1 1 липня – зустріч фіналістів програми «Бібліоміст»


Скачати 262.98 Kb.
Назва 1 1 липня – зустріч фіналістів програми «Бібліоміст»
Сторінка 1/3
Дата 01.04.2013
Розмір 262.98 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3


Інформаційний бюлетень 2011

Долинської ЦБС №3(9)

Методично-бібліографічний відділ

На сучасному етапі цивілізації бурхливо розвиваються комп'ютерна техніка та інформаційні технології, що стимулює розвиток інформаційного суспільства. Інформація охоплює дедалі більше галузей і стає основним ресурсом майбутнього. Тому соціальним замовленням сучасного суспільства є виховання людини, яка навчатиметься і працюватиме в умовах постійного зростання інформаційного потоку, людини з високим інтелектуальним потенціалом. В наш час, в умовах інформатизації суспільства, досить актуальною є проблема формування інформаційної культури. Поняття "інформаційна культура" – багатоаспектне та різнопланове. За одним із визначень – це інформаційна діяльність людини, яка, з одного боку, спрямована на ефективний пошук та використання інформації, а з іншого – на формування інформації, збереження та перетворення.

Змінюється світ, змінюються бібліотеки. Вміння знаходити і використовувати потрібну інформацію є важливим елементом освіти. Головна роль у навчанні основам інформаційних знань традиційно відводиться бібліотекам.

Основними аспектами формування інформаційної культури читачів є: розуміння ролі інформації в житті суспільства; знання інформаційних ресурсів і готовність до сприйняття інформації; вміння ефективно здійснювати пошук та відбирати інформацію з різних джерел; здатність до аналітичної переробки, використання та створення нової інформації.

Основа інформаційної підготовки читача – вміння ефективно вести пошук інформації. Навчання пошуку інформації безпосередньо пов'язується з умінням користуватися довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки. Поява комп'ютерних інформаційно-пошукових систем у бібліотеці вимагає від користувача спеціальних навичок – розуміння як систематизована інформація в базах даних, уміння вибрати основну галузь пошуку, користуватися ключовими словами.

Бібліотечно-бібліографічні уроки найкраще проводити у формі екскурсій – ознайомлення з бібліотекою, її послугами і можливостями; лекцій з елементами тренінгу; практичних занять. Наприкінці кожного заняття спонукати учасників ділитися своїми враженнями про бібліотеку і отриманні знання, надати пропозиції щодо покращення, з їх точки зору, роботи бібліотеки, введення нових послуг.

Розвиток інформаційної культури починається з розуміння ролі інформації в житті суспільства. Сучасна людина має усвідомлювати, наскільки важливо володіти інформацією, зберігати її, систематизувати і передавати.

11 липня – зустріч фіналістів програми «Бібліоміст»
8 липня в Києві відбулась зустріч директорів центральних бібліотек ЦБС, фіналістів третього раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Представники команди «Бібліоміст» у своїх виступах надали рекомендації щодо підготовки бібліотек до прийому обладнання, принципів функціонування центрів вільного доступу до мережі Інтернет та використання обладнання, грантових можливостей Програми, співпраці бібліотек зі ЗМІ. Проект бібліотек Долинщини презентувала директор ЦБС Фреїв Л.І.
Літературний фестиваль «Вільному – воля…»

23-24 липня на озері “Барбара” у с. Тростянець Миколаївського району Львівської області відбулося відпочинкове свято для творчих людей «Вільному – воля…». Фестиваль об’єднав навколо себе відомих письменників, митців і всіх, хто любить слово та українську пісню. На цьому святі Долинщину представляла також директор ЦБС Людмила Фреїв.

На сцену фестивалю запрошувались «майстри пера»: Марія Чумарна, Богдан Смоляк, Світлана Мудрик, Алекс Конічіва, які зачаровували розповідями казок про книгу не тільки дітей, але й дорослих, захоплювали ораторським мистецтвом і чудовим почуттям гумору. Письменниця Марія Чумарна презентувала відпочиваючим книгу «Мольфар», яку по закінченню презентації підписала всім охочим на згадку, в тому числі для Долинської центральної бібліотеки. Свої видання для нашої бібліотеки презентувало львівське видавництво «Апріорі», яке представляли засновник Юрій Николишин та директор Іван Тем’янинець.
31 липня – Долинське відділення Пенсійного фонду в гостях у «Золотої осені»

Не один місяць тривають в Україні суперечки про доцільність чи недоцільність проведення пенсійної реформи. Тенденція, яка спостерігається в країні досить сумна: скорочення питомої ваги працюючого населення та збільшення кількості пенсіонерів. Демографічний прогноз та економічні розрахунки свідчать про те, що якщо систему не змінити, то в майбутньому з’являться дуже високі ризики того, що пенсійних внесків працюючих людей не буде достатньо для того, щоб забезпечувати виплату пенсій пенсіонерам. Тому ця реформа – це не наслідок просто чийогось бажання або політичної примхи, це реальна необхідність, продиктована часом.

Про це сказав начальник управління Пенсійного фонду в Долинському районі Голубка Ярослав Миколайович, який був запрошений на чергове засідання клубу «Золота осінь». Це засідання пройшло у формі зустрічі за «круглим столом». Коротко було акцентовано увагу на основних положеннях пенсійної реформи та стимулюючій ролі держави у підтриманні цієї реформи. Потім Голубка Я.М. відповідав на запитання.

Клуб «Золота осінь» об’єднав літніх людей, тож і запитань стосовно пенсійного забезпечення та пенсійної реформи в Україні назбиралось у членів клубу чимало і різних: якими нормативними актами регулюється державне пенсійне забезпечення в Україні; які документи та в який період треба подати у Фонд для призначення особі пенсії одразу ж після того, як вона досягне пенсійного віку; про обчислення пенсії за віком (наводились приклади розрахунку пенсій); про порядок перерахунку пенсії; пенсії за вислугу років; пенсії особам, які мають статус «діти війни»; пенсії по інвалідності та ін.

Зустріч пройшла змістовно, присутні отримали фахові та компетентні відповіді, консультації.
19 серпня – В об’єктиві – Бойківщина

У читальному залі центральної районної бібліотеки відкрито виставку світлин молодого долинського фотографа, члена міського фотоклубу «Промінь» Романа Шимковича. Кожен бажаючий може переглянути його роботи.



Вигодська дитяча бібліотека
24 серпня – День Незалежності України.




Міська публічна бібліотека



ЦРБ
Україна здобула незалежність 24 серпня 1991 року. За 20 років її становлення пошук відповідей на одвічні питання сенсу, загострений сьогоднішніми контрастами та нереалізованими мріями, триває. Та маємо головне: країну, яка утвердила своє право на існування і незворотно стоїть на сторожі одвічних устремлінь українців мати розвинену європейську державу. Про це йшлося у різноманітних заходах, проведених бібліотеками району. Серед них можна назвати: тематичні, літературно-музичні вечори, композиції, свята державності «20 років Незалежній Україні», «Україно, мій духмяний дивоцвіт, через терни йшла до волі стільки літ», «Живи та міцній, українська державо», «Живи, Україно, живи для краси, для сили, для волі, для слави», «Ти будеш жити, Україно, країно щастя і добра», «Нині свято нашого народу! Свято України, її роду», «Навіки вільна Україна», «Тобі, Україно, наша пісня і праця», «Ти в моєму серці, Україно», «Україна у нас одна», «Україно моя, ти одна, як життя», «Святиться твоє ім’я, Україно», «Тут все священне, все твоє, бо зветься просто Україна», «За Україну я молюся», «І золотим пером написані слова тобі, Україно», «Ми діти твої, Україно», «Україно моя, колискове суцвіття, ти зросла в боротьбі», «Ти будеш жити, Україно, країно щастя і добра», «З Україною в серці», «Люблю свій люд, люблю Вкраїну», «Усе це моя країна із гордим ім’ям – Україна» (Гериня, Пшеничник, Ст. Мізунь, Белеїв, В. Тур’я, Княжолука, Лужки, Тростянець, Церківна, Станківці, Кальна, Рахиня, Вишків, Сенечів, Гошів, Лолин, Новоселиця, Яворів, Максимівка, міська та Вигодська селищна публічні бібліотеки-філії); літературні та поетичні години, години спілкування, літературні читання і читацькі діалоги, уроки державності та мислення, літературний квест «Одна любов у мене – Україна», «Україна у віршах, піснях, думах, легендах», «Мій сонячний дім – це моя Україна», «За Україну молюсь» «Незалежній Україні слава нині і вовік», «Шлях до незалежності, довжиною в історію», «Ми – українці», «Без верби і калини нема України», «Моя Україна – демократична і вільна, я з нею пов’язую долю свою», «Всім серцем любіть Україну свою», «З чого починається Батьківщина» (Розточки, Витвиця, Надіїв, Підліски, Новошин, Липа, М. Тур’я, Мислівка, Н. Мізунь, Якубів, Тяпче, Ст. Мізунь); бібліотечні виставки та тематичні полиці «Свято, вимріяне поколіннями», «Україно, доле світанкова», «Україна: 20 кроків незалежності», «Любіть Україну у сні й наяву», «Україна: від подиху століть до сьогодення» (Липа, М. Тур’я, Оболоня, Шевченкове, Раків, Гошів, Кальна, Княжолука, Лолин, Новоселиця, Надіїв, Рахиня, Тростянець, Сл. Болехівська, Сл. Долинська, Яворів, Церківна, Вигодська селищна дитяча бібліотека-філія, РДБ, ЦРБ).



Вигодська дитяча
бібліотека-філія

27 серпня – 155 років від дня народження І.Я. Франка

Небагато можна назвати в історії людства постатей, рівних йому за різнобічністю таланту й наполегливістю, гідними титанів Відродження… Він був літературознавцем і мовознавцем, фольклористом і етнографом, публіцистом і перекладачем. Він був активним громадським і політичним діячем, редактором журналів, людиною з власними переконаннями. Він був справжнім інтелектуалом, людиною енциклопедичних знань, яка всього досягла сама. І хоч як би пафосно це не звучало, він був справжнім титаном думки і праці.




ЦРБ
1 55-річчю від дня народження Великого Каменяра були присвячені багато заходів бібліотек Долинської ЦБС: літературні години, подорожі, диліжанси, мандрівки, години поезії, вікторини, уроки мислення, бібліографічні огляди «Іван Франко – славний син українського народу», «Я не жалуюсь на тебе, доле», «Берег любові в житейському морі тривог, де ти?», «Сторінками Великого Каменяра», «Художня проза Івана Франка», «Іван Франко – Мойсей України», «У маскарад життя іду без маски», «Лабіринтами літературної спадщини І. Франка», «Іван Франко – мов рух стихії, що творить нас і серед нас», «Стежками Франкової юності», «Каменяреве полум’яне слово», «Апостол духу – Каменяр», «Світ казок Івана Франка», «Лиш боротись значить жить» (Гериня, Лолин, Оболоня, Пшеничник, Ст. Мізунь, Белеїв, В. Тур’я, Княжолука, Станківці, Тростянець, Церківна, Н. Мізунь, Сенечів, Рахиня, міська публічна бібліотека-філія, РДБ); бібліотечні виставки, викладки літератури, виставки-персоналії, виставки-портрети «Ти вірним був сином свойого народу», «Яскравий світ художнього слова Івана Франка», «Титан, геній і Каменяр», «Я починаюсь з отчої землі», «І летить Франка зів’яле листя, через серце вічності летить», «Іван Франко із бойківського краю – син України, велич світова» (Кальна, Розточки, Раків, В. Тур’я, Гошів, Лужки, Яворів, Надіїв, Максимівка, Вигодські селищні публічна та дитяча бібліотеки-філії, ЦРБ).

Убібліотеці-філії с. Шевченкове до ювілею Великого Каменяра підійшли творчо та неординарно, поєднавши його долю з долею його соратниці, що народилась в цьому селі – Климентини Попович. Підкреслила цей зв’язок і виставка-персоналія, назвою якої послужили слова Климентини Попович, присвячені Івану Франку: «А як поему твоїх юних днів, я також плела квітку хоч одну».

Особливим було і цьогорічне свято ліричної Франкової поезії у Лолині, яке розпочалося засіданням за круглим столом. Участь у ньому взяли: заступник начальника управління культури ОДА Василь Тимків, представники районної влади, голова обласної письменницької організації НСПУ Євген Баран, заступник голови Львівської обласної письменницької організації Олександр Гордон, працівники ОУНБ ім. І.Я. Франка, організатор свята Василь Олійник, літератори Долинщини та Калущини.

Важливою подією в житті бібліотеки-філії с. Лолин стала участь в обласному конкурсі «Краща бібліотечна виставка», присвяченому ювілею І.Я. Франка. Виставка, оформлена в бібліотеці «До Лолина! До Ольги! До життя!» та сформований каталог виставки зайняли друге місце в конкурсі.
28 серпня – «Золота осінь» на Святі ремесел

Представники клубу «Золота осінь» стали учасниками «Конкурсу вареників», який був організований на Святі ремесел в рамках святкування Дня міста. На конкурс вони представили не тільки декілька видів вареників, серед яких вареники по-бойківськи, а ще – пиріжки з різноманітною начинкою, гречаники. Стіл наших учасників милував око квітковими композиціями, які виконала Ірина Микулин.

Переможцем конкурсу вареників стала Світлана Швець. Її вареники (а оцінювало їх журі з народу) виявились найсмачнішими. Не менш смачними були і пиріжки, спечені Іванною Козьол. Найкращим свідченням того, що страви, представлені учасницями клубу на Святі ремесел, були дійсно смачними, став порожній посуд і вдячність людей.

Переможці конкурсу отримали грамоти і подарунки.
1 вересня – День знань

Великий Юлій Цезар казав: «Знання – це сила». День знань хвилююче свято для всіх. Немає людини, котра не пам’ятає день першого дзвінка, першу вчительку, шкільних товаришів.

Офіційно День знань був затверджений Верховною радою СРСР 1 вересня 1984 року. В школах проводять урочисті заходи, студентам вручають студентські квитки.

Дуже часто вчителі запрошують бібліотекаря на День знань до школи, або ж приводять дітей в бібліотеку. Серед цьогорічних бібліотечних заходів, присвячених цьому дню можна назвати: уроки знань, історичні уроки, бесіди «Вчися сумлінно, поводься відмінно, щоб батьки могли радіти, які у них гарні діти», «Першовересень строкатий всіх запрошує на свято», «Мій, Україна, рідний край», «Знань країна дивна», «Україно – ти моя молитва», «Мандрівка у країну знань», «Знов стартує рік навчальний», «Україно моя барвінкова! Я вітаю тебе з ювілеєм» (Раків, Церківна, В. Тур’я, Якубів, Станківці, Витвиця, Яворів, Максимівка).
  1   2   3

Схожі:

Програма ПКС ЄІСП Угорщина Словаччина Румунія Україна 2007-2013 Івано-Франківськ,...
Надання інформації щодо програми, її цілей та пріоритетів, а також наступного конкурсу заявок
Британська Рада в Україні Міжнародний театральний фестиваль “Драбина”...
Відкриття. Зустріч із представниками лондонського театру Royal Court: драматургом Ейпріл де Енджеліс, режисером Раміном Греєм, директором...
Був перший день відпустки. Відпустки, до якої я доживала на останньому...
Мені треба було змусити себе йти на «ділову» зустріч. Причому не в офіс, а до центрального скверу міста. Адже, як попередив Олег...
ПАСПОРТ програми розвитку освіти міста Синельникового на 2010-2015 роки
Закон України „Про освіту”, Указ Президента України „Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в...
Тренінг «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» в місті Івано-Франківську
«е-урядування» для бібліотечних працівників, представників громадських організацій, громадськості, студентської молоді, підприємців,...
Довідка про хід виконання програми «Цукровий діабет» в Коломийському районі на 2010-2013 роки
Повідомляємо що, згідно рішення Коломийської районної ради 29 липня 2010р було прийнято цільову програму «Цукровий діабет» на 2010-2013роки...
Чи уважна ти людина?
Чи буває так, що, домовившись із кимось про зустріч, ви чекаєте один одного в різних місцях?
09. 50-10. 00 – Зустріч учасників семінару
Тема. Уславлення подвигу в непримиренній боротьбі з іноземними загарбниками в героїчній баладі Р. Стівенсона «Вересковий мед»
Ольга Юліанівна Кобилянська
Важливою подією у житті письменниці була зустріч з однією з найосвіченіших жінок Галичини (Софією Окуневською)
Поради вчителям і батькам
До тих пір, доки зустріч учителя та батьків буде для дитини карою, розраховувати на повноцінне співробітництво передчасно
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка