В. В. Ніколайчук "07" квітня 2010 р


Скачати 60.07 Kb.
Назва В. В. Ніколайчук "07" квітня 2010 р
Дата 06.05.2013
Розмір 60.07 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник ПДПЧ-36

Жовтневого РВ


ГУ МНС України

в Миколаївській області

капітан служби ц.з.

В.В. Ніколайчук
"07" квітня 2010 р.

Методична розробка

на проведення заняття з медичної підготовки

з особовим складом 1-го караулу ПДПЧ-36

Тема № 4.1.4. “Кровотеча. Види кровотеч. Прийоми та способи зупинки кровотечі. Правила та прийоми накладання повязок. Матеріали для накладання повязок, види повязок.”
Відпрацювання вправ: правильність надання ПМД потерпілому при кровотечі (артеріальної, венозної і капілярної).
Навчальна мета: перевірити знання та навчити правильності дії особового складу при наданні першої медичної допомоги потерпілому при кровотечах різного походження.
Час: 1 година
Місце проведення: гараж підрозділу.
Навчально-матеріальне забезпечення: валіза ПМД медперсоналу.
Література: Навчальний посібник “Основи долікарської допомоги “.

"Правила безпеки праці в МНС України". Наказ № 312 від

07.05.2007р.


Порядок проведення заняття:

Питання, що відпрацьовуються

Короткий зміст

Методичні вказівки

1.Організаційний момент


Шикування, прийом рапорту, перевірка зовнішнього вигляду. Оголошення теми і мети заняття. Нагадування правил безпеки праці:

  • усі вправи виконуються по команді керівника заняття;

  • при виконанні вправи дотримуватися безпеки праці;

  • при накладанні пов`язок правильно та чітко виконувати вправу під наглядом керівника заняття.

Час: 5 хв.

2. Перевірка знань.


Питання повторення:

  • правильність накладання пов`язки при артеріальній кровоточи на нозі;

  • види кровотеч.

Час: 5 хв.

3. Відпрацювання вправи.


Основним призначенням пов'язки є захист рани від забруднення і зупинка кровотечі! Для накладення пов'язки використовують індивідуальний перев'язувальний пакет, бинт. Марлю, смужки з чистих простирадл, натільної білизни, рушника, косинки. Перев'язувальний матеріал накладається на рану тією стороною, якої не торкалися руками. Бинтування проводити зліва на право.

Не можна чіпати рану руками! Очищати її від забруднення, мастити або промивати якими-небудь розчинами! Видаляти в ній, що знаходиться в ній осколки кісток, снарядів, шматки що пристали до рани одягу і т.п. Не можна вправляти випавши внутрішні органи.

ВИДИ КРОВОТЕЧ:

- капілярне (пошкодження капілярів, кров витікає краплями);

- венозне (пошкодження вен, кров витікає спокійно і поволі, вона забарвлена в темно-червоний колір);

- артеріальне (пошкодження артерії, кров з рани б'є поштовхами і має яскраво-червоний (яскраво-червоний колір)).

ПРИЙОМИ ЗУПИНКИ КРОВОТЕЧІ:

- притиснення судин пальцями.

- максимальне згинання кінцівки.

- тиснуча туга пов'язка.

- накладення джгута (закрутки).

Тимчасова зупинка кровотечі залежно від його вигляду (капілярне, венозне, артеріальне) досягається шляхом накладення тиснучої пов'язки, пальцевого притиснення кровоносних судин, підняття ділянки, що вгору кровоточить, максимального згинання кінцівки в суглобі або накладення джгута.

При пошкодженні дрібних судин (капілярів) кров витікає з рани краплями. Капілярну кровотечу легко зупинити, наклавши на рану просту тиснучу пов'язку.

У разі пошкодження вен, кров витікає спокійно і поволі, вона забарвлена в темно-червоний колір. Пошкодження крупних вен викликає велику втрату крові і украй небезпечно. Венозну кровотечу можна зупинити накладенням на рану тиснучої пов'язки. Якщо кров з рани б'є поштовхами і має яскраво-червоний (яскраво-червоний) колір, значить, пошкоджені артерії.

Артеріальна кровотеча дуже небезпечно, оскільки людина може за короткий строк втратити багато крові. При артеріальній кровотечі треба притиснути кровоносну судину не в області рани, а ближче до серця по кровотоку в тих місцях, де артерія ближче за все підходить до поверхні і її можна притиснути до належної кістки, в так званих точках притиснення артерій, тоді кров перестане поступати до місця поранення. Існує 12-ть точок притиснення артерій для тимчасової зупинки кровотечі: клубової, плечової, підключичної, скроневої, підщелепної, сонної, пахвової, променевої, ліктьової, переднеберцової, заднеберцової, стегнової.

При кровотечах з ран у верхній і середній частині шиї, підщелепної області у особи необхідно притиснути загальну сонну артерію з боку поранення до поперечних відростків шийних хребців у переднього краю грудинноключично-сосцевидного м'яза на рівні його середини. При ранах, що кровоточать, голови притискують скроневу артерію у скроневої кістки попереду вушної раковини на 1-1,5 см.

При кровотечі з ран, розташованих на обличчі, притискують нижню щелепну артерію до кута нижньої щелепи. При кровотечі з верхньої і середньої третини стегна виходить притиснути клубову артерію в паховій області на середині відстані між лобком і виступом клубової кістки.

При кровотечі з рани, розташованої в нижній третині стегна або в області колінного суглоба, притискують стегнову артерію з внутрішньої сторони стегна. При кровотечі з рани, розташованої в області гомілки або стопи, притискують підколінну артерію в області підколінної ямки.

Види пов`язок

Особисто перев’язувальний пакет.

Він складається з марлевого бинта шириною 7 см, на одному кінці якого закріплена ватно-марлева подушка розмірами 9 х 6 см, а друга подушка може вільно рухатись. Перев’язувальний матеріал загорнений в парафіновий папір, в кладку якої вкладена шпилька. Все складено в прорезинену оболочку із злегка надрізаними краями.

Крім особисто перев’язувального пакета медичною промисловістю випускається мала стерильна повязка, яка в згорненому вигляді уявляє собою пакет 13х7х4 см. Зміст пакету складається із ватно-марлевої подушки, в розгорненому вигляді має розміри 24х32см, до якої одним кінцем фіксований марлевий бинт шириною 13 см.

Для закриття об’ємних ран, особливо при опіках застосовуються контурні пов’язки, виготовлені по спеціальним формам, відповідаючій тій чи іншій області людського тіла. Пов’язка складається із двух шарів марлі, між якими є шар вати.

Для первинного закриття опеченої поверховості тіла застосовують спеціальні опікові повязки. Вони складаються із металезованого нетканого шару, не пристаючого до рани, двух впитующих шарів і незмочуваючого шару. Пов’язки фіксуються до тіла лямками, а також закріплюються за допомогою клею, полос липкого пластирю, бинта або косинки.

Косиночні пов’язки зручні для підвішування руки при ряді її захворювань і пошкоджень. Косинку можна зробити із великої хустки, склавши її із вугла на вугол в вигляді треугольника.

Найбільш поширені марлеві бинтові пов’язки. Бинтуєма частина тіла повинна знаходитись в зручному положенні, а особливо в такому, в якому їй потрібно бути після накладення пов’язки.

Накладення первинної пов’язки на різні частини тіла (голову, передпліччя, плечеві суглоби, кість). Оцінки “5” – 1хв. 50сек., “4” – 2хв., “3” – 2хв.10сек.

Перев’язочний матеріал і другі засоби надання першої медичної допомоги знаходяться біля вивчаємого. Час, затрачений на знаходження рани, невраховується.

Час: 25 хв.

4. Підведення підсумків.

Дати оцінку рівню підготовленості працівників.

Відзначити приклади правильного виконання вправи.

Вказати на характерні помилки.

Оголосити оцінки.

Відповісти на запитання

Час: 10 хв.

Організувати прибирання місця заняття


Методичну розробку склав:

Начальник 1-го караулу ПДПЧ-36

ст. л-т служби

цивільного захисту Ю.Ф. Георгієв

Схожі:

СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ ЗАСУДЖУЄ НЕКОНСТИТУЦІЙНУ УГОДУ ЩОДО ЧОРНОМОРСЬКОГО...
Перебування Чорноморського флоту Росії в Криму від 2017 р до 2042 р., яку підписав Президент України Віктор Янукович з Президентом...
Б Денікінський режим утвердився на більшій території України навесні 1919р
А 9 квітня 1918р.; Б 21 квітня 1918р.; В 29 квітня 1918р.; Г 31 квітня 1918р
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ПДПЧ-36 капітан служби ц з. В. В. Ніколайчук
ТЕМА №11 Прокладка рукавних ліній з рукавної котушки, намотування рукавів на рукавну котушку. Норматив СФП 1
Про підсумки проведення в загальноосвітньому навчальному закладі І-ІІІ ступенів
«День цивільного захисту (цивільної оборони)» та об’єктового тренування. З 08 квітня по 15 квітня проводився підготовчий період
ЛУГАНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
Міністерства охорони здоров'я надсилаємо «Гігієнічні вимоги до умов перевезення залізничним транспортом організованих груп дитячих...
До рішення виконавчого комітету від «15» квітня 2010 р. №647 ПОЛОЖЕННЯ
Постанови Кабінету Міністрів України від 03. 08. 1998р. №1218 “Про затвердження Порядку розроблення, затвердження і перегляду лімітів...
СИСТЕМА РОБОТИ В ГУРТКАХ ТА ТВОРЧИХ ОБ
Концепції Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2006-2010 роки, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України...
НІВЕРСИТЕТ імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА Кредитно-економічний факультет Матеріали...
Члени редакційної колегії Т. В. Майорова, канд екон наук, доц.; А. М. Мороз, д-р екон наук, проф.; Л. Л. Примостка, д-р екон наук,...
Шановний друже !
Ти зустрінешся з керівництвом університету, провідними фахівцями, студентами. 29 березня та 12 квітня, 18 та 25 травня також відбудуться...
«Бути здоровим – це модно»
Всесвітній день здоров’я відзначається в день створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, устав якої було прийнято 7 квітня...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка