Всі райони і міста області, зазначені в Комплексній програмі розширили мережу груп за рахунок вивільнених приміщень у ДНЗ всього по області упродовж 2012-2013рр було відкрито 43 групи. З районних та міських бюджетів використано 1505,895 тис грн


Скачати 102.96 Kb.
Назва Всі райони і міста області, зазначені в Комплексній програмі розширили мережу груп за рахунок вивільнених приміщень у ДНЗ всього по області упродовж 2012-2013рр було відкрито 43 групи. З районних та міських бюджетів використано 1505,895 тис грн
Дата 15.12.2013
Розмір 102.96 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
Інформація про стан впровадження та реалізації заходів Комплексної програми розвитку дошкільної освіти Чернівецької області на період до 2017 року

(за результатами моніторингу станом на 01.12.2013)

Комплексну програму розвитку дошкільної освіти Чернівецької області на період до 2017 року затверджено рішенням 12-ї сесії обласної ради VІ скликання від 04.10.2012 № 126-12/12.

Районним державним адміністраціям, виконкомам Чернівецької та Новодністровської міських рад рекомендовано розробити та затвердити аналогічні програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року.

У кожному районі та м.Чернівці і м.Новодністровськ такі програми розроблено та поступово реалізуються.

Метою програми є забезпечення реалізації права кожної дитини на доступність і безоплатність дошкільної освіти, повноцінний фізичний, інтелектуальний та соціальний розвиток, формування передумов навчальної діяльності.

Програма розрахована на 6 років і діє з 2012 року по 2017 рік.

У результаті виконання Програми передбачається забезпечити:

  • створення умов для 100% забезпечення дітей 5-річного віку дошкільною освітою;

  • підвищення показника охоплення дошкільними навчальними закладами до 75%;

  • зниження рівня захворюваності серед дітей дошкільного віку.


Програма включає в себе 8 розділів та 23 пункти.
1. Забезпечення функціонування та розвитку мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності

1.1 Розширено мережу груп за рахунок вивільнених приміщень у дошкільних навчальних закладах:

Всі райони і міста області, зазначені в Комплексній програмі розширили мережу груп за рахунок вивільнених приміщень у ДНЗ - всього по області упродовж 2012-2013рр. було відкрито 43 групи.

З районних та міських бюджетів використано 1505,895 тис. грн. Комплексною програмою було передбачено 2011,3 тис. грн. Отже, кошти заплановані Програмою, використані на 74,9%.

1.2.Будівництво ДНЗ за новими типовими проектами

Будівництво ДНЗ за новими типовими проектами в зазначених Комплексною програмою районах: Глибоцькому, Сторожинецькому, Заставнівському та м. Чернівці не здійснено.

Проте, у Кельменецькому районі відкрито два нових ДНЗ: Лівинецький ДНЗ, Зеленецький ДНЗ за новими типовими проектами. З районного бюджету було використано 150,0 тис. грн., з сільського – 84 тис. грн., На реконструкцію приміщень дошкільного закладу в с. Лівинці витрачено з обласного бюджету – 1176 тис. грн., як було передбачено Переліком інвестиційних проектів Чернівецької області, які фінансувались у 2012 році за рахунок усіх джерел фінансування.

До початку навчального року завершено будівництво ДНЗ в с. Остриця Новоселицького району, яке було розпочато у 2008 році. Кошторисна вартість будівництва склала 4,5 млн. грн. На будівництво ДНЗ використовувалися кошти місцевого бюджету.

1.3 Розширення мережі груп за рахунок відкриття ДНЗ у пристосованих приміщеннях в зазначених Комплексною програмою районах: Герцаївському, Глибоцькому, Сторожинецькому, Заставнівському та м. Чернівці не було здійснено.

1.4 Створення навчально – виховних комплексів.

За 2 останні роки створено 41 НВК. На сьогодні діє 136 НВК, у 133 з них функціонують дошкільні підрозділи.

У всіх зазначених Комплексною програмою районах було здійснено створення навчально-виховних комплексів «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад».

Витрачено з районних та міських бюджетів 4739,8 тис. грн.

Аналізуючи результати забезпечення функціонування та розвитку мережі дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності, слід відмітити позитивну динаміку розвитку.

2.Зміцнення матеріально – технічної та навчально – методичної бази дошкільних навчальних закладів:

2.1 Забезпечення проведення капітального ремонту будівель, зокрема дахів, систем комунікацій та обладнання державних і комунальних дошкільних навчальних закладів.

У всіх навчальних закладах, передбачених Комплексною програмою, було здійснено капітальні ремонти будівель.

Витрачено з міських, районних бюджетів 39234,33 тис. грн. 102%. (у Програмі передбачено – 3840,48 тис. грн.)

2.2 Оснащення дошкільних навчальних закладів універсальними навчально – комп’ютерними комплексами.

Не виконано показники Комплексної програми у частині оснащення комп’ютерними комплексами ДНЗ Заставнівського та Сокирянського районів. В 9 районах та м. Чернівці і м. Новодністровськ дошкільні навчальні заклади оснащені комп’ютерними комплексами. Витрачено місцевих коштів на суму 292,799 тис. грн. із запланованих – 458,7 тис. грн.).

2.3 Забезпечено підключення дошкільних навчальних закладів до мережі Інтернет.

Не підключено до мережі Інтернет дошкільні заклади Сторожинецького, Кіцманського, Заставнівського районів, підключено дошкільні заклади 10 районів.

Витрачено з місцевих коштів - 45,3 тис. грн.

2.4. Проведення модернізації матеріально – технічної бази дошкільних навчальних закладів:

На поповнення дошкільних установ сучасним обладнанням, меблями, іграшками, твердим і м’яким інвентарем витрачено з місцевих бюджетів 2457,12 тис. грн.

3. Підвищення рівня науково – методичного забезпечення дошкільної освіти

3.1 Розробка наскрізної програми наступності в організації навчання дітей 5-річного віку та початкової школи:

Над розробкою наскрізної програми наступності в організації навчання дітей 5 річного віку та початкової освіти працює творча група ІППОЧО.

3.2 Розробка методичних рекомендацій ««Організація моніторингу в ДНЗ», «Модель інноваційного простору дошкільної освіти в умовах реалізації програми «Я у світі», «Сучасні форми роботи з педагогами ДНЗ».

ІППОЧО розпочато розробку методичних рекомендацій «Організація моніторингу в ДНЗ», «Модель інноваційного простору дошкільної освіти в умовах реалізації програми «Я у світі», «Сучасні форми роботи з педагогами ДНЗ»».

4. Збереження та зміцнення здоров’я дітей з раннього дитинства:

4.1 Формування груп дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку.

Для створення сприятливих умов для навчання дітей з особливими потребами станом на 01.12. 2013р. в області діють 4 спеціальні дошкільні заклади: № 36 (для дітей з порушенням опорно – рухового апарату), № 37 (для дітей з вадами мовлення), № 31 (для розумово відсталих дітей), № 17 (для дітей з вадами зору), 18 санаторних груп у складі ДНЗ комбінованого типу. Діють 4 санаторні дошкільні заклади: 2 у м. Чернівці та 2 у Заставнівському районі. У Герцаївському районі при Молницькому ДНЗ діє 1 група для ВІЛ-інфікованих дітей.

Надається консультативна допомога сім’ям дітей, які потребують фізичної та (або) розумової корекції, але не відвідують ДНЗ.

Упродовж 2012-2013рр. групи компенсуючого типу не створювались. Передбачені кошти у розмірі 132, 02 тис. грн. не реалізовано.

4.2 Впровадження в практику роботи дошкільних навчальних закладів Базової програми розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі» та програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт».

З метою гуманізації освіти та цілісного підходу до формування особистості дітей в усіх дошкільних навчальних закладах впроваджується в практику роботи Базова програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у світі», її варіативна складова з вивчення комп’ютерної грамоти, іноземної мови, хореографії та ін.

У роботі з дітьми старшого дошкільного віку педагоги використовують програму розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт».

Всього витрачено з районних та міських бюджетів 73 тис. грн.

5. Популяризація кращого досвіду роботи педагогів та колективів дошкільних закладів

5.1 Забезпечення проведення конкурсу на кращий сайт дошкільного навчального закладу:

Відповідно до наказу Головного управління освіти і науки Чернівецької ОДА від 09.02.2012р. № 78 «Про проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращий Інтернет – сайт ДНЗ», був проведений конкурс на кращий Інтернет – сайт дошкільного навчального закладу з 14.03.2012р. по 22.03.2012р. У конкурсі взяли участь 10 ДНЗ - Путильського, Сокирянського, Кіцманського районів, міст Чернівці та Новодністровськ. Наказом про підсумки проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращий Інтернет – сайт ДНЗ від 23.03.2012р. за № 194 визначено переможців та рекомендовано популяризувати та підтримувати активність адміністрацій ДНЗ, вихователів та батьків щодо розробки сайтів, звернути увагу на якісне системне функціонування сайтів ДНЗ та наповнення методико-педагогічним контентом.

Для забезпечення проведення конкурсу на кращий сайт ДНЗ було витраченоз місцевих бюджетів 7,1 тис. грн.

5.2 Проведення обласного конкурсу «Дошкільний заклад майбутнього»

Планом роботи Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації передбачено проведення обласного конкурсу «Дошкільний навчальний заклад майбутнього» у грудні 2013 року.

Після затвердження Положення про зазначений конкурс, його проведення буде профінансовано у сумі 20 тис. грн.

5.3 Забезпечення проведення семінарів-практикумів з питань дошкільної освіти.

У відповідності до річних планів роботи РМК/ММК в дошкільних закладах проводяться семінари – практикуми для різних категорій педагогічних працівників.

5.4 Вивчення та поширення кращого досвіду роботи з дошкільної освіти:

Розпочато упорядкування матеріалів передового педагогічного досвіду дошкільних навчальних закладів, які планується презентувати на обласній конференції з питань організації роботи з дітьми 5-річного віку у грудні 2013 року.

5.5 Проведення обласного конкурсу професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів «Вихователь року»:

Відповідно до плану роботи Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації на 2013р., з метою виконання Комплексної програми розвитку дошкільної освіти Чернівецької області на період до 2017р., наказу Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА від 05.02.2013р. № 86 було проведено ІІ тур Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів «Вихователь року - 2013».

Передбачені кошти обласного бюджету у сумі 6 тис. грн.. не профінансовано.

На проведення І туру конкурсу «Вихователь року - 2013» витрачено з місцевих бюджетів 14,8 тис. грн.

6. Формування здорового способу життя.

6.1 Проведення семінарів – практикумів, майстер – класів для інструкторів з фізкультури з питань застосування методів, спрямованих на збереження здоров’я дітей:

На реалізацію пункту 6.1 Плану заходів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо виконання Державної цільової соціальної програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 28.07.2011 № 905, з метою збереження та зміцнення здоров’я дітей дошкільного віку, активізації роботи у фізкультурно-оздоровчому напряму було проведено з 19 по 23 листопада 2012 року Всеукраїнського фестивалю "Гармонія руху" за участю вихованців дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності міст та районів області.

Програми Фестивалю укладались дошкільними закладами з урахуванням специфіки їхньої діяльності, кадрового забезпечення, матеріальних умов, контингенту вихованців, інших чинників та були затверджені керівниками закладів. Програми передбачали охоплення дітей різних вікових категорій, участь батьків вихованців, використання упродовж фестивального тижня різноманітних форм організації дитячої життєдіяльності фізкультурно-оздоровчого, валеологічного, художньо-естетичного спрямування з активним використанням рухів і музики у фізичних вправах, рухливих іграх, танцях тощо.

Всього витрачено з районних та міських бюджетів 21,6 тис. грн.

6.2 Проведення районних та міських спортивних змагань серед ДНЗ «Перші кроки»:

Відповідно до плану роботи Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації на 2013р., з метою виконання Комплексної програми розвитку дошкільної освіти Чернівецької області на період до 2017р. систематично проводяться районні та міські спортивні змагання «Перші кроки». З 2012р. вже двічі було проведено спортивні змагання обласного рівня.

Всього витрачено з районних та міських бюджетів 3,3 тис. грн.

6.3 Проведення семінарів-практикумів, майстер-класів для інструкторів з фізкультури з питань застосування методів, спрямованих на збереження здоров’я дітей:

Упродовж 201-2013рр. було проведено семінари – практикуми, майстер – класи для інструкторів з фізкультури з питань застосування методів, спрямованих на збереження здоров’я дітей у Новоселицькому районі, Глибоцькому районі, Герцаївському районі, м. Чернівці.

Було здійснено витрати на поповнення фізкультурних залів спортінвентарем.

Всього витрачено з районних та міських бюджетів 0,7 тис. грн.

7. Розширення форм роботи з батьками.

7.1 Відкриття Консультативних центрів для батьків:

з метою підвищення педагогічної грамотності батьків у відповідності до потреб відкрито і постійно діють Консультативні центри для батьків, діти яких не охоплені дошкільною освітою. У порівнянні з 2012 роком у 2013 їх кількість зросла на 59. На сьогодні діє 239 Консультативних пунктів для батьків.

Використано кошти для придбання канцтоварів, методичної літератури: всього витрачено 4,0 тис. грн.

7.2 Створення сайту «Форум сім`і – телефон довіри з питань дошкільної освіти».

З метою підвищення популяризації кращого досвіду родинного та суспільного дошкільного виховання створено сайти «Форум сім і – телефон довіри з питань дошкільної освіти» у Новоселицькому районі, Глибоцькому районі, Кельменецькому районі, м. Новодністровську.

Витрачено 0,75 тис. грн.

8. Налагодження співробітництва з міжнародними організаціями

Кельменецький район

  • Програма розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» використано з бюджетів районної державної адміністрації, сільської ради у 2012р 69,9 тис. грн..; у 2013р. 47,4 тис. грн.

  • Проект Фонду «Відродження» «Модифікація проектів «Школа – мій дім і родина» та «Підтримка дитячих садків антикризової програми МФВ» з метою забезпечення потреб дітей віком від 4 – 5 років» з сільськогобюджету витрачено 117,3 тис. грн.

Герцаївський район

У рамках реалізації проекту Євросоюзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» впроваджуються 2 проекти в навчальних закладах:

  • Інноваційні енергоефективні заходи в ДНЗ с. Молниця (влаштування системи опалення зі встановленням піролізного котла та утеплення фасаду). Загальна сума проекту – 224 тис. грн. Капітальний ремонт системи опалення зі встановленням піролізного котла в Острицькому НВК. Загальна сума проекту – 221 тис. грн.



Головний спеціаліст Е.Дорогова

Схожі:

Інформація про виконання бюджету міста за 2012 рік
Уточнений план на звітний період виконано на 95,2%. У порівнянні з минулим роком у співставних умовах доходи зросли на 81082,3 тис...
Інформація про виконання бюджету міста за 9 місяців 2012 року
За 9 місяців 2012 року до бюджету міста надійшло доходів з урахуванням трансфертів у сумі 277206,5 тис грн., в тому числі до загального...
Тис грн., до спеціального фонду 21731,6 тис грн. Відсоток виконання...
За І півріччя 2012 року до бюджету міста надійшло доходів з урахуванням трансфертів у сумі 169679,9 тис грн., в тому числі до загального...
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Мунального господарства на поточний ремонт внутрішньоквартальних територій – 190,0 тис грн, відділу освіти і науки на придбання мийних...
Аналіз роботи промислових підприємств міста за підсумками 2012 року
За 2012 рік промисловими підприємствами перераховано до бюджетів усіх рівнів 63,4 млн грн., що складає 26,0% від загальної суми надходжень,...
Н. П. Кучер Про виконання бюджету міста Тернополя за 9 місяців 2011 року
Розглянувши підсумки виконання бюджету міста за 9 місяців 2011 року, виконавчий комітет міської ради відмічає, що до бюджету мобілізовано...
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
План перевиконано по усіх основних джерелах доходів, а саме: по податку на доходи фізичних осіб – на 261,9 тис грн або на 0,5%, платі...
Доходи фізичних осіб у сумі 9364,4 тис грн або 98,2% місячного плану,...
За квітень 2013 року до загального фонду бюджету міста надійшло власних доходів у сумі 12366,2 тис грн або 98,7% плану на місяць,...
Доходи фізичних осіб у сумі 9651,3 тис грн або 107,5% місячного плану,...
За березень 2013 року до загального фонду бюджету міста надійшло власних доходів у сумі 12693,1 тис грн або 100% плану на місяць,...
Доходи фізичних осіб у сумі 8851,3 тис грн або 93,8% місячного плану,...
За лютий 2013 року до загального фонду бюджету міста надійшло власних доходів у сумі 11953,3 тис грн або 103,5% плану на місяць,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка