ТАРИФНІ РОЗРЯДИ ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕКАРІВ І ОПЛАТА ПРАЦІ


Скачати 55.03 Kb.
Назва ТАРИФНІ РОЗРЯДИ ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕКАРІВ І ОПЛАТА ПРАЦІ
Дата 29.03.2013
Розмір 55.03 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
ТАРИФНІ РОЗРЯДИ ШКІЛЬНИХ

БІБЛІОТЕКАРІВ І ОПЛАТА ПРАЦІ
Посадові оклади шкільних бібліотекарів встановлю­ються відповідно до наказу Міністерства культури і туризму України від 18 жовтня 2005 року № 745 "Про впорядку­вання умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки" (з урахуванням змін), виданого на виконання постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" (із змінами).

Згідно з наказом Міністерства культури і туризму України від 11 жовтня 2007 року № 67 "Про внесення змін до наказу Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 року № 745" з 1 січня 2008 року окремим кате­горіям працівників культури, в т. ч. бібліотекарям вста­новлено більш високі тарифні розряди, а саме: провідним бібліотекарям встановлено тарифні розряди 9—12 (замість 8-9), бібліотекарям І категорії — 8—11 (замість 7—8), біб­ліотекарям II категорії - 8-10 (замість 7), бібліотекарям -8-9 (замість 6 розряду). Підставою для внесення зазначених змін до наказу № 745 послужила постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.2007 № 1050 "Про внесення змін у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від З0 серпня 2002 р. № 1298".

Відповідні повноваження керівників щодо встанов­лення працівникам конкретних розмірів заробітної плати визначені в пункті 4 а постанови Кабінету Міністрів України від З0 серпня 2002 року № 1298 "Про оплату праці праців­ників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіці­єнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери". Згідно з ними керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, при яких створені централізовані бухгалтерії, керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право в межах фонду заро­бітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, установлювати працівникам цих установ, закладів та організацій конкретні розміри посадових окладів та доплат і надбавок до них.

Зазначена норма відображена також у відповідних наказах Міністерства культури і туризму України та Міністерства освіти і науки України. Так, згідно з п. 7 наказу Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 № 745 "Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки" (із змінами, внесеними наказом Міністерства культури і туризму України від 11.10.2007 № 67 "Про внесення змін до наказу Міністерства культури і туризму України від 18.10.2005 № 745") керівникам бюджетних установ, закладів та організацій культури надано право встановлювати посадові оклади (ставки заробітної плати) працівникам, виходячи із схем тарифних розрядів, визначених наказом, у межах фонду заробітної плати.

Про це йдеться також у наказі Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 р. № 557 "Про впоряд­кування умов оплати праці та затвердження схем тариф­них розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ" (із змінами і доповненнями). Відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) установ і закладів ос­віти, керівників вищестоящих органів управління (п. 6 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати пра­цівників освіти, затвердженої наказом Міністерства осві­ти України від 15 квітня 1993 року № 102 "Про затвер­дження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти").

Основою для присвоєння чи підвищення категорій шкільним бібліотекарям відповідно до оволодіння ними певним обсягом знань та виконуваних робіт є Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 81. Культура і мистецтво. Розділ "Бібліотеки, цен­тралізовані бібліотечні системи"), затверджений наказом Міністерства культури і мистецтв України від 14 квітня 2000 року № 168, у якому викладені відповідні кваліфіка­ційні вимоги для певних категорій бібліотечних праців­ників. Довідник застосовується як базовий елемент орга­нізації оплати праці разом зі схемами посадових окладів, коефіцієнтами тощо, що утворюють тарифну систему оплати праці.

Порядок застосування характеристик, присвоєння та підвищення розрядів, внесення змін та доповнень до зазаченого вище Випуску наведено в Загальних положеннях Довідника кваліфікаційних характеристик професій пра­цівників, які подано у Випуску 1 ДКХП та затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики Укра­їни від 29 грудня 2004 року № 336.

Оскільки бібліотекарі віднесені до професійної групи "Професіонали", зазначеними вище Загальними положен­нями для них визначені вимоги щодо наявності повної вищої освіти з освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр, спеціаліст та чотирирівневе кваліфікаційне категоріювання.

Затверджені відповідно до наказу Міністерства куль­тури і мистецтв України від 14 квітня 2000 року № 168 кваліфікаційні вимоги для категорії "провідний бібліоте­кар" передбачають наявність у працівника повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (магістр, спеціа­ліст) та стажу роботи за професією бібліотекаря І катего­рії — не менше 2 років.

"Бібліотекар І категорії" повинен мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціа­ліст): для магістра - без вимог до стажу роботи, спеціаліс­та — стаж роботи за професією бібліотекаря II категорії — не менше 2 років.

Кваліфікаційні вимоги для "бібліотекаря II категорії" передбачають наявність повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (спеціаліст). Стаж роботи за професією бібліотекаря — не менше 1 року.

Кваліфікаційна вимога для "бібліотекаря" передбачає наявність повної вищої освіти відповідного напряму під­готовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Одночасно варто наголосити, що в п. 11 Загальних положень Довідника кваліфікаційних характеристик про­фесій працівників (наказ Міністерства праці та соціаль­ної політики України від 29 грудня 2004 року № 336) заз­начено наступне: особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно викону­ють у повному обсязі покладені на них завдання та обов'язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестацій-ної комісії.
Разом з тим слід зауважити, що чергове підвищення мінімальної заробітної плати або внесення змін до схеми тарифних розрядів працівників установ, організацій і зак­ладів культури не с підставою для проведення атестації серед працівників культури, про що повідомлено у відпо­відному роз'ясненні Міністерства культури і туризму України у зв'язку з численними зверненнями стосовно умов оплати праці та проведення атестації працівників культури, в тому числі бібліотекарів (лист від 21 січня 2008 року № 15/4-55)

Схожі:

Діяльність шкільних бібліотекарів базується з урахуванням фінансових...
В умовах стрімкого розширення інформаційного простору та розвитку інформаційних мереж на шкільних бібліотекарів покладається функція...
План-конспект бінарного уроку Тема: Електричний струм в газах. Самостійні...
Тема: Електричний струм в газах. Самостійні та несамостійні розряди. Газові розряди в літературних творах
22. 02. 2013 ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ У НАВЧАЛЬНИХ МАЙСТЕРНЯХ
...
Тарифні плани діють до 30/08/2009 р

Тарифні плани діють до 30/08/2009 р

РОБОЧІ ТАБЛИЦІ ББК ДЛЯ ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК
На жаль, до шкільних бібліотек України вони практично не потрапили. Крім того, розроблені в Росії, ці таблиці не завжди відповідають...
Для бібліотекарів загальноосвітніх шкіл
Данний збірник стане орієнтиром у веденні документації шкільної бібліотеки та організації її роботи
Інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення шкільних дисциплін...
Значно зросли їх освітня і самоосвітня функції у школі та ВНЗ, професійна значущість на ринку праці в цілому, що спричинило за собою...
Прикметник має 3 розряди за значенням
Відносні (ознаки предмета за його відношенням до інших предметів, дій, обставин)
ТЕМА: «Банківські операції. Оплата рахунків постачальникам»
МЕТА: навчитися вводити інформацію про господарські операції за допомогою документів
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка