П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН


Скачати 0.89 Mb.
Назва П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН
Сторінка 1/6
Дата 05.03.2016
Розмір 0.89 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5   6


П

роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН


інформаційно-аналітичний бюлетень

Вибори’2006

за сприяння Міжнародного фонду «Відродження»


25 березня 2006 року, № 054 (54)

новини виборчого процесу 2

Давидович заявляє, що в 20 округах до списків додатково включено виборців 2

На деяких виборчих дільницях зіпсовані бюлетені з виборів до ВР - Давидович 2

ЦВК направила до Генпрокуратури матеріали скарги Партії регіонів про використання опонентами електронних технологій 3

Вищий адміністративний суд не задовольнив позов правозахисників до ЦВК про оприлюднення автобіографій кандидатів 3

політичний фон 3

Ющенко наголошує, що 26 березня громадяни мають підтвердити свою відданість ідеалам свободи і демократії 3

Ющенко повернув у ВР закон, який дозволяє виборцям у день голосування оскаржувати в суді помилки у списках 4

Президент підписав законодавчі зміни щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян 5

Столична міліція має у розпорядженні інформацію про можливі порушення виборчого законодавства і готова їм протидіяти 5

Литвин закликає суди терміново розглянути звернення громадян щодо виправлення неточностей у виборчих списках 5

У Мінську затримано лідера білоруських соціал-демократів Козуліна, поранених виносять на носилках 5

У Мінську в акції опозиції, за неофіційною інформацією, взяло участь близько 45 тисяч осіб 6

У Севастополі активісти товариства білорусів «Пагоня» провели мітинг на підтримку опозиційного руху в Білорусі 6

партії, блоки, лідери 6

Виборчий прес-центр БЮТ працюватиме з 15.00 26 березня до 20.00 27 березня 6

Тимошенко проголосує завтра у Дніпропетровську о 9.00 6

Партія патріотичних сил заявляє про підготовку провокацій проти неї в Києві 7

“Родина Восток” має намір опротестувати результати парламентських виборів у судовому порядку 7

київ 7

«Форум порятунку Києва/Зелена столиця» вважає грубим порушенням виборчих прав зняття з реєстрації кандидата у депутати Черняховського 7

Кандидат у мери Києва Гладчук звернеться до міжнародних організацій у зв’язку із нападом на нього у приміщенні виборчкому 8

регіони 8

У Кіровоградській області скоєно замах на кандидата у місцеві органи влади від “Нашої України” 8

У Кіровоградській області через пожежу з гарнізонного будинку офіцерів до школи перенесено виборчу дільницю 9

На виборах у Луганській області працюють 30 міжнародних спостерігачів 9

Свій механізм протидії фальсифікаціям у Сумах представив Громадський комітет з контролю за виборами 9

У Харкові представники НРУ вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола 9

в Івано-Франківську вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола, який загинув сім років тому 9

32 кандидати у депутати місцевих рад Тернопільщини мали судимості – міліція 10

Апеляційний суд Черкащини визнав факт підкупу виборців мером Черкас Анатолієм Волошиним 10

Анонс 10

Ток-шоу УНІАН ”Парламентська доба” збере політологів, спостерігачів, політиків і журналістів 10

фокус 13

Тимошенко? - Ні… Янукович? - Ні… А хто? 13

додаток 14

новини виборчого процесу

Давидович заявляє, що в 20 округах до списків додатково включено виборців

Голова Центральної виборчої комісії Ярослав ДАВИДОВИЧ заявляє, що в 20 виборчих округах до списків додатково включено виборців.

Про це Я.ДАВИДОВИЧ повідомив журналістам у Києві.

«Уточнення списків відбулося на чотирьох дільницях в Донецькій, трьох – у Луганській, двох – у Львівській, одній – у Миколаївській і двох – в Черкаській областях. У середньому до списку додатково включено від 2 до 5 тисяч виборців, які з різних причин не потрапили до списків», - сказав Я.ДАВИДОВИЧ.

Голова ЦВК також повідомив, що у Вінницькій області до списків виборців було включено 22 тисячі виборців. «Це цілий мікрорайон. В одній третині округів зараз ведеться робота з виключення двійників», - відзначив він.

#

На деяких виборчих дільницях зіпсовані бюлетені з виборів до ВР - Давидович

Голова Центральної виборчої комісії Ярослав ДАВИДОВИЧ заявляє, що на деяких виборчих дільницях зіпсовані виборчі бюлетені з виборів до Верховної Ради, внаслідок чого ЦВК вимушена додатково виготовити 5-6 тисяч бюлетенів.

«Жодної з 45 політичних сил не знято з виборів. Проте на місцях виборчі комісії почали проставляти штамп «вибув» напроти деяких партій і блоків, переплутавши бюлетені з виборів народних депутатів з бюлетенями з виборів до місцевих рад», - сказав Я.ДАВИДОВИЧ. За його словами, така інформація надходить з Луганської, Закарпатської і Запорізької областей.

Разом з тим, голова ЦВК не схильний називати такі дії виборчих комісій політичними технологіями. «Я думаю, що це відбувається через недосвідченість виборчих комісій», - сказав він.

Голова Центрвиборчкому заявив, що в даний час немає підстав вважати, що деякі політичні партії і блоки готуються зірвати вибори. «Всі політичні партії зацікавлені в тому, щоб вибори пройшли чесно, демократично і прозоро. Хоча деякі політичні сили поводяться безвідповідально», - сказав Я.ДАВИДОВИЧ.

Разом з тим, голова ЦВК зазначив, що в деяких виборчих округах існує тенденційний підхід виборчих комісій до певних політичних сил. «Сьогодні ми відмінили постанову однієї окружної виборчої комісії про відмову в реєстрації 172 офіційних спостерігачів від БЮТ, оскільки ми побачили безпідставність в такій відмові», - повідомив Я.ДАВИДОВИЧ.

#

ЦВК направила до Генпрокуратури матеріали скарги Партії регіонів про використання опонентами електронних технологій

Центральна виборча комісія направила до Генеральної прокуратури України матеріали скарги Партії регіонів про використання опонентами електронних технологій (так званий «25 кадр»).

*** 10 березня о 19.00 на УТ-1 в рамках агітаційної кампанії демонструвався фільм блоку «Наша Україна» під назвою «Загроза. Страшна правда», в якому йдеться про хід виборчої кампанії в Донецькій області, список Партії регіонів і загрозу реваншу.

Партія регіонів звернулася до Генеральної прокуратури, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, ПАРЄ, ОБСЄ і Центральної виборчої комісії з проханням дати оцінку фільму.

#

Вищий адміністративний суд не задовольнив позов правозахисників до ЦВК про оприлюднення автобіографій кандидатів

25 березня Вищий адміністративний суд України відмовив у задоволенні позову голови правозахисної громадської організації “Правове суспільство”, адвоката Олександра ДАНИЛЮКА до Центральної виборчої комісії про зобов’язання оприлюднити автобіографії кандидатів у народні депутати.

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Правового суспільства», суд прийшов до висновку, що дозвіл на оприлюднення біографій, які надають кандидати, не поширюється на автобіографії.

Як заважили у прес-службі, «ч.3 ст.9 Конвенції про стандарти демократичних виборів, виборчих прав і свобод у державах-учасницях Співдружності Незалежних Держав зазначає: «Під час дійсних виборів забезпечується вільний доступ виборців до інформації про кандидатів». Таким чином, міжнародні спостерігачі можуть заявити про недійсність виборів в Україні».

«Правове суспільство» заявило про намір звернутися до Європейського суду з прав людини, оскільки у його судовій практиці рішення традиційно виносилися на користь права громадян на інформацію.

#

політичний фон

Ющенко наголошує, що 26 березня громадяни мають підтвердити свою відданість ідеалам свободи і демократії

Президент України Віктор ЮЩЕНКО наголошує, що у день виборів 26 березня громадяни мають підтвердити свою відданість ідеалам свободи і демократії.

Про це він заявив у телезверненні до українського народу.

“В цей відповідальний день ми разом маємо підтвердити свою відданість ідеалам свободи і демократії. 26 березня визначить майбутнє України”, - наголосив Президент.

Він підкреслив, що від вибору кожного залежатиме, якою буде Верховна Рада, як вона працюватиме, в якій мірі забезпечить розвиток держави та добробут громадян.

В.ЮЩЕНКО також зазначив, що для нього як Президента – справа честі провести ці вибори відповідно до демократичних стандартів. При цьому він вкотре наголосив, що влада за свій перший рік провела велику роботу для забезпечення чесних виборів, і що перебіг виборчої кампанії продемонстрував, що це вдалося.

Президент підкреслив, що громадяни підтримують різні політичні сили, але це не повинно їх роз'єднувати. За його словами, вибір, який сьогодні стоїть перед суспільством – простий: це вибір між минулим і майбутнім. “Прикро, що ті, хто ще вчора фальсифікував вибори і принижував громадян, сьогодні кричать про реванш. Але я вірю в мудрість українського народу. Вірю, що 26 березня ми разом проголосуємо за майбутнє!”, - зазначив В.ЮЩЕНКО.

Він також висловив переконання, що країна може динамічно розвиватися лише тоді, коли Президент, Верховна Рада і Кабінет Міністрів матимуть спільне бачення майбутнього. “Я хочу працювати з тими, хто дбає про Україну”, - сказав глава держави.

Він також зазначив, що вірить у формування відповідального, професійного парламенту і дієздатного уряду. “Я, як Президент, гарантую – буде забезпечене чітке функціонування усіх владних інститутів, як це і передбачено Конституцією України”, - додав В.ЮЩЕНКО.

Водночас Президент підкреслив не меншу важливість виборів до органів місцевого самоврядування, які забезпечують першочергові потреби людей. “Наша мета – суттєво розширити повноваження органів місцевого самоврядування, дати громаді необхідні права і ресурси для забезпечення потреб кожної людини”, - сказав він.

Президент закликав виборців: “Оцінюйте по справах, знайте в обличчя тих, хто представлятиме ваші інтереси у громаді. Убережіть себе від тих, хто намагається сховатися від правосуддя за депутатською недоторканністю”. При цьому, В.ЮЩЕНКО, нагадавши, що він вже звернувся з поданням до Конституційного Суду України щодо скасування депутатської недоторканності, наголосив: “Після виборів це подання буде розглянуто, і всі громадяни України – незалежно від їх статусу – стануть рівними перед законом”.

Глава держави закликав людей проявити сумління і прийти на голосування в день виборів.

Як гарант Конституції, він запевнив, що в день виборів буде вжито всіх заходів для забезпечення порядку і законності, дотримання конституційних прав громадян. “Виборці матимуть всі умови для того, щоб зробити вільний вибір у спокої та безпеці”, - підкреслив В.ЮЩЕНКО.

Звертаючись до керівників місцевих органів влади, він закликав їх зробити все для якісної роботи виборчих дільниць: “Ви несете повну відповідальність за перебіг дня голосування”, - підкреслив глава держави.

Наприкінці свого звернення Президент закликав співвітчизників вибирати мудро - і серцем, і розумом, згідно з власним сумлінням і переконаннями, а також з відповідальністю за долю держави.

#

Ющенко повернув у ВР закон, який дозволяє виборцям у день голосування оскаржувати в суді помилки у списках

25 березня Президент України Віктор ЮЩЕНКО зі своїми пропозиціями відповідно до частини другої статті 94 Конституції України повернув для повторного розгляду Верховною Радою Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” щодо оскарження неправильностей у списках виборців, прийнятий парламентом 14 березня 2006 року.

Як повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента, закон вносить до Кодексу адміністративного судочинства України, законів «Про вибори народних депутатів України» і «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» низку змін, які передбачають можливість оскарження громадянами допущених при складанні списку виборців неправильностей до дня голосування включно. При цьому позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано до адміністративного суду не пізніш як за годину до закінчення часу голосування і така заява розглядається судом невідкладно. На підставі рішення суду виборець включається до додаткового списку виборців, член дільничної виборчої комісії, який видає виборчий бюлетень виборцю, включеному до додаткового списку виборців, проставляє у пред'явленому виборцем документі на сторінці «Особливі відмітки» або в іншому придатному для цього місці печатку дільничної виборчої комісії із зазначенням дати голосування.

На думку глави держави, зазначені зміни створюють передумови для їх використання з метою неодноразового голосування деяких осіб усупереч статтям 71, 76 та 141 Конституції України, статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та статті 4 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», якими проголошено принцип рівного виборчого права (кожен виборець має один голос на відповідних виборах). Це матиме наслідком спотворення реального волевиявлення громадян.

Пропонована законом процедура проставлення печатки у пред'явленому виборцем документі, враховуючи визначений Законом України «Про вибори народних депутатів України» досить широкий перелік документів, що засвідчують особу на виборах, не є абсолютною перепоною для неодноразового голосування осіб.

Крім того, запроваджуваний законом механізм голосування за додатковими списками виборців може призвести до дестабілізації роботи виборчих комісій, наслідком чого буде ускладнення (а за певних обставин – унеможливлення) реалізації громадянами конституційного виборчого права.

Пропозиції Президента України під час розгляду закону на пленарному засіданні Верховної Ради України представлятиме перший заступник міністра юстиції України Петро КРУПКО.

#

Президент підписав законодавчі зміни щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян

Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян», прийнятий парламентом 23 лютого, повідомляє прес-служба глави держави.

Законом вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Зокрема, Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється новою главою 15-А, яка включає чотирнадцять нових статей щодо адміністративної відповідальності за порушення вимог виборчого законодавства, в тому числі у сфері складання і використання списків виборців, передвиборної агітації, надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборної кампанії, невиконання рішення виборчої комісії, захисту члена виборчої комісії, опублікування документів, пов'язаних з підготовкою і проведенням виборів, референдуму тощо. Водночас з Кодексу вилучаються статті 1862 й 1864, які передбачали адміністративну відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України і народних депутатів та про референдум. До Кримінального кодексу України включено нову статтю 1591, якою встановлюється кримінальна відповідальність за порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії (блоку), а також викладено в новій редакції норми про кримінальну відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача, за фальсифікацію виборчих документів, документів референдуму чи підсумків голосування, а також за порушення таємниці голосування. При цьому змінами до Кримінально-процесуального кодексу України передбачено, що досудове слідство у справах, передбачених статтею 1591 Кримінального кодексу України, провадитимуть слідчі органів прокуратури.

#

  1   2   3   4   5   6

Схожі:

П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН
ЦВК ЗАРЕЄСТРУВАЛА 132 МІЖНАРОДНИХ СПОСТЕРІГАЧІ ЗА ПАРЛАМЕНТСЬКИМИ ВИБОРАМИ-2006 3
П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН
У закордонному виборчому окрузі опрацьовано 56,89% протоколів. Лідирує «Наша Україна» 4
П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН
ЦВК виготовить 367 тис. 822 виборчі бюлетені для голосування за відкріпними посвідченнями 4
П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН
Верховна Рада України збільшила на 137 млн. 222 тис грн фінансування виборчої кампанії 3
П роект „Фундації „Відкрите суспільство” та Інформаційного агентства УНІАН
Заступник голови ЦВк розповіла групі спостерігачів від Міжпарламентської Асамблеї СНД про підготовку до парламентських виборів 3
Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН). Засновано...
«Проект Адвокатської фірми «Пукшин і партнери» та інформаційного агентства УНІАН»
Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН). Засновано...
«Проект Адвокатської фірми «Пукшин і партнери» та інформаційного агентства УНІАН»
Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН). Засновано...
«Проект Адвокатської фірми «Пукшин і партнери» та інформаційного агентства УНІАН»
ГАРЯЧИЙВ І СНИК №132 Об‘єднаного незалежного інформаційного центру в УНІАН
Спільна ініціатива УНІАН, Міжнародного фонду «Відродження», Громадської коаліції «Новий вибір-2004», медіа-центру «Кандидат»
Вартість 1 фото з фотоархіву УНІАН для фотовиставки
Принцип формування: орієнтовно третина фото береться з фотоархіву УНІАН (210 тисяч фото), третину надає Замовник, ще третина знімається...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка