічному.

Гранично допустиме навчальне навантаження учнів встановлено відповідно до вимог Закону України "Про загальну середню освіту". Відповідно до постанови Кабі­нету Міністрів України "Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти" години фізичної культури не враховуються при визначені гранично допустимого навантаження учнів.

У загальноосвітніх навчальних закладах з українською мовою навчання з вивчен­ням мов національних меншин, з вивченням двох іноземних мов, з навчанням мовами національних меншин, спеціалізованих школах, гімназіях, ліцеях, колегіумах дозво­ляється за рахунок загального навантаження збільшувати гранично допустиме наван­таження учнів до меж, що не перевищують санітарно-гігієнічних норм, установлених Міністерством охорони здоров'я України.

Ефективним засобом диференціації навчання у старшій школі є профільне на­вчання, яке має на меті забезпечити більш глибоку підготовку старшокласників у тій галузі знань і діяльності, до яких у них сформувались стійкі інтереси і здібності.

З цією метою передбачено спеціальні навчальні плани (додатки 7-17), які дають змогу залежно від потреб учнів комплектувати старші класи за напрямами диференціації: природничо-математичним, філологічним, суспільно-гуманітарним, художньо-естетичним, технологічним, спортивним. Напрями диференціації конкретизуються в окремі профілі навчання: фізичний, математичний, біолого-хімічний, економічний, географічний, екологічний, правовий, історико-філологічний, інформаційно-технологічний тощо. При цьому недоцільною є вузька спеціалізація змісту навчального процесу, оскільки основне завдання загальної середньої освіти - широка загальноосвітня підготовка учнів.

Одним із перспективних шляхів запровадження профільного навчання-є створен­ня різнопрофільних гімназій, ліцеїв, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), навчаль­но-виховних комплексів та об'єднань - шкільних округів.

За неможливості організації профільного навчання використовується варіант на­вчального плану, складеного відповідно до академічного рівня змісту освіти (додаток 6). Цей варіант навчального плану є універсальним. У ньому навчальний час рівномі­рно розподілений між базовими навчальними предметами. Тут основними напрямами диференціації навчання є незначне розширення вивчення окремих предметів, допов­нення інваріантної складової навчальних планів додатковими предметами та курсами за вибором учнів, факультативами; запровадження індивідуальної форми навчання.

В одно-двокомплектній старшій школі (додаток 18) доцільним є створення в кла­сах різнопрофільних груп за рахунок використання годин варіативної складової. При цьому базове ядро навчальних предметів вивчається усіма учнями класу за єдиними навчальними програмами, а частина часу (близько 20 відсотків) - окремо у групах за програмами відповідних профілів (напрямів).

Для недопущення перевантаження учнів необхідно враховувати їхнє навчання в навчальних закладах іншого типу (художніх, музичних, спортивних школах тощо). В окремих випадках у загальноосвітніх навчальних закладах дозволяється зараховувати учням результати їхнього навчання з відповідних предметів (музика, основи естетики, фізична культура та ін.) у позашкільних закладах.

Якість загальної середньої освіти забезпечується через реалізацію інваріантної та варіативної частин навчального плану, які обов'язково фінансуються з відповідних бюджетів.

Предмети та курси за вибором визначаються загальноосвітнім навчальним закла­дом у межах гранично допустимого навчального навантаження з урахуванням інтере­сів та потреб учнів, а також рівня навчально-методичного та кадрового забезпечення закладу. Крім профільних предметів інваріантної складової, можуть вивчатися: рід­ний край, довкілля, мови національних меншин, друга іноземна мова, хореографія, креслення, валеологія, безпека життєдіяльності, громадянський вибір тощо.

Зазначений перелік таких предметів може доповнюватись з урахуванням профілю навчального закладу: логіка, риторика, латина, медицина, педагогіка тощо.

За належного навчально-методичного та кадрового забезпечення у старших кла­сах природничо-математичного, технологічного напрямів та у навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин (додатки 7, 8, 9, 14) можуть вивчатися інте­гровані курси "Література", "Історія". Водночас за таких самих умов у старших класах суспільно-гуманітарного, філологічного та художньо-естетичного профілів навчання може вивчатися замість окремих предметів (астрономії, біології, фізики, хімії) інтегрований курс "Природознавство" (додатки 11, 13, 16).

Заняття з курсу "Захист Вітчизни" можуть проводитись наприкінці навчального ро­ку в рамках навчальної практики учнів, у т. ч. з використанням навчально-методичної бази військових частин, відповідних кафедр вищих навчальних закладів, військових комісаріатів, оборонно-спортивних, військово-патріотичних оздоровчих таборів тощо.

У типових навчальних планах для 12-річної школи передбачено вивчення нових навчальних предметів.

Так, в основній школі в 5-6 класах вивчатиметься етика - шкільний предмет про загальнолюдські моральні цінності, культурну спільність людей, толерантність у взаєминах між людьми.

Також у 5-6 класах значно розширено пропедевтичний інтегрований курс "При­родознавство", який передбачає формування в учнів пізнавального інтересу до пред­метів природничого циклу та створення уявлення про цілісність світу.

У 5-9 класах загальноосвітніх навчальних закладів буде запроваджено вивчення курсу "Основи здоров'я" - предмета, що інтегрує знання з валеології та безпеки життєдіяльності і має на меті навчити школярів вести здоровий спосіб життя.

У 5-12 класах уперше безперервно будуть вивчатися предмети, що реалізують освітню галузь "Естетична культура".

У 9 класі розпочнеться вивчення інформатики - навчального предмета, покли­каного сформувати в учнів уявлення про основна інформаційні процеси в природі, суспільстві, техніці, функціонування засобів інформаційних та комунікативних тех­нологій, основні компоненти програмного забезпечення; виробити в школярів уміння та навички користувача інформаційних засобів. Вивчення інформатики триває у ста­ршій школі. Водночас у 7 та 8 класах за наявності комп'ютерної техніки в межах освітньої галузі "Технологія" також може вивчатися інформатика.

У старшій школі ряд предметів галузі "Суспільствознавство" об'єднуються в єдиний цикл "Громадянська освіта", який передбачає опанування школярами принципів демократії, формування якостей, притаманних громадянинові демократичного суспільства. Так, в 10--11 класах вивчаються відповідно правознавство та економіка, логічним продовженням яких у 12 класі є курс "Людина і світ". У профілях суспільно-гуманітарного та художньо-естетичного напрямів передба­чається вивчення філософії. Цей предмет покликаний ознайомити школярів з най­більш загальними законами розвитку природи та людського суспільства. У профілях суспільно-гуманітарного напряму передбачено вивчення курсу психології, що вивчає процеси та закономірності психічної діяльності людини.

У класах філологічного, суспільно-гуманітарного та естетичного напрямів на­вчання передбачено вивчення узагальнюючого курсу "Людина і природа". У профі­лях природничого спрямування введено курс екології.

Щорічні робочі навчальні плани складаються загальноосвітніми навчальними за­кладами на основі Типових навчальних планів і затверджуються відповідним органом управління освітою. Експериментальні та індивідуальні варіанти навчальних планів погоджуються Міністерством освіти Автономної Республіки Крим, управліннями освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адмініст­рацій і затверджуються Міністерством освіти і науки України.

У професійно-технічних навчальних закладах розподіл навчального часу з природ­ничо-математичних та суспільно-гуманітарних дисциплін здійснюється на рівні стан­дарту типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів (додаток № 5).

Гранична наповнюваність класів та тривалість уроків встановлюються відповідно до Закону України "Про загальну середню освіту". Поділ класів на групи при вивчен­ні окремих предметів здійснюється відповідно до нормативів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки від 20.02.2002 р. № 128.

Згідно з рішеннями місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого са­моврядування класи можуть ділитися на групи і при наповнюваності, меншій від нормативної, а також при вивченні інших предметів за рахунок зекономлених бюдже­тних асигнувань та залучення додаткових коштів.

Затверджені навчальні плани запроваджуватимуться поступово, починаючи з 2005/2006 навчального року.

Додаток 1

Типовий навчальний план

загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання

(основна школа у структурі 12-річної)


Освітні галузі

Навчальні предмети

Кількість годин на тиждень у класах

5

6

7

8

9

5-9

Мови і

літератури


Українська мова

3,5

3

3

2

2

13,5

Українська література

2

2

2

2

2

10

Іноземна мова

3,5

3

3

2

2

13,5

Зарубіжна література

2

2

2

2

2

10

Суспільство-знавство


Історія України

1

1

1

1,5

1,5

6

Всесвітня історія

-

1

1

1

1

4

Правознавство (практичний курс)


-


-


-


-


1


1

Етика

1

1

-

-

-

2

Естетична

культура

Музичне мистецтво

1

1

1

1

-

4

Образотворче мистецтво

1

1

1

-

-

3

Художня культура

-

-

-

-

1

1

Математика

Математика

4

4

-

-

-

8

Алгебра

-

-

2,5

2

2

6,5

Геометрія

-

-

1,5

2

2

5,5

Природо-

знавство

Природознавство


1

1

-

-

-

2

Біологія

-

-

2

2

3

7

Географія

-

2

2

1,5

1,5

7

Фізика

-

-

1

2

2

5

Хімія

-

-

1

2

2

5

Технології

Трудове навчання

1

1

2

2

1

7

Інформатика

-

-

-

-

1

1

Здоров’я і фізична

культура

Основи здоров’я

1

1

1

0,5

0,5

4

Фізична культура

2,5

2,5

2,5

3

3

13,5

Разом

24,5

26,5

29,5

28,5

30,5

139,5

Додатковий час на навчальні предмети, факультативи, індивідуальні заняття та консультації

2,5


2,5


1,5


5,5


3,5


15,5

Гранично допустиме навчальне навантаження на учня

24

24

27

27

28

130

Всього (без урахування поділу класів на групи)

27

29

31

34

34

155
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19

Схожі:

Про Типові навчальні плани початкової школи
України "Про загальну середню освіту" з метою впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти, затвердженого постановою...
Типовий навчальний план загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням...
Про затвердження Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів 12-річної школи
Навчальна програма для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів
Програма розрахована на вивчення інформатики в 10–11 класах старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів в обсязі 1 години...
ВИКЛАДАННЯ ФІЗИКИ У НОВОМУ НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ
В умовах диференціації старшої школи суттєво підвищується роль основної школи, яка забезпечує базу для подальшого розвитку загальної...
НАКАЗ
Про затвердження Типових навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів 12-річної школи
Типовий навчальний план однокомплектних загальноосвітніх навчальних...
Типовий навчальний план однокомплектних загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання (старша школа в структурі...
Методичні рекомендації щодо викладання економіки у 2015/2016 навчальному році
України від 11. 06. 2014 №1/9-253 «Про структуру 2015/2016 навчального року та навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів;...
Навчальна програма для учнів 6-9 класів загальноосвітніх навчальних...
Вступ. Навчальна програма з географії розроблена на основі положень Державного стандарту базової (основної) середньої освіти, згідно...
Нормативна база хімічної освіти у 11-річних загальноосвітніх навчальних закладах
Про навчальні плани загальноосвітніх навчальних закладів на 2006/2007 навчальний рік
ПРОГРАМИ для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання
Пояснювальна записка
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка